Tải bản đầy đủ

Đề thi Olympic Tiếng anh 304 trường THPT CHUYÊN NGUYỄN DU đắk lắk (kèm đáp án)

TRƯỜNG THPT CHUYÊN NGUYỄN DU – ĐẮK LẮK
I. WORD CHOICE (5 pts)
Choose the best options to complete the following sentences.
1. The man’s choice to run away virtually _____________to an admission of guilt.
A. resulted

B. came

C. amounted

D. added

2. Environmental pollution has ___________many species to the verge of extinction.
A. sent

B. thrown

C. brought

D. driven


3. After years of working together, the partners found themselves __________linked.
A. permanently

B. indelibly

C. perpetually

D. inextricably

4. It was decided that the cost of the project would be _____________and so it was
abandoned.
A. repressive

B. prohibitive

C. restrictive

D. exclusive

5. Living by the ocean really _____________ your ____________ . Once you‘ve
lived there, you never want to leave.
A. came in/heart

B. get in/heart

C. run in/blood

D. came in/blood

6. Tamara has set her ____________on becoming a ballet-dancer.
A. feet

B. brain

C. head

D. heart

7. Paul’s been in Alice’s bad __________ever since he offended her at the party.
A. eyes



B. books

C. likes

D. treats

8. Knowing the confidential details gave him a(n) ____________ over the other
candidates.
A. edge

B. possibility

C. exertion

D. fringe

9. He promised me an Oxford dictionary and to my great joy, he _________ his word
A. stood by

B. stuck at

C. wen back on

D. held onto

10. His new play is not only interesting but also unique. It is really off the beaten
_____________
A. track
B. road
C. path
D. route
II. STRUCTURE AND GRAMMAR (5 pts)
Choose the word or phrase which host completes each sentence.
1.John: "Our teacher. Mr. Jones, is not very flexible. He always requires us to submit
his assignments on time."


Jack: " _______________. He should know that we have to learn many subjects.”
A. I can’t disagree with you more

B. I can’t agree with you more

C. That can be true

D. I am not with you here

2. The more expensive carpet is a good choice ____________it will last longer.
A. by means of

B. due to

C. in that

D. in view of

3. There was no one downstairs: so he turned off the lights again and decided that she
_______________imagined things.
A. must hate

B. should have

C. can't hate

D. needn't have

4. Little Deon: “This herb smells horrible!”
Mommy: __________, it will do you a power of good.
A. Be that as it may

B. Come what may

C. How much horrible is it

D. Whatewr it smells

5. __________________I've told him not to go out with those people, but he wouldn’t
listen. Just let him face the music now.
A. Many a time

B. Many the time

C. Quite a time

D. For a time

6. _________________as taste is really a composite sense made up of both taste and
smell.
A. That we refer to

B. What we refer to

C. To which we refer

D. What do we refer to

7. _____________the water clear but also prevent the river from overflowing.
A. Not only the hippo s eating habits keep
B. Keep not only the hippo’s eating habits
C. The hippo’s eating habits not only keep
D. Not only keep the hippo’s eating habits
8. Computer are said to be ___________for the development of mankind.
A. here today

B. here and there

C. here to stay

D. neither here nor there

9. Did the minister approve the building plans? Not really, he turned them down
_____________that the costs were too high.
A. in case

B. provided

C. on the grounds

D. supposing


10. It was such a loud noise _____________everyone in the house
A. as to wake

B. that to wake

C. so as to wake

D. that waking

III. PREPOSITIONS AND PHRASAL VERBS (5 pts)
Choose the word or phrase which best complete: each sentence.
1. He __________ a big fortune when he was young, so he didn't have to work hard.
A. came into

B. came up

C. came across

D. came round

2. Are you taking ______________all of these phrasal verbs?
A. for

B. down

C. off

D. in

3. The medicine takes one hour to _____________.
A. bear with

B. kick in

C. make out

D. get by

4. Have you _____________with your homework yet?
A. gotten through

B. taken over

C. thought up

D. checked over

5. Jenifer___________ the invitation to join us for dinner.
A. called on

B. come out

C. got out of

D. passed on

6. If he's clumsy, he can bump _____________ the desk.
A. by

B. over

C. into

D. through

7. We can put you____________ for a few days if you have nowhere else to live.
A. on

B. out

C. up

D. off

8. Mary was astonished that she was ________________for the counselor’s position
A. got by

B. turned down

C. caught on

D. come to

9. After running up the stairs, I was ____________breath.
A. without

B. out of

C. no

D. away from

10. She nearly lost her own life ___________ attempting to save the child from
drowning.
A. With

B. for

C. at

D. in

IV. COLLOCATIONS AND IDIOMS (5 pts)
1. I felt a bit ___________and seemed to have more aches and pains than usual.
A. out of sorts

