Tải bản đầy đủ

LÝ THUYẾT + HƯỚNG dẫn làm bài tập SO SÁNH đ m cường

Written by Đào Mạnh Cường

KIẾN THỨC ĐẦY ĐỦ NHẤT VỀ CÁC DẠNG SO SÁNH
A. LÝ THUYẾT
------------------------------------------♥-----> 1. Equality (SO SÁNH BẰNG) ==> CÓ “as……as” là SO SÁNH BẰNG NHÉ!
S + V + as + adj/adv + as + N/pronoun/clause
+ Dùng adj: Khi trước nó là TOBE, BECOME, REMAIN, STAY, FIND/MAKE + O +ADJ,..
+ Dùng adv: Khi trước nó là V
S + V + as + many/few/much/little + N + as + N/pronoun/clause
EX +This boy is as tall as that one
(Không lặp lại từ đã dùng ở chủ ngữ)
+Population of Ho Chi Minh city isn't as much as that of Bangkok.
+I have more books than she
+February has fewer days than May
+He earns as much money as his brother
+They has as few class as we
♥-----> 2. Comparative (SO SÁNH HƠN) ==> CÓ “THAN” là SO SÁNH HƠN NHÉ!
*** Short Adj: S + V + adj + er + than + N/pronoun
*** Long Adj: S + V + more + adj/adv + than + N/pronoun
+ Dùng adj: Khi trước nó là TOBE, BECOME, REMAIN, STAY, FIND/MAKE + O +ADJ,..
+ Dùng adv: Khi trước nó là V

==> QUAN TRỌNG NHẤT: Nhấn mạnh so sánh hơn: much, still, even, far, a lot, lot + So sánh hơn
===> NHẤN MẠNH
==> CỤM CẦN NHỜ: “Than ever”, “ Other than”, “More than”
Ex: This bor is more intelligent than that one.
♥-----> 3. Superlative(SO SÁNH NHẤT) ==> CÓ “THE” là SO SÁNH HƠN NHẤT NHÉ!
*** Short adj: S + V + the + adj + est + N/pronoun
*** Long adj: S + V + the most + adj/adv + N/pronoun.
+ Dùng adj: Khi trước nó là TOBE, BECOME, REMAIN, STAY, FIND/MAKE + O +ADJ,..
+ Dùng adv: Khi trước nó là V
*** Ít nhất: S + V + the least + adj + N/pronoun
Ex:
She is the tallest girl in the village.
He is the most gellant boy in class.
♥-----> 4. Các tính từ so sánh bất quy tắc thì học thuộc lòng
good(well)/better/the best
bad/worse/the worst
many(much)/more/the most
little/less/the least


Written by Đào Mạnh Cường
Few/fewer(less)/the fewest(the least)
far/farther(further)/the farthest(the furthest)
♥-----> 5. Double comparison(SO SÁNH KÉP)
+ Same adj: càng ngày càng
*** Short adj: S + V + adj + er + and + adj + er
*** Long adj: S + V + more and more + adj
Ex:
The weather gets colder and colder.
(Thời tiết càng ngày càng lạnh.)
His daughter becomes more and more intelligent.
(Con gái anh ấy ngày càng trở nên thông minh)
+ Different adj: càng….càng
The + comparative + S + V + the + comparative + S + V.
(The + comparative the + từ ở dạng so sánh hơn)
The + S + V + the + comparative + S + V
Ex:
The richer she is the more selfish she becomes.
(Càng giàu,cô ấy càng trở nên ích kỷ hơn).
The more intelligent he is the lazier he becomes.
(Càng thông minh,anh ta càng trở nên lười hơn.)
The more we study the more stupid we feel.
♥-----> 6. Comparison of Similarity (SO SÁNH GIỐNG NHAU)
• The same:
+ Our suitcases are the same (vali của chúng ta giống nhau)
• The same + N:
+ You and I have the same suitcases (Anh ấy và tôi có va li giống nhau)
• The same as:
+ My suitcases is the same as yours (vali của tôi giống vali của anh)
• The same + N + as:
+ My suitcases is the same size as yours (Vali của tôi cùng kích cỡ với vali của anh)
• Alike/like/similar/alike:
+ Our book are (alike)similar (sách của chúng ta giống nhau)
+ My book is (like yours)similar to yours (sách của tôi giống sách của anh)
♥-----> 7: So sánh KHÁC NHAU
• Different:
+ Mike and his father are different (Mike và cha của anh ấy khác nhau)
• Different from:
+ Mike is different from his father are (Mike khác với cha của anh ấy)
• Different from each other:
+ Mike and his father are different from each other (Mike va cha của anh ta khác nhau)
♥-----> 8. Multiple Numbers Comparison (SO SÁNH GẤP NHIỀU LẦN)
S + V + multiple numbers + as + much/many/adj/adv + (N) + as + N/pronoun.
****** Multiple numbers: half/twice/3,4,5...times/Phân số/phần trăm.


