Tải bản đầy đủ

Đề thi Olympic Tiếng anh 304 năm 2018 trường THPT Gia Định TP Hồ Chí Minh (kèm đáp án)

TRƯỜNG THPT GIA ĐỊNH – TP. HỒ CHÍ MINH
A. MULTIPLE CHOICE (40 PTS)
1. PHONOLOGY (5 PTS)
Choose the word whose underlined part is pronounced differently from the
others.
1. A. chauffeur

B. chic

C. chore

D. Michigan

2. A. hypocrite

B. expertise

C. trichologist

D. click


3. A. umpire

B. ultramarine

C. trumpet

D. fumigate

4. A. pizza

B. buzzard

C. muzzle

D. fuzzy

5. A. lounge

B. mound

C. foul

D. gourd

Choose the word which is stressed differently from the other three.
6. A. ridicule

B. politics

C. dogwhistle

D. cheerio

7. A. legitimate

B. comparison

C. arithmetic

D. engineering



8. A. hotel

B. caffeine

C. wholesale

D. bereaved

9. A. Aborigine

B. enthusiasm

C. simultaneous

D. paracetamol

10. A. vigilance

B. manifest

C. magenta

D. interview

II. WORD CHOICE (5 PTS):
Choose best options to complete the following sentences.
11. I could hear _____________of the conversation from across the room.
A. shreds

B. pieces

C. patches

D. snatches

12. They took eash ________________the car previously offered as a prize
A. in place of

B. on account of

C. with regard to

D. in lieu of

13. After the concert, everyone had to___________ home through the thick snow
A. trudge

B. tread

C. trace

D. trickle

14. I wish he wouldn’t make such unkind and ___________remarks.
A. lapse

B. disparaging

C. inconsolable

D. rough

15. The little girls were ____________brightly colored hoops around their waists.
A. twirling

B. curling

C. swirling

D. hurling

16. As the President was absent, l was asked to __________ the meeting.


A. officiate

B. govern

C. chair

D. regulate

17. In the ________of security, personnel must wear their identity badges at all times.
A. requirement

B. interests

C. demands

D. assistance

18. Meg had a ____________escape when she was hang-gliding yesterday.
A. narrow

B. close

C. near

D. slender

19. The doctor thought he had got over the worst, but his condition suddenly
____________.
A. deteriorated

B. dismantled

C. dissolved

D. disintegrated

20. He had a momentary ____________of concentration and before he knew it the car
had spun out of control.
A. lapse

B. mistake

C. slip

D. error

III. GRAMMAR AND STRUCTURES (5 PTS):
Choose the best options to complete the following sentences.
21. The Second World War was so terrible, ____________time a large number of
families were separated.
A. during the

B. during which

C. at the

D. on which

22. They turned down the proposal ___________that it didn't fulfill their requirement.
A. by reason

B. on the grounds

C. as a cause

D. allowing

23. We are prepared to overlook the error on this occasion ____________your
previous good work.
A. in the light of

B. thanks to

C. with a view to

D. with regard to

24. We should leave _____________8.30.
A. any later than

B much later than

C. no later than

D. not later than

25. There was the most fantastic ________________ during the opening ceremony.
A. display of fireworks ring

B. firework display

C. firework’s display

D. displayed firework

26. “I bought you some flowers” -“They’re beautiful, but you _____________
A. needn’t

B. shouldn't have

C. mustn‘t have

D. didn't have

27. ______________ a small creature that defends itself with lobster-like claws and a
poisonous sting.