B. over the worst

C. on the mend

D. under the fever

2. A: “Oh. I'm exhausted! I’ve been doing homework all day.”


B: “Come and put your _________ up for 5 minutes and I’ll make you a cup of tea.”
A. hands

B. hair

C. heart

D. feet

3. His English was roughly __________with my Greek, so communication was rather
difficult!
A. levelled

B. on a par

C. equal

D. in tune

4. Although she had never used a word-proceesor before, she soon got the
______________of it.
A. feel

B. touch

C. move

D. hang

5. I overslept this morning and caught the last bus to school by the skin of
my____________
A. mouth

B. leg

C. neck

D. teeth

6. If you want a flat in the centre of the city, you have to pay through the
____________for it.
A. teeth

B. back of your head

C. nose

D. arm

7. You will be putting your life on the _________ if you take up skydiving.
A. ground

B. line

C. way

D. lane

8. As far as her future goes, Olivia is______________. She hasn't got a clue what
career to follow.
A. on the level

B. all at sea

C. behind the scenes

D. in the know

9. Your husband was a bit out of control at the party, to __________ mildly.
A. take it

B. put it

C. say

D. tell

10. There is a large effort __________ to rebuild arts education in the New York city
public schools.
A. under way

B. a long way

C. out of the way

D. in the way

V. READING COMPREHENSION (10 PTS):
Read the passages below and choose the best answer to each question.
PASSAGE 1
They are just four, five and six years old right now, but already they are making
criminologists nervous. They are growing up, too frequently, in abusive or broken
homes, with little adult supervision and few positive role models. Left to themselves,


they spend much of their time hanging out on the streets or soaking up violent TV
shows. By the year 2005 they will be teenagers – a group that tends to be, in the view
of Northeastern University criminologist James Alan Fox, “temporary sociopaths –
impulsive and immature”. If they also have easy access to guns and drugs, they can be
extremely dangerous.
For all the heartening news offered by recent crime statistics, there is an ominous flip
side. While the crime rate is dropping for adults, it is soaring for teens. Between 1990
and 1994, the rate at which adults age 25 and older committed homicides declined
22%; yet the rate jumped 16% for youths between 14 and 17, the age group that in
early ‘90s supplanted 18- to 24-year-olds as the most crime-prone. And that is
precisely the age group that will be blooming in the next decade. There are currently
39 million children under 10 in the U.S., more than at any time since the 1950s. “This
is the calm before the crime storm,” says Fox. “So long as we fool ourselves in
thinking that we are winning the war against crime, we may be blindsided by this
bloodbath of teenage violence that is lurking in the future”.
Demographics don’t have to be destiny, but other social trends do little to contradict
the dire predictions. Nearly all the factors that contribute to youth crime – singleparent households, child abuse, deteriorating inner-city schools – are getting worse. At
the same time, government is becoming less, not more, interested in spending money
to help break the cycle of poverty and crime. All of which has led John J. Dilulio JR., a
professor of politics and public affairs at Princeton, to warn about a new generation of
“super predators”, youngsters who are coming of age in actual and “moral poverty”,
without “the benefit of parents, teachers, coaches and clergy to teach them right or
wrong and show them unconditional love”.
Predicting a generation’s future crime patterns is, of course, risky, especially when
outside factors (Will crack use be up or down? Will gun laws be tightened?) remain
unpredictable. Michael Tonry, a professor of law and public policy at the University of
Minnesota, argues that the demographic doomsayers are unduly alarmist. “There will
be a slightly larger number of people relative to the overall population who are at high
risk for doing bad things, so that’s going to have some effect.” Norval Morris,
professor of law and criminology at the University of Chicago, finds Dilulio’s notion
of super predators too simplistic: “The human animal in young males is quite a violent
animal all over the world. The people who put forth the theory of moral poverty lack a
sense of history and comparative criminology.”
Yet other students of the inner city are more pessimistic. “all the basic elements that
spawn teenage crime are still in place, and in many cases the indicators are worse,”
says Jonathan Kozol, author of Amazing Grace, an examination of poverty in the
South Bronx. “There is a dramatic increase of children in foster care, and that’s a very
high-risk group of kids. We’re not creating new jobs, and we’re not improving
education to suit poor people for the jobs that exist.”


