Tải bản đầy đủ

Đề ôn thi HSG Tiếng Anh lớp 10 (có đáp án)

SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO
ĐỀ THI SỐ 01

ĐỀ LUYỆN THI HSG KHỐI 10 VÒNG TỈNH
MÔN TIẾNG ANH
Thời gian: 150 phút

PART A. LISTENING (40 points)
I. You will hear a radio interview with a man who works on an international camp. Circle the
correct answer for each question. (10 points)
1. If you want to apply for the Camp you must:
A. be a student
B. be at least twenty-four years old
C. speak more than one language
2. In a Camp tent you can expect to
A. mix with other nationalities
B. share with five other people
C. know the other people
3. What do you have to take to the Camp?
A. A tent
B. a map

C. pictures
4. As a Camp member you should
A. be a good singer B. join in performances
C. be good at acting
5. The Camp fees must be paid
A. in dollars
B. by cheques
C. before the Camp starts
II. You will hear a radio program, decide whether these following statements are True (T) or
False (F). Write T/F in the space given. (10 points)
1. When his father left, Matt lived with five other members of his family. ______
2. Matt's mother encouraged her sons to be creative.
______
3. As a Child, Matt loved to pretend he was someone else.
______
4. His first success came when he met Ben Affleck.
______
5. Matt doesn't devote all his time and energy to acting.
______
III. You will hear an interview with a man called Lucas Doran, who is talking about his job as
a zookeeper. Listen carefully and complete the sentences. (20 points)
ZOOKEEPER
Lucas used to enjoy looking after the (1) _____________ when he first worked at the zoo.
Every morning, Lucas checks to see if any monkeys are (2)____________ or if any babies
have been born.
Every morning, Lucas also cleans the monkeys’ cages and replaces the (3) ____________.
The monkeys eat many different things, but are especially fond of (4) ________________.
Lucas once injured his (5) __________________ when a gorilla escaped from its cage. Lucas
particularly likes talking to the (6) __________________ who come to the zoo.
Lucas says that giving the monkey food such as (7) _______________ is unsuitable.
Lucas once took a box of baby monkeys home by (8) ________________.
Lucas is now taking a course in (9) ______________ so that he can further his career.
Lucas’s ambition is to visit a (10 ) ________________ for wild animals in Africa to tsee the work
done there.
PART B. LEXICO-GRAMMAR (60 points)
I. Choose the best option A, B, C, or D to complete the following sentences. (20 points)
1. ______ speaking, everything is going on as well as we have predicted.

1


A. Unsuccessfully
B. Impossibly
C. Generally
D. Unfortunately
2. We’d better hurry. There’s a ______ to Uncle Timothy’s patience.
A. top
B. bottom
C. border
D. limit
3. Mick has been in trouble with the police a few times, but now he as promised his parents
that he will turn over ______.
A. a new page
B. a new leaf
C. a corner
D. the towel
4. I can’t afford to buy a new coat this winter. I’ll ave to ______ the one I have.
A. make amends
C. make myself at home with
B. make light with
D. make do with
5. The unpleasant smell in the restaurant _____ me off my dinner.
A. set
B. put
C. sent
D. took
6. Although he was completely ______ as a furniture maker, he produced the most beautiful
chairs.
A. unable
B. untrained
C. incapable
D. uneducated
7. The President visited the area to see the devastation ______.
A. on first hand
B. at first hand
C. on first hands
D. at first hands
8. Because of road works, traffic is restricted to one ______ in each direction.
A. lane
B. row
C. alley
D. path
9. They are going to tear down those old warehouses to ______ for a big new hotel.
A. make path
B. do way
C. do path
D. make way
10. He enjoyed the dessert so much that he accepted a second _____ when it was offered.
A. sharing
B. pile
C. helping
D. load
11. As an ecotourism ______, the park provides visitors with beautiful landscape.
A. land
B. park
C. place
D. site
12. In spite of our big effort, we have not managed to ______ enough money for renovation of
the school buildings.
A. raise
B. compose
C. rear
D. score
13. Nobody took any _____ of the warning and hey ent swimming in the contaminated water.
A. information
B. noice
C. attention
D. sight
14. On no account ______ in the office be used for personal materials.
A. the photocopy machines
C. should the photocopy machines
B. the photocopy machines should
D. does the photocopy machines
15. I was immensely ______ to hear that none ofmy relatives was kill in the bus accident.
A. healed
B. improved
C. recovered
D. relieved
16. Mr. Roboson’s job is to teach the young officers _____ their duty in the right way.
A. operate
B. perform
C. commit
D. proceed
17. ______ dangerous the situation is, Jim always indulges himself in it head first.
A. In spite of
B. However
C. No matter what
D. Though
18. The Internet has led to the faster and more effective _____ information.
A. spread
B. coverage
C. dissemination
D. expansion
19. “I saw you studying at the library last night.” “You ______. I wasn’t there.”
A. wouldn’t have
B. have
C. might have
D. can’t have
20. By 1890, there were over 60 steamboats on the Mississippi River ______ were quite
luxurious.
A. many of which
B. many of them
C. which many
D. many those

