Tải bản đầy đủ

TÓM tắt NGỮ PHÁP TIẾNG ANH lớp 10 11 12 (phần 2)

PHẦN 1. CÁC THÌ CƠ BẢN TRONG TIẾNG ANH (phần 2)
7. Thì hiện tại hoàn thành tiếp diễn (present perfect continuous)
Use:
- Diễn tả hành động bắt đầu ở quá khứ và còn đang tiếp tục ở hiện tại.
I have been working for 3 hours.
- Diễn tả hành động xảy ra và kết thúc trong quá khứ nhưng kết quả của nó vẫn còn ở
hiện tại.(quan tâm tới kết quả)
I am very tired now because I have been working hard for 10 hours.
Form:
 Khẳng định: S + have/ has + been + V_ing + O
 Phủ định: S + haven’t/ hasn’t + been + V-ing
 Nghi vấn: Have/ Has + S + been + V-ing ?
Note:
 Dấu hiệu nhận biết
- Trong câu thì hiện tại hoàn thành tiếp diễn thường có các từ sau: All day, all
week, since, for, for a long time, in the past week, recently, lately, up until now, and
so far, almost every day this week, in recent years.
- Since + mốc thời gian
- for + khoảng thời gian
- all + thời gian (all the morning, all day, all 4 hours….)
Practice:

Ex1: Chia các động từ sau đây sang thì HTHT hoặc HTHTTD
1. I (try)…………….. to learn English for years but I (not succeed)…………..
2. I (wait)…………………. for two hours, but she (not come ) …………….yet.
3. She (read)……………… all the works of Dickens. How many have you (read)
…………….?
4. I (wait)……………... hear nearly half an hour for my girlfriend Joana. Do you
think she (forget) ……………..to come?
5. Mary (rest)……………. in the garden all day because she (be)…………….. ill.
6. Although John (study) ……………at the university for five years he (not get)
……………. his degree yet.
7. Jack (go) ………..….to Switzerland for a holiday. I never (be)………… there.


8. We (live)………… for the last five months, and just ( decide)……….. to move.
9. You already (drink) …………….3 cups of tea since I (sit) ……………..here.
10. That book (lie)………….. on the table for weeks. You (not read)…………. it yet?
8. Quá khứ hoàn thành tiếp diễn (Pas Perfect Continuous)
Use:
- Diễn đạt một hành động đang xảy ra trước một hành động trong quá khứ (nhấn mạng
tính tiếp diễn)
I had been thinking about that before you mentioned it. (Tôi vẫn đang nghĩ về
điều đó trước khi câu đề cập tới)
- Diễn đạt hành động là nguyên nhân của một điều gì đó trong quá khứ.
Sam gained weight because he had been overeating. (Sam tăng cân vì anh ấy
đã ăn quá nhiều)
Form:
 Khẳng định: S + had + been + V-ing + O
They had been working very hard before we came.
 Phủ định: S + had+ not + been + V-ing
They hadn’t been talking to each other when we saw them.
 Nghi vấn: Had + S + been + V-ing ?
Had they been waiting for me when you met them?
Note:
 Dấu hiệu nhận biết:
Trong câu thường có: Until then, by the time, prior to that time, before, after.
Practice:
Ex1: Read the situations and make sentences from the words in brackets
1. I was very tired when I arrived home. (I/work/hard all day) I’d been working hard
all day.
2. The two boys came into the house. They had a football and they were both very


tired. (they/play/football) …………………………….
3. I was disappointed when I had to cancel my holiday. (I/look/forward to it)
…………………………………
4. Ann woke up in the middle of the night. She was frightened and didn’t know where
she was. (she/dream) …………………………….