A. Scorpions are

B. Many a scorpion is

C. A scorpion, which is

D. The scorpion is

28. She insisted that the reporter ___________her as his source of information.
A. not to mention

B. not mention

C. don‘t mention

D. not mentioning

29. The accountant broke the law, so it would be irresponsible of the firm
____________
A. if they won‘t fire him

B. not to fire him

C. that they not fire him

D. for not firing him

30. ________________that took American art out of the romanticism of the mid1800’s and carried it to the most powerful heights of realism.
A. Winslow Homers’ paintings
B. It was Winslow Homers’ paintings
C. When Winslow Homers’ paintings
D. Paintings of Winslow Homers’
IV. PHRASAL VERBS AND PREPOSITIONS (5 PTS)
31. When he’s depressed, he needs someone like a good friend to ___________
A. hammer on

B. pour out

C. dump on

D. drum out

32. Her success can be _____________ a combination of luck, intelligence and sheer
hard work.
A. ranked among

B. put together

C. put down on

D. lived up to

33. When the Chairman ran off with his secretary, the Board tried to
_____________the matter.
A. switch off

B. hush up

C. calm down

D. tuck away

34. The library is ___________people who lose their books.
A. cracking down on

B. stepping up

C. going down with

D. coming up against

35. The word “chaos” has _______________a special scientific meaning.
A. included in

B. taken on

C. held of

D. gasped up

36. When the funds finally ___________they had to abandon the scheme.
A. faded away

B. petered out


C. clamped down

D. fobbed off

37. The Press thought the football manager would be depressed by his dismissal but he
just __________________.
A. ran it down

B. called it off

C. turned it down

D. laughed it off

38. She accidentally dropped her ring _________ a drain in the road.
A. into

B. in

C. down

D. on

39. Don’t be too hard on yourself. Just _______________it up to experience and don’t
do it again.
A. talk

B. chalk

C. stalk

D. set .

40. The murderer did___________ all of his victims by poisoning them with Cyanide.
A. away with

B. with

C. for

D. without

V. GUIDED CLOZE 1 ( 5 PTS):
Read the text below and decide which answer best tits each space.
FRIDAY THE THIRTEENTH
Police are hunting for a hit-and-run driver who knocked a teenage cyclist off her bike
in East Street. Sarah Tucker, 17, had a lucky escape on Friday, 13th May when she was
sent reeling by a black Volvo on her way home from work.
She bruised her thigh and shoulder and her bicycle was (41)__________ The driver
stopped for a moment but then drove off without (42) ___________a name or address
and before Sarah could get his number. “ I tried to get out of his way, but I couldn't,”
she said.” Everyone at work kept going on about it being Friday 13th. I’m not a bit
(43) ____________and wouldn't change any of my plans just because Friday 13th is
supposed to be unlucky, i don't usually take any (44)__________ of that sort of thing
but i will now, I think I’ll stay in bed.”
The accident (45)__________ at the junction with Westwood Road at about 6.30 pm
as Sarah was making her (46)_____________ home to the Harley Estate.
The Volvo pulled out of Westwood onto Henley Road in front of the teenager's bicycle.
“He could at (47)____________ have helped her up. I don‘t see why he should get
away with it,” said her father, Derek, “Sarah was lucky. I don‘t know why the driver
didn’t see her. He can‘t have been (48)_________ attention. It is unfortunate that
nobody took down the number.” Though still too (49)_________ to ride a bike, Sarah
was able to go back to (50) ________in Marlow on Monday.
41. A. damaged