2


II. There are ten mistakes in the passage. Find and correct all of them. Write the answer in the
space given. (10 points)
Example: Because of-> Because
Line 1
Because of different tree species adapting to different climates and soil
Line 2
types have evolved over millennium, many kinds of forests occupy the
Line 3
earth today. The primitive forests of several hundred million years ago
Line 4
consisted of less kinds of trees. In fact, the earliest ‘trees’, which grew
Line 5
nearly 500 million years ago, were like giant club mosses. They lack true
Line 6
roots and consisted of a confused mass specialized branches that climbed
Line 7
at rocky ground. Fifty million years later came the dense forests of tree
Line 8
ferns that prevailed tropical climates of that era. He forerunners of
Line 9
modern conifers-trees that bear cones – were on the scene 300 million
Line 10
years ago, when plant life abundant colonized marshy land, building the
Line 11
tremendous coal and oil reserves so important today. By the time the
Line 12
dinosaurs roamed the earth some 180 million years before, seed bearing
Line 13
trees that shed their leaves in winter evolved; from these have sprung our
Line 14
present deciduous forests.
Line 15
Answers:
Line
Mistake
Correction
Line
Mistake
Correction
______
____________
____________
_______ ____________
______________
______
____________
____________
_______ ____________
______________
______
____________
____________
_______ ____________
______________
______
____________
____________
_______ ____________
______________
______
____________
____________
_______ ____________
______________
III. Complete each of the following sentences with a suitable preposition(s) or particle(s). (10
points)
1. Although Mark said that he’d been there at 8.00, he didn’t turn _____ until 10.00 2. He said he
would make me a rich man, but I saw _____ him immediately.
3. We don’ know yet how we’ll solve the problem, but I‘m sure someone comes _____ a solution
soon.
4. Don’t let anyone talk you _____ buying a new car. There’s nothing wrong with your present one.
5. Before the exam I have to brush _____ the subject. I haven’t studied accounting for a long time.
6. He looks like an English man, but his foreign accent gave him ______.
7. The painting was valuable family possession, which had been handed _____ from generation to
generation.
8. I can’t remember the name of the hotel we stayed at _____ the top of my head.
9. Dave didn’t understand what Mrs. Smith was getting ______ so he asked her to explain t again.
10. As they came under heavy fire, the captain ordered his men to fall ______.
IV. Give the correct form of the word in capital in the following passage. (20 points)
FOOD MILES
In Britain, what is described as ‘food miles’, the distance which food is transported from the place
where it is grown to its point of sale, continues to rise. This has major economic, social and
environmental consequences, given the traffic congestion and pollution which (1. variable)
…………………………….. follow.
According to (2. press) …………………………….. groups, the same amount of food was travelling 50 per cent
further than twenty years ago. What’s more, the rise in the demand for road haulage over this period

