Tải bản đầy đủ

Sưu tầm đề thi Olympic Tiếng Anh Language Link Thành Phố Hà Nội

TỔNG HỢP ĐỀ THI OLYMPIC TIẾNG ANH LỚP 9 THÀNH PHỐ HÀ NỘI –
LANGUAGE LINK VIETNAM
Đề thi Olympic tiếng Anh lớp 9
Năm học 2012 – 2013

Thành phố Hà Nội – lần thứ 3 (vòng 1)
Đề bài gồm: 80 câu
Thời gian làm bài: 90 phút

I.PHOENICS
a. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from the rest. Mark your answers in the answer
sheet.
1. A.plaid
B. plain
C. maintain
D.explain
2. A. cushion
B. push
C. rude
D. full
3. A. youth

B. cloth
C. bathe
D. month
4. A. honey
B. donkey
C. money
D. survey
5. A. washed
B. handed
C. laughed
D. helped
b. Choose the word whose main stressed syllable is different from the rest. Mark your answers in the answer sheet.
6. A. discovery
B. calculator
C. aeroplane
D. difficulty
7. A. chemistry
B. organize
C. flavour
D. delicious
8. A. purpose
B. institute
C. champagne
D. viable
9. A. extensive
B. priority
C. distinguish
D. temperature
10. A. economics
B. mathematics C. photography D. nationality
II. VOCABULARY AND GRAMMAR
Choose the best option A, B, C or D to complete the sentence. Mark your answers in the answer sheet.
11. Daisy's boss doesn't want her to make a habit of using the office phone __________ personal calls.
A. with
B. to
C. for
D. in
12. __________ amount of money can buy love and liberty.
A. Not only
B. Never


C. None
D. No
13. “Do you think it’s going to rain heavily?” - “___________”
A. I hope not
B. I don’t hope
C. I don’t hope so
D. I won’t hope so
14. I looked for George and Mike but I saw __________ of them.
A. all
B. none
C. neither
D. both
15. He took very careful __________ at the lecture.
A. notes
B. texts
C. lessons
D. copies
16. The children cheered wildly when the teacher let them _________ a game.
A. play
B. playing
C. to play
D. played
17. We have got problems of one kind or _________.
A. another
B. other
C. some others
D. the other
18. There was nothing they could do _________ leave the car at the roadside where it had broken down.
A. than
B. unless
C. instead of
D. but
19. None of club members came to the meeting, __________?
A. did they
B. didn't they
C. did he
D. didn't he
20. The stolen jewels were _________ a lot of money.
A. valued
B. cost
C. worth
D. priced
21. ‘The leaves ______ brown as the weather got colder.’
A. became
B. turned
C. changed
D. grew
22. Mr Brian spoke __________ to his wife before leaving for work because he was late.
A. slowly
B. suddenly
C. simply
D. briefly
23. Mother asked Mary _________ in her tests.
A. if she will do well
B. whether she did not do well
C. why didn’t she do well
D. why she did not do well

