Tải bản đầy đủ

LÝ THUYẾT và bài tập 15 CHUYÊN đề NGỮ PHÁP ôn THI vào 10

LÝ THUYẾT VÀ BÀI TẬP 15 CHUYÊN ĐỀ NGỮ PHÁP ÔN THI
TUYỂN SINH LỚP 10
CONTENTS

PART 1 : GRAMMAR PRACTICE...............................................................................2
Topic 1 : Tenses of the verb.............................................................................................2
Topic 2 : Forms of the verb..............................................................................................6
Topic 3 : The Passive voice ...........................................................................................12
Topic 4 : Reported Speech...........................................................................................16
Topic 5 : Wish sentences ...............................................................................................21
Topic 6 : Conditional Sentences ...................................................................................23
Topic 7 : Tag question ..................................................................................................28
Topic 8 : Adverbs, Adjectives and Comparisons.........31
Topic 9 : Phrases and Clause of.....................................................................................37
• PURPOSE ..........................................................................................37
• RESULT .............................................................................................39
• REASON AND CONCESSION ......................................................42
Topic 10 : Connectives...................................................................................................47
Topic 11 : Making suggestions ......................................................................................52
Topic 12 : Relative Clauses ..........................................................................................53
Topic 13 : Phrasal verbs.................................................................................................60

Topic 14 : Prepositions...................................................................................................62
Topic 15 : Some important structures to rewrite sentences........................................69
PART 2 : MIXED EXERCISES...................................................................................73
I.
Indentifying mistakes ..................................................................................73
II.
Verb tenses and forms ................................................................................75
III.
Word form...................................................................................................76
IV.
Sentence transformation ..............................................................................78
KEY ASNWERS............................................................................................................. 78
TOPIC 9 : PHRASES AND CLAUSES (xem thử)
(Mệnh đề và cụm từ)
A. PHRASE AND CLAUSE OF PURPOSE

I/ Clauses and phrases of purpose(mệnh đề và cụm từ chỉ mục đích):
1. Để chỉ mục đích ta dùng 1 số cụm từ sau: to V, in order to, so as to.
Vto
not Vto
In order to + V- inf hoặc phủ định
in order not to
+ V-inf
So as to
so as not to
Ex :I try to study to pass my next exam.
I try to study in order to pass my next exam.
I try to study so as to pass my next exam.
2. mệnh đề chỉ mục đích được dùng với so that/in order that
S + V + so that/in order that + S + can/ could/ will/ would + V-inf
I try to study so that/in order that I can pass my next exam
I.

Rewrite these sentences, using CLAUSE OF PURPOSE :


1.

We hurried to school so as not to be late.

……………………………………………………………………………………………………….
2.

He climbed up the tree in order to get better view.

……………………………………………………………………………………………………….
3.

You should get up early so that you will have time to review your lesson.

……………………………………………………………………………………………………….
4.

Some young people like to earn their own living in order to be independent of their parents.

……………………………………………………………………………………………………….
5.

We should do morning exercise so as to improve our health.

……………………………………………………………………………………………………….
6.

Everybody in the world must unite their efforts to maintain and protect peace.

……………………………………………………………………………………………………….
7.

She put on warm clothes so as not to catch cold.

……………………………………………………………………………………………………….
8.

She locked the door so as not to be disturbed.

……………………………………………………………………………………………………….
9.

He cut the hair so as to avoid being arrested by the police

……………………………………………………………………………………………………….
10. We should take advantage of the scientific achievements of the world so as to develop our national

money.
……………………………………………………………………………………………………….
II.
1.

Rewrite these sentences, using PHRASE OF PURPOSE :
Leave early so that you may get home before dark.

……………………………………………………………………………………………………….
2.

This man changed the address constantly so that he could avoid the police.

……………………………………………………………………………………………………….
3.

I shouted in order that I could warn anyone of danger.

……………………………………………………………………………………………………….
4.

Banks are developed so that they can keep people’s money safe.

……………………………………………………………………………………………………….
5.

Mary went to the library in order that she could borrow some books.

……………………………………………………………………………………………………….
6.

Yesterday, my father went to the bank so that he would open a checking account.

……………………………………………………………………………………………………….
7.

I went to see him so that I could find what had happened.


……………………………………………………………………………………………………….
8.

Tom is saving up so that he could buy a new bicycle.

……………………………………………………………………………………………………….
9.

He hurried so that he could catch the train.

……………………………………………………………………………………………………….
10. She is learning French so that she will be able to speak it when she comes to Paris.

……………………………………………………………………………………………………….
Use phrase or clause of purpose to combine each pairs of these sentences :
1. The boy stood on the chair. He wanted to get better view.
III.