3


has mostly been due to the transport of food and drink. The groups assert that the increase in the
number of lorry journeys is (3. exceed) …………………………….. and that many of these are far from (4.
essence) ……………………………...
In the distribution systems employed by British food (5. retail) …………………………….., fleets of lorries
bring all goods into more (6. centre) …………………………….. located warehouses for redistribution across
the country. (7. logic) …………………………….. as this might appear, the situation whereby some goods get
sent back to the same areas from which they came is (8. avoid) ……………………………..
In response to scathing (9. critic) …………………………….. from environmentalists, some food distributors
now aim to minimize the impact of food miles by routing vehicles, wherever possible, on motorways
after dark. This encourages greater energy (10. efficient) …………………………….. whilst also reducing the
impact on the residential areas through which they would otherwise pass.
PART C. READING (60 points)
I. Choose the option A, B, C, or D that best fits each blank in the following passage. (15 points)
For those people who go out in search of adventure, a long-distance flight in a hot-air balloon
is a particularly exciting (1) ______. Indeed, around-the-world balloon trip is widely regarded as the
(2) ______ challenge. One well-known adventurer, David Hempleman Adams would not agree,
however. Recently, he became the first man to (3) ______ the North Pole in a hot-air balloon, a more
significant (4) ______ in his eyes. Given that the distance and altitudes (5) ______ are
comparatively modest, you might wonder why the trip from Canada to the Pole, should present such
a challenge.
Part of the (6) ______ was that such a flight had not even been attempted for over a century.
In those days, such expeditions were huge events with a nation’s pride (7)______ on their success,
and so resources were (8) ______ to them. Although he eventually managed to secure a substantial
sponsorship (9)_______ from an insurance company, Hemplemann-Adams had the added challenge
of having to (10)_______ sufficient funds for his trip.
Then, of course, he had to face major survival concerns, such as predicting the weather
(11)_______ and coping with the dangerously low temperatures. But most challenging of all was the
incredibly complex problem of navigation. As the earth's magnetic field gets stronger, only the most
(12)_______ of satellite-linked navigation systems can (13)_______ that one has got to the Pole.
Without them, the chances of getting anywhere near it are extremely (14)_______. Not to mention
an even greater problem that (15)_______ on Hemplemann-Adams' mind: getting back!
1. A. campaign
B. prospect
C. motion
D. engagement
2. A. ultimate
B. extreme
C. utmost
D. eventual
3. A. meet
B. reach
C. attain
D. fulfill
4. A. recognition
B. acquisition
C. achievement
D. realization
5. A. engaged
B. regarded
C. involved
D. connected
6. A. appeal
B. beauty
C. charm
D. allure
7. A. leaning
B. resting
C. waiting
D. standing
8. A. commended
B. confided
C. confirmed
D. committed
9. A. bargain
B. purchase
C. transaction
D. deal
10.A. elevate
B. lift
C. raise
D. build
11A. tendencies
B. conditions
C. circumstances D. elements
12. A. sophisticated
B. refined
C. cultured
D. educated
13. A. approve
B. confirm
C. reinforce
D. support
14. A. thin
B. slight
C. slim
D. tight
15. A. pushed
B. stressed
C. pressed
D. weighed

4


II. Read the text and think of a word that best fits each gap. Use ONLY ONE word in each
gap. (15 points)
The changing English language
All languages change over a period of time, for reasons which are imperfectly understood.
The speech is really so integral (1) _____ form of human activity that it cannot be regarded as an
entity in itself. For this reason, it is more exact to say that (2) ____ generation behave linguistically
in a slightly different manner from (3) _____ predecessors.
Young people are impatient of (4) _____ they often consider to be the stilted vocabulary and
pronunciation of their elders, and like to show (5)_____ up-to-date they are by using the latest
slang. (6) ________, as the years go by, some of that slang becomes standard usage. In any case,
people slowly grow far (7) _____ receptive to linguistic novelties. So that by the time they reach
their forties, they decry the slovenly speech of the younger generation.
In this respect, language is a little (8) ______ fashion in dress. The informal clothes of one
generation become the everyday wear of the next. Similarly, just as many young doctors and office
workers (9) ______out their duties in casual clothes, so expressions which were once confined to
slang and familiar conversation are assimilated (10) ______ their normal vocabulary.
III. Read the passage and choose the best option A, B, C, or D to answer the questions. (10
points)
The Beatles became the most popular group in rock music history. This quartet of
extraordinarily talented musicians generated a phenomenal number of pieces that won gold records.
They inspired a frenzy that transcended countries and economic strata. While all of them sang, John
Lennon and Paul McCartney wrote the majority of their songs. Originally, Lennon and five others
formed a group called the Qurrymen in 1956 with Paul McCartney joining them later that year.
George Harrison, John Lennon, and Paul McCartney, together with Stuart Sutcliffe, who played the
bass guitar, and Pete Best on the drums, performed together in several bands for a few years, until
they finally settled on the Sliver Beatles in 1960. American rock musicians, such as Chuck Berry
and Elvis Presley, influenced Lennon’s and McCartney’s music, whose first hits consisted of simple
tunes and lyrics about young love, “ Love me Do” and “ Please, Please me “ .The Beatles “ US tour
propelled them to stardom and led to two movies “ A Hard Day’s Night” and “ Help” filmed in 1964
and 1965. The so-called British invasion of the United States was in full swing when they took the
top five spots on the single chart, followed by the release of their first film.
During the 1960s, their music matured and acquired a sense of melody. The lyrics of their
songs became deeper and gained in both imagination and meaning. Their popularity continued to
grow as the Beatles turned their attention to social problems and political issues in “ Nowhere Man”
and “ Eleanor Rigby” . Loneliness and nostalgia come through in their ballads “ Michelle” and “
Yesterday”, which fully displayed the group’s professional development and sophistication.
Lennon’s sardonic music with lyric written in the first person, and Paul McCartney’s songs that
created scenarios encouraged individuals to contribute to the character of the music produced by the
group. In addition to their music, the Beatles social trend that popularized long hair, Indian music,
and mod dress.
For a variety of reasons, the musicians began to drift apart, and their last concert took place in San
Francisco in 1966. The newspaper and tabloids publicized their quarrels and lawsuits, and the much
idolized group finally disbanded in 1970. However, their albums had outsold those of any other band
in history. Although all of the Beatles continued to perform solo or form new rock groups alone,
none could achieve the recognition and success that they had been to win together.
1. What does the passage mainly discuss?
A. The history and music of the Beatles.

