Tải bản đầy đủ

dap an va de thi hoc sinh gioi mon anh van lop 10 so GD DT dak nong

Thích Tiếng Anh - Website chia sẻ đề thi, tài liệu Tiếng Anh hay, mới nhất

CHÍNH

A. MULTIPLE CHOICE (40 PTS)
I. PHONOLOGY: (5PTS)
1. A. poor

B. moor

C. door

2. A. embassy

B. chamber

C. banyan

3. A. stronger

B. singer


C. finger

4. A. folk

B. milk

C. walk

om

Choose the word which has the underlined part pronounced differently from the rest.

B. television

C. dimension

D. invasion

D. climbing

D. longer
D. half

ie
ng
an
h.
c

5. A. occasion

D. boor

Choose one word whose stress pattern is different. Identify your answer by circling the corresponding
letter A, B, C, or D.
6. A. colonialist
7. A. organism
8. A . maintain
9. A. mysterious


10. A. automatic

B. bargain

C. financial

D. peculiar

B. mischievous

C. supportive

D. metaphor

B. infamous

C. determine

D. develop

B. preferential

C. modernity

D. historical

B. conversation

C. disadvantage

D. reasonable

ht

ll. VOCABULARY (5PTS)

Choose the best answer that best completes each sentence:
1

ic

A. fresh book

B. blank sheet

C. white paper

D. new leaf

th

12. Colin was so ................. because of his exam that he could not sit still for five minutes.
A. on the verge

B. on edge

C. on border

D. on rim

B. came of age

C. gave a full

D. plant a bug

B. allowance

C. consent

D. permit

1

A. acquired a taste
1
A. agreement

15. Many college students are attracted to the..........life of a journalist; the prospect of exploring the
world is very appealing.
A. peripatetic

B. conventional

C. remunerative

D. coordinated

Thích Tiếng Anh - Website chia sẻ đề thi, tài liệu Tiếng Anh hay, mới nhất


Thích Tiếng Anh - Website chia sẻ đề thi, tài liệu Tiếng Anh hay, mới nhất
DeThiHSG.Com thi h c sinh gi i, chuyên b i d ng HSG mi n phí c p nh t liên t c!
16. Do you think paparazzi's
A. attack

B. invasion

C. intervention

D. offence

B. murder

C. killing

D. manslaughter

1
A. homicide
A. crash

B. smash

C. clash

D. hash

B. disagreed

C. refused

D. denied

C. yellow

om

18. I'm sorry that looks awful. Those two colors
1
A. disallowed

20. After arriving late fo
A. red

B. black

III. STRUCTURES AND GRAMMAR (5PTS)

ie
ng
an
h.
c

Choose the best option to complete the following sentences :

D. pink

21. He said that the plane had already left and that I
A. must have

B. had to

C. should have

D. was supposed to

22. The front door is warped from the humidity. We have a difficult time
A. for opening
23. Your ideas,
A. as hers
24.
illusion.
A. The moon
2

B. opening

C. having opened

D. to open

B. like hers

C. similar as hers

D. different than hers

B. That the moon

C. When the moon

D. The moon which

that she is unable to get a job.

B. so little education

ht

A. such small education

C. a such little education

his advice, I would never have got a job.

ic

2
A. Except

B. But for

A. No sooner

B. Only

2

A. was
2

C. Apart from

D. As for

the phone rang later that night did Ann remember the appointment.

th

2

D. a so small education

C. Not until

D. Just before

allowed to meet her son in prison.
B. might be

C. be

D. could be

, he felt so unhappy and lonely.

A. In spite of his being wealth

B. Rich as was he

C. Rich as he was

D. Despite his wealthy

3

in prison now.

Thích Tiếng Anh - Website chia sẻ đề thi, tài liệu Tiếng Anh hay, mới nhất


Thích Tiếng Anh - Website chia sẻ đề thi, tài liệu Tiếng Anh hay, mới nhất
IV. PHRASAL VERBS AND PREPOSITIONS (5PTS)
Choose the best answer that best completes each sentence:
A. on

B. at

C. in

D. through

B. over

C. around

D. through

B. to

C. through

D. on

B. watch

C. hold

B. up

C. forward

om

3
32. Th
A. off
3
A. in

34. No agreement was reached. T
A. keep

D. draw

3
A. on

he town and then disappeared without a trace.