Written by Đào Mạnh Cường
Ex: In many countries in the world with the same job,women only get 40%-50% as much salary as
men.
Chú ý:
- 1.Những tính từ ngắn kết thúc bằng một phụ âm mà ngay trước nó là nguyên âm duy nhất thì chúng ta
nhân đôi phụ âm lên rồi thêm "er" trong so sánh hơn và "est" trong so sánh nhất.(ex:hot-->hotter/hottest)
-2.Những tính từ có hai vần,kết thúc bằng chữ "y" thì đổi "y" thành "i" rồi thêm "er" trong so sánh hơn và "e
st" trong so sánh nhất
+ happy ==> happier/happiest
+ easy ==> easier/easiest
+ heavy ==> heavier/heaviest
- 3.Những tính từ/trạng từ đọc từ hai âm trở lên gọi là tính từ dài,một âm gọi là tính từ ngắn.Tuy nhiên,một
số tính từ có hai vần nhưng kết thúc bằng "le","et","ow","er"vẫn xem là tính từ ngắn

B. BÀI TẬP ÁP DỤNG
1. As heath care become...............than it was a decade ago, companies are forced to spend more on benefits.
A. as expensive
B. more expensive
C. so expensive
D. most expensively
2. Many online retailers state that it is.................than they expected to set price that attract more customers
while boosting their profit margins.
A. difficult
B.diffculty
C. more diffcult
D. much diffcult
3. HPR Press achieved the ------- overall rating from its customers in a recent independent survey of nearly
10,000 customers.
(A) higher
(B) highest
(C) more highly
(D) most highly
4. Questions concerning whether intemational trade is ------- more beneficial to lower income economies
have been raised for years.
(A) much
(B) such
(C) very
(D) too
5. We seemed eager to do all they could to make my stay as--------- as possible.
(A) comfort
(B) comfortable
(C) comfortably
(D) comforted
6. If the company had been under better circumstances, it could have obtained an ..........more favorable
outcome.
A. all
B. even
C. any
D. almost
7. Of the 6 candidates, Ms. Sally Marson seemed the....................for the position.
A. qualification


Written by Đào Mạnh Cường
B. qualified
C. more qualified
D. most qualified
8. The use of the ------- possible lighting in the laboratory has been beneficial to the research conducted by
the botanists employed there.
(A) bright
(B) brightest
(C) brightens
(D) brightness
9. I’ve read a couple of different articles on Franklin Roosevelt, who was a much ----- -- president than
Barack Obama has been so far.
(A) boldness
(B) bolder
(C) boldest
(D) boldly
10. Your complaint will almost certainly be ----- -- more effective if you are aware of your rights.
(A) much
(B) very
(C) so
(D) such
11. In order to help factory workers to work much ------, the new Samson machines will be
installed next week.
(A) more efficiently
(B) efficiently
(C) efficient
(D) most efficiently
12. She types …………….….as fast as I.
A. twice
B. half of
C. double
D. two
13. The application form used for submitting vacation requests will be ------- as the one used in previous
years.
(A) the same
(B) double
(C) fewest
(D) repeat
14. The more we spent with the sales team, the more ------- we were with their innovative marketing skills.
(A) impression
(B) impress
(C) impresses
(D) impressed
15. Purchasing tickets for Rocky Multiplexes has become easier than_____thanks to changes made to the
theater's website.
Practice
(A) once
(B) never
(C) not
(D) ever
16. Because of free trade and open door policies, it’s becoming a lot……………..for a country to recover
from an economic recession because one country’s economic situation affects the other’s