……………………………………………………………………………………………………….
2. We turn down the volume of the radio. We don’t want to bother our neighbors.
……………………………………………………………………………………………………….
3. I’ll write to you. I want you to know my decision.
……………………………………………………………………………………………………….
4. Angelina Jolie wore a veil. She didn’t want to be recognized.
……………………………………………………………………………………………………….
5. These men were talking in whispers. They didn’t want anyone to hear their conversation.
……………………………………………………………………………………………………….
6. The man spoke loudly. He wanted everyone in the hall could hear him clearly.
……………………………………………………………………………………………………….
7. Doris often goes home as soon as the class is over. She doesn’t want her mother to wait for her.
……………………………………………………………………………………………………….
8. Mr. Thompson is studying Vietnamese. He wishes to read Kim Van Kieu.
……………………………………………………………………………………………………….
9. Alice prepared her lesson carefully. She needed to get good marks.
……………………………………………………………………………………………………….
10. You should walk slowly. Your sister can follow you.
……………………………………………………………………………………………………….
11. She needs a job. She wants to support her parents.
……………………………………………………………………………………………………….
12. The farmer built a high wall around his garden. The fruits wouldn’t be stolen.
……………………………………………………………………………………………………….
13. The notices are written in several languages. Everyone may understand them.
……………………………………………………………………………………………………….
14. Dick is practicing the guitar. He can play for the dance.


……………………………………………………………………………………………………….
B. PHRASE AND CLAUSE OF RESULT
(Mệnh đề và cụm từ chỉ kết quả)
II/ Clauses and phrases of result (mệnh đề và cụm từ chỉ kết quả)
1. Cụm từ chỉ kết quả:
* ENOUGH TO: đủ... dể có thể
S + V + Adj/ Adv + enough (for+O) + to V
S + V + not + Adj/Adv + enough (for+O) + to V
Ex : He is tall enough to reach the top shelf.
I didn’t run fast enough to catch up the bus .
* TOO....TO: quá ... không thể
S + V

+ too

+ Adj/Adv + ( for + O)

+ to V + O

Ex : He is too short to play basket ball.
2.Mệnh đề chỉ kết quả: là mệnh đề phụ dùng để chỉ kết quả do mệnh đề chính gây ra
* SO……THAT: Qúa ...đến nổi
S + V

+ so + Adj / Adv

+ that + S + V

+ O.

Ex : She speaks English so quickly that we can’t understand her.
Có thể dùng với danh từ:
SO many + Nđđ + that + S + V
SO much + Nkđđ + that + S + V
* SUCH……..THAT: qúa... đến nổi
It + be + such + a/an + Adj + N + that + S + V
They + be + such + Adj + Ns + that + S + V .
Ex : The exercise is very difficult so we can’t finish.
= The exercise is so difficult that we can’t finish.
= It is such a difficult exercise that we can’t finish.
Nếu S1 là vật mà O2 nhắc lại vật đó và dùng với từ “it”:

Trong cấu trúc: So/ such … that, ta giữ lại từ “it”

Trong cấu trúc: Too … to; enough … to ta bỏ từ “it”.
Ví dụ:
The water was so cold that the children couldn’t swim in it.
→ It was such cold water that the children couldn’t swim in it.
→ The water was too cold for the children to swim in.
→ The water is not warm enough for the children to swim in
* SO : cho nên
Clause ( nguyên nhân) , so + clause ( kết quả)
Ex : The weather was very cold , so we couldn’t go out.
She didn’t study harder ,so she didn’t pass the exam.


I.
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
II.
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
III.

Combine each pairs of these sentences, using TOO…TO :
Tom is short. He can’t touch the ceiling. ………………………………………………………
Alice is very young. She can’t stay at home alone. ………………………………………………
It’s very late. We can’t see a movie. ……………………………………………………………
She lives far from school. She can’t walk there. …………………………………………………
It’s very cold. We can’t go swimming today. ……………………………………………………
The jacket is very small. He can’t wear it. ………………………………………………………
Peter is very tired. He can’t study. ………………………………………………………………
The pencil is very short. She can’t use it. ………………………………………………………
The meeting is very important. We can’t miss it. ………………………………………………
Sarah can’t take a day off. She was very busy. …………………………………………………
You speak so fast that I can’t catch up with your words.
……………………………………………………………………………………………………
The piano was too heavy. We couldn’t hang it on the wall.
……………………………………………………………………………………………………
The test was very long. We can’t finish it in half an hour.
……………………………………………………………………………………………………
Mike was very busy. He couldn’t go to his aunt’s house warming party.
……………………………………………………………………………………………………
Some movies are very violent. Children shouldn’t watch them
……………………………………………………………………………………………………
He reached the station very late. He couldn’t catch the train.
……………………………………………………………………………………………………
Combine each pairs of these sentences, using ENOUGH TO :
It’s not warm today. We can’t go outside. ………………………………………………………
The coat isn’t warm. I can’t wear it in winter. …………………………………………………
Tom doesn’t have money. He can’t pay his bills. ………………………………………………
The ice is very thick. People can dance on it. ……………………………………………………
The ladder is rather long. We can use it. …………………………………………………………
The shirt is big. He can wear it. …………………………………………………………………
That bookcase is large. It can hold 150 books. …………………………………………………
The box is light. She can lift it. …………………………………………………………………
The weather is very rough. We can’t swim in it.
……………………………………………………………………………………………………
I didn’t have time. I couldn’t eat breakfast this morning.
……………………………………………………………………………………………………
The room is not wide. We can’t hold a party in this room.
……………………………………………………………………………………………………
That chair is not strong. We can’t stand so long on that chair.
……………………………………………………………………………………………………
It was very hot. You can fry an egg on the pavement.
……………………………………………………………………………………………………
You are quite thin. You can slip between the two bars.
……………………………………………………………………………………………………
Mary doesn’t have money. She can’t buy that Martin bicycle.
……………………………………………………………………………………………………
Combine each pairs of these sentences, using SO / SUCH THAT :


