Tải bản đầy đủ

LÝ THUYẾT + BT + CHỮA CHI TIẾT câu điều KIỆN

CONDITION SENTENCES
(Câu điều kiện)
A. LÝ THUYẾT
I. CÂU ĐIỀU KIỆN THÔNG THƯỜNG và ĐẢO NGỮ CỦA CÂU ĐIỀU KIỆN:
A. Real (có thật)
- LOẠI 0: Câu điều kiện loại 0 diễn tả 1 sự việc có thật xảy ra ở hiện tại mang tính chất hiển nhiên.
If + S+ HTĐ, S + HTĐ
Ex: If you put ice under the sun, it melts
- LOẠI 1: Câu điều kiện diễn đạt 1 sự việc có thể xảy ra ở hiện tại và tương lai.
If + S + HTĐ, S + TLĐ
Ex: If you are busy, we will go out in other time
*NOTE: Please + V ==> ĐK 1
==> ĐẢO NGỮ: Should + S + V(nguyên thể), S + TLĐ
Ex: Should you be busy, we will go out in other time.
If he comes, I’ll go fishing
==> shoud he come, I’ll go fishing
B. Unreal (không có thật)
- LOẠI 2: Câu điều kiện diễn đạt 1 sự việc không thể xảy ra hoặc không có thật ở hiện tại hoặc tương lai
If + S+ QKĐ (were), S + would + V
Ex: If you studied hard, you would pass the exam.
(Nếu bạn học hành chăm chỉ, thì bạn đã vượt qua kì thi rồi)

* NOTE: Nếu là tobe thì V2 là WERE với mọi ngôi (đối với ngữ pháp Mỹ hiện đại, đặc biệt trong văn
nói thì ko nhất thiết; nhưng ta vẫn nên tuân theo vì nó đúng cho cả ngữ pháp Anh và Mỹ)
Ex: If I were you, I would not behave like that.
(Nếu tao là mày, tao sẽ không cư xử như vậy)
==> ĐẢO NGỮ: Were + S + to V/V(nguyên thể), S + would + V
Ex: If I were you, I would not behave like that
- Were I you, I would not behave like that.
- LOẠI 3: Câu điều kiện diễn tả 1 sự việc không thể xảy ra ở quá khứ.
If + S + QKHT, S + would + have + V3/Ved
Ex: If my parents hadn't encouraged me, I wouldn't have passed my exam.
(Nếu bố mẹ không động viên tôi thì tôi đã chẳng vượt qua kì thi)
==> ĐẢO NGỮ: Had + S + V3/Ved, S + would + have + V3/ed
Ex: Had my parents not encouraged me, I would not have passed my exam


II. UNLESS + CL: = IF …NOT: Nếu…Không
Ex: If he did not help me, I would not finish my homework.
= Unless he helped me, I would not finish my homework.
(Trừ phi anh ấy giúp đỡ tôi, còn không thì tôi sẽ chẳng thể hoàn thành bài tập)
III. BUT FOR/WITHOUT/IF IT WEREN’T FOR + N/CỤM N: Nếu mà không, Nếu Không
Ex: - If He helps me everyday so I can finish my homework.
=> BUT FOR/WITHOUT/IF IT WEREN’T FOR his daily help, I would not finish my homework
(ko có sự giúp đỡ mỗi ngày của anh ấy, thì tôi chẳng thể hoàn thành bài tập về nhà)
- If you didn’t help me, I would not finish my homework
=> BUT FOR/WITHOUT/IF IT WEREN’T FOR your help, I would not finish my homework
IV. OR/OTHERWISE/OR ELSE + CL (=If): Nếu không thì
Ex: Hurry up, or you’ll be late for school
==> if you don’t hurry up, ___
==> unless you hurry up,___
V. CÂU ĐIỀU KIỆN VỚI:
+ IN CASE + Clause: Phòng khi /Trong trường hợp
+ IN CASE OF + N/VING: Phòng Khi
Ex: You have to bring an umbrella in case it rains
(Bạn phải mang ô đi phòng khi trời mưa
VI. CÂU ĐIỀU KIỆN ĐẶC BIỆT: (=IF)
- As long as/ So long as: với điều kiện là gì
- Proving/provided/Imagine/on condition (that): Miễn là
- suppose/supposing (that): giả sử như/giải sử là
- only if: với điều kiện là/Chỉ khi nếu
- If only: giá mà
Ex: I will come only if nothing is said to the press
You can use my car provided that/as long as you drive carefully
VII. AS IF, AS THOUGH + CL: cứ như thể là
===> Lùi thì:

HTĐ ---> QKĐ
QKĐ ---> QKHT

Ex: -He says as if he were a king. (Anh ta nói cứ như thể anh ta là 1 ông vua vậy)
VIII : CẤU TRÚC THAT…SHOULD
***** S + V + THAT + S + (SHOULD) + V(nguyên thể)
==> Các V sau: advise, agree, arrange, ask, beg, command, decide, demand, determine, insist, order,
propose, recommend, request, stipulate, suggest, urge,prefer,decree)


He insisted that his son (should) be named after his grandfather.
They have decided to sell the house => They have decided that the house (should) be sold.
***** It is/was + adjective + THAT + S + (SHOULD) + V(nguyên thể)
(Với các adj sau: advisable, better, desirable, essential, imperative, important, natural, necessary)
It is essential that rare animals (should) be protected.
It is essential for him to be prepared for this./ It is essential that he (should) be prepared for this.

B. BÀI TẬP ÁP DỤNG
Bài tập 1: Bài tập về câu điều kiện loại 1 2 3:
1) If we meet at 9:30, we...........(have) plenty of time.
2) Lisa would find the milk if she...........(look) in the fridge.
3) The zookeeper would have punished her with a fine if she...........(feed) the animals.
4) If you spoke louder, your classmates...........(understand) you.
5) Dan...........(arrive) safe if he drove slowly.
6) You...........(have) no trouble at school if you had done your homework.
7) If you...........(swim) in this lake, you'll shiver from cold.
8) The door will unlock if you...........(press) the green button.
9) If Mel...........(ask) her teacher, he'd have answered her questions.
10) I...........(call) the office if I were you.
Bài tập 2: Bài tập về đảo ngữ của câu điều kiện:
1. .............anyone wish to access the information on the status of his or her order, the password should be
entered.
(A) If
(B) Should
(C) Whether
(D) As though
2...............it be necessary, you can print out your form and then send it to us by fax or postal service, or
A. Since
B. Should
C. Unless
D. When
3.............Jonh worked hard, he would have been promoted last year.
A. if
B. were
C. should
D. had
4.............. the patient's condition get worse, the nurse will call in an internist.
A Might
B. Unless
C. Should
D. If
5.............she wish to have more detailed information, please consult your employee handbook
A.would
B.could
C.might
D.should
6. Should she ............. our offer, we will be glad to cooperate
A. Accept


B. Accepts
C. Accepting
D. Accepted
7..............the employee followed the safety procedures properly, the accident could have been avoided
A. Having
B. Had
C. If had
D. Has
8. ………..I you, I would not behave like that.
A. if
B. were
C. should
D. had
Bài tập 3: Bài tập về Thể giả định:
1. A few flight attendants have requested that some loose volts in the overhead bins ................ tightened.
A. be
B. are
C. have been
D. will be
2. Mr. Powers has asked that the board of directors ------- the issues, strategies and solutions identified in
response to the NHHRC final report.
A. considering
B. condidered
C. consider
D. are considering
3. As the entire HR team will be going to the conference in May, they asked that the company outing ---------- until June.
(A) postponed
(B) to postpone
(C) be postponed
(D) postponing
4. Lancaster Productions ------- that all workers occasionally re-read their employee guideline booklets to
help refresh their memories on company policies.
(A) depends
(B) adapts
(C) specializes
(D) recommends
5. It is ------- that we fix this problem before we move on to the next one.
(A) requiring
(B) imperative
(C) indispensable
(D) impressive
6. The general manager has ....that anyinformation customers enter be used only to respond to their
inquiries and requests.
(A) suggested
(B) suggesting
(C) suggest
(D) suggestion