Written by Đào Mạnh Cường
A. harder
B. harden
C. hard
D. hardly
17. The ABC Building is the……….to locate because it is so much higher than any other skyscraper in the
downtown area.
A. more easily
B. easiest
C. most easily
D. easy
18. Unfortunately, with the rise of the popularity of soft drinks, tea is not ----- -- popular as it used to be.
(A) as
(B) of
(C) either
(D) like
19. Most importantly, clients of Toka can use this product at the same cost ----- -- traditional
environmentally-unfriendly materials.
(A) along
(B) as
(C) that
(D) with
20. Sales Training Magazine now publishes 12 issues a year, four _____ thanin its first year of publication.
A. Many
B. Much
C. More
D. Most
21. Sales at Bank's Grocery Shop have more than ____ due to the relocation of its retail stores to major
business districts.
A. three
B. tripled
C. thrid
D. three times
22. The form cannot be signed by anyone ……… than you.
A. another
B. other
C. the other
D. others

C. GIẢI CHI TIẾT
------------------------------------------1. As heath care become..........................than it was a decade ago , companies are forced to spend more on
benefits.
A. as expensive
B. more expensive
C. so expensive
D. most expensively
Giải:
==> Có “Than”===> Dấu hiệu của so sánh HƠN. Mà expensive là adj (dài) ==> ÁP DỤNG LT so sánh
HƠN với adj (dài):
*** Short Adj: S + V + adj + er + than + N/pronoun
*** Long Adj: S + V + more + adj/adv + than + N/pronoun


Written by Đào Mạnh Cường
+ Dùng adj: Khi trước nó là TOBE, BECOME, REMAIN, STAY, FIND/MAKE + O +ADJ,..
+ Dùng adv: Khi trước nó là V
==> Đáp án B
2. Many online retailers state that it is.................than they expected to set price that attract more customers
while boosting their profit margins.
A. difficult
B.diffculty
C. more diffcult
D. much diffcult
Giải:
==> Có “Than”===> Dấu hiệu của so sánh HƠN. Mà difficult là adj (dài) ==> ÁP DỤNG LT so sánh HƠN
với adj (dài):
*** Short Adj: S + V + adj + er + than + N/pronoun
*** Long Adj: S + V + more + adj/adv + than + N/pronoun
+ Dùng adj: Khi trước nó là TOBE, BECOME, REMAIN, STAY, FIND/MAKE + O +ADJ,..
+ Dùng adv: Khi trước nó là V
==> Đáp án C
3. HPR Press achieved the ------- overall rating from its customers in a recent independent survey of nearly
10,000 customers.
(A) higher
(B) highest
(C) more highly
(D) most highly
Giải:
==> Cứ Có “The” là so sánh HƠN NHẤT nhé ^^ = ==> Mà high là adj (ngắn) ==> ÁP DỤNG LT so sánh
HƠN NHẤT với adj (ngắn):
*** Short adj: S + V + the + adj + est + N/pronoun
*** Long adj: S + V + the most + adj/adv + N/pronoun.
+ Dùng adj: Khi trước nó là TOBE, BECOME, REMAIN, STAY, FIND/MAKE + O +ADJ,..
+ Dùng adv: Khi trước nó là V
==>Đáp án B
4. Questions concerning whether intemational trade is ------- more beneficial to lower income economies
have been raised for years.
(A) much
(B) such
(C) very
(D) too
Giải:
==> Có “more” ==> so sánh HƠN
==> QUAN TRỌNG NHẤT: Nhấn mạnh so sánh hơn: much, still, even, far, a lot, lot + So sánh hơn
==> NHẤN MẠNH
==> Đáp án A
5. We seemed eager to do all they could to make my stay as--------- as possible.
(A) comfort
(B) comfortable