5


B. The history and milestones of rock music.
C. The fashion and music popular in the 1960s.
D. The creation and history of a music group.
2. According to the passage, how many members were in the band,formed n 1956?
A. Four
B. Five
C. Six
D. Seven
3. According to the passage, which of the Beatles had the greatest musical talents?
A. John Lennon and Paul McCartney
B. George Harrison and John Lennon
C. Stuart Sutcliffe and Pete Best
D. John Lennon, Paul Mcartney and George Harrison.
4. The author of the passage implies that the Beatles ...
A. Competed with American Musicians.
B. Wrote their music as a group
C. Became popular relatively quickly
D. Were active in social movements
5. According to the passage, the Beatles’ fame grew as a result of
A. Chuck Berry’s involvement
B. Their American tour
C. Two movies made in the US
D. Their first two hits
6. The author of the passage implies that over time, the music and lyrics by the Beatles
A. Became more complex than at the beginning of their career
B. Declined in quality and political significance
C. Were dedicated to women named Eleanor nd Michelle
D. Made them the richest musicians in the world.
7. The word ‘acquired’ is closest in meaning to
A. Imparted
B. attached
C. imprinted
D. attained
8. According to the passage, when did the Beatles experience their greatest success?
A. In the late 1950s
C. After hir beak-up in 1970
B. During the early and mid- 1960s
D. throughout their lifetime
9. The word “scenario” is closest in meaning to
A. Sceneries
B. situations
C. life stories
D. love themes
10. According to the passage, how did Lennon and McCccartney enhance the music of the
group?
A. They struggled to reach the stardom of the United State.
B. They composed lyrics to scornful songs and ballads
C. Their music added distinctiveness to the Beatles repertoire
D. Their loneliness and sadness made their music popular.
IV. Read the text and do the following tasks. (15 points)
THE LITTLE ICE AGE
A
This book will provide a detailed examination of the Little Ice Age and other climatic shifts,
but, before I embark on that, let me provide a historical context. We tend to think of climate as opposed to weather - as something unchanging, yet humanity has been at the mercy of
climate change for its entire existence, with at least eight glacial episodes in the past 730,000
years. Our ancestors adapted to the universal but irregular global warming since the end of
the last great Ice Age, around 10,000 years ago, with dazzling opportunism. They developed