5. When I got home, Tom was sitting in front of the TC. He had just turned it off.
(he/watch/a film) ………………………………….
9. Tương lai đơn (Simple Future)
Use:
- Diễn đạt một quyết định tại thời điểm nói
I miss her. I will go to her house to see her.
- Đưa ra lời yêu cầu, đề nghị, lời mời
Will you open the door?
- Diễn đạt dự đoán không có căn cứ
I think people will not use computers after 25th century.
Form:
 Khẳng định: S + will + V(ng.thể)
I will help her take care of her children tomorrow morning.
 Phủ định: S + will not (won’t) + V(ng.thể)
They won’t stay at the hotel.
 Nghi vấn: Will + S + V(ng.thể)?
Will you come here tomorrow?
Note:
 Dấu hiệu nhận biết
- Trong câu có các trạng từ chỉ thời gian trong tương lai:
– in + thời gian: trong … nữa (in 2 minutes: trong 2 phút nữa)
– tomorrow: ngày mai
– Next day: ngày hôm tới
– Next week/ next month/ next year: Tuần tới/ tháng tới/ năm tới
- Trong câu có những động từ chỉ quan điểm như:


– think/ believe/ suppose/ …: nghĩ/ tin/ cho là
– perhaps/ probably: có lẽ
Practice:
Ex1: Hoàn thành các câu dưới đây sử dụng thì TLĐ
1. She/ hope/ that/ Mary/ come/ party/ tonight.
…………………………………………………………………………
2. I/ finish/ my report/ 2 days.
…………………………………………………………………………
3. If/ you/ not/ study/ hard/,/ you/ not/ pass/ final/ exam.
…………………………………………………………………………
4. You/ look/ tired,/ so/ I/ bring/ you/ something/ eat.
…………………………………………………………………………
5. you/ please/ give/ me/ lift/ station?
…………………………………………………………………………
10. Thì tương lai tiếp diễn (Future Continuous)
Use:
- Dùng để diễn tả một hành động hay sự việc đang diễn ra tại một thời điểm xác định
trong tương lai.
At 12 o’clock tomorrow, my friends and I will be having lunch at school.
- Dùng để diễn tả một hành động, một sự việc đang xảy ra thì một hành động, sự việc
khác xen vào trong tương lai.
When you come tomorrow, they will be playing tennis.
- Hành động sẽ diễn ra và kéo dài liên tục suốt một khoảng thời gian ở tương lai.
My parents are going to London, so I’ll be staying with my grandma for the
next 2 weeks.
- Hành động sẽ xảy ta như một phần trong kế hoạch hoặc một phần trong thời gian
biểu.
The party will be starting at ten o’clock.
Form:
 Khẳng định: S + will + be + V_ing
I will be staying at the hotel in Nha Trang at 1 p.m tomorrow.


 Phủ định: S + will + not + be + V_ing
We won’t be studying at 8 a.m tomorrow.
 Nghi vấn: Will + S + be + V_ing?
Will she be doing the housework at 10 p.m tomorrow?
Note:
 Dấu hiệu nhận biết
- Trong câu có các trạng từ chỉ thời gian trong tương lai kèm theo thời điểm xác định:
– at this time/ at this moment + time trong tương lai: Vào thời điểm này ….
At this time tomorrow I will be going shopping in Singapore. (Vào thời điểm này
ngày mai, tôi sẽ đang đi mua sắm ở Singapore.)
– At + giờ cụ thể + thời gian trong tương lai: vào lúc …..
At 10 a.m tomorrow my mother will be cooking lunch. (Vào 10h sáng ngày mai
mẹ tôi sẽ đang nấu bữa trưa.)
Practice:
Ex1:
1. They are staying at the hotel in London. At this time tomorrow, they (travel)
…………… in Vietnam.
2. When they (come)………….. tomorrow, we (swim)………….. in the sea.
3. My parents (visit)…………… Europe at this time next week
4. Daisy (sit) ……………on the plane at 9 am tomorrow.
5. At 8 o’clock this evening my friends and I (watch)…………… a famous film at the
cinema.
6. She (play)……………. with her son at 7 o’clock tonight.
7. He (work)……………. at this moment tomorrow.
8. They (make)…………….. their presentation at this time tomorrow morning.
11. Tương lai hoàn thành (Future perfect)
Use:
- Dùng để diễn tả một hành động hay sự việc hoàn thành trước một thời điểm trong
tương lai.
I will have finished my homework before 11 o’clock this evening.
- Dùng để diễn tả một hành động hay sự việc hoàn thành trước một hành động hay sự
việc trong tương lai.