A. put
3
A. under

ie
ng
an
h.
c

3

D. out

B. ran

C. brought

D. made

B. on

C. beyond

D. from

B. on

C. to

D. at

B. brought it off

C. turned it down

D. laughed it off

B. let up

C. die down

D. go off

38. Although the antique
how badly damaged it was.
A. in
3
A. ran it down
4

ht

A. turn in

V. GUIDED CLOZE TEST (10PTS)

ic

CLOZE TEST 1

Read the passage and choose the best answer:

th

The quality of life these days is something most of us take for (4
different experience to (4
4
aboard a yacht with twelve other people, competing in a major sailing race. (4
guest, it was (45
I'd have to (4

as officially a

For the first few nights, none of us was able to sleep for more than a couple of hours at a (47)
4
wave we couldn't see coming. I shared sleeping (4
room to stretch my legs. Soon I found myself (5
chocolate and a warm bath.

for my comfortable sheets back home, a hot

Thích Tiếng Anh - Website chia sẻ đề thi, tài liệu Tiếng Anh hay, mới nhất


41. A. given

B. accepted

C. granted

D. read

42. A. bring

B. push

C. sweep

D. carry

43. A. example

B. instance

C. case

D. experience

44. A. Although

B. However

C. But

D. Therefore

45. A. done

B. taken

C. made

D. announced

46. A. offer

B. move

C. use

D. pull

47. A. piece

B. time

C. period

D. moment

48. A. flesh

B. skin

C. bones

D. tones

49. A. quarters

B. premises

C. dormitories

D. digs

50. A. desiring

B. yearning

C. dreaming

om

Thích Tiếng Anh - Website chia sẻ đề thi, tài liệu Tiếng Anh hay, mới nhất

CLOZE TEST 2:

ie
ng
an
h.
c

Read the passage and choose the best answer:

D. craving

Book reviews on-line

Although the act of writing a book is by necessity a (5
publication that the sense of isolation is strongest. Many writers (5
have little (5
think of your work. So, well done to those websites (5
post an opinion about any book. (5

ht

Most writers can (5
these
reviews are easy to recognize since they tend to be sent in anonymously. On the other hand, visits to these
websites can also result in great anxiety. It might well be the (5
review and there is no kind editor to shield you. You can expect most reviewers to be brief but there are
(5
presumably in (5
(6
-line
rather than in the safer, traditional places.
B. solitary

C. alone

D. own

52. A. long for

B. wait on

C. hope for

D. expect for

53. A. approach

B. reaching

C. access

D. interaction

54. A. where

B. which

C. who

D. that

55. A. Said

B. Having said

C. To have said

D. Had said

56. A. hope

B. expect

C. look forward

D. believe

57. A. situation

B. circumstance

C. case

D. occasion

58. A. people

B. those

C. who

D. those who

59. A. an attempt

B. a try

C. effort

D. an order

60. A. sensible

B. reasonable

C. offensive

D. sensitive

th

ic

51. A. lonely

Thích Tiếng Anh - Website chia sẻ đề thi, tài liệu Tiếng Anh hay, mới nhất


Thích Tiếng Anh - Website chia sẻ đề thi, tài liệu Tiếng Anh hay, mới nhất
VI. READING COMPREHENTION: (10PTS)
Read the following passage and choose the best answer for each of the questions below.
Passage 1:
Reading to oneself is a modern activity which was almost unknown to the scholars of the classical
ng
aloud. Only during the nineteenth century did silent reading become commonplace. One should be wary,
however, of assuming that silent reading came about simply because reading aloud was a distraction to
others. Examinations of factors related to the historical development of silent reading have revealed that
it became the usual mode of reading for most adults mainly because the tasks themselves changed in
character.

om

The last century saw a steady gradual increase in literacy and thus in the number of readers. As
the number of readers increased, the number of potential listeners declined and thus there was some
reduction in the need to read aloud. As reading for the benefit of listeners grew less common, so came the
flourishing of reading as a private activity in such public places as libraries, railway carriages and offices,
where reading aloud would cause distraction to other readers.