7. It is

that each department work closely with the MIS department, which coordinates all


corporate data.
(A) prone
(B) vital
(C) poised
(D) ready

B. GIẢI CHI TIẾT
Bài tập 1: Bài tập về câu điều kiện loại 1 2 3:
1) If we meet at 9:30, we...........(have) plenty of time.
==> Vế If chia HTĐ (meet)
==> câu ĐK loại 1
==> Vế MĐC (Mệnh đề chính) chia TLĐ
==> Đáp án: will have
2) Lisa would find the milk if she...........(look) in the fridge.
==> Vế MĐC chia would + V
==> câu ĐK loại 2
==> Vế If chia QKĐ
==> Đáp án: looked
3) The zookeeper would have punished her with a fine if she...........(feed) the animals.
==> Vế MĐC chia would + have + V3/Ved
==> câu ĐK loại 3
==> Vế If chia QKHT
==> Đáp án: had fed
4) If you spoke louder, your classmates...........(understand) you.
==> Vế If chia QKĐ (spoke)
==> câu ĐK loại 2
==> Vế MĐC (Mệnh đề chính) chia Would + V
==> Đáp án: Would understand
5) Dan...........(arrive) safe if he drove slowly.
==> Vế If chia QKĐ (drove)
==> câu ĐK loại 2
==> Vế MĐC (Mệnh đề chính) chia Would + V
==> Đáp án: Would arrive
6) You...........(have) no trouble at school if you had done your homework.
==> Vế If chia QKHT (had done)
==> câu ĐK loại 3
==> Vế MĐC (Mệnh đề chính) chia Would + have + V3/Ved
==> Đáp án: Would have had
7) If you...........(swim) in this lake, you'll shiver from cold.


==> Vế MĐC chia TLĐ
==> câu ĐK loại 1
==> Vế If chia HTĐ
==> Đáp án: swim
8) The door will unlock if you...........(press) the green button.
==> Vế MĐC chia TLĐ
==> câu ĐK loại 1
==> Vế If chia HTĐ
==> Đáp án: press
9) If Mel...........(ask) her teacher, he'd have answered her questions.
==> Vế MĐC chia would + have + V3/Ved
==> câu ĐK loại 3
==> Vế If chia QKHT
==> Đáp án: had asked
10) I...........(call) the office if I were you.
==> Vế If chia QKĐ (were)
==> câu ĐK loại 2
==> Vế MĐC (Mệnh đề chính) chia Would + V
==> Đáp án: Would call
Bài tập 2: Bài tập về đảo ngữ của câu điều kiện:
1. .............anyone wish to access the information on the status of his or her order, the password should be
entered.
(A) If
(B) Should
(C) Whether
(D) As though
Giải:
==> Động từ sau CHỦ NGỮ “anyone” ==> Không chia
==> ÁP DỤNG ĐẢO NGỮ CÂU ĐK 1: Should + S + V(nguyên thể), S + TLĐ
==> Nếu chọn ACD thì “wish” phải chia thành “wishes” vì anyone là CHỦ NGỮ SỐ ÍT
==> Câu ĐK1 đảo SHOULD lên theo công thức ĐẢO NGỮ và V động từ ở dạng nguyên thể (cho dù S là
số ít)
==> Đáp án B.
2...............it be necessary, you can print out your form and then send it to us by fax or postal service, or
A. Since
B. Should
C. Unless
D. When
Giải:
==> Động từ sau CHỦ NGỮ “it” ==> Không chia
==> ÁP DỤNG ĐẢO NGỮ CÂU ĐK 1: Should + S + V(nguyên thể), S + TLĐ
==> Nếu chọn ACD thì “be” phải chia theo CHỦ NGỮ và THEO THÌ của câu