1
1


24. You should keep a box of matches ___________ in case the lights go out again.
A. handy
B. by hand
C. in touch
D. in the way
25. Never _________ till tomorrow what we can do today.
A. put over
B. put of
C. put back
D. put away
26. The number of candidates ________ very large in the examination last month.
A. was
B. were
C. is
D. are
27. He has read ________ of the book.
A. three-five
B. three fives
C. three-fifth
D. three-fifths
28. ________ of men and women in four continents speak English as their first language.
A. Million
B. Millions
C. A million
D. Millionaire
29. We can take all the examinations in English. It does not matter _________ we learn it.
A. what
B. where
C. whom
D. which
30. She can look back on her career with great _________.
A. satisfied
B. satisfaction
C. satisfactory
D. satisfactorily
31. Mohan asked his mother if _________ the Internet.
A. could he surf
B. he can surf
C. he could surf
D. he surfs
32. We reminded Anna not to be late for our appointment ___________.
A. the next day
B. next day
C. in the next day
D. the day next
33. Although a doctor may be able to diagnose a problem __________, he still may not be able to find a drug to which
the patient will respond.
A. perfect
B. perfectible
C. perfectly
D. perfection
34. If the snow ___________ to fall, none of the planes will be able to take of.
A. continues
B. is continuing
C. continued
D. will continue
35. Turn right at the next traffic junction and you will see the shopping centre ___________ your left.
A. at
B. on
C. in
D. next
36. A list of compatible software ____________with your new computer.
A. includes
B. is included
C. is including
D. included
37. ‘Let me congratulate you on the New Year’. - ‘_____________.’
A. You are welcome
B. That is very kind of you
C. Never mind
D. It is my time
38. After nine months without any rain, the country was facing one of the worst _________ in the last fifty years.
A. droughts
B. draughts
C. eruptions
D. floods
39. I am afraid you have just got the wrong end of the ___________.
A. leg
B. rope
C. arm
D. stick
40. Since you’ve been working all day long, I __________ you’re too tired to go out tonight, aren’t you?
A. evaluate
B. consider
C. assume
D. assess
III. Reading
a. Read the passage and choose the best answer A, B, C or D to complete it. Mark your answers in the answer sheet.
If you are looking at a modern laptop computer, it's hard to believe that computers were once huge devices (41)
____________ only to government or big businesses. Today's computers are often not much bigger than typewriters and
are taken for (42) ____________ in homes, schools, and offices. Technological (43) ____________ made the small
personal computer possible, but two electronic whiz kids working in a garage actually brought it about. Steven Jobs and
Stephen Wozniak first met at Hewlett-Packard, an electronics firm in California. Jobs was a high-school student when
William Hewlett, the president, took him (44) ____________ as a summer employee. Wozniak, a college dropout, was
also working there, and the two got along right away. Jobs and Wozniak went separate ways in 1972. When they got
together again in 1974, Wozniak was spending a lot of time with a local computer club, and he (45) ____________ Jobs
to join the group. Jobs immediately saw the (46) ____________ for a small computer. He (47) ____________ up with
Wozniak, a brilliant engineer, to build one. The two designed the Apple I computer in Jobs’s bedroom, and they put the
prototype (48) ____________ in his garage. With $1,300 in capital (49) ____________ by selling Jobs’s car and Wozniak's
scientific calculator, they set up their first production line. Apple I, which they brought out in 1976, had sales of $600,

2
2


a(n) (50) ____________ beginning. By 1980, Apple Computers, which had started four years earlier as a project in a
garage, had a market value of $1.2 billion.
41. A. ready
42. A. granted
43. A. attacks
44. A. up
45. A. convinced
46. A. ability
47. A. teamed
48. A. up
49. A. pawned
50. A. aspiring