ie
ng
an
h.
c

Towards the end of the century, there was still considerable argument over whether books should
be used for information or treated respectfully and over whether the reading of materials such as
newspapers was in some way mentally weakening. Indeed, this argument remains with us still in
education. However, whatever its virtues, the old shared literacy culture had gone and was replaced by
the printed mass media on the one hand and by books and periodicals for a specialised readership on the
other. By the end of the twentieth century, students were being recommended to adopt attitudes to books
and to use reading skills which were inappropriate, if not impossible, for the oral reader. The social,
61. Reading aloud was more common in the medieval world because ______.
A. people relied on reading for entertainment
B. silent reading had not been discovered

C. there were few places available for private reading
D. few people could read to themselves
A.

commonplace

ht

62.

D. widely used

ic

C. attracting attention

B. most preferable

63. The development of silent reading during the last century indicated ______.

th

A. an increase in the average age of readers
B. an increase in the number of books
C. a change in the nature of reading
D. a change in the status of literate people
64. Silent reading, especially in public places, flourished mainly because of ______.
A. the decreasing need to read aloud

B. the development of libraries

C. the increase in literacy

D. the decreasing number of listeners

65. It can be inferred that the emergence of the mass media and specialised reading materials was an
indication of ______.
A. a decline of standards of literacy
5

Thích Tiếng Anh - Website chia sẻ đề thi, tài liệu Tiếng Anh hay, mới nhất


Thích Tiếng Anh - Website chia sẻ đề thi, tài liệu Tiếng Anh hay, mới nhất
B.
C. an alteration i
D. an improvement of printing techniques
66.

a specialised readership

A. a requirement for readers in a particular area of knowledge
B. a limited number of readers in a particular area of knowledge
C. a reading volume for particular professionals
D. a status for readers specialised in mass media
oral reader

om

67.

A. is good at public speaking

B. practises reading to an audience

C. takes part in an audition

D. is interested in spoken language

ie
ng
an
h.
c

68. All might be the factors that affected the continuation of the old shared literacy culture EXCEPT
_____.
A. the inappropriate reading skills

B. the specialised readership

C. the diversity of reading materials

D. the printed mass media

69. Which of the following statements is NOT TRUE according to the passage?
A. Reading aloud was more common in the past than it is today.

B. Not all printed mass media was appropriate for reading aloud.

C. The decline of reading aloud was wholly due to its distracting effect.

D. The change in reading habits was partly due to the social, cultural and technological changes.
70. The writer of this passage is attempting to ______.
A. explain how reading habits have developed
B.

ht

C. show how reading methods have improved

ic

D. encourage the growth of reading
Passage 2:

th

It is estimated that over 99 percent of all species that ever existed have become extinct. What
causes extinction? When a species is no longer adapted to a change environment, it may perish. The
environment hostile to a species. For example, temperatures may change and a species may not be adapt.
Food resources may be affected by environmental changes, which will then cause problems for a species
requiring these resources. Other species may become better adapted to an environment, resulting in
competition and, ultimately, in the death of a species.
The fossil record reveals that extinction has occurred throughout the history of Earth. Recent
analyses have also revealed that on some occasions many species became extinct at the same time - a
mass extinction. One of the best - known examples of mass extinction occurred 65 million years ago
with the demise of dinosaurs and many other forms of life. Perhaps the largest mass extinction was the
one that occurred 225 million years ago, when approximately 95 percent of all species died. Mass
extinctions can be caused by a relatively rapid change in the environment and can be worsened by the
6

Thích Tiếng Anh - Website chia sẻ đề thi, tài liệu Tiếng Anh hay, mới nhất


Thích Tiếng Anh - Website chia sẻ đề thi, tài liệu Tiếng Anh hay, mới nhất
close interrelationship of many species. If, for example, something were to happen to destroy much of
the plankton in the oceans, then the oxygen content of Earth would drop, affection even organisms not
living in the oceans. Such a change would probably lead to a mass extinction.
One interesting, and controversial, finding is that extinctions during the past 250 million years
have tended to be more intense every 26 million years. The periodic extinction might be due to
researchers have also speculated that extinction may often be random. That is, certain species may be

71.

ultimately

A. exceptionally

B. unfortunately

C. eventually

72. What does the author say in paragraph 1 regarding m

D. dramatically

ie
ng
an
h.
c

A. They have been able to adapt to ecological changes.

om

with its ability or inability to adapt. If so, some of revolutionary history may reflect a sequence of
essentially random events.