When you come back, I will have typed this email.
Form:
 Khẳng định: S + will + have + V(pII)
I will have finished my report by the end of this month.
 Phủ định: S + will + not + have + V(pII)
My father will not have come home by 9 pm this evening.
 Nghi vấn: Will + S + have + V(pII) ?
Will your parents have come back Vietnam before the summer vacation?
Note:
 Dấu hiệu nhận biết
Trong câu có các cụm từ sau:
– by + thời gian trong tương lai
– by the end of + thời gian trong tương lai
– by the time …
– before + thời gian trong tương lai
Ví dụ:
By the end of this month I will have taken an English course. (Cho tới cuối
tháng này thì tôi đã tham gia một khóa học Tiếng Anh rồi.)
Practice:
Ex1:
1. By the time you arrive, I (write) ……………..the essay.
2. By this time tomorrow they (visit)…………… Paris.
3. By the time he intends to get to the airport, the plane (take) …………..off.
4. By the year 2012 many people (lose)…………….. their jobs.
5. I know by the time they come to my house this evening, I (go) ……………out for a
walk.
6. I hope they (finish) ……………..building the road by the time we come back next
summer.
7. By 2020, the number of schools in our country (double)……………….
8. These machines (work) ……………….very well by the time you come back next
month.


12. Tương Lai Hoàn Thành Tiếp Diễn (Future Perfect Continuous)
Use:
- Diễn tả một hành động xảy ra và kéo dài liên tục đến một thời điểm nào đó trong
tương lai.
By April 28th, I will have been working for this company for 19 years.
- Dùng để nhấn mạnh tính liên tục của hành động so với một hành động khác trong
tương lai.
When I get my degree, I will have been studying at Cambridge for four years.
Form:
 Khẳng định: S + will + have + been +V-ing
We will have been living in this house for 10 years by next month.
 Phủ định: S + will not/ won’t + have + been + V-ing
The children won’t have been playing with their friends when you come this
weekend.
 Nghi vấn: Will + S + have + been + V-ing?
Will you have been living in this country for 2 months by the end of this week?
Note:
Dấu hiệu nhận biết
- Trong câu xuất hiện các từ sau:
– by then: tính đến lúc đó
– by this October,…: tính đến tháng 10 năm nay
– by the end of this week/month/…: tính đến cuối tuần này/tháng này
– by the time + 1 mệnh đề ở thì hiện tại đơn
Practice: Chia các động từ trong ngoặc ở thì TLHTTD
1. Your sister (get)……………. pregnant for 7 months?
2. My grandfather (write)……………. this novel for 2 months by the end of this
month.
3. She (work) …………..for this company for 5 years by the end of this year.
4. I (do) ……………..my homework for 2 hours by the time my father gets home
from work.
5. My mother (cook)……………… dinner for 3 hours by the time our guests arrive at
my house.


BÀI TẬP
Ex1: Chọn đáp án đúng
1. I ............Louisiana state University.
A. am attending
B. attend
C. was attending
D. attended
2. He has been selling motorcycles.................
A. ten years ago
B. since ten years
C. for ten years ago
D. for ten years
3. Columbus............America more then 400 years ago.
A. discovered
B. has discovered
C. had discovered
D. he has gone
4. He fell down when he ............towards the church.
A. run
B. runs
C. was running
D. had run
5. We ............there when our father died.
A. still lived
B. lived still
C. was still living
D. were still living
6. They ............pingpong when their father comes back home.
A. will play
B. will be playing
C. play
D. would play
7. By Christmas, I.............for you for 6 months.
A. Shall have been working
B. shall work
C. have been working
D. shall be working