B. harmed

C. devastated

D. crashed

42. A. noting

B. presenting

C. leaving

D. suggesting


43. A. irrational

B. superstitious

C. unreasonable

D. prejudices

44. A. notice

B. consideration

C. note

D. care

45. A. came about

B. turned up

C. finished up

D. took place

46. A. route

B. way

C. course

D. path

47. A. once

B. most

C. least

D. best

48. A. giving

B. paying

C. attracting

D. providing

49. A. discouraged

B. confused

C. overcome

D. shaken

50. A. work

B. job

C. post

D. employment

VI. GUIDED CLOZE 2 (5 PTS):
Read the text below and decide which answer best fits each space.
THE TRUTH BEHIND A SMILE
People smile a great deal, and we seem to know instinctively that some smiles are
more genuine than others. But is there any scientific (51)_____________ for this?
Recent research suggests that a mechanism in the brain can help us (52)__________
whether a smile is really heartfelt or whether it is just being (53)______________ on
for show.
(54) ______________to various long-held traditions, a genuine smile involves the
eyes as well as the mouth. in the nineteenth century, a French anatomist
(55)____________ to prove this. He used electrodes to stimulate the facial muscles of
volunteers. (56) _____________creating false smiles. He found that real smiles were
always (57) _______________with the contraction of muscle around the eye, but that
his artificially induced ones were not.
During more recent research, volunteers were shown a variety of human facial
expressions and the reactions to these were monitored. When they were shown a happy
face, 35% of the volunteers immediately started looking at the eye area, checking for
tell-tale crinkles that would (58)____________ that the smile was genuine, but when
shown a sad or neutral face, they did not. So why did the human brain evolve to
(59)___________ between real and false smiles? It could be that this ability to
(60)_____________ a quick assessment of a smile has an important role to play in
successful communication. A genuine smile serves as a gesture of conciliation in
conflict, and it’s important to know whether we are really being offered a truce or not.
51 . A. sign

B. basis

C. root

D. fact

52. A. recollect

B. accept

C. admit

D. recognise

53. A. put

B. brought

C. created

D. stuck


54. A. Providing

B. Considering

C. Relating

D. According

55. A. got down

B. set out

C. went off

D. carried out

56. A. despite

B. thereby

C. however

D. nonetheless

57. A. associated

B. mixed

C. joined

D. accompanied

58. A. assure

B. confirm

C. justify

D. approve

59. A. decide B. tell
60. A. make

C. distinguish
B. earn

C. do

D. reckon
D. hold

VII. READING PASSAGE l (5 PTS):
Read the text below and choose the best answer to each question.
Excerpted 190m What Video Games Have to Teach us about Learning and Literacy by
James Paul Gee
When people learn to play video games, they are learning a new literacy. Of course,
this is not the way the word "literacy" is normally used. Traditionally, people think of
literacy as the ability to read and write. Why, then, should we think of literacy more
broadly, in regard to video games or anything else, for that matter? There are two
reasons.
First, in the modern world, language is not the only important communicational
system. Today images, symbols, graphs, diagrams, artifacts, and many other visual
symbols are particularly significant. Thus, the idea of different types of "visual
literacy" would seem to be an important one. For example, being able to "read" the
images in advertising is one type of visual literacy. And, of course, there are different
ways to read such images, ways that are more or less aligned with the intentions and
interests of the advertisers. Knowing how to read interior designs in homes, modernist
art in museums, and videos on MTV are other forms of visual literacy.
Furthermore, very often today words and images of various sorts are juxtaposed and
integrated in a variety of ways. In newspaper and magazines as well as in textbooks,
images take up more and more of the space alongside words. In fact, in many modern
high school and college textbooks in the sciences images not only take up more space,
they now carry meanings that are independent of the words in the text. If you can't
read these images, you will not be able to recover their meanings from the words in the
text as was more usual in the past. In such multimodal texts (texts that mix words and
images), the images often communicate different things from the words. And the
combination of the two modes communicates things that neither of the modes does
separately. Thus, the idea of different sorts of multimodal literacy seems an important
one. Both modes and multimodality go far beyond images and words to include
sounds, music, movement, bodily sensations, and smells.


None of this news today, of course. We very obviously live in a world awash with
images. It is our first answer to the question why we should think of literacy more
broadly. The second answer is this: Even though reading and writing seem so central to
what literacy means traditionally, reading and writing are not such general and obvious
matters as they might at first seem. After all, we never just read or write; rather, we
always read or write something in some way.
So there are different ways to read different types of texts. Literacy is multiple, then, in
the sense that the legal literacy needed for reading law books is not the same as the
literacy needed for reading physics texts or superhero comic books. And we should not
be too quick to dismiss the latter form of literacy. Many a superhero comic is replete
with post-Freudian irony of a sort that would make a modern literary critic's heart beat
fast and confuse any otherwise normal adult. Literacy, then, even as traditionally
conceived to involve only print, is not a unitary thing but a multiple matter. There are,
even in regard to printed texts and even leaving aside images and multimodal texts,
different "literacies."
Once we see this multiplicity of literacy (literacies), we realize that when we think
about reading and writing, we have to think beyond print. Reading and writing in any
domain, whether it is law, rap songs, academic essays, superhero comics, or whatever,
are not just ways of decoding print, they are also caught up with and in social
practices... Video games are a new form of art. They will not replace books; they will
sit beside them, interact with them, and change them and their role in society in
various ways, as, indeed, they are already doing strongly with movies. (Today many
movies are based on video games and many more are influenced by them.) We have no
idea yet how people "read" video games, what meanings they make from them. Still
less do we know how they will "read" them in the future.
61. According to the first paragraph, the broadest definition of "literacy" is
A. The ability to analyze literature
B. The ability to comprehend basic cultural cues
C. The ability to read and write
D. The ability to compose poetry
62. All are mentioned as being types of "visual literacy" EXCEPT
A, Musical tones