6


B

C

D

E

strategies for surviving harsh drought cycles, decades of heavy rainfall or unaccustomed cold;
adopted agriculture and stock-raising, which revolutionised human life; and founded the
world's first pre-industrial civilisations in Egypt, Mesopotamia and the Americas. But the
price of sudden climate change, in famine, disease and suffering, was often high.
The Little Ice Age lasted from roughly 1300 until the middle of the nineteenth century. Only
two centuries ago, Europe experienced a cycle of bitterly cold winters; mountain glaciers in
the Swiss Alps were the lowest in recorded memory, and pack ice surrounded Iceland for
much of the year. The climatic events of the Little Ice Age did more than help shape the
modern world. They are the deeply important context for the current unprecedented global
warming. The Little Ice Age was far from a deep freeze, however; rather an irregular seesaw
of rapid climatic shifts, few lasting more than a quarter-century, driven by complex and still
little understood interactions between the atmosphere and the ocean. The seesaw brought
cycles of intensely cold winters and easterly winds, then switched abruptly to years of heavy
spring and early summer rains, mild winters, and frequent Atlantic storms, or to periods of
droughts, light northeasterly winds, and summer heat waves.
Reconstructing the climate changes of the past is extremely difficult, because systematic
weather observations began only a few centuries ago, in Europe and North America. Records
from India and tropical Africa are even more recent. For the time before records began, we
have only 'proxy records' reconstructed largely from tree rings and ice cores, supplemented
by a few incomplete written accounts. We now have hundreds of tree-ring records from
throughout the northern hemisphere, and many from south of the equator, too, amplified with
a growing body of temperature data from ice cores drilled in Antarctica, Greenland, the
Peruvian Andes, and other locations. We are close to a knowledge of annual summer and
winter temperature variations over much of the northern hemisphere going back 600 years.
This book is a narrative history of climatic shifts during the past ten centuries, and some of
the ways in which people in Europe adapted to them. Part One describes the Medieval Warm
Period, roughly 900 to 1200. During these three centuries, Norse voyagers from Northern
Europe explored northern seas, settled Greenland, and visited North America. It was not a
time of uniform warmth, for then, as always since the Great Ice Age, there were constant
shifts in rainfall and temperature. Mean European temperatures were about the same as today,
perhaps slightly cooler.
It is known that the Little Ice Age cooling began in Greenland and the Arctic in about 1200.
As the Arctic ice pack spread southward, Norse voyages to the west were rerouted into the
open Atlantic, then ended altogether. Storminess increased in the North Atlantic and North
Sea. Colder, much wetter weather descended on Europe between 1315 and 1319, when
thousands perished in a continent-wide famine. By 1400, the weather had become decidedly
more unpredictable and stormier, with sudden shifts and lower temperatures that culminated
in the cold decades of the late sixteenth century. Fish were a vital commodity in growing
towns and cities, where food supplies were a constant concern. Dried cod and herring were
already the staples of the European fish trade, but changes in water temperatures forced
fishing fleets to work further offshore. The Basques, Dutch, and English developed the first
offshore fishing boats adapted to a colder and stormier Atlantic. A gradual agricultural
revolution in northern Europe stemmed from concerns over food supplies at a time of rising
populations. The revolution involved intensive commercial farming and the growing of
animal fodder on land not previously used for crops. The increased productivity from

7


F

farmland made some countries self-sufficient in grain and livestock and offered effective
protection against famine.
Global temperatures began to rise slowly after 1850, with the beginning of the Modern Warm
Period. There was a vast migration from Europe by land-hungry farmers and others, to which
the famine caused by the Irish potato blight contributed, to North America, Australia, New
Zealand, and southern Africa. Millions of hectares of forest and woodland fell before the
newcomers' axes between 1850 and 1890, as intensive European farming methods expanded
across the world. The unprecedented land clearance released vast quantities of carbon dioxide
into the atmosphere, triggering for the first time humanly caused global warming.
Temperatures climbed more rapidly in the twentieth century as the use of fossil fuels
proliferated and greenhouse gas levels continued to soar. The rise has been even steeper since
the early 1980s. The Little Ice Age has given way to a new climatic regime, marked by
prolonged and steady warming. At the same time, extreme weather events like Category 5
hurricanes are becoming more frequent.
Questions 1 to 5: Read the passage carefully and choose the best heading for each
paragraph from A to F.
List of Headings
i. Predicting climatic changes
ii. The relevance of the Little Ice Age today
iii. How cities contribute to climate change
iv. Human impact on the climate
v. How past climatic conditions can be determined
vi. A growing need for weather records
vii. A study covering a thousand years
viii. People have always responded to climate change
ix. Enough food at last

Example
Answer
0. Paragraph A
viii
1. Paragraph B
______
2. Paragraph C
______
3. Paragraph D
______
4. Paragraph E
______
5. Paragraph F
______
Questions 6 - 10
Complete the summary using the list of words, A—I, below.
Write the correct letter, A—I, in boxes 6-10 in the space give
Weather during the Little Ice Age
Documentation of past weather condition is limited: our main sources of knowledge of conditions in
the distant past are 6. ______ and 7. ______ . We can deduce that the Little Ice Age was a time of 8.
______, rather than of consistent freezing. Within it there were some periods of very cold winters,
others of 9. ______ and heavy rain, and yet others that saw 10. ______ with no rain at all.
A. climatic shifts
D. glaciers
G. heat waves