B. accessible
B. free
B. thrusts
B. on
B. impressed
B. potential
B. collected
B. on
B. attracted
B. advancing

C. possible
C. common
C. advances
C. in
C. imposed
C. possible
C. gathered
C. together
C. raised
C. promising

D. available
D. admissible
D. exploits
D. of
D. confirmed
D. capacity
D. met
D. along
D. realized
D. speeding

c. Read the passage and choose the best option A, B, C or D to answer the questions. Mark your answers in the
answer sheet.
In the world today, particularly in the two most industrialized areas, North America and Europe, recycling is big news.
People are talking about it, practicing it, and discovering new ways to be sensitive to the environment. Recycling means
finding was to use products a second time. The motto of the recycling movement is "Reduce, Reuse, Recycle".
The first step is to reduce garbage. In stores, a shopper has to buy products in blister packs, boxes and expensive plastic
wrappings. A hamburger from a fast food restaurant comes in lots of packaging: usually paper, a box, and a bag. All that
packaging is wasted resources. People should try to buy things that are wrapped simply, and to reuse cups and utensils.
Another way to reduce waste is to buy high-quality products. When low quality appliances break, many customers throw
them away and buy new ones - a loss of more resources and more energy. For example, if a customer buys a high-quality
appliance that can be easily repaired, the manufacturer receives an important message. In the same way, if a customer
chooses a product with less packaging, that customer sends an important message to the manufacturers. To reduce
garbage, the throwaway must stop.
The second step is to reuse. It is better to buy juices and soft drinks in returnable bottles. After customers empty the
bottles, they return them to the store. The manufacturers of the drinks collect the bottles, wash them, and then fill them
again. The energy that is necessary to make new bottles is saved. In some parts of the world, returning bottles for money
is a common practice. In those places, the garbage dumps have relatively little glass and plastic from throwaway bottles.
The third step is being environmentally sensitive is to recycle. Spent motor oil can be cleaned and used again.
Aluminum cans are expensive to make. It takes the same amount of energy to make one aluminum can as it does to run
a color TV set for three hours. When people collect and recycle aluminum (for new cans), they help save one of the
world's precious resources.
51. What is the main topic of the passage?
A. How to reduce garbage disposal?
B. What people often understand about the term recycle?
C. What is involved in the recycling movement?
D. How to live sensitively to the environment?
52. Which is described as one of the most industrialized areas?
A. Europe
B. Asia
C. Middle East

D. South America

53. What does the word 'sensitive' in the phrase 'sensitive to the environment' mean?
A. cautious
B. logical
C. friendly
D. responding
54. Why is it a waste when customers buy low-quality products?
A. Because people will soon throw them away.
B. Because they have to be repaired many times.
C. Because customers change their ideas all the time.
D. Because they produce less energy.

3
3


55. What does it mean 'Customers can vote with their wallets'?
A. they can choose the cheapest products
B. they can cast a lot to praise a producer.
C. they can ask people to choose products with less packaging
D. they can tell the producers which products are good for the environment by buying them.
56. What best describes the process of reuse?
A. The bottles are collected, washed, returned and filled again.
B. The bottles are filled again after being returned, collected and washed.
C. The bottles are washed, retuned, filled again and collected.
D. The bottles are collected, returned filled again and washed.
57. The word 'precious' is closest in meaning to_________
A. natural
B. substantial
C. first

D. invaluable

58. The garbage dumps in some areas have relatively little glass and plastic because ___________.
A. people are ordered to return bottles
B. returned bottles are few
C. not many bottles are made of glass or plastic
D. each returned bottle is paid for
59. What are the two things mentioned as examples of recycling?
A. Aluminum cans and plastic wrappings.
B. Hamburger wrappings and spent motor oil.
C. Aluminum cans and spent motor oil.
D. TV sets and aluminum cans.
60. The energy used to make a can is________ the energy used to run a color TV set for 3 hours.
A. as much as
B. less than
C. more than
D. not worth being compared to
IV. Writing
a. Choose the underlined word or phrase A, B, C or D in each sentence that needs correcting. Mark your answers in
the answer sheet.
61. We studied very hard for the lesson, because we passed the exam very easily.
A
B
C
D
62. Some tree frogs can alter their colors in order to blend to their environment.
A
B
C
D
63. In nature, the distributive of plants is obviously related to climate.
A
B
C
D
64. How many people realize that Marjorie Kinnan Rawlings’ “The Yearling” is a minor
A
B
literary classic and an important contribute to regional literature?
C
D
65. Ensuring an adequate water supply have been a concern ever since people began to live in towns
A
B
C
D
and cities.
66. The Nail Corporation has been a valued client of our law firm in many years.
A
B
C
D
67. The construction crew prepared to start work on Monday when the building project was canceled.
A
B
C
D
68. The standing committee suggested to hire an outside consultant as advisor to the project.
A
B
C
D
69. Mr. Burka did not accept the job ofer from Consolidated Mechanical although the salary was too low.
A
B
C
D
70. Your new credit card will bring you benefits that provides greater financial flexibility.