B. Interior Design

C. Diagrams.

D. Modern Art

63. An example from a science textbook often phenomenon the author describes in the
third paragraph could be
A. A genetic tree that coincides with the discussion of specific mammal classes in the
text


B. A diagram of a specific chemical reaction that is used to explain a broad definition
in the text
C. An illustration of a plant cycle that accompanies a chapter on photosynthesis
D. A cartoon that references the same methods discussed in the text about laboratory
safety
64. What is an example of a "multimodal" text?
A. A dictionary
B. A movie script
C. A photo album
D. An art book that describes the art as well as reproduces images of the original prints
65. The idiom in the sixth paragraph, "read against the grain of the text" is closest
in meaning to
A. Reading to understand the underlying meanings and themes of the author's wordsnot just a literal interpretation
B. Reading text that defines different types of wheat and grains
C. To read the text from right to left rather than left to right
D. To read books that use recycled paper and other green alternatives
66. In the seventh paragraph, the author suggests that literacy is multiple, meaning that
A. To be "literate" can mean participating in any form of expression
B. One's literacy increases exponentially as greater mastery of reading and writing is
achieved
C. Different genres and modes of expression require different background knowledge
and perspectives to understand them
D. Literacy can only be gained by exploring every type of media and expression
67. Why does the author give the example of superhero comics to explain multiple
literacies?
A. To explain that comic books are written for children and purely for entertainment.
They require only a basic knowledge of the action that occurs in the story
B. To once again refer to his earlier points about "multimodal" texts
C. To insist that even when an author may intend multiple meanings and
interpretations. they are rarely successful in conveying those to readers


D. Things that may seem on the surface to be only meant for a particular group of
people can actually have very profound meanings to those who possess other types of
literacy
68. The author suggests that all of the following require different types of literacy and
the ability to decode meaning EXCEPT
A. Rap music

B. Comic books

C. Academic papers D. Symphonies

69. The author says that video games
A. Are not yet entirely understood in terms of literacy, but are already impacting other
forms of expression such as filmmaking
B. Are unrealistic and should not fall into the same categories as the other texts he
describes
C. Are too violent to risk experimenting with for the purposes of understanding
literacy
D. Are irrelevant in academic discussion because no one has yet determined how to
explain the ways that people understand them
70. What would be the most logical information for the next paragraph to contain if the
article continued?
A. A technological definition of video games, how they are made, and how they are
played
B. A historical explanation of the very first video game and its evolution
C. Examples of the way that some people currently interpret video games and what
they mean to them
D. A price comparison of video game consoles and whether or not quality has a direct
impact on literacy
READING PASSAGE 2 (5 PTS):
Read the text below and choose the best answer to each question.
1. The craft of perfumery has an ancient and global heritage. The art flourished in
Ancient Rome, where the emperors were said to bathe in scent. After the fall of Rome,
much of the knowledge was lost, but survived in Islamic civilizations in the Middle
Ages. Arab and Persian pharmacists developed essential oils from the aromatic plants
of the Indian peninsula. They developed the processes of distillation and suspension in
alcohol, which allowed for smaller amounts of raw materials to be used than in the
ancient process, by which flower petals were soaked in warm oil. This knowledge was
carried back to European monasteries during the Crusades.