1. Combine these pairs of sentences using "so……..that":
1. That woman was very tall. She could almost touch the ceiling.
__________________________________________________________
2. This coat is very big. I can't wear it.
__________________________________________________________
3. The coffee was so strong. She couldn't go to sleep.
__________________________________________________________
4. That bag was very heavy. None of us could carry it.
__________________________________________________________
5. The stadium is very large. It can hold 60,000 people.
__________________________________________________________
6. Those lessons are very difficult. He can't understand them.
__________________________________________________________
7. She was very busy. She couldn't do the housework.
__________________________________________________________
8. The climate was very bad. All the plants couldn't grow well.
__________________________________________________________
9. I'm very tired. I couldn't keep my eyes open.
__________________________________________________________
10. That boy is very lazy. He never does his homework.
__________________________________________________________
2. Combine these pairs of sentences using "such....that" :
1. Tom was a tall man. He could almost touch the ceiling.
__________________________________________________________
2. Mary is a good swimmer. She has won two gold medals.
__________________________________________________________
3. He drank strong coffee. He couldn't go to sleep.
__________________________________________________________
4. It was a long walk. The children got tired.
__________________________________________________________
5. He told interesting stories. They all like him.
__________________________________________________________
6. The boy made rapid progress. It surprised everybody.
__________________________________________________________
7. He had a difficult exercise. He couldn't do it.
__________________________________________________________
8. The speaker gave a long talk. Most of the audience felt sleepy.
__________________________________________________________
9. We watched an exciting competition. We didn't want to go home.
__________________________________________________________
10. It was an excellent show. We all enjoyed it.
__________________________________________________________
IV.Rewrite the following sentences as directed:
1. It was such an expensive house that nobody can buy it.
→ The house was so ________________________________________
2. The food was so good that we ate all of it.
→ It was __________________________________________________
3. The patient was too weak to get up.
→ The patient was so ________________________________________


4. This room is too dark for me to study.
→ This room is so __________________________________________
5. This room is too small for us to take the meeting
→ This room isn’t ___________________________________________
6. The test was so difficult that we couldn’t do it.
→ The test was not __________________________________________
7. The map is so old that I couldn’t read it.
→ The map is too ___________________________________________
8. He spoke so fast that we couldn’t hear him well
→ He didn’t ________________________________________________
CÒN NỮA………..
-TÀI LIỆU 15 CHUYÊN ĐỀ (111 TRANG) DÀNH CHO CẢ 2 CHƯƠNG TRÌNH
-160 CÂU WORD FORM +200 CÂU TRẮC NGHIỆM VỀ TỪ VỰNG VÀ 1 SỐ CẤU TRÚC THEO
SÁCH CŨ (16 TRANG)
-80 CÂU WORD FORM +140 CÂU TRẮC NGHIỆM VỀ TỪ VỰNG VÀ 1 SỐ CẤU TRÚC TRONG T
SÁCH THÍ ĐIỂM(10 TRANG)
 TẤT CẢ ĐỀU CÓ KEYS(GIÁ 120K)

20 ĐỀ THI VÀO 10 CHÍNH THỨC CỦA CÁC TỈNH THÀNH
(2017-2018, 2018-2019)
15 ĐỀ THI CHÍNH THỨC VÀO 10 NĂM 2018-2019
Đề thi vào 10 tỉnh Quảng Ngãi......................................................................................…...1
Đề thi vào 10 tỉnh Thừa Thiên Huế........................................................................................4
Đề thi vào 10 tỉnh Quảng Trị..................................................................................................8
Đề thi vào 10 tỉnh Vĩnh Long .................................................................................................12
Đề thi vào 10 tỉnh Cần Thơ.....................................................................................................15
Đề thi vào 10 tỉnh Tây Ninh....................................................................................................18
Đề thi vào 10 tỉnh Ninh Thuận...............................................................................................25
Đề thi vào 10 tỉnh Phú Thọ ....................................................................................................27
Đề thi vào 10 tỉnh Đắk Lắk.....................................................................................................30
Đề thi vào 10 tỉnh Bắc Kạn.....................................................................................................34
Đề thi vào 10 Thành phố HCM...............................................................................................38
Đề thi vào 10 tỉnh Hải Dương.................................................................................................41
Đề thi vào 10 tỉnh Quảng Bình...............................................................................................45
Đề thi vào 10 tỉnh Thanh Hóa.................................................................................................47
Đề thi vào 10 tỉnh Yên Bái.......................................................................................................50
5 ĐỀ THI CHÍNH THỨC VÀO 10 NĂM 2017-2018
Đề thi vào 10 tỉnh Thanh Hóa.................................................................................................54
Đề thi vào 10 tỉnh Tiền Giang.................................................................................................56
Đề thi vào 10 tỉnh Hải Dương.................................................................................................61
Đề thi vào 10 tỉnh Phú Thọ.....................................................................................................65
Đề thi vào 10 tỉnh Bình Định..................................................................................................68