8. I............in the room now.
A. am being
B. was being
C. have been being
D. am
9. I.............to New york three times this year.
A. have been
B. was
C. were
D. had been
10. I will come and see you before I.............for America.
A. leave
B. will leave
C. have left
D. shall leave
11. The little girl asked wha.............to her friend.
A. has happened
B. happened
C. had happened
D. would have been happened
12. John ............a book when I saw him.
A. is reading
B. read
C. was reading
D. reading
13. He said he............return later.
A. will
B. would
C. can
D. would be
14. Jack.............the door.
A. has just opened
B. open
C. will have opened
D. opening
15. I have been waiting for you…............
A. since early morning
B. since 9 a.m
C. for two hours


D. all are correct
16. My sister............for you since yesterday.
A. is looking
B. was looking
C. has been looking
D. looked
17. Jack............the door.
A. has just painted
B. paint
C. will have painted
D. painting
18. The train............half an hour.
A. has been leaving
B. left
C. has lelt
D. had lelt
19. We............Doris since last Sunday.
A. don’t see
B. haven’t seen
C. didn’t see
D. hadn’t seen
20. When I last saw him, he............in London.
A. has lived
B. is living
C. was living
D. has been living
21. After I............…lunch, I looked for my bag.
A. had
B. had had
C. have has
D. have had
22. By the end of next year, Geoge............…English for 2 years.
A. will have learned
B. will learn
C. has learned
D. would learn
23. The man got out the car ,............…round to the back and opened the boot.
A. walking
B. walked
C. walks


D. walk
24. For several years his ambition............…to be a pilot.
A. is
B. has been
C. was
D. had been
25. Henry............into the restaurant when the writer was having dinner.
A. was going
B. went
C. has gone
D. did go
26. He will take the dog out for a walk as soon as he ............dinner.
A. finish
B. finishes
C. will finish
D. shall have finished
27. Before you asked, the letter…............
A. was written
B. had been written
C. had written
D. has been written
28. Ask her to come and see me when she............her work.
A. finish
B. has finished
C. finished
D. finishing
29. Oil ............if you pour it on water.
A. floated
B. floats
C. will be floated
D. float
30. The dancing club.............north of the city.
A. lays
B. lies
C. located
D. lain
31. Almost everyone............for home by the time we arrived.
A. leave


B. left
C. leaves
D. had left
32. By the age of 25, he ............two famous novels.
A. wrote
B. writes
C. has written
D. had written
33. While her husband was in the army, Janet ............ to him twice a week.
A. was writing
B. wrote
C. was written
D. had written
34. I couldn’t cut the grass because the machine............. a few days previously.
A. broke down
B. has been broken
C. had broken down
D. breaks down
35. According to this newspaper, John is said............…a new record for the long jump.
A. to have established
B. establishing
C. to establish
D. established
36. I have never played badminton before.This is the first time I.............to play.
A. try
B. tried
C. have tried
D. am trying
37. Since............,I have heard nothing from him.
A. he had left
B. he left
C. he has left
D. he was left
38. I like looking at these pictures, but I.............enough by lunch time.
A. should have
B. will have
C. will have had
D. have
39. I don’t understand this sentence.What..................................... ...........?
A. does mean this word


B. have this word mean
C. means this word
D. does this word mean
40. John.............tennis once or twice a week.
A. usually play
B. is usually playing
C. usually plays
D. have usually played
41. It was noisy next door. Our neighbors.............a party.
A. had
B. were having
C. had had
D. have had
42. It.............dark.Shall I turn on the light?
A. is getting
B. get
C. got
D. has got
43. I ............for Christine. Do you know where she is?
A. look
B. looked
C. am looking
D. looks
44. At 5 o’clock yesterday evening, I............…my clothes.
A. am ironing
B. have ironed
C. ironed
D. was ironing
45. “Are you ready ,Ann?” “Yes,I........................…”
A. am coming
B. come
C. came
D. have came
46. Why .............at me like that?What’s the matter?
A. do you look
B. have you looked
C. did you look
D. are you looking
47. I.............along the street when I suddenly heard footsteps behind me.
A. was walking