2. At first, the use of fragrances was primarily associated with healing. Aromatic
alcoholic waters were ingested as well as used externally. Fragrances were used to
purify the air, both for spiritual and health purposes. During the Black Death, the
bubonic plague was thought to have resulted from a bad odour which could be
averted by inhaling pleasant fragrances such as cinnamon. The Black Death led to
an aversion to using water for washing. and so perfume was commonly used as a
cleaning agent.
3. Later on, the craft of perfume re-entered Europe, and was centred in Venice, chiefly
because it was an important trade route and a centre for glass-making. Having such
materials at hand was essential for the distillation process. In the late seventeenth
century, trade soared in France, when Louis XIV brought in policies of protectionism
and patronage which stimulated the purchase of luxury goods. Here, perfumery was
the preserve of glove-makers. The link arose since the tanning of leather required
putrid substances. Consequently, the gloves were scented before they were sold and
worn. A glove and perfume makers’ guild had existed here since 1190. Entering it
required 7 years of formal training under a master perfumer.
4. The trade in perfume flourished during the reign of Louis XV, as the master gloveand-perfume makers, particularly those trading in Paris, received patronage from the
royal court, where it is said that a different perfume was used each week. The
perfumers diversified into other cosmetics including soaps, powders, white face paints
and hair dyes. They were not the sole sellers of beauty products. Mercers, spicers,
vinegar-makers and wig-makers were all cashing in on the popularity of perfumed
products. Even simple shopkeepers were coming up with their own concoctions to sell.
5. During the eighteenth century, more .modem, capitalist perfume industry began to
emerge, particularly in Britain where there was a flourishing consumer society. In
France, the revolution initially disrupted the perfume trade due to its association with
aristocracy, however, it regained momentum later as a wider range of markets were
sought both in the domestic and overseas markets. The guild system was abolished in
1791, allowing new high-end perfumery shops to open in Paris.
6. Perfume became less associated with health in 1810 with a Napoleonic ordinance
which required perfumers to declare the ingredients of all products for internal
consumption. Unwilling to divulge their secrets, traders concentrated on products for
external use. Napoleon affected the industry in other ways too. With French ports
blockaded by the British during the Napoleonic wars, the London perfumers were able
to dominate the markets for some time.
7. One of the significant changes in the nineteenth century was the idea of branding.
Until then, trademarks had had little significance in the perfumery where goods were
consumed locally, although they had a long history in other industries. One of the
pioneers in this field was Rimmel who was nationalized as a British citizen in 1857.
He took advantage of the spread of railroads to reach customers in wider markets. To


do this, he built a brand which conveyed prestige and quality, and were worth paying a
premium for. He recognised the role of design in enhancing the value of his products,
hiring a French lithographer to create the labels for his perfume bottles.
8. Luxury fragrances were strongly associated with the affluent and prestigious cities
of London and Paris. Perfumers elsewhere tended to supply cheaper products and
knock-offs of the London and Paris brands. The United State perfume industry, which
developed around the docks in New York where French oils were being imported,
began in this way. Many American firms were founded by immigrants. such as
William Colgate, who arrived in 1806 At this time, Colgate was chiefly known as a
perfumery. Its Cashmere Bouquet brand had 625 perfume varieties in the early 20th
century.
71. The purpose of the text is to
A. compare the perfumes from different countries
B. describe the history of perfume making
C. describe the problems faced by perfumers
D. explain the different uses of perfume over time
72. Which of the following is NOT true about perfume making in Islamic countries?
A. They created perfume by soaking flower petals in oil.
B. They dominated perfume making after the fall of the Roman Empire.
C. They took raw materials for their perfumes from India.
D. They created a technique which required fewer plant materials.
73. Why does the writer include this sentence in paragraph 2? During the Black
Death, the bubonic plague was thought to have resulted from a bad odour which
could be averted by inhaling pleasant fragrances such ac cinnamon
A. To explain why washing was not popular during the Black Death
B. To show how improper use of perfume caused widespread disease
C. To illustrate how perfumes used to be ingested to treat disease
D. To give an example of how fragrances were used for health purposes
74. Why did the perfume industry develop in Paris?
A. Because it was an important trade route
B. Because of the rise in the glove-making industry
C. Because of the introduction of new trade laws
D. Because of a new fashion in scented gloves


