Tải bản đầy đủ

DAY 23 unit 23 GIỚI từ (PREPOSITIONS)

IELTS FIGHTER – As easy as pie!
Website: www.ielts-fighter.com
Fanpage: www.facebook.com/ielts.fighter

UNIT 24: GIỚI TỪ
(PREPOSITIONS)
I. Lý thuyết
1. Giới từ chỉ thời gian
- IN (trong, vào ngày/ vào dịp) được dùng để chỉ các buổi trong ngày, tháng, năm, mùa,
thập niên, thế kỷ hoặc khoảng thời gian ở tương lai.
Ví dụ: in the afternoon, in October, in 2000, in the summer, in the 21st century, in the
Middle Age, in two hours.
- AT (vào lúc) được dùng để chỉ giờ, thời điểm cố định hoặc các kỳ nghỉ.
Ví dụ: at 10 o’clock, at night, at bedtime, at dawn, at Christmas, at the
moment, at present, at the same time, at that time, at first.
- ON (vào) được dùng để chỉ ngày trong tuần, ngày tháng trong năm, ngày trong kỳ nghỉ
hoặc các buổi trong ngày cụ thể.
Ví dụ: on Sunday, on 12th February, on Christmas Day, on Tuesday morning, on my
birthday
(On time: đúng giờ)
2. Giới từ chỉ nơi chốn

- AT (tại) được dùng để chỉ vị trí tại một điểm.
29 ngày phủ xanh IELTS

Page |1


IELTS FIGHTER – As easy as pie!
Website: www.ielts-fighter.com
Fanpage: www.facebook.com/ielts.fighter

Ví dụ: at home, at school, at the airport, at the shop, at the beginning/ end, at the front/
back
- IN (trong, ở trong) được dùng để chỉ vị trí trong một diện tích, một không gian; dùng
trước tên đường, tên thị trấn, thành phố, quốc gia, miền, phương hướng hoặc dùng với các
phương tiện đi lại bằng xe hơi (car).
Ví dụ: in a hall, in the countryside, in the universe, in Vietnam, in Hanoi, in a bus
- ON (trên, ở trên) được dùng để chỉ vị trí trên bề mặt, số tầng trong một tòa nhà hoặc dùng
với một số phương tiện đi lại.
Ví dụ: on the board, on the ground, on the second floor, on foot
3. Giới từ chỉ sự chuyển động
- To (đến)
Ví dụ: He goes to school by bus.
- From … To (từ … đến)
Ví dụ: How far is it from your school to your house?
- Through (xuyên qua)
Ví dụ: They walked through the forest.
- Across (ngang qua)
Ví dụ: The children ran straight across in front of our car.
29 ngày phủ xanh IELTS

Page |2


IELTS FIGHTER – As easy as pie!
Website: www.ielts-fighter.com
Fanpage: www.facebook.com/ielts.fighter

- Round/ Around (xung quanh)
Ví dụ: The cat walks around the the large circle.
- Along (dọc theo)


Ví dụ: They walked along the riverside.
- Up (lên)/ Down (xuống)
Ví dụ: The price of petroleum has went up.
- Toward (Towards) (về phía)
Ví dụ: People have different opinions towards Tom’s behavior.
II. Luyện tập
Exercise 1: Chọn đáp án phù hợp nhất để điền vào chỗ trống trong các câu sau đây.
1. _____ time _____ time I will examine you on the work you have done.
A. From / to

B. At / to

C. In / to

D.

With / to
2. Lan will stay there _____ the beginning in September _____ November.
A. from/ to
of

B. till/ to

C. from/ in

D. till/

3. I would like to apply _____ the position of sales clerk that you advised in the Sunday
newspaper.
A. to
29 ngày phủ xanh IELTS

B. for

C. with

D. in
Page |3


IELTS FIGHTER – As easy as pie!
Website: www.ielts-fighter.com
Fanpage: www.facebook.com/ielts.fighter

4. Make a comment _____ this sentence!
A. to

B. in

C. on

D. about

5. He’s a very wealthy man; a few hundred pounds is nothing _____ him.
A. for

B. with

C. to

D. about

6. Mum is always busy _____ her work in the laboratory.
A. with

B. at

C. in

D. of

7. The clerk _____ that counter said those purses were _____ sale.
A. in/ for

B. at/ on

C. at/ in

D. on/

on
8. Don’t believe her! She just makes ______the story.
A. of

B. up

C. out

D. off

C. on

D. for

C. with

D. in

9. Old people like to descant _____ past memories.
A. in

B. with

10. You should comply _____ the school rules.
A. to

B. about

Exercise 2: Điền một giới từ thích hợp vào chỗ trống trong các câu sau đây.
1. The price of electricity is going up _____ August.
29 ngày phủ xanh IELTS

Page |4


IELTS FIGHTER – As easy as pie!
Website: www.ielts-fighter.com
Fanpage: www.facebook.com/ielts.fighter

2. They came to visit us _____ my birthday.
3. Did you have a good time _____ Christmas?
4. The children are really excited _____ their summer vacation.
5. We were very disappointed _____ the organization of the festival.
6. John missed a lot of lessons. He was ill _____ January to March.
7. Helen had said goodbye to everybody in the class _____ she left for the hometown.
8. My cat is very fond _____ fish.
9. I waited _____ 10 o’clock and then went home.
10. I can’t remember exactly when the accident happened. I think it was _____ nine and
half past nine.
Exercise 3: Điền một trạng từ thích hợp vào chỗ trống để tạo thành một bài IELTS
Writing Task 1 hoàn chỉnh.
The two pie charts below show the online shopping sales for retail sectors in Canada in
2005 and 2010.
Summarize the information by selecting and reporting the main features, and make
comparisons where relevant.

29 ngày phủ xanh IELTS

Page |5


IELTS FIGHTER – As easy as pie!
Website: www.ielts-fighter.com
Fanpage: www.facebook.com/ielts.fighter

The two pie charts compare the percentages (1)___________ online sales across different
retail sectors (2)___________ Canada in the years 2005 and 2010. For three of the sectors,
it is evident that over this time frame there was significant change in their proportion of
online transactions.
At 35% we can see that electronics and appliance sector accounted (3)___________ the
majority of online sales in 2005, but this percentage had dropped to 30% by 2010.
(4)___________ the same five-year period, as an increasing number of people chose to
purchase food and beverage online, we can see that transactions went (5)___________ just
22% (6)___________ 32%, making it the retail sector (7)___________ the largest overall
proportion of the online market.
In 2005, the home furnishing industry boasted an impressive 25% of the total online sales
in Canada. However, by 2010, the figure had fallen considerably (8)___________ o 15%.

29 ngày phủ xanh IELTS

Page |6


IELTS FIGHTER – As easy as pie!
Website: www.ielts-fighter.com
Fanpage: www.facebook.com/ielts.fighter

Interestingly, online sales of video games eventually overtook sales of home furnishings,
although video games still represented only 23% of the market.

29 ngày phủ xanh IELTS

Page |7


IELTS FIGHTER – As easy as pie!
Website: www.ielts-fighter.com
Fanpage: www.facebook.com/ielts.fighter

ĐÁP ÁN
Exercise 1
1A

2A

3B

4C

5C

6A

7B

8B

9C

10C

Exercise 2
1. in 2. on 3. at 4. about

5. with

6. from

8. of

7.before

9. until

10. between

Exercise 3
1. of 2. in 3. for 4. during

29 ngày phủ xanh IELTS

5. from

6. to 7. with

8. to

Page |8



Tài liệu bạn tìm kiếm đã sẵn sàng tải về

Tải bản đầy đủ ngay

×