B. am walking
C. walk
D. walked
48. She .............German for two years.
A. has learnt
B. is learning
C. learn
D. learns
49. I usually ............away at weekends.
A. have gone
B. goes
C. am going
D. go
50. The earth............… round the sun.
A. go
B. has gone
C. went
D. goes
51. I come from Canada.Where .............you .............from?
A. do/come
B. did/ come
C. are coming
D. have/come
52. When I last............…Jane,she .............to find a job.
A. see/was trying
B. saw/was trying
C. have seen/tried
D. saw/tried
53. I…............at 8 o’clock every morning.
A. was getting up
B. got up
C. is getting up
D. get up
54. ….............you go to the dentist?
A. how often are
B. how often do
C. how often does
D. how are
55. Ann.............tea very often.
A. doesn’t drink


B. don’t drink
C. didn’t drink
D. hasn’t drunken
56. The sun…............in the East.
A. is rising
B. rose
C. has risen
D. rises
57 It is a nice day.I.............we go out for a walk.
A. suggested
B. suggest
C. is suggesting
D. are suggesting
58. Tim was tired.He.............hard all day.
A. has been studying
B. studies
C. studied
D. had been studying
59. Bad driving often............many accidents.
A. caused
B. had caused
C. causes
D. has cause
60. The Olympic Games............every four years.
A. take place
B. takes place
C. took place
D. is taking place
61. What time…..the banks close in Britain?
A. do
B. did
C. does
D. can
62. Look!That man….............to open the door of your car.
A. try
B. tried
C. is trying
D. has tried
63. When I was young,I............to be a singer.


A. want
B. was wanting
C. wanted
D. had wanted
64. They.............me about it last week.
A. was telling
B. told
C. had told
D. would tell
65. I.............here at the end of the month.
A. will leave
B. would leave
C. would have left
D. is leaving
66. My grandfather............…many years ago.
A. had died
B. has died
C. died
D. was dying
67. I.........................my son the money for that last week.
A. gave
B. given
C. have given
D. was given
68. Yesterday I passed by Peter’s house, but the front door was closed.He …..out.
A. went
B. must have gone
C. has gone
D. had had
69. I.............the dishwasher on when heard the shot.
A. A. am turning
B. was turning
C. was turning
D. turned
70. There was a time when watching TV really…............family entertainment.
A. were
B. was
C. had been
D. is


71. Last year, they.............22 million TV sets.
A. were selling
B. had sold
C. has sold
D. sold
72. At last the bus came.We..............for half an hour.
A. waited
B. was waiting
C. have waited
D. had been waiting
73. Daniel............the bus.It doesn’t run on Sundays.
A. did not catch
B. have not caught
C. had not caught
D. couldn’t have caught
74. I’m feeling sick.I.............so much chocolate last night.
A. needn’t to eat
B. did not eat
C. musn’t eat
D. shouldn’t have eaten
75. I’m going on holiday on Saturday.This time next week I............on a beach in the
sea.
A. will lie
B. am lying
C. will be lying
D. should be lying
76. Ted and Amy............for 24 years.
A. have been married
B. married
C. were married
D. has been married
77. Tomorrow I…............my grandparents
A. am going to visit
B. will have visited
C. have visited
D. visit
78. When the first child was born, they.............married for three years.
A. have been married
B. had been married