==> Câu ĐK1 đảo SHOULD lên theo công thức ĐẢO NGỮ và V động từ ở dạng nguyên thể (cho dù S là
số ít)
==> Đáp án B
3.............Jonh worked hard, he would have been promoted last year.
A. if
B. were
C. should
D. had
Giải:
==> Vì vế đằng sau chia là S + would + have + V3/ed
==> ÁP DỤNG ĐẢO NGỮ CÂU ĐK 3: Had + S + V3/Ved, S + would + have + V3/ed
==> Loại BC
==> Nếu chọn A thì câu sẽ phải là: “If Jonh HAD worked hard, he would have been promoted last year”
==> Câu ĐK3 đảo HAD lên theo công thức ĐẢO NGỮ
==> Đáp án D
4.............. the patient's condition get worse, the nurse will call in an internist.
A Might
B. Unless
C. Should
D. If
Giải:
==> Vì vế đằng sau chia TLĐ
==> Động từ sau CHỦ NGỮ “the patient's condition” ==> Không chia
==> ÁP DỤNG ĐẢO NGỮ CÂU ĐK 1: Should + S + V(nguyên thể), S + TLĐ
==> Nếu chọn BD thì “get” phải chia thành “gets” vì “the patient's condition” là CHỦ NGỮ SỐ ÍT
==> Câu ĐK1 đảo SHOULD lên theo công thức ĐẢO NGỮ và V động từ ở dạng nguyên thể (cho dù S là
số ít)
==> Trong đáp án chỉ có SHOULD mới có hình thức ĐẢO NGỮ này
==> Đáp án C
5.............she wish to have more detailed information, please consult your employee handbook
A.would
B.could
C.might
D.should
Giải:
==> Vì vế đằng sau là Please + V ==> ĐK 1
==> Động từ sau CHỦ NGỮ “She” ==> Không chia
==> ÁP DỤNG ĐẢO NGỮ CÂU ĐK 1: Should + S + V(nguyên thể), S + TLĐ
==> Câu ĐK1 đảo SHOULD lên theo công thức ĐẢO NGỮ và V động từ ở dạng nguyên thể (cho dù S là
số ít)
==> Trong đáp án chỉ có SHOULD mới có hình thức ĐẢO NGỮ này
==> Đáp án D


6. Should she ............. our offer, we will be glad to cooperate
A. Accept
B. Accepts
C. Accepting
D. Accepted
Giải:
==> Vì vế đằng sau chia TLĐ
==> Mặt khác lại đảo SHOULD lên đầu câu
==> ÁP DỤNG ĐẢO NGỮ CÂU ĐK 1: Should + S + V(nguyên thể), S + TLĐ
==> Câu ĐK1 đảo SHOULD lên theo công thức ĐẢO NGỮ và V động từ ở dạng nguyên thể (cho dù S là
số ít)
==> Đáp án A
7..............the employee followed the safety procedures properly, the accident could have been avoided
A. Having
B. Had
C. If
D. Has
Giải:
==> Vì vế đằng sau chia là S + would/could + have + V3/ed
==> ÁP DỤNG ĐẢO NGỮ CÂU ĐK 3: Had + S + V3/Ved, S + would + have + V3/ed
==> Nếu chọn C thì câu sẽ phải là: “If the employee HAD followed the safety procedures properly, the
accident could have been avoided”
==> Câu ĐK3 đảo HAD lên theo công thức ĐẢO NGỮ
==> Đáp án B
8. ………..I you, I would not behave like that.
A. if
B. were
C. should
D. had
Giải:
==> Vì vế đằng sau chia là Would + V
==> Loại CD
==> ÁP DỤNG ĐẢO NGỮ CÂU ĐK 2: Were + S + to V/V(nguyên thể), S + would + V
==> Nếu chọn A thì câu sẽ phải là: “If I WERE you, I would not behave like that.”
==> Câu ĐK2 đảo WERE lên theo công thức ĐẢO NGỮ
==> Đáp án B
Bài tập 3: Bài tập về Thể giả định:
1. A few flight attendants have requested that some loose volts in the overhead bins ................ tightened.
A. be
B. are
C. have been
D. will be
Giải:
==> ÁP DỤNG CẤU TRÚC THAT…SHOULD: S + V + THAT + S + (SHOULD) + V(nguyên thể)