B. They have caused rapid change in the environment .

C. They have remained basically unchanged from their original forms
D. They are no longer in existence.

73. Which of the following is NOT mentioned in paragraph 1 as resulting from rapid ecological change?
A. Availability of food resources

B. Introduction of new species

C. Temperature changes

D. Competition among species

74.

demise

A. help

B. death.

75.

plankton

C. recovery

D. change

tioned in the second paragraph?

A. To emphasize the importance of food resources in preventing mass extinction

ht

B. To illustrate a comparison between organisms that live on the land and those that live in the ocean
C. To point out that certain species could never become extinct
76.

ic

D. To demonstrate the interdependence of different species

th

A. There has been only one mass
B. Extinction of species has occurred from time to t
C. Extinctions on Earth have generally been massive.
D. Dinosaurs became extinct much earlier than scientists originally believed.
77.

finding

A. published information
B. research method
C. scientific discovery.
D. ongoing experiment

Thích Tiếng Anh - Website chia sẻ đề thi, tài liệu Tiếng Anh hay, mới nhất


Thích Tiếng Anh - Website chia sẻ đề thi, tài liệu Tiếng Anh hay, mới nhất
78. Which of the following can be inferred from the theory of periodic extinction mentioned in
paragraph 3?
A. The theory is no longer seriously considered.
B. Most scientists believe the theory to be accurate.
C. Many scientists could be expected to disagree with it.
D. Evidence to support the theory has recently been found.
79. In paragraph 3, the author makes which of the following statements about
A. It is associated with astronomical condition
C. It does not vary greatly from species to species
D. It reflects the interrelationship of may species.
80. According to the passage, it is believed that the largest exti

ie
ng
an
h.
c

A. 65 million years ago

om

B. It may depend on chance events.

B. 250 million years ago
C. 225 million years ago
D. 26 million years ago

B. WRITTEN TESTS (60PTS)

VII. OPEN CLOZE TESTS (20PTS)
OPEN CLOZE TEST 1

Read the test and fill in the missing words.

th

ic

ht

Blood is indeed (81) ______ the news, for on the heels of that announcement comes a report of
tests carried (82) _________ in the United States and Japan on artificial blood. After an accident, time is
crucial for a person suffering (83)________ extensive blood loss, and a transfusion of real blood must
often (84) ______preceded (85) _________ a time-consuming test for blood type. Plasma does not
require such a test but, because it can carry little oxygen it is not a wholly satisfactory substitute.
Perfluorocarbons appear to offer an answer. They are utilized in combination (86) _____ and emulsion
called Fluosol-DA, (87) _________ provides a number of additional advantages over real blood. These
include the absence of need for blood tests, (88) _______ fact that it can be frozen for as (89) _______ as
two years, its elimination eventually as a gas through the lungs, and the impossibility of its transmitting
such problems (90) _______ hepatitis.
OPEN CLOZE TEST 2
Read the test and fill in the missing words.
Many of us are still unaware (91)_________or are indifferent to the need to preserve rare species.
Some people argue that species have (92)_________dying out since life began.
"So (93)_________ should we worry about them now?" (94)_________ ask. They calmly believe that
others would take their place. What these people (95)_________not realize is that it
will (96)_________ millions of years before a set of species is evolved to replace (97)_________ we are
rapidly losing. These species are (98)_________national heritage. We should not let (99)_________die
off. They (100)_________ be preserved for our descendants.
8