C. will been married
D. will have been married
79. I think the weather…............nice later.
A. will be
B. be
C. had
D. has been
80. She .............very angry when she knows this.
A. shall be
B. has been
C. will have been
D. will be
Đáp án
1. A 2. B 3. A 4. C 5. D 6. B 7. A 8. D 9. A 10. A
11. C 12. C 13. B 14. A 15. D 16. C 17. A 18. B 19. B 20. C
21. B 22. A 23. B 24. B 25. B 26. B 27. B 28. B 29. B 30. B
31. D 32. D 33. B 34. C 35. A 36. C 37. B 38. C 39. D 40. C
41. B 42. A43. C 44. D 45. A 46. D 47. A 48. A 49. D50. D
51. A 52. B 53. D 54. B 55. A 56. D57. B 58. D 59. C 60. B
61. A 62. C 63. C64. B 65. A 66. C 67. A 68. B 69. C 70. B
71. D 72. D 73. D 74. D 75. C 76. A 77. A78. B 79. A 80. D
Ex2: Use the correct tense of the verbs in brackets to complete the following
passage.
1.
a . Albert Maltz was a progressive American writer. He ……..…… (be) born in 1908.
He …………. (write) his first play “Peace on Earth” in 1943. It ………..… (be)
against wars, so the American police ……….... (arrest) him and ………….. (put) him
in prison in 1950.
b. Ha ……..….. (come) back a moment ago and ……..….. (turn) the television on
very loudly. My son ……………... (sleep) then , so I ……………. (tell) her to turn it
off.
c. Last Friday was a holiday. I ……..….. (not have) to go to classes. I ……….. (sleep)
a little later than usual. Around ten, my friend Larry ……….… (come) over to my
apartment. We ………….. (pack) a picnic basket and then ………….. (take) the bus to
Forest Park. We …………... (spend) most of the day there.


2. Mary and John are neighbors. They …………... (know) each other for several
years. Mary …………... (move) into her house in 1985, and John ………….. (live)
next door since he …………… (come) to the area in 1980.
3. Dennis Heal is a politician. He ………... (go) to Oxford University in 1950 and
………….. (become) a member of Parliament for the Labor Party in 1957. He
………….. (be) an MP since then. He ………….... (write) three story books including
his autobiography. He is married to the artist, Adna Heal , they ……………… (have)
two children. They ………..….. (live) in Oxford for 15 years, then ………………
(move) to London in 1970. They now ………….... (live) in Cadogan Square in central
London.
4. Paul Carrack is a musician and a singer. He ………….. (be) in the music business
for over 20 years. He …….….. (start) playing professionally while he …….….. (be)
at school. He ……..….. (travel) all over the world. He ……….... (have) his first hit
record in 1974. So far he ………….. (make) a lot of records. Young people in America
and Britain ………..… (know) his name and they never …………… (forget) his
number one song
“ The Living Years”.
5. Dear Jill, Here I am in New York! I ………….. (be) here for 2 weeks now and it
………….. (be) very interesting. My friend, Nancy who I ………….. (meet) in
London in 1982 ……………. (live) in New York for 3 years, so she …………....
(know) all about it. Yesterday we ……………. (go) to China town and ………….
(eat) hot dog there. We ………….. (visit) the Statue of Liberty this Sunday. Back on
19th Love, Bob.
6.
a.While I………... (walk) to class yesterday morning, I ………….... (see) Abdullah.
We …………... (say) hello and …………….. (walk) the rest of the way to school
together.
b. When I ………….... (hear) a knock at the door last night, I ……………. (walk) to
the door and ………….... (open) it. When I ……………. (open) the door, I
…………….. (see) my brother. I …………….. (greet) him and ………….... (ask) him
to come in.
c.My cousin and I ……………... (watch) a movie on TV last night whan my brother
……….….. (come). He ………….. (watch) the end of the movie with us.
d. Mrs Reed ………….... (turn) on the radio in her car while she ………..….. (drive)
home yesterday. She …………... (listen) to some music when she suddenly
…………….. (hear) a siren. She ……………. (look) in her mirror and ………..…..