KEYS........................................................................................................................................ 70

CÁC BÀI ĐỌC XEM THỬ
READ THE PASSAGES AND CHOOSE THE LETTER A, B, C, D TO INDICATE THE
CORRECT ANSWER TO EACH OF THE QUESTIONS
TEST 1
One of the main sources for the spreading of news and events throughout the world is the
newspaper.
The purpose of newspapers is to inform the public of political, social economic and entertainment
happenings, among other things .Generally, there are three types of newspapers: daily newspapers, weekly
newspapers, and special-interest newspapers. Daily newspapers publish at least one edition every
weekday. Most dailies also have a weekend edition. Daily newspapers often have sections for news,
sports, arts and entertainment, business and classified advertising. Weekly newspapers print once a week
and cover news of interest to readers in a smaller area than that of a daily paper. They focus on local
happenings rather than national or international events. Special-interest newspapers may publish daily,
weekly, monthly, or even less frequently. They generally disseminate news of interest to a particular group
of readers or feature news about a specific topic.
Thanks to the development of the Internet, we can now get access to electronic newspapers. To some
extent, e-newspapers are cheap, up-to-date, and convenient for most readers in the world.
1. The purpose of newspapers is to inform the public of…
A. political and social happenings
B. economic and entertainment happenings
C. other different events
D. all A, B and C
2. Three types of newspapers are…
A. daily newspapers, weekly newspapers and special-interest newspapers.
B. weekly newspapers, monthly newspapers, yearly newspapers .
C. daily newspapers, weekly newspapers and monthly newspapers.
D. weekly newspapers, monthly newspapers and special-interest newspapers.
3. Most daily newspapers publish…
A. only one edition every weekday .
B. one edition every weekend .
C. at least once every weekday and once at weekend.
D. one different edition for one different section
4. Weekly newspapers usually focus on…
A. local happenings
B. national happenings
C. international happenings
D. local and international happenings .
5. Social-interest newspapers cover news of interest to…
A. special people
B. particular group of readers
C. feature news about a specific topic
D. both B and C
6. We can easily get access to electronic newspapers because they are…
A. modern, up-to-date but expensive
B. cheap, up-to-date and convenient worldwide
I.


C. quick, cheap and convenient
D. modern, quick and up-to-date
TEST 2
You probably hear a lot about the environment. But do you really worry about it? Do you help to save
the Earth? Cleaning a planet is not a task for only one person. People everywhere have to get involved and
understand this is our world. If we pass the world about the importance of reducing, reusing and recycling,
the destiny of this planet can change.
Reducing the amount of waste you produce is the best way to help the environment. Did you switch
off the water while brushing your teeth in the morning? You should do it! Did you walk to school or did
you use public transportation?
Reusing is another way of being environmentally friendly. Try to find ways to use things again! Take
cloth sacks when you go shopping instead of taking home newspaper or plastic bags. You should use cloth
sacks again and again. You have to save some trees! Shoe boxes and margarine containers can be used to
store things or become fun art projects. Use your imagination!
You can also recycle in your home or even at school. Many communities have recycling centers for
newspapers, batteries and a variety of glass and plastics. These can be made into new products.
Câu 1: What is the most environmentally friendly way to save the Earth?
A. The involvement of people everywhere in this planet.
B. Recycling things in your home or at school.
C. Reusing things instead of buying or using new ones.
D. Reducing the amount of waste produced.
Câu 2: Which of the following statements is NOT true?
A. The environment is probably talked a lot about.
B. Batteries, glass and plastics cannot be recycled.
C. Only one person cannot save the planet.
D. You should use cloth sacks to go shopping.
Câu 3: According to the passage, how many ways are there to help save the Earth?
A. 4
B. 5
C. 3
D. 6
Câu 4: According to the third paragraph, which of the following can be used to make fun arts?
A. shoe boxes
B. cloth sacks
C. batteries
D. plastic bags
Câu 5: What does the word "These" in the last paragraph refer to?
A. your home and school
B. many communities
C. newspapers, batteries, glass and plastics
D. centers
TEST 4
energy
prepare higher
saving
daily
Energy is one of the problems that many people are interested in. It is not an unfamiliar word. It is
heard, said, discussed day after day. It is close to everyone’s (1)_____ life. You turn on the lamp and it is
(2)______ that gives you light. You turn on a TV and it is energy that gives you pictures and sound. You ride
a motorcycle and it is energy that gives you movement. You (3)______ your meals and it is energy that gives
you heat to boil rice.
The problem is that the demand for energy is rising and that the price of energy is getting (4)______
and higher. The supply of energy on earth is limited. It cannot provide us all forever. The shortage of
energy in the future is inevitable. Therefore, (5)______ energy is a must if we want to continue to live in a
safe and sound world.
KEYS