75. In paragraph 4, it is implied that……
A. Master glove and perfume makers created a new perfume each week.
B. Mercers, spicers and other traders began to call themselves masters.
C. The Royal Court only bought perfume from masters.
D. Cosmetics were still only popular within the Royal Courts.
76. How did the French Revolution affect the Parisian perfume industry?
A. The industry declined then rose again.
B. The industry collapsed and took a long time to recover.
C . The industry was greatly boosted.
D. The industry lost most of its overseas customers.
77. London came to lead the perfume industry because...
A. the French Revolution meant that there were fewer customers in France.
B. Napoleon‘s new laws affected the profitability of perfume-making.
C. the production of perfume ceased during the Napoleonic wars.
D. the French were unable to export perfumes for a period of time.
78. Which of the following is NOT true of Rimmel?
A. He was one of the first people to utilise trademarks.
B. He created attractive packaging for his products.
C. His products were more expensive than other brands.
D. He transported his goods to potential customers by train.
79. What is implied about the New York perfume industry?
A. It was the fastest-growing perfume industry in the world at that time.
B. It was primarily developed by immigrants arriving from France.
C. It copied luxury fragrances and sold them cheaply.
D. There was a wider range of fragrances available here than elsewhere.
80. Which city is being described in this sentence? ‘The perfume industry developed
here because the city produced materials and equipment necessary for perfume
production ’.
A. Paris

B. London

B. WRITTEN TEST

C. Venice

D. New York


1. CLOZE TEST (20 PTS):
Read the text below and think of the word which best fits each space. Use only
ONE WORD for each space.
PASSAGE l
Sir Alexander Fleming (1881- 1955) is (1)__________ with leading the way in the use
of antibiotics to treat bacterial infections. His discovery of penicillin in 1928 came at a
time when many people died of tuberculosis, diphtheria and other infectious diseases
which made such a cure highly sought after.
After obtaining his medical degree in 1906 at St Mary‘s Hospital Medical School in
London. Fleming began to work (2) ________________antibacterial substances which
could be used with humans. He was in the middle of his career When the First World
War began, but was fortunate to be able to continue his research while serving in the
Royal Army Medical Corps. He made his first major discovery in 1921. when he
identified and isolated lysozyme, an enzyme found in human tears and saliva.
(3)_____________ antibiotic activity helps to prevent infections.
It was not until seven years later, however, that Fleming became internationally
famous. He was working with the bacterium Staphylococcus aureus
(4)______________ he noticed that it was killed off by a green fungus, Penicillium
notatum, which has contaminated the culture. Further investigation showed that there
was a substance in the fungus which prevented the growth of the bacteria, even when
the substance was diluted 800 times.
The development of penicillin, which derives its name (5) ___________the fungus.
must also be (6)_________ to Ernst Chain and Howard Florey. The Work of these two
men revolved (7) _____________isolating the active ingredient in the fungus so that it
could safely be administered to humans. They finally achieved this and in 1945 Chain,
Florey and Fleming were jointly (8)______________ the Nobel Prize.
Since this ground-breaking work scientists have discovered numerous further
antibiotics to treat a variety of bacterial diseases. All of these discoveries however, are
grounded in the work of Fleming, and even today he is (9)______________ up to as a
leading figure in the treatment of infectious diseases. Indeed, a museum has now been
opened at the (10) of his old laboratory at St Mary‘s in Paddington, London.
PASSAGE 2:
Volcanic eruption has been a constant threat to our natural environment for millions of
years, but seldom in recent times (11) ___________a volcano erupted with the ferocity
of Krakatoa.
Krakatoa, (12)______________ is a volcanic island group in Indonesia, erupted on
27th August 1883. (13) ____________only was the explosion (14)______________