4
4


A
B
C
D
b. Choose the best option A, B, C or D to have the same meaning as the given one. Mark your answers in the answer
sheet.
71. He is a man who is loved not only by his family but also by all his friends.
A. His family loves him but all his friends don't.
B. He loves not only his family but also all his friends.
C. His family loves him and all his friends love him, too.
D. Neither his family nor all his friends love him.
72. I love walking in the rain, though it is not good for health.
A. Walking in the rain, I am not healthy.
B. It is not good for health to walk in the rain.
C. Walking in the rain is not good for health, but I love it.
D. I love walking in the rain despite of its bad efect on health.

73. ‘Please do not touch that wire!’ the old man said to me.
A. The old man told me not to touch that wire.
B. The old man said that I didn't touch that wire.
C. The old man asked me to touch on that wire.
D. The old man said to me not to touch that wire.
74. My aunt started to cry when she heard the news.
A. My aunt started giving tears when the news was heard.
B. My aunt burst into tears when hearing the news.
C. My aunt burst to crying when she heard the news.
D. My aunt began to give tears when she heard the news.
75. They left without even a single word.
A. They said a single word and then left.
B. They left and didn't say a word.
C. They left to say a single word.
D. They left so they didn't say a single word.
c. Choose the best option A, B, C or D to complete the sentence. Mark your answers in the answer sheet.
76. ‘Get on with your work!’ the boss said to me.
The boss _______________________________________________________.
A. told me get on with my work
B. told me to get on with my work
C. told me to get on with your work
D. told me to get on with his work
77. The garden party won’t take place if the weather stays bad.
Unless __________________________________________________________.
A. the garden party won’t take place, the weather stays bad
B. the weather improves, the garden party will take place
C. the weather stays bad, the garden party won’t take place
D. the weather improves, the garden party won’t take place
78. I would like to express my thanks for everything you have done for me.
I’d like to say how thankful _________________________________________.
A. I am for everything you have done for me
B. you have done for me
C. I am to everything you have done for me

5
5


D. for everything you have done for me
79. David would sooner do without a car than pay all that money for one.
David would never _____________________________________.
A. buy a car that costs too much
B. bought a car which costs much
C. pay all that money without a car
D. sell a car without all that money
80. We couldn’t drive back in time because of the heavy rain in the countryside.
The heavy rain in the countryside prevented _____________________________.
A. us not to drive back home on time
B. us from driving back home in time
C. us to driving back home for time
D. for us to drive back home in time

6
6


Đề thi Olympic tiếng Anh lớp 9
Năm học 2011 - 2012

Thành phố Hà Nội
Đề bài gồm: 80 câu
Thời gian làm bài: 90 phút

PART A: PHONETICS
I.Pick out the word whose main stressed syllable is different from the others. (5pts)
1. A. documentary
B. advantage
C. magazine
D. popularity
2. A. introduction
B. television
C. graduation
D. reputation
3. A. economy
B. diplomacy
C. informative
D. information
4. A. forget
B. harbour
C. tutor
D. surface
5. A. family
B. enemy
C.assembly
D. harmony
II.Choose the word whose underlined part is pronounced differently from the others.(5pts)
1. A. stayed
B. traveled
C. enjoyed
D. blocked
2. A. without
B. sixth
C. month
D. think
3. A. whisper
B. whistle
C. who
D. why
4. A. average
B. behave
C. liberate
D. tolerate
5. A. hates
B. dates
C. similes
D. bakes
PART B: VOCABULARY AND GRAMMAR
I. Choose the word or phrase that best completes each unfinished sentence or substitutes for the underlined word
or phrase below. Write your answer in the box provided. (15pts)
1. I don’t like my nextdoor neighbor, who often ………..ill of everyone behind his back
A. says
B. speaks
C. tells
D. whispers
2. There was nothing they could do ………..leave the car at the roadside where it had broken down.
A. unless
B. than
C. but
D. in stead of
3. I have to get my picture ………..for my website.
A. take
B. taken
C. taking
D. took
4. The staf are working at weekend………..delay the project any further.
A. so that not to
B. so not to
C. so as not to
D. for not
5. We were so disappointed that most of the guests………..when we arrived at the party.
A. leave
B. left
C. have left
D. had left
6. Because his argument was so confusing………..people understood it.
A. a few
B. much
C. few
D. many
7. There are a lot of letters………...right now.
A. to be written
B. to have written
C. to be writing
D. to write
8. Many people like the slow ………..of life in the countryside.
A. step
B. pace
C. speed
D. space
9. I am tired of my neighbours ………...noise every night.
A. to make
B. make
C. having made
D. making
10. Doctors advise us.………...too many hours watching television.
A. not to spend
B. not being spend
C. not spend
D. not spending
11. There are chances that Manchester United………..the last match against Juventus.
A. will win
B. won
C. has won
D. would win
12. I like detective stories where I can’t ……….. who committed the murder!
A. work up
B. work for
C. work out
D. work on
13. I am leaving the keys under the pot in the garden ………..you should be home earlier than usual.
A. because
B. in case
C. so that
D. though
14. I was made ………..hard when I was at high school.
A. studying
B. studied
C. to study
D. study
15. I regret………...you the story. I really didn’t know it would make you disappointed.
A. tell
B. telling
C. to tell
D. told
II. Fill in each blank with a suitable preposition or adverb. Write your answer in the box provided. (5pts)
1. When we had worked ________ the cost of a holiday abroad, we decided to stay at home.
2. I thought he was mad and backed ________ nervously.