1. daily

2. energy

3. prepare

4. higher

5. saving

TEST 7
A WELSH FESTIVAL
Wales has a population of about three million. English is the main language and only twenty per cent
speak both Welsh and English. Every year, (1)_____ August there is a Welsh-speaking festival. It
(2)_____ place in a different town each year so everyone has a chance for it to be near them. Local people
(3)_____ years making plans for the festival when it is organized in (4)_____ town. Each festival is
(5)_____ by about 160.000 people. They travel not only from nearby towns and villages (6)_____ also
from the rest of the British Isles and (7)_____ from abroad. There are concerts, plays and (8)_____ to
find the best singers, poets, writers and so on. Shops sell Welsh music, books, pictures and clothes as
(9)_____ as food and drink. The festival provides a chance (10)_____ Welsh-speaking people to be
together for a whole week, with the Welsh language all around them.
Câu 1: A. on
B. at
C. in
D. by
Câu 2: A. has
B. finds
C. makes
D. takes
Câu 3: A. pass
B. do
C. put
D. spend
Câu 4: A. their
B. his
C. its
D. our
Câu 5: A. come
B. attended
C. visited
D. arrived
Câu 6: A. but
B. however
C. and
D. since
Câu 7: A. even
B. hardly
C. quite
D. just
Câu 8: A. competitions B. examinations C. tests
D. races
Câu 9: A. far
B. well
C. good
D. long
Câu 10: A. on
B. to
C. of
D. for

TEST 8
LEARNING A SECOND LANGUAGE
Some people learn a second language (1) _________. Other people have trouble learning a new
language. How can you help (2) _________learn a new language, such as English? There are several ways
to make learning English a little easier and (3) _________.
The first step is to feel positive about learning English. If you believe that you can learn, you will learn.
(4) _________patient. You don’t have to understand (5) _________all at once. It’s natural to make
mistakes when you learn something new. We can learn from our mistakes.
The second step is to practice your English regularly. For example, write in the journal, or diary,
everyday. You will get used to (6) _________in English and you will feel more comfortable to express
your ideas in English. After several weeks, you will see that your writing is improving. (7) _________,
you must speak English every day. You can practice with your classmates (8) _________class.
The third step is to keep a record of your language learning. You can write this in your journal. After (9)
_________class, think about what you did. Did you answer a question (10) _________? Did you
understand something the teacher explained? Perhaps the lesson was difficult, but you tried to understand
it.
It is important to practice every day and make a record of your achievements.
1. A. easilier
B. easy
C. easily
D. ease
2. A. itself
B. herself
C. himself
D. yourself
3. A. interested
B. more interesting C. interest
D. interesting
4. A. Be
B. Been
C. Being
D. To be
5. A. something
B. everything
C. anything
D. nothing


6. A. written
7. A. By addition
8. A. beside
9. A. all
10. A. correctly

B. to write
B. In addition
B. behind
B. few
B. corrective

C. writing
C. Addition
C. next to
C. some
C. correct

D. write
D. Additional
D. out of
D. each
D. correction

ĐỀ THI XEM THỬ

SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO
PHÚ THỌ

KỲ THI TUYỂN SINH LỚP 10 THPT
Năm học: 2018 - 2019
Môn: TIẾNG ANH

Thời gian làm bài: 60 phút (Không kể thời gian giao đề)
Đề thi có: 02 trang
Chú ý: Thí sinh làm bài vào tờ giấy thi, KHÔNG làm bài trực tiếp vào đề thi này.
____________________________________________________________________
Câu I. Chọn một phương án A, B, C hoặc D ứng với từ có phần gạch chân được phát âm khác với các
từ còn lại. (1.0 điểm)
1. A. happened
B. mixed
C. listened
D. lived
2. A. apply
B. career
C. account
D. carriage
3. A. machine
B. match
C. teacher
D. church
4. A. contacts
B. attacks
C. responds
D. develops
Câu II. Chọn một phương án đúng A, B, C hoặc D ứng với từ hoặc cụm từ thích hợp để hoàn thành
các câu sau. (3,0 điểm)
1. Jim likes living in the country because he can live near his relatives, __________?
A. isn't he
B. doesn't he
C. doesn't Jim
D. isn't Jim
2. Are these the keys __________ Mrs. Janet has been looking for?
A. who
B. what
C. whose
D. which
3.__________ there was a pressure of time, we managed to complete the project on time.
A. Although
B. Due to
C. Because
D. Despite
4. If we __________ to pollute the water, we will have no fresh water to use.
A. continuing
B. continued
C. continue
D. to continue
5. You're not the only one who didn't hear the news. I didn't, __________.
A. neither
B. either
C. too
D. also
6. In winter, heating __________ for 50 percent of our electricity bill.
A. accounts
B. costs
C. occupies
D. takes
7. My father will have a __________ holiday next week. He will go to Da Lat.
A. five days
B. five-days
C. five-day
D. five day's
ĐỀ CHÍNH THỨC