B. ice cores
E. interactions
H. storms

C. tree rings
F. weather observations
I. written accounts

8


PART D. WRITING (40 points)
I. Finish each of the following sentences in such a way that it means exactly the same as the
sentence printed before it. (15 points)
1. The fund-raisers haven’t officially decided where to send the proceeds of the concert.
No _________________________________________________________________
2. The inevitability of unemployment was something nobody cared to admit.
The admission that ________________________________________________
3. Absolute secrecy was crucial to the success of the mission.
Without _____________________________________________________________
4. They believe that Oliver failed his exam because he was nervous.
Oliver’s failure _______________________________________________________
5. Considering your position, we won’t press charges.
Under ______________________________________________________________
II. Complete the second sentences so that it has a similar meaning to the first one, using the
word give. Do not change the word given. You must use between three and eight words,
including the word given.
1. I think you should be tolerant of other people’s weaknesses. (allowance)
I think you should ______________________________other people’s weaknesses.
2. The villagers said they opposed the plans for the new shopping centre. (disapproval)
The villagers __________________________ the plans for the new shopping centre.
3. I may not have my problem solved, but least I know I’m doing correctly. (track)
I may not have my problem solved. But at least I know I ______________________
4. One day she’s going to become a famous film star. (matter)
It’s only _______________________________a famous film star.
5. When he was at his most successful, the president had enormous influence. (height)
At __________________________________, the president had enormous influence.
III. Write a paragraph (about 150s words) (25 points)
Topic: Intelligence is the key to success.
Do you agree or disagree with this statement?
Give reasons for your answer and include any relevant examples from your own knowledge or
experience.
..........................................................................................................................................................................................................................................................................
..........................................................................................................................................................................................................................................................................
..........................................................................................................................................................................................................................................................................
..........................................................................................................................................................................................................................................................................
..........................................................................................................................................................................................................................................................................
..........................................................................................................................................................................................................................................................................
..........................................................................................................................................................................................................................................................................
..........................................................................................................................................................................................................................................................................
..........................................................................................................................................................................................................................................................................
..........................................................................................................................................................................................................................................................................
..........................................................................................................................................................................................................................................................................
..........................................................................................................................................................................................................................................................................
..........................................................................................................................................................................................................................................................................
..........................................................................................................................................................................................................................................................................
..........................................................................................................................................................................................................................................................................
..........................................................................................................................................................................................................................................................................

9


..........................................................................................................................................................................................................................................................................
..........................................................................................................................................................................................................................................................................
..........................................................................................................................................................................................................................................................................
..........................................................................................................................................................................................................................................................................
..........................................................................................................................................................................................................................................................................
..........................................................................................................................................................................................................................................................................
..........................................................................................................................................................................................................................................................................
..........................................................................................................................................................................................................................................................................
..........................................................................................................................................................................................................................................................................
..........................................................................................................................................................................................................................................................................

THE END
If you want 30 tests like this, you can hpone me to buy at 0933.15.80.85

10


PART A. LISTENING (40 points)
I. (10 points) – MCQ questions
1. C
2. A
3. C

4. B

5. C

II. (10 points) – True/ False statements
1. F – He lived with his mother and elder brother
2. T
3. T
4. F – They knew each other for years before they became successful
5. T
III. (20 points) – Fill in the gaps
1. snakes
2. ill
3. water
4. (eating) (the) grapes
5. arm

6.
7.
8.
9.

students
(a) cake/ cakes
bus
biology
10. a (famous) park

PART B. LEXICO-GRAMMAR (60 points)
I. (10 points)
Choose the best option A, B, C, or D to complete the following sentences.
1. B
2. D
3. B
4. D
5. B
6. B
7. B
8. A
9. D
11. A
12. A
13. B
14. C
15. D
16. B
17. B
18. C
19. D

10. C
20. A

II. (10 points) There are ten mistakes in the passage. Find and correct all of them.
Example: Because of-> Because
Line 1

adapting

adapted

Line 7 at

over
prevailed in

Line 2

millenium

millennia

Line 8 prevailed

Line 4

less

fewer

Line 11

Line 6

lack

lacked

Line 7

specialize

of specializedLine 14

III. prepositions and particles
1. Up
2. Through
6. Away
7. Down

Line 13

3. Up with
8. Off

IV. word forms
1. invariably
2. pressure
3. excessive
4. essential
5. retailers

abundant

before

ago

evolved

had evolved

4. Into
9. At
6. centrally
7. illogical
8. unavoidable
9. criticism(s)
10. efficiency

PART C. READING (60 points)
I. (15 points) choose the best option A, B, C or D

11

abundantly

5. Up on
10. back


1. B. prospect
4. C. achievement
7. B. resting
10. C. raise
13. B. confirm

2. A. ultimate
5. C. involved
8. D. committed
11. B. conditions
14. C. slim

3. B. reach
6. A. appeal
9. D. deal
12. A. sophisticated
15. D. weighed

II. (15 points) Fill in the blanks with one suitable word for each
1. In
6. However/ nevertheless
2. Each
7. Less
3. Its
8. Like
4. What
9. Carry
5. How
10. into
III. (15 pts) Choose the best answer for the following questions
1. A
2. D
3. A
4. C
6. A
7. D
8. C
9. B