7
7


3. Blow _______ the candles on the birthday cake before you cut it.
4. When I was looking through my papers, I came __________ this picture.
5. People often look back ______ their childhood as a happy time.
III.Fill in each blank with a suitable word. Write your answer in the box provided. (10pts)
Mozart, who was born on January 27, 1756 in the Austrian city of Salzburg, was neither the (1) ________ nor the last
child prodigy, (2)________ he was certainly the greatest. He was born into a moderately prosperous family
(3)________ his unmatched musical genius made itself known extremely early. Mozart began (4)_______ to play the
harpsichord at three and his earliest known work was composed in 1761 when he was five, the (5)_______ at which
he also first appeared in public. From the age of six, his father (6)______ him on the first foreign tour, Mozart toured
the courts and musical centres of Austria, Germany, France, England, Holland, Switzerland and Italy. It has been
calculated that Mozart (7)______ almost a third of his short life ( he died at the age of 35) travelling. As Mozart
matured, he (8)_______ to tour and give concerts. Mozart also (9)………a lot of operas. His first opera, Mitridate, Re di
Ponto, was (10)______ in Milan when he was 14, and it was one of many successes in the life of the genius.
IV. Supply the correct form or tense of the words given in parentheses. Write your answer in the box provided.
(10pts)
1. You are always (misery). Isn’t there anything that makes you happy?
2. They frequently (mobile) the traffic as they march through the streets.
3. If you behave with this sort of (polite) to your other customers, I don’t think you will remain in business long.
4. Burning coal is an (economy) way of heating a house. Gas is much cheaper.
5. Young children should be well aware of their (behave) manners.
6. Be careful. You may be (advice) to put all your eggs in one basket.
7. Don’t be so nervous. (loose) up a little.
8. (Pollute) released from these factories are a danger to the environment.
9. Don’t throw these plastics away, they may be (recycle).
10. Color-blindness is (able) to distinguish color.
V. Identify and correct the underlined word or phrase in each sentence that is the mistake. Write your answer in
the box provided. (10pts)
1. The police have not found the robbers yet and the bank robbery is still in investigation.
A
B
C
D
2. Stood among so many strangers, the frightened child began to sob uncontrollably.
A
B
C
D
3. The boys are collecting sticks to put them in the fire.
A
B
C
D
4. Unfortunately, the natural resources are becoming unadequate for the support of the increasing population.
A
B
C
D
5. The custom dates back to the period when many Londoners travel on horseback.
A
B
C
D
6. We don’t have any milk left. We have run in of milk.
A
B
C D
7. Other cooking technique discovered was the barbecue, a kind of salted and smoke-dried meat over a
A
B
C
D
fire.
8. The size of the pupil, according to psychologists, is efected by mental activity.
A
B
C
D
9. Dr Brown was honored by an award for his excellent work in the medical profession.
A
B
C
D
10. You waste too much time doing things as sitting in cafes all day.
A
B
C
D
PART C: WRITING
Rewrite each of the following sentences, using the suggested word(s) so that the meaning stays the same. (10pts)
1.There are more tourists in the city this year than ever before