(see) an ambulance behind her. She immediately………………... (pull) her car to side
of the road and ……….….. (wait) for ambulance to pass.
e. My mother called me around five o‟clock. My husband came home a litte after that.
When he …………... (come) home, I …………... (talk) to my mother on the phone.
f. Yesterday afternoon I………….. (go) to visit the Parker family. When I ……... (get)
there around two o‟clock, Mrs. Parker …………... (be) in the yard. She …….…..
(plant) flowers in her garden. Mr. Parker ………….. (be) in the garage. He ……….....
(work) on their car. The children ………….. (play) in the front yard.
7.
a.Jack moved to Hong Kong after he graduated from the university . Jack ………...
(be) in Hon Kong since he ………... (graduate).
b.Jack …………….. (break) his leg five days ago. He‟s in hospital. He ……….... (be)
in the hospital since he ………….... (break) his leg.
c.
A: …………….. Mary ………….. (feed) the cat?
B: Yes , she ………... (feed) him before lunch.
A: What ………..she………… (give) him?
B: She ………... (give) him some fish.
8. Dinosaurs lived on Earth for 175 million years. During this time, species of
dinosaurs …………... (evolve) and becoming extinct. Sixty-five million years ago the
remaining dinosaurs …………..(die out). Some scientists ………….. (think) that a
cooling of the climate caused this extinction. Others believe that the replacement of
one type of plant with another type …………... (contribute) to the dinosaurs‟ decline.
Now, however, evidence ………….. (suggest) a large meteorite hit the Earth and
……..…… (kill) not only all the dinosaurs, but also many other animals. Species of
plant became extinct as well. After the Earth‟s collision with the meteorite, large
clouds of dust would have been thrown into the air. Many animals may not have been
able to breathe or adapt to this change in climate, and they ………….. (die) as a
result.
9. Ted Holt arrived at the station at five past seven to catch the train. “Please ……..
….. (wait) for me ”, he shouted and jumped on the train. But the train ………….. (not
move) “ I wonder why the train ………….. (not leave) yet.” He said to the man next
to him. “It always ………..….. (leave) at seven twenty ”, the man ……….... (reply)
Ted suddenly ………….. (realize) he …………... (be) on the wrong train! “ The train
to Plimpton ………….. (already go)” The man told him.
10.


a. Yesterday I …………... (go) to my daughter’s dance recital. I …..……... (be/never)
to a dance recital before. I ……….... (not take) dancing lessons when I was a child.
b. In the evenings I ………….. (often play) chess with my next door neighbour. I
………... (play) chess with him ever since I ………... (come) to live here ten years
ago. He ………... (be) here all his life. He ……….... (inherit) the house from his
father, another great chess player.
c . When I ………..….. (open) the door I saw a man on his knees. He clearly ………...
(listen) to our conversation and I ……….... (wonder) how much he ………….. (hear).
When I ………... (ask) him what he ……….... (do), he said that he ……..….. (drop) a
50 piece outside the door and ………….. (lock) for it.
Keys
1.
a. was, wrote. arrested, put
b. came, turned, was sleeping, told
c. slept, came, packed, took, spent.
2. have known, moved, has lived/has been living, came
3. went, became, has been, wrote, have, lived, moved, live
4. has been, started, was, has traveled, had, has made, know, forget
5. have been, is, met, has been living, knows, went, ate, are going to/ will visit
6.
a. was walking, saw, said, walked
b. heard, walked, opened, opened, saw, greeted, asked
c. were watching, came, watched
d. turned, was driving, was listening, heard, looked, saw, pulled, waited
e. came, was talking f. went, got, was, was planting, was, was working, were playing
7.
a. has been, graduated
b. has been, broke
c. has …fed, fed, did … give, gave
8. were evolving, died out, think, may have contributed, suggests, killed, died
9. wait, didn‟t move, has not left, leaves, replied, realized, was, has already gone
10.


a. went, had never been, didn‟t take
b. often play, have played, came, has been, inherited
c. opened, had been listening, wondered, had heard, asked, was doing, had dropped,
was looking



Tài liệu bạn tìm kiếm đã sẵn sàng tải về

Tải bản đầy đủ ngay

×