==> Các V sau: advise, agree, arrange, ask, beg, command, decide, demand, determine, insist, order,
propose, recommend, request, stipulate, suggest, urge,prefer,decree)
==> Đây là cấu trúc THAT…SHOULD vì có “requested that”
==> Trong câu thường bỏ SHOULD đi và động từ luôn trở về dạng nguyên thể cho dù CHỦ NGỮ là số ít
==> Mặt khác câu này chia bị động (vì CHỦ NGỮ - some loose volts là VẬT)
==> Nếu viết đầy đủ ra là “A few flight attendants have requested that some loose volts in the overhead
bins (SHOULD) BE tightened.
==> BỎ SHOULD và V trở về dạng NGUYÊN THỂ là “ BE”
==> Đáp án A
2. Mr. Powers has asked that the board of directors ------- the issues, strategies and solutions identified in
response to the NHHRC final report.
A. considering
B. condidered
C. consider
D. are considering
Giải:
==> ÁP DỤNG CẤU TRÚC THAT…SHOULD: S + V + THAT + S + (SHOULD) + V(nguyên thể)
==> Các V sau: advise, agree, arrange, ask, beg, command, decide, demand, determine, insist, order,
propose, recommend, request, stipulate, suggest, urge,prefer,decree)
==> Đây là cấu trúc THAT…SHOULD vì có “asked that”
==> Trong câu thường bỏ SHOULD đi và động từ luôn trở về dạng nguyên thể cho dù CHỦ NGỮ là số ít
==> Nếu viết đầy đủ ra là “Mr. Powers has asked that the board of directors (SHOULD) consider the
issues, strategies and solutions identified in response to the NHHRC final report.
==> BỎ SHOULD và V trở về dạng NGUYÊN THỂ là “ consider”
==> Đáp án C
3. As the entire HR team will be going to the conference in May, they asked that the company outing ---------- until June.
(A) postponed
(B) to postpone
(C) be postponed
(D) postponing
Giải:
==> ÁP DỤNG CẤU TRÚC THAT…SHOULD: S + V + THAT + S + (SHOULD) + V(nguyên thể)
==> Các V sau: advise, agree, arrange, ask, beg, command, decide, demand, determine, insist, order,
propose, recommend, request, stipulate, suggest, urge,prefer,decree)
==> Đây là cấu trúc THAT…SHOULD vì có “asked that”
==> Trong câu thường bỏ SHOULD đi và động từ luôn trở về dạng nguyên thể cho dù CHỦ NGỮ là số ít
==> Nếu viết đầy đủ ra là “As the entire HR team will be going to the conference in May, they asked that
the company outing (SHOULD) be postponed until June.
==> Mặt khác câu này chia bị động (vì CHỦ NGỮ - the company out là VẬT)
==> BỎ SHOULD và V trở về dạng NGUYÊN THỂ là “ be postponed”
==> Đáp án C
4. Lancaster Productions ------- that all workers occasionally re-read their employee guideline booklets to
help refresh their memories on company policies.
(A) depends
(B) adapts
(C) specializes
(D) recommends


Giải:
==> ÁP DỤNG CẤU TRÚC THAT…SHOULD: S + V + THAT + S + (SHOULD) + V(nguyên thể)
==> Các V sau: advise, agree, arrange, ask, beg, command, decide, demand, determine, insist, order,
propose, recommend, request, stipulate, suggest, urge,prefer,decree)
==> Chỉ có recommend là đi với cấu trúc THAT…SHOULD
==> Đáp án D
5. It is ------- that we fix this problem before we move on to the next one.
(A) requiring
(B) imperative
(C) indispensable
(D) impressive
Giải:
==> ÁP DỤNG CẤU TRÚC THAT…SHOULD: It is/was + adjective + THAT + S + (SHOULD) +
V(nguyên thể)
(Với các adj sau: advisable, better, desirable, essential, imperative, important, natural, necessary)
==> Chỉ có imperative là đi với cấu trúc THAT…SHOULD
==> Đáp án B
6. The general manager has ....that anyinformation customers enter be used only to respond to their
inquiries and requests.
(A) suggested
(B) suggesting
(C) suggest
(D) suggestion
Giải:
==> ÁP DỤNG CẤU TRÚC THAT…SHOULD: S + V + THAT + S + (SHOULD) + V(nguyên thể)
==> Các V sau: advise, agree, arrange, ask, beg, command, decide, demand, determine, insist, order,
propose, recommend, request, stipulate, suggest, urge,prefer,decree)
==> Sau has không đi đc với V(nguyên thể)/Ving ==> Loại C, B
==> Cấu trúc THAT …. SHOULD đi với ĐỘNG TỪ vì: S + V + THAT + S + (SHOULD) + V(nguyên
thể)
==> Loại D (Danh từ)
==> Đáp án A

7. It is
that each department work closely with the MIS department, which coordinates all
corporate data.
(A) prone
(B) vital
(C) poised
(D) ready
==> ÁP DỤNG CẤU TRÚC THAT…SHOULD: S + V + THAT + S + (SHOULD) + V(nguyên thể)
==> Các V sau: advise, agree, arrange, ask, beg, command, decide, demand, determine, insist, order,
propose, recommend, request, stipulate, suggest, urge,prefer,decree)
==> Chỉ có vital là đi với cấu trúc THAT…SHOULD
==> Đáp án B



Tài liệu bạn tìm kiếm đã sẵn sàng tải về

Tải bản đầy đủ ngay

×

×