Thích Tiếng Anh - Website chia sẻ đề thi, tài liệu Tiếng Anh hay, mới nhất


Thích Tiếng Anh - Website chia sẻ đề thi, tài liệu Tiếng Anh hay, mới nhất
VIII. WORD FORM (10PTS)
Give the correct form of the words in brackets.
101. Visitors complained about the (organize) ___________________ in the old museum.
102. When Jenny made up for the play, she was (recognize) __________________.
103."Time of our lives" was the (office)________________song of the World Cup 2006.
104. Tom was accused of stealing some (confidence) ________________ documents.
105. The cost of (admit)________________ to the show is quite reasonable.
106. I watch the news everyday because it very (inform) ________________.

om

107. I (sleep)________________ this morning and was late for school.
108. He hoped the (employ) _________________ agency would find him a job.
109. Our school has a lot of (qualify)________________teacher .

ie
ng
an
h.
c

11
IX. ERROR IDENTIFICATION (10PTS)

The following passage contains 10 errors. Identify and correct them.
Passage

Line

When it comes to the study of the English language, Crystal David 1
enjoys cult state. He has written a number of entertaining books for the 2
subject and he is a frequent guest on radio. Over next few issues we will be 3
talking to him about various aspects o

4

Spell It out: The 5

. Here he discusses a question that is a 6

ht

nightmare for mother tongue speakers and foreign learners like; why is 7
English spelling so absurdly difficult? The story of English spellings is 8

ic

essentially the story of a system originally which was very regular and very 9
phonetic, you know, you could read Old English very, very easily indeed, 10

th

the language of the Anglo Saxons. But then, progressively, over sequent 11
centuries various people messed it up. Along come the French in 1066 and 12
they mess it up, introducing all kinds of French spellings for the Germanic 13
system. A couple of centuries ago along come the printers and they mess it 14
up a bit, adding new conventions there. Then along com the classical 15
language enthusiasts who introduce lots of Latin spellings and they mess it

16

up, and so it goes on and on and on, with new layers of complexion being 17
added to an originally v

18

with a system which is quite complex.

19
9

Thích Tiếng Anh - Website chia sẻ đề thi, tài liệu Tiếng Anh hay, mới nhất


Thích Tiếng Anh - Website chia sẻ đề thi, tài liệu Tiếng Anh hay, mới nhất
X. SENTENCE TRANSFORMATION (20PTS)
Finish each of the following sentences in such a way that it means exactly the same as the sentence
printed before it:
121. The keeper had no sooner opened the cage door than the lion attacked him.
Hardly _______________________________________________________.
122. When you lie, some gestures can show you are lying.
Some gestures _______________________________.
123. He never suspected that the money had been stolen.
At no _____________________________________.

om

124. My decision to get up and dance coincided with the band's decision to stop playing.
The moment ________________________________________________________.
125. The only way to eliminate world terrorism is by untied opposition.

ie
ng
an
h.
c

Only by _______________________________________________.

Rewrite the sentences, use the given words and do not change them.
126. We have made neither a profit nor a loss this year.

(EVEN)

..................................................................................................................................
(ACCOUNT )

12

..................................................................................................................................
128. Someone paid five thousand pounds for the painting.

(WENT)

............................................................................................................................. .....
129. He unwillingly asked her for help.

(TURNED)

..................................................................................................................................
(BEARS)

ht

130. He is different form his brother in almost all respects.

-------------THE END------------

th

ic

...................................................................................................................................

10

Thích Tiếng Anh - Website chia sẻ đề thi, tài liệu Tiếng Anh hay, mới nhất


Thích Tiếng Anh - Website chia sẻ đề thi, tài liệu Tiếng Anh hay, mới nhất

CHÍNH
A. MULTIPLE CHOICE (40 PTS)
I. PHONOLOGY: (5PTS)
2. D

3. B

4. B

6. B

7. C

8. B

9. B

ie
ng
an
h.
c

ll. VOCABULARY (5PTS)