5. B
10. C

IV. (15 pts) Read the passage and do the task following
Task 1: Headings
1. Paragraph B
2. Paragraph C
3. Paragraph Dvii
4. Paragraph E ix
5. Paragraph F

I
v

iv

Task 2: complete the summary
6 & 7 C, B (IN EITHER ORDER)
8. A
9. H
10. G
PART D. WRITING (40 points)
I. (15 points)
A.
1. No official decision(s) on where to send the proceeds of the concert has (/have) been made
by the fund-raisers.
2. The admission that unemployment was inevitable was something nobody cared for / cared
to make.
3. Without absolute secrecy, the mission wouldn’t have succeeded.
4. Oliver’s failure in his exam was put down to the fact that he was nervous.
is believed to have resulted from his nerve.
5. Under the circumstances, we won’t press the charges.
B.
1. I think you should make allowance for other people’s weaknesses.
2. The villagers expressed/ voiced/ made clear their disapproval of/ about the plans for the
new shopping centre.

12


3. I may not have my problem solved. But at least I know I am on the right track.
4. It’s only a matter of time until/ before he becomes/ is a famous film star.
5. At the height of his success, the president had enormous influence.
II. (25 points) Paragraph writing
1. Completion: (3 pt)
2. Content: (6 pts)
Provide relevant and convincing ideas about the topic, supported by specific examples and/or
reasonable justification.
3. Organisation: (6 pts)
- Present the right form of a paragraph
- Ideas are well organized and presented with unity, cohesion and coherence.
4. Language: (8 pts)
- Demonstrate of a wide range of vocabulary and structures.
- Good use of grammatical structures.
- Present the ideas with clarity.
- Easy to follow.
5. Punctuations and spelling. (2 pts)

13


TRANSCRIPTS
Part 1
Presenter: Hi there. On last week’s programme, we interviewed the man behind the idea of the
International amps. So Ithoguht that this week you’d be interested to hear more about
one of the Camps which will be held later this year. Over to you, Michael ...
Michael: hank you. Yes, the Camp is open to everyone between the ages of 18 to 2. You don’t
have to be a student – you don’t even have to be employed, but you must be able to
speak one foreign language in addition to your mother tongue
Presenter: OK. And what about accommodation?
Michael: Well, the International Camp organizers supply tents which sleep up to four people,
but you are unlikely to know the people who you’ll be sharing a tent with. The
nationalities are mixed, so you’ll be sharing with people who may not even speak your
language.
Presenter: Sounds interesting. Who does the cooking at the Camp?
Michael: Everybody is expected to help with the running of the Camp. That means helping to
prepare food, keeping the campsite clean and tidy, and so on. The Camp organizers are
looking for people who can get along with others whatever happens.
Presenter: And is there anything you need to take?
Michael: Well as I’ve said, tents are provided but you’ll need to bring your own pillow, knife,
fork and spoon. F you get chosen, you’re also asked to bring along photographs,
postcaards – anything that show some of the traditions and customs of your own country.
Evrything ges into an exhibition at the start of the Camp. Together with a huge map of
the world showing the different countries people come from.
Presenter: And is there any entertainment?
Michael: Yes, there is. Everyone helps to provide the Camp entertainment. You are expected to
sing, dance or play something musical – It doesn’t matter how good or bad you are.
There is a space on the form to write what you can do.
Presenter: Sounds great fun. And what does it all cost?
Micheal: Well, you have to find your own way to the Camp, so it’s up to you whether you fly,
cycle,walk, hitch-hike or whatever. The charge for a week’s camp is 300 dollars, but
you’ll have to change that into your own currency to get a better idea of the cost. You
have to pay the full cost before you arrive, but you can pay in any currency you want or
you can use a credit card if you have one. Right. Now for the phone number to ring ...
Part 2:
Radio presenter: Hello and welcome to Film Weekly. In the run –up to the Film awards this
year, we’re taking a look at the early lives of some of the award nominees. Tonight we will be
looking at Matt Damon, the action hero of the Bourne Film trilogy.
Matt was born in the USA in 1970. His parents divorced when he was two, and he and his elder
brother Kyle lived with their mother. It was an unusual childhood. For some of the time they
lived with five other families in a big community house. His mother was a professor of early