loud that it was heard as far away (more than 3,000 km) as Perth in Australia, but it is
also recognised as (15) __________the loudest sound (16) ____________ recorded.
Tens of thousands of people in the region were killed many (17)___________ in the
enormous tsunamis which the eruption produced - tsunamis which eventually reached
South Africa and the English Channel.
The explosion also had a major effect on the (18)___________ world’s weather
system. The volcanic dust in the atmosphere reduced the (19) __________ of sunlight
reaching the earth’s surface, reducing global temperatures by more than one degree
centigrade. Only after five years had passed (20)_____________ global temperatures
begin to return to normal.
II. WORD FORMATION: (20 PTS)
PART 1: Complete each sentence, using the correct form of the word in
parentheses.
l. She also points out that mandatory .............................................. fuel pumping
creates jobs for all the people who pump the fuel. (SERVICE)
2. There is concern that the judges might ................................ .......... .. their power.
(USE)
3. Constant correction by a teacher is often ........................................................ . as the
student may become afraid to speak at all. (PRODUCE)
4. It sees restructuring of Urenco as the means to convert a ......................................
business into one with potential for growth and profit. (LOSS)
5. Like all tyrannical leaders, he demanded …………………………………obedience
Rom his followers. (QUESTION)
6. She’s such a ............................................................................. that she notices even
the tiniest mistakes. (PERFECT)
7. Workers are fully exposed to chemical toxins and hazardous machines, and suffer
sickness, .......................................... , and death at the highest rates in world history.
(FIGURE)
8. By sheer luck, the gas released in Oklahoma City was blown into a
mostly ............................................. area. (HABITAT)
9, His methodical ................................................................... was another point of
divergence from the Impressionists and he devoted many studies to creating the
composition. (PAIN)
10. Hundreds of sailors and Marines yesterday loaded supplies and equipment aboard
the ...................................................... ships. (AMPHIBIAN)


PART 2: Complete the passage with appropriate forms from the words given in
the box.
absent

observe

variable

describe

opinion

fair

Predict

alternate

enthuse

regular

A live broadcast of any public event, such as a space flight or sporting occasion, is
almost (11) ............ accompanied by the thoughts of a commentator. This may be on
television, along with the relevant pictures, or (12)……………….. on radio. The
technique involved differs between the two media, with radio broadcasters needing to
be more explicit and (13) ............... because of the (14) ............ of visual information.
TV commentators do not need to paint a picture for their audience; instead their
various (15) .................. should add to the images that are already there. There will
sometimes be silences and pauses in TV commentary, although these are becoming
increasingly rare. Both types of commentator should try to be informative, but should
avoid sounding (16) ............ In sports commentary, (17) …….............. and impartiality
to both sides is vital, but spontaneity and (18) ................ are valued by those watching
or listening. Sports commentators usually broadcast live in an essentially unscripted
way, although they may refer to previously prepared materials such as sports statistics.
Because of the (19) .................. nature of live events, thorough preparation in advance
is vital. The internet has helped enormously with this aspect of the job. Anyone
interested in becoming a commentator should have excellent organisational skills, the
willingness to work (20) ............... hours and a strong voice.
III. ERROR CORRECTION: (10 PTS)
The following passage contains 10 errors. Identify and correct them.
Most astronomical events that influence the Earth, apart from the occasional asteroid
impact, do so in a regular fashion, such as day and night, the tides and the seasons.
There is, therefore, one event that has a tremendous impact on the Earth those of the
total eclipse. For a few minute, broad daylight changes to complete darkness as the
Moon totally hide the Sun. This darkness is accompanied by many spectacular effects,
and it also provides a rare opportunity to physicists to make observations that are
impossible at any other time. However, as a total solar eclipse is a sudden interruption
of the day; it can also have an effect on plants and animals that are used to the regular
circle of day and night. As total eclipses occur in average once every 360-years at any
particular location, there is little chance of any living thing becoming accustomed to
them. In fact, there are some amazing stories of the unusual behaviour of animals as a
total eclipse approaches. In Australia, for example, one observer said, ‘I found myself
have to calm a distressed parrot, which fell to the ground a moment or so before the
total eclipse’. Joanna Kale, other observer, found her head surrounded by a cloud of
insects that dispersed when the Sun finally emerged from the eclipse. So, as these
examples show, the Suns presence has an astonishing influence on life on Earth.