8. My uncle's family have lived on the farm __________ ages.
A. at
B. since
C. from
D. for
9. She asked me __________ if I had a chance to travel to Europe.
A. where you want to go
B. where did I want to go
C. where did you want to go
D. where I wanted to go
10. Joanna: "What are you going to do this weekend?" - Marek: " __________ "
A. I think it will be interesting
B. I plan to visit my aunt
C. I'm very busy now
D. I hope it isn't raining
11. Bill seems unhappy because he doesn't get __________ his classmates.
A. up to
B. on for
C. on with
D. in with
12 She is __________ to everybody. She is kind to them, understanding and caring about their problems.
A. sympathetic
B. obedient
C. tolerant
D. cooperative
Câu III, Tìm một lỗi sai trong bốn phần gạch chân A, B, C hoặc D trong các câu sau đây, (1,0 điểm)
1. Would you mind to take me to school when you have free time?
A
B
C
D
2. In spite of it was so cold, he went out without an overcoat.
A
B
C
D
3. My father said that he would buy a new schoolbag and a dictionary for me tomorrow.
A
B
C D
4. The growth rate of the Pacific Rim countries is twice faster than other comparable areas
A
B
C
during the Industrial Revolution.
D
Câu IV. Viết dạng đúng của động từ trong ngoặc trong các câu sau. (1,0 điểm)
1. The baby (play) __________ with his toys when his father came home?
2. Many people decided (wear) __________ a suit for meetings or interviews.
3. My brother (not pass) __________ the driving test yet.
4. She (give) __________ a set of English books on her fifteenth birthday last week.
Câu V, Viết dạng đúng của từ trong ngoặc để hoàn chỉnh các câu sau. (1,0 điểm)
1. Do you think __________ saucers are human beings imagination? (FLY)
2. We should have our water pipes checked __________ . (REGULAR)
3. Many people are very concerned about the __________ of the rainforests. (DESTROY)
4. Nowadays big cities are much __________ by air pollution and noise. (EFFECT)
VI. Chọn một phương án đúng A, B, C hoặc D để điền vào chỗ trống trong đoạn văn sau. (1,0 điểm)
Every day, in homes all over the world, people waste huge (1) __________ of energy and water. Hong
Kong is estimated to waste about $ 5 billion worth of energy a year. This is due to their bad habits. (2)
__________ caving lights, air-conditioners and television on when no one is in the room wastes a lot of
energy. Using too (3) __________ water or not fixing dripping taps also contributes to the problem. Most
people do not realize that saving energy in the home will actually save them money. If people use less
energy, gas and electricity bills will become lower. Most of the ways we can use to decrease energy
consumption in the home are very use, or simple. The most obvious one is turning off household
appliances when they are not (4) __________ equipping our homes with energy-saving bulbs.
1. A. numbers
B. sums
C. amounts
D. qualities
2. A. For example
B. In addition
C. In contrast
D. On the contrary
3. A. many
B. much
C. little
D. few


4. A. in
B. on
C. by
D. at
Câu VII, Đọc đoạn văn sau và trả lời câu hỏi. (1,0 điểm)
In 1620, about 150 European people, usually called Pilgrims today, moved to North America. Arriving at
the beginning of a very hard winter, they could not find enough food to eat, so many of them died.
However, Native Americans helped them to save food for the next winter. Therefore, they held a big
celebration - "Thanksgiving" - to thank the Native Americans and worship God. Today Thanksgiving is
nationally celebrated in the US on the fourth Thursday in November to remember these early days.
The most important part of the celebration is a traditional dinner. The meal includes turkey filled with
stuffing, sweet potatoes, and cranberries. Many families have their own special way of cooking.
On Thanksgiving there are special TV programs and sports events. In New York there is the Macy's
Parade - a long line of people march through the streets with large balloons in the shape of imaginary
characters. Thanksgiving is considered the beginning of the Christmas period, and the next day many
people go out to shop for Christmas presents.
1. When did Pilgrims move to North America?
2. Why did Pilgrims celebrate Thanksgiving?
3. What are included in the traditional dinner on Thanksgiving?
4. Do people in New York parade on Thanksgiving?
Câu VIII. Hoàn chỉnh câu thứ hai sao cho không thay đổi nghĩa so với cậu đã cho. (1,0 điểm)
1. Jimmy no longer works as a taxi driver.
Jimmy used ....................................................................................................................................
2. Susan doesn't have a watch, so she is often late for work.
If Susan ...........................................................................................................................................
3. "We are making progress for the official meeting in Singapore next week." said the statesman.
The statesman said .......................................................................................................................
4. Anne prefers watching cartoons to reading comics.
Anne would rather ........................................................................................................................
_ HẾT _


SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO
KÌ THI TUYỂN SINH VÀO LỚP 10 THPT
HẢI DƯƠNG
NĂM HỌC 2018 - 2019
ĐỀ CHÍNH THỨC
MÔN THI: TIẾNG ANH
A. GRAMMAR - VOCABULARY- LANGUAGE FUNCTIONS
I. Choose the word, phrase or expression that best completes each sentence below (3.0 points)
1. Paper money ____________ in Vietnam for a very long time.
A. has been used
B. is used
C. has used
2. He hasn't found the book ____________ I gave him yesterday.
A. who
B. which
C. what
3. There is too much traffic in this city. ____________, the air is polluted.
A. Although
B. Therefore
C. Because
4. I suggest that he ____________more efforts in his work.
A. makes
B. making
C. should make.
5. Mr. Jones enjoys ____________ the Internet in his free time.
A. to surf
B. surfing
C. surf
6. I have waited for him for over half an hour but he hasn't turned ____________ yet
A. up
B. down
C. over
7. Many people share the opinion that Mother Day should be celebrated___________.
A. nationwide
B. national
C. nationality
8. I don't bring enough money with me. I wish ___________ enough to buy this book.
A. bring
B. can bring
C. brought
9. The program I watched on T.V last night was so that I fell asleep halfway through it.
A. bored
B. boring
C. bore
10. I can never make up stories because I have absolutely no______________
A. imagined
B. imaginary
C. imagination
11. Mary: "______________________?"
Tom: "Tall and thin with blue eyes".
A. How is your new English teacher doing?
B. What does your new English teacher look like?
C. How does your new English teacher look like?
12. John: "Shall we go out to choose a birthday gift for Mary?"
Tom: "_________________"
A. Great idea
B. There's no doubt about it
C. Yes, please do
13. Harry: "What a terrific hairstyle!"
Daisy: "_______________ "
A. Thank you
B. Why don't you like it?
C. My pleasure
A. Mal: "Could you please do me a favor.”
Hanh: " ____________"


A. No, thanks
B. Sure. What can I do for you? C. Yes, go ahead.
15. Thanh: "Would you like to go camping with me next Sunday?"
Mal: "_______"
A. Yes, please
B. Yes, I'd love to
C. Yes, I would
II. Choose the underlined word or phrase in each sentence below that needs correcting. (1.0 point)
16. The teacher, together with 30 students, are going to attend a party this Saturday evening.
A
B
C
D
17. Mr. Lam, whom gave a lecture at our university last week, is a famous physicist.
A B
C
D
18. I used to stayed with my grandparents on a farm when I was a child.
A
B
C
D
19. Ha Noi has long been the economic, cultural and history center of Vietnam.
A
B
C
D
20. Nam asked his friends whether they can give him a hand with his work.
A
B
C D
READING
1. Which notice (A-F) says this (21-25) (1.0 point)
21. You can't borrow books in the evening.

A. CASH ONLY

22. Tickets are sold only on the train today.

B. KEEP YOUR VOICE DOWN

23. You should not talk too loudly here.

C. CHILDREN UNDER 12 MUST BE
ACCOMPANIED BY ADULTS

24. We do not accept cheques or credit cards.

D. LIBRARY: OPEN DAILY: 7 A.M-5P.M

25. What you need to buy is unavailable here.

E. TICKET OFFICE CLOSED, BUY YOUR
TICKET ON THE TRAIN

F. SOLD OUT
II. Read the passage and choose the best option A, B or C to fill in each blank. (1.0 point)
It might sound strange to you but these are some important rules. If you want to pass examinations, then
study grammar ____________(26), if you want to become fluent in English, try to learn English without
studying too much grammar because that will only ____________(27) you down and confuse you.
You Will think about rules when creating sentences ____________ (28) than speaking naturally like a
native speaker. Some native speakers do not know so many grammatical rules as non-native students.
Everyone can speak at least one language whether they are intelligent or lack some brain power. This
could be achieved by being surrounded by that language at all times. You may notice that there are also
some people ____________(29) study abroad and learn very little. That is because they go to an English
speaking school, but find friends from their own country and don't practice English. Some others can
speak English well ____________(30) they live in an English speaking environment.
26. A. Therefore
B. However
C. Although
27. A slow
B. make
C. get
28. A. more
B. better
C. rather
29. A. who
B. what
C. which
30.
A. but
B. because
C. so
III. Read the passage carefully and choose the best option to answer each of the following questions
below. (1.0point).