8
8


Never _______________________________________________________________________________
2. The area is so polluted that it is hard to live there.
Such ________________________________________________________________________________
3. You can use it as long as you like, and it won’t wear out.
No mater ____________________________________________________________________________
4. The questions were so easy that all the students could give the correct answers.
They were ____________________________________________________________________________
5. As people get older, their eyesight becomes weaker.

The

_________________________________________________________________________________
6. That old keyboard is not worth repairing.
It is _________________________________________________________________________________
7. I could realize how important the family is only after I left home.
Not until _____________________________________________________________________________
8. It was wrong of you to allow a four-year-old child to walk home alone.
You should __________________________________________________________________________
9. Although Richard is competent in his work, he does not know how to deal with this client.
Competent ___________________________________________________________________________
10. I could hold a big party thanks to my Mom’s help.
Had it not ____________________________________________________________________________
PART D: READING
Read the following notice and answer the questions. (10pts)

9
9


1.

Which exhibition can you visit in late
August?

2.

A student would like a headset for the
Greek Olympic Sculpture. How much will
it cost?

3.

Which exhibition shows the work of
young people?

4.

In which location would you find the
oldest exhibits?

5.

Which exhibition could a large group see
most cheaply?

10
10


ANSWER KEY
PART A: PHONETICS
I.Pick out the word whose main stressed syllable is different from the others. (5pts)
1. B
2. B
3. D
4. A
5. C
II.Choose the word whose underlined part is pronounced differently from the others.(5pts)
1.D
2. A
3. C
4. A
5. C
PART B: VOCABULARY AND GRAMMAR
I.Choose the word or phrase that best completes each unfinished sentence or substitutes for the underlined word
or phrase below. Write your answer in the box provided. (15pts)
1B
2C
3B
4C
5D
6C
7A
8B
9D
10 A
11A
12 C
13B
14C
15B
II.Fill in each blank with a suitable preposition or adverb. Write your answer in the box provided.(5pts)
1 out
2 away
3 out
4 across
5 on
III.Fill in each blank with a suitable word. Write your answer in the box provided. (10pts)
1first
2 but
3 where/and
4 learning
5 age
6 took
7 spent
8 continued
9wrote/composed 10 performed
IV. Supply the correct form or tense of the words given in parentheses. Write your answer in the box provided.
(10pts)
1miserable
2 immobilize
3 impoliteness
4uneconomical
5behavioral
6ill-advised
7loosen
8pollutants
9recyclable
10inability
V. Identify and correct the underlined word or phrase in each sentence that is the mistake. Write your answer in
the box provided. (10pts)
1D-under
2A-standing among 3C-#
4C-inadequate
5D-travelled
6C-run out of
7 A- another
8 C- afected
9 B-with
10 C- like
PART C: WRITING
Rewrite each of the following sentences, using the suggested word(s) so that the meaning stays the same. (10pts)
1. Never before have there been so/ as many tourists in the city as this year.
2. Such is the pollution of the area that it is hard to live there.
3. No matter how long you use it, it won’t wear out.
4. They were such easy questions that all the students got them right.
5. The older people get, the worse their eyesight becomes.
6. It is pointless to have that old keyboard repaired.
7. Not until I left home could I realize how important the family is.
8. You should not have allowed a four-year-old child to walk home alone.
9. Competent as/ though Richard is/ may be in his work, he doesn’t not know how to deal with this client.
10. Had it not been for my Mom’s help, I could not have held a big party.

11
11



Tài liệu bạn tìm kiếm đã sẵn sàng tải về

Tải bản đầy đủ ngay

×