1._____________

2.________________

3.________________

4._____________

5.________________

6.________________

7._____________

8.________________

9.________________

10._____________
IV. SENTENCE TRANSFORMATION: (20 PTS)
Rewrite the following sentences using the words given.
1. It was not until five years had elapsed that the whole truth about the murder came
out.
 Not for another ………………………………………………………………………
2. I have frequently made stupid mistakes like that.
 Mary’s ………………………………………………………………………………..
4. It seemed the young man was feeling bitter about his family background.
(SHOULDER)
 The young man appeared …………………………………………………………….
5. He has an obsession about the dishonesty of lawyers. (BEE)
 He……………………………………………………………..dishonesty of lawyers.
6. He was exasperated with being criticized in public all the time. (TEETH)
 He was fed ............................................................................................... ..... . ...........
7. It’s possible the looming crisis won‘t ever actually materialize.
 It’s not beyond ……………………………………………………………………….
8. I don’t remember much about my mother, but I do remember she was very kind and
loving towards us.
What little ................... ................................. ................................. ......
9. You have said exactly the right thing. (NAIL)
You ................................. ................................. .................................
10. They designed the stadium to make hooliganism impossible. (SUCH)
 The stadium .......... ......... ............................................................

TRƯỜNG THPT GIA ĐỊNH – TP. HỒ CHÍ MINH
A.MULTIPLE CHOICE (40 PTS)


I.

1.C.

2.B

3. D

4. A. 5.D.

6.D.

7.D.

8.C.

9.B.

10.C.

II.

11.D. 12. D 13. A 14. B. 15.D. 16.C. 17.B. 18.A. 19.A. 20.A.

III.

21.B. 22 B. 23. A. 24 C 25.B. 26. B. 27.D. 28. A. 29.B. 30. B.

IV.

31. C. 32. C. 33. B. 34. A. 35. B. 36. C. 37. D. 38. C. 39.3. 40.A.

V.

41. A. 42. C. 43. B. 44. A. 45. D. 46. B. 47. C. 48. B. 49. D. 50.A.

VI.

51. B. 52. D. 53. A. 54. D. 55.3. 56. B. 57.A. 58.B. 59.C. 60. A.

VII.

61. C 62. A 63. B 64 D 65.A 66.C 67.D 68D

69.A 70.C

71 B. 72A. 73D. 74C. 75C. 76A. 77D. 78A. 79C. 80C.
B. WRITTEN TEST 1.
PASSAGE 1
1. credited

2. on

3. Its

4. when

5. from

6. attributed

7. around

8. awarded

9. looked

10. site

11. has

12. which

13. Not

14. so

15. being

16. ever

17. drowning/ dying/ perishing

19. amount

20. did

PASSAGE 2:

18. entire/ whole

II. PART 1:
1. full-service

2. misuse

3. counter(-)productive

5. unquestioning

6. perfectionist

4. loss-making

7 disfiguration

8. uninhabited

9. painstakingness 10. amphibious
PART 2:
11. invariably

12. Alternatively

13. Descriptive

14. Absence

15. Observations

16. opinionated

17. Fairness

18. Enthusiasm

19. Unpredictable

20. irregular

III. Line 3: therefore -> however

Line 4: those -> that

Line 6: hide -> hides

Line 7: to --> for

Line 10: circle -> cycle

Line 11: in --> on

Line 11: 360-years -> 360 years

Line 15: have -> having

Line 16: other -> another

Line 18: Suns -> Sun's


IV.
1. Not for another five years did the whole truth about the murder come out.
2. Many's the time that I have made stupid mistakes like that .
3. Don‘t breathe a word of/about this to the boss.
4. The young man appeared to be having a chip on his shoulder about his family
background.
5. He has a bee in his bonnet about the dishonesty of lawyers.
6. He was fed up to the back teeth with being criticized in public all the time,
7. It‘s not beyond the bounds of possibility that the looming crisis will never/ not
actually materialize. .
8. What little I remember about my mother is that She was very kind and loving
towards us.
9. You have hit the nail on the head . _
10. The stadium was designed in such a way (as) to / that it could/would stamp
rule/iron out hooliganism.



Tài liệu bạn tìm kiếm đã sẵn sàng tải về

Tải bản đầy đủ ngay

×