Written by Đào Mạnh Cường
(C) comfortably
(D) comforted
Giải:
==> as….as ==> Dấu hiệu so sánh BẰNG ==> ÁP DỤNG LT về so sánh BẰNG:
==> S + V + as + adj/adv + as + N/pronoun/clause
+ Dùng adj: Khi trước nó là TOBE, MAKE, BECOME, REMAIN, STAY, FIND + O +ADJ,..
+ Dùng adv: Khi trước nó là V
==> Đáp án B (adj) vì trước nó là V (make/find + O +adj)
6. If the company had been under better circumstances, it could have obtained an ..........more favorable
outcome.
A. all
B. even
C. any
D. almost
Giải:
==> Có “more” dung so sánh HƠN
==> QUAN TRỌNG NHẤT: Nhấn mạnh so sánh hơn: much, still, even, far, a lot, lot + So sánh hơn
==> NHẤN MẠNH
==> Đáp án B
7. Of the 6 candidates, Ms. Sally Marson seemed the....................for the position.
A. qualification
B. qualified
C. more qualified
D. most qualified
Giải:
==> Cứ Có “The” là so sánh HƠN NHẤT nhé ^^ ==> Mà qualified là adj (dài) ==> ÁP DỤNG LT so sánh
HƠN NHẤT với adj (dài):
*** Short adj: S + V + the + adj + est + N/pronoun
*** Long adj: S + V + the most + adj/adv + N/pronoun.
+ Dùng adj: Khi trước nó là TOBE, BECOME, REMAIN, STAY, FIND/MAKE + O +ADJ,..
+ Dùng adv: Khi trước nó là V
==>Đáp án D
8. The use of the ------- possible lighting in the laboratory has been beneficial to the research conducted by
the botanists employed there.
(A) bright
(B) brightest
(C) brightens
(D) brightness
Giải:
==> Cứ Có “The” là so sánh HƠN NHẤT nhé ^^ ==> Mà bright là adj (ngắn) ==> ÁP DỤNG LT so sánh
HƠN NHẤT với adj (ngắn):
*** Short adj: S + V + the + adj + est + N/pronoun
*** Long adj: S + V + the most + adj/adv + N/pronoun.
+ Dùng adj: Khi trước nó là TOBE, BECOME, REMAIN, STAY, FIND/MAKE + O +ADJ,..


Written by Đào Mạnh Cường
+ Dùng adv: Khi trước nó là V
==>Đáp án B
9. I’ve read a couple of different articles on Franklin Roosevelt, who was a much ----- -- president than
Barack Obama has been so far.
(A) boldness
(B) bolder
(C) boldest
(D) boldly
Giải:
==> Có “much” dạng NHẤN MẠNH so sánh HƠN
==> QUAN TRỌNG NHẤT: Nhấn mạnh so sánh hơn: much, still, even, far, a lot, lot + So sánh hơn
(bolder) ==> NHẤN MẠNH
==> Đáp án B
10. Your complaint will almost certainly be ----- -- more effective if you are aware of your rights.
(A) much
(B) very
(C) so
(D) such
Giải:
==> Có “more” dung so sánh HƠN
==> QUAN TRỌNG NHẤT: Nhấn mạnh so sánh hơn: much, still, even, far, a lot, lot + So sánh hơn
==> NHẤN MẠNH
==> Đáp án A
11. In order to help factory workers to work much ------, the new Samson machines will be
installed next week.
(A) more efficiently
(B) efficiently
(C) efficient
(D) most efficiently
Giải:
==> Có “much” dạng NHẤN MẠNH so sánh HƠN
==> QUAN TRỌNG NHẤT: Nhấn mạnh so sánh hơn: much, still, even, far, a lot, lot + So sánh hơn
==> NHẤN MẠNH
==> Mà efficient là adj dài ==> ÁP DỤNG LT SO SÁNH HƠN VỚI ADJ DÀI
*** Long adj: S + V + the most + adj/adv + N/pronoun.
+ Dùng adj: Khi trước nó là TOBE, BECOME, REMAIN, STAY, FIND/MAKE + O +ADJ,..
+ Dùng adv: Khi trước nó là V (work)
==>Đáp án A
12. She types …………….….as fast as I.
A. twice
B. half of
C. double
D. two