5. C

om

1. C

10. D

11. B

12. B

13. A

14. C

15. A

16. B

17. D

18. C

19. A

20. D

III. STRUCTURES AND GRAMMAR (5PTS)

21. C

22. B

23. B

24. B

25. B

26. B

27. C

28. C

29. C

30. B

33. D

34. C

35. D

37. A

38. D

39. D

40. B

32. A

ic

31. C

ht

IV. PHRASAL VERBS AND PREPOSITIONS (5PTS)

th

36. B

V. GUIDED CLOZE TEST (10PTS)
CLOZE TEST 1
41. C

42. A

43. C

44. A

45. C

46. D

47. B

48. B

49. A

50. B

11

Thích Tiếng Anh - Website chia sẻ đề thi, tài liệu Tiếng Anh hay, mới nhất


Thích Tiếng Anh - Website chia sẻ đề thi, tài liệu Tiếng Anh hay, mới nhất
CLOZE TEST 2:
51. B

52. A

53. C

54. A

55. B

56. B

57. C

58. D

59. A

60. A

VI. READING COMPREHENTION: (10PTS)
Passage 1:
62. D

63. C

64.C

66. B

67. B

68. A

69. C

71. C

73. B

75. D

77. C

72. D

74. B

76. B

78. C

ie
ng
an
h.
c

Passage 2:

65. B

om

61. D

70. A

79. B
80. C

B: WRITTEN TESTS (60PTS)

VII. OPEN CLOZE TESTS (20PTS)
OPEN CLOZE TEST 1
81. in
86. with

82. out

83. from

84. be

85. by

87. which

88. the

89. long

90. as

92. been

ic

91. of

ht

OPEN CLOZE TEST 2

97. those

th

96. take

93. why

94. they

95. do

98. our

99. them

100. should

VIII. WORD FORM (10PTS)
101. organization

106. informative

102. unrecognizable

107. overslept

103. official

108. unemployment

104. confidential

109. qualified

105. admission

110. childish
12

Thích Tiếng Anh - Website chia sẻ đề thi, tài liệu Tiếng Anh hay, mới nhất


Thích Tiếng Anh - Website chia sẻ đề thi, tài liệu Tiếng Anh hay, mới nhất
IX. ERROR IDENTIFICATION (10PTS)
Answer key: 10pts
When it comes to the study of the English language, Crystal David enjoys cult state ( status). He has
written a number of entertaining books for ( on) the subject and he is a frequent guest on radio. Over
next ( over the next)
begin ( begin with) his latest and most succ

ie
ng
an
h.
c

om

mother tongue speakers and foreign learners like ( alike) ; why is English spelling so absurdly
difficult? The story of English spellings is essentially the story of a system originally which ( which
originally) was very regular and very phonetic, you know, you could read Old English very, very
easily indeed, the language of the Anglo Saxons. But then, progressively, over sequent ( subsequent)
centuries various people messed it up. Along come the French in 1066 and they mess it up, introducing
all kinds of French spellings for ( into) the Germanic system. A couple of centuries ago ( later)
along come the printers and they mess it up a bit, adding new conventions there. Then along com the
classical language enthusiasts who introduce lots of Latin spellings and they mess it up, and so it goes
on and on and on, with new layers of complexion ( complexity) being added to an originally very

111. line 2: state -> status

112. line 2: for -> on

113. line 3: over next -> over the next

114. line 5: begin -> begin with

115. line 7: like -> alike

116. line 9: originally which -> which originally

117. line 11: sequent -> subsequent

118. line 13: for -> into

119. line 14: ago -> later

120. line 17: complexion -> complexity

X. SENTENCE TRANSFORMATION (20PTS)

121. Hardly had the keeper opened the cage door when the lion attacked him.
122. Some gestures can give you away when you lie.

ht

123. At no time did he suspect (that) the money had been stolen.
124. The moment I got up to dance the band stopped playing

ic

125. Only by united opposition can/will/could we eliminate world terrorism.
126. We have broken even this year.

th

127. On no account / Not on any account should the house be left unlocked .
128. The painting went for five thousand pounds.
129. He unwillingly turned to her for help.
130. He bears little/ hardly any resemblance to his brother.

13

Thích Tiếng Anh - Website chia sẻ đề thi, tài liệu Tiếng Anh hay, mới nhất



Tài liệu bạn tìm kiếm đã sẵn sàng tải về

Tải bản đầy đủ ngay

×
x