childhood development and had strong views on how to raise children. Matt has said, “It was as
if she knew it all in advance. It was an annoying way to be raised.” But she had a huge
influence on her sons, and wanted them to be inventive. She gave them wooden blocks to play
with so that they would use their imagination. She wouldn’t allow them to play with guns or
war toys.
Kyle became an artist, and Matt from a young age was obsessive about dressing up and
imitating other people. Later this became a love of acting. He shared this passion with his best
friend, Ben Affleck. They did lots of acting at school and encouraged each other in the film
world. But after years of trying, they were still unknown. So they decided to write and act in
their own film – Good Will Hunting. It was an amazing success. Matt and Ben won an Oscar
for their screenplay, and their lives were never the same again. Matt’s mother, however, was
unimpressed by his fame. When he had finally achieved the success he craved, Matt realized
that it was never going to make him happy. So in between films he has become a tireless worker
for charity. This work has made his mother very proud of him.
Part 3. You will hear an interview with a man called Lucas Doran, who is talking about
his job as a zookeeper.
Interviewer: Good morning, and in the studio today we have Lucas Doran, who is in charge of
what’s called the Monkey House at Melchester Zoo, where not only monkeys but also
the big apes, such as gorillas, are kept. Lucas, welcome. How did you get to work with
gorillas?
Lucas: I’ve worked at the zoo for some time. Began with the snakes, which was brilliant and
then moved on to the rhinos, which wasn’t quite so interesting. My ambition was always
to work with big cats like lions and tigers, so when they transferred me to the Monkey
House, I was disappointed at first. But later on I realized how lucky I was, because
monkey are so clever – they’re always trying to trick you.
Interviewer: That must keep you on your toes! Tell us about your day.
Lucas: I get to work about seventy forty five and the first job is to look at the animals.
Nobody’s on duty at night, so we have to make sure none of them is ill, or whether any
babies have been born; you see, most monkeys give birth at night. Then we clean the
cages and change the water. Then later on in the day, we return and put down fresh shaw
for their bedding.
Interviewer: What about feeding the animals?
Lucas: They are bed four times a day in summer and three in winter. The monkeys eat anything
really – fruit, vegetables, cooked meat, insects. But grapes are their favourite, though.
Interviewer: Have you ever been hurt by one of these animals?
Lucas: Once. A young female gorilla got out one day. I was just sweeping a path and I felt
someone coming up behind me. I turned and there she was. I walked toward her, talking
calmly, and she just put a hand on my chest and pushed me out of the way. Quite gently
for a gorilla, but enough to knock me off my feet. I fell over and broke my arm.
Fortunately, just then her baby, which was still inside the cage, cried and she ran back
inside to take care of it.


Interviewer: Gosh, that was lucky. Now, I’d like to move on to your relationship with the
public.
Lucas: Well, I feel a big part of my job is helping people to understand about the animals. Lots
of families come to the zoo at the weekend and I answer their questions. And I especially
enjoy my talks with the students who come during the week. Then sometimes we have
lecturers visiting, who give interesting talks.
Interviewer: Right.
Lucas: But what I really can’t stand is when people feed monkeys, it’s not so bad. If they give
them fruit, because at least apples and bananas from part of their natural diet, but we do
say please don’t feed the animals” and people should know that things like cake are not
good for them.
Interviewer: Do you have any funny stories about your time here?
Lucas: Well, one time I had to look after two newborn baby monkeys. Their mother wasn’t
interested in them so I had to feed them milk from a bottle every two hours. I had to take
them back to my flat in a box on the bus because my car had broken down and I couldn’t
find a taxi driver willing to take them. They sleep most of the way, but I got some very
strange looks when these hairy little fingers occasionally crept out of the box.
Interviewer: And what of the future?
Lucas: Well, I’ve recently gone back to studying. Because I’m interested in running my own
zoo one day, I need to get some more qualifications. At first thought I needed to study
Animal Psychology or Zoology, but actually most useful course turned out to be one in
Biology. I was always good at maths and sciences, so I’m really enjoying it.
Interviewer: Right.
Lucas: But what I’d like really like to do is visit Arica. Not as a tourist on some safari, staying
in the best hotels, but actually to meet the famous conservationist Briget Foley, and see
the park where she does her research into apes and monkeys. It would be really exciting
to see some of the animals I know so well from the zoo in their natural surroundings.
Interviewer: Well, Lucas, best of luck with both those projects and thank you for joining us
today.
Lucas: Thank you...



Tài liệu bạn tìm kiếm đã sẵn sàng tải về

Tải bản đầy đủ ngay

×

×