Written by Đào Mạnh Cường
Giải:
==> ÁP DỤNG LÝ THUYẾT: Multiple Numbers Comparison (SO SÁNH GẤP NHIỀU LẦN)
S + V + multiple numbers + as + much/many/adj/adv + (N) + as + N/pronoun.
****** Multiple numbers: half/twice/3,4,5...times/Phân số/phần trăm.
==> Đáp án A
13. The application form used for submitting vacation requests will be ------- as the one used in previous
years.
(A) the same
(B) double
(C) fewest
(D) repeat
Giải:
==> ÁP DỤNG LÝ THUYẾT:
• The same + N
• The same + N + as
==> Đáp án A
14. The more we spent with the sales team, the more ------- we were with their innovative marketing skills.
(A) impression
(B) impress
(C) impresses
(D) impressed
Giải:
==> ÁP DỤNG LÝ THUYẾT SO SÁNH càng….càng
The + comparative + S + V + the + comparative + S + V.
(The + comparative the + từ ở dạng so sánh hơn)
The + S + V + the + comparative + S + V
==> Đáp án D
15. Purchasing tickets for Rocky Multiplexes has become easier than_____thanks to changes made to the
theater's website.
(A) once
(B) never
(C) not
(D) ever
Giải:
==> ÁP DỤNG CỤM: than ever: hơn bao giờ hết
==> Đáp án D
16. Because of free trade and open door policies, it’s becoming a lot……………..for a country to recover
from an economic recession because one country’s economic situation affects the other’s
A. harder
B. harden
C. hard
D. hardly
Giải:
==> Có “a lot” dạng NHẤN MẠNH so sánh HƠN


Written by Đào Mạnh Cường
==> QUAN TRỌNG NHẤT: Nhấn mạnh so sánh hơn: much, still, even, far, a lot, lot + So sánh hơn
(harder) ==> NHẤN MẠNH
==> Đáp án A
17. The ABC Building is the……….to locate because it is so much higher than any other skyscraper in the
downtown area.
A. more easily
B. easiest
C. most easily
D. easy
Giải:
* NOTE: Những tính từ có hai vần,kết thúc bằng chữ "y" thì đổi "y" thành "i" rồi thêm "er" trong so sánh
hơn và "est" trong so sánh nhất/ “er” trong so sánh hơn
+ happy ==> happier/happiest
+ easy ==> easier/easiest
+ heavy ==> heavier/heaviest
==> Cứ Có “The” là so sánh HƠN NHẤT nhé ^^
==> Đây là adj đặc biệt
==> Đáp án B
18. Unfortunately, with the rise of the popularity of soft drinks, tea is not ----- -- popular as it used to be.
(A) as
(B) of
(C) either
(D) like
Giải:
==> as….as ==> Dấu hiệu so sánh BẰNG ==> ÁP DỤNG LT về so sánh BẰNG:
==> S + V + as + adj/adv + as + N/pronoun/clause
+ Dùng adj: Khi trước nó là TOBE, MAKE, BECOME, REMAIN, STAY, FIND + O +ADJ,..
+ Dùng adv: Khi trước nó là V
==> Đáp án A
19. Most importantly, clients of Toka can use this product at the same cost ----- -- traditional
environmentally-unfriendly materials.
(A) along
(B) as
(C) that
(D) with
Giải:
==> ÁP DỤNG LÝ THUYẾT:
• The same + N
• The same + N + as
==> Đáp án B
20. Sales Training Magazine now publishes 12 issues a year, four _____ thanin its first year of publication.
A. Many
B. Much


Written by Đào Mạnh Cường
C. More
D. Most
Giải:
==> ÁP DỤNG “More than”
==> Đáp án C
21. Sales at Bank's Grocery Shop have more than ____ due to the relocation of its retail stores to major
business districts.
A. three
B. tripled
C. thrid
D. three times
Giải:
==> ÁP DỤNG LÝ THUYẾT: Multiple Numbers Comparison (SO SÁNH GẤP NHIỀU LẦN)
S + V + multiple numbers + as + much/many/adj/adv + (N) + as + N/pronoun.
****** Multiple numbers: half/twice/3,4,5...times/Phân số/phần trăm.
==> Đáp án B
22. The form cannot be signed by anyone ……… than you.
A. another
B. other
C. the other
D. others
Giải:
==> ÁP DỤNG “other than”
==> Đáp án B



Tài liệu bạn tìm kiếm đã sẵn sàng tải về

Tải bản đầy đủ ngay

×

×