Education in England Every child in England between the age of five and fifteen must attend schools.
There are three main types of educational institutions, primary (elementary) schools, secondary schools,
and universities
Like most countries in the wond, there are two types of schools in England, independent schools (feepaying schools) and state schools in which students do not have to pay tuition fees. In both types,
attendance is compulsory. Morning classes begin at nine o dock and last until half past four in the
afternoon. After dasses, most English children often stay at school and take part in extracurricular
activities like sports, singing and dancing. Schools are open five days a week. On Saturdays and Sundays
there are no lessons. There are holidays at Christmas, Easter and in summer. In London as in all cities
there are two grades of schools for those who will go to work at fifteen: primary schools for boys and girls
between the ages of five and eleven, and secondary schools for children from eleven to fifteen.
Besides such compulsory lessons as reading, writing, the English language, English literature, English
history, geography, science, and nature study, children in England can take many optional subjects like
drawing, painting, singing, or woodwork to develop their aptitudes.
31. What does the passage mainly discuss?
A. Entertainment for children in England
B. Education in England
C. State schools in England
32. The writer mentions all of the following types of educational institutions EXCEPT________.
A. primary schools
B. secondary schools
C. kindergartens
33. "Sports" is mentioned in the reading passage as
A. a compulsory lesson
B. an extracurricular activity
C. an optional subject
34. Which types of schools do 14-year-old children often attend?
C. secondary schools
B. universities
A. primary schools
35. The word "optional" in paragraph 3 is CLOSEST in meaning to
A. not required
B. not free
C. unintentional
C. WRITING
I. Finish each the following sentences in such a way that it means the same as the sentence printed
before it. (1.0 point)
36. I visited many places of interest during my stay in Da Nang.
While _________________________________________________.
37. "I will go with you on your trip to Ha Long next week" Lan said to Minh
Lan said _________________________________________________.
38. Mr. Ba is too old. That's the reason why he can not continue the work.
If ___________________________________________________________________.
39. My father has planted some young trees in the back garden.
Some young trees ______________________________________________________.
40. The number of foreign tourists to Vietnam has greatly increased over the last few years.
There has _____________________________________________________________.
II. After finishing your exam, you intend to take a holiday to relax. In about 100-120 words, write a
letter to one of your friends, telling him/her about your plan. (2.0 points)


You might use the suggestions below:
+ Where you intend to go
+ Who you are going with
+ How long your holiday will last
+ What activities you plan to do
................
Dear Thanh,
..........................................................................................................................................................................
..........................................................................................................................................................................
..........................................................................................................................................................................
..........................................................................................................................................................................
..........................................................................................................................................................................
..........................................................................................................................................................................
..................................................................................................................
Love,
Ha Anh
ĐÁP ÁN ĐỀ THI 10 TỈNH PHÚ THỌ 2018
Câu I.
1 B
3
A
2 D
4
C
Câu II.
1 B
7
C
2 D
8
D
3 A
9
D
4 C
10
B
5 B
11
C
6 A
12
A
Câu III.
1 B
3
D
2 A
4
B
Câu IV.
1 was the bavy playing
3
has not passed
2 to wear
4
was given
Câu V.
1 Flying
3
destruction
2 Regularly
4
affected
Câu VI.
1 C
3
B
2 A
4
A
Câu VII.
1. Pilgrims moved to North America in 1620.
2. Pilgrims celebrated Thanksgiving to thank the Native Americans and worship God.


3. Turkey filled with stuffing, sweet potatoes, and cranberries are included in the traditional dinner on
Thanksgiving.
4. Yes, they do.
Câu VIII.
1. Jimmy used to work as a taxi driver.
2. If Susan had a watch, she would n't be often late for school.
3. The statesman said they were making progress for the official meeting in Singapore the next week/ the
following week/ the week after
4. Anne would rather watch cartoons than read comics.
ĐÁP ÁN ĐỀ THI 10 TỈNH HẢI DƯƠNG 2018
1
A
8
C
15
B
22
E
29
A
2
B
9
B
16
B
23
B
30
B
3
B
10
C
17
A
24
A
31
B
4
C
11
B
18
A
25
F
32
C
5
B
12
A
19
C
26
B
33
B
6
A
13
A
20
B
27
B
34
C
7
A
14
B
21
D
28
C
35
A
36. While I was staying in Da Nang. I visited many places of interest.
37. Lan said she would go with Minh on his trip to Ha Long the next week/ the following week/ the week
after.
38. If Mr. Ba were not too old, he could continue the work.
39. Some young trees have been planted in the back garden by my father.
40. There has been a great increase in the number of tourists to Vietnam over the last few year.
-20 ĐỀ THI CHÍNH THỨC VÀO 10 (80 TRANG)
-50 BÀI ĐỌC HAY RA THI VÀO 10 (27 TRANG)
 TẤT CẢ ĐỀU LÀ FILE WORD, CÓ KEYS ĐẦY ĐỦ(GIÁ 150K)
QUÝ THẦY CÔ MUA TẤT CẢ TÀI LIỆU TRÊN THÌ COMBO GIÁ 250K.
MÌNH SẼ TẶNG THÊM 1 FILE BÀI TẬP (TỰ LUẬN VÀ TRẮC NGHIỆM) CÁC CHUYÊN ĐỀ
NGỮ PHÁP (103 TRANG GỒM KEYS) NHƯ SAU:
- Tense
- Passive voice
- Tag questions
- Adverbial clauses and connectors
- Subject-verb agrreement
- Communicative tasks
- Conditional sentences and wishes
- Gerunds and infinitives
- Relative clauses
- Articles
- Reported speech
- Prepositions
- Comparasions
- Phonetics
- Common structures
Quý thầy cô muốn mua tài liệu và tham khảo thêm về tài liệu vui lòng liên hệ qua face Trinh
Nguyễn hoặc trực tiếp qua sdt:0932407781( yên tâm về tài liệu, mình cũng dùng để ôn thi và rất
hiệu quả)




Tài liệu bạn tìm kiếm đã sẵn sàng tải về

Tải bản đầy đủ ngay

×

×