Can anything defuse the demographic time bomb? For urges “reinvesting in children”:
improving schools, creating after-school programs and providing other alternatives to
gangs and drugs. Dilulio, a law-and-order conservative, advocates tougher
prosecution and wants to strengthen religious institutions to instill better values. Yet
the opposes the Gingrich-led effort to make deep cuts in social programs. “A failure to
maintain existing welfare and health commitment for kids,” he says, “is to guarantee
that the next wave of juvenile predators will be even worse than we’re dealing with
today.” Dilulio urges fellow conservatives to think of Medicaid not as a health-care
program but as “an anticrime policy”.
(Source: Time Magazine)
l. Young children are making criminologists nervous because _______________.
A. they are committing too much crime
B. they are impulsive and immature
C. they may grow up to be criminals
D. they have no role models
2. The general crime rate in the US is ______________.
A. increasing

B. decreasing

C. not changing

D. difficult to predict

3. The age group which commits the highest rate of crime is ________________.
A. 14-17

B. 18-24

C. 24+

D. the old

4. James Fox believes that the improvement in crime figures could ____________
A. make us complacent in the fight against crime
B. result in an increase in teenage violence
C. make us become fooled and blindsided
D. result in a decrease in teenage violence
5. According to paragraph 3, the government _________________
A. cutting down on the budget
B. is doing everything it can to solve the problem
C. is not interested in solving the problem
D. is not doing enough to solve the problem
6. In comparison with James Fox, Michael Tonry is ____________
A. more pessimistic

B. less pessimistic

C. equally pessimistic

D. indifferent


7. Jonathan Kozol believes that _______________
A. there is no solution to the problem
B. employment and education are not the answer
C. employment and education can improve the situation
D. people can solve the problem by improving schools
8. Professor Dilulio thinks that spending on social programs ______________
A. should continue as it is

B. should be decreased

C. is irrelevant to crime rates

D. is a better solution to the problem

9. The word “lurking” in the paragraph 2 can be best replaced by __________ .
A. happening

B. hiding

C. impending

D. looming

10. The sentence “This is the calm before the crime storm” means "___________.
A. There will be population booming in in the next decade
B. The age group committing crime most in the next decade is now under 10
C. The age group 14-17 will commit the most crimes in the next decade
D. People will be successful in dealing with the war against crime in the next decade
PASSAGE 2: For questions 1-6, read the text below and choose the correct
heading for each paragraph 3-0 from the list of headings below (i-x). There are
more headings than paragraphs. Write your answers in the corresponding
numbered boxes. There is an example at the beginning. (5pts)
HOW DOES THE BIOLOGICAL CLOCK TICK?
A. Our life span is restricted. Everyone accepts this as ‘biologically’ obvious. ‘Nothing
lives for ever!’ However, in this statement we think of artificially produced, technical
objects, products which are subjected to natural wear and tear during use. This leads to
the result that at some time or other the object stops working and is unusable (‘death’
in the biological sense). But are the wear and tear and loss of function of technical
objects and the death of living organisms really similar or comparable?
B. Our ‘dead’ products are ‘static’, closed systems. It is always the basic material
which constitutes the object and which, in the natural course of things, is worn down
and becomes ‘older’. Ageing in this case must occur according to the laws of physical
chemistry and of thermodynamics. Although the same law holds for a living organism,
the result of this law is not inexorable in the same way. At least as long as a biological
system has the ability to renew itself it could actually become older without ageing; an
organism is an open, dynamic system through which new material continuously flows.
Destruction of old material and formation of new material are thus in permanent


dynamic equilibrium. The material of which the organism is formed changes
continuously. Thus our bodies continuously exchange old substance for new just like a
spring which more or less maintains its form and movement, but in which the water
molecules are always different.
C. Thus ageing and death should not be seen as inevitable, particularly as the organism
possesses many mechanisms for repair. It is not, in principle, necessary for a biological
system to age and die. Nevertheless, a restricted life span, ageing, and then death are
basic characteristics of life. The reason for this is easy to recognise: in nature, the
existent organisms either adapt or are regularly replaced by new types. Because of
changes in the genetic material (mutations) these have new characteristics and in the
course of their individual lives they are tested for optimal or better adaptation to the
environmental conditions. Immortality would disturb this system it needs room for
new and better life. This is the basic problem of evolution
D. Every organism has a life span which is highly characteristic. There are striking
differences in life span between different species, but within one species the parameter
is relatively constant. For example, the average duration of human life has hardly
changed in thousands of years. Although more and more people attain an advanced age
as a result of developments in medical care and better nutrition, the characteristic
upper limit for most remains 80 years. A further argument against the simple wear and
tear theory is the observation that the time within which organisms age lies between a
few days (even a few hours for unicellular organisms) and several thousand years, as
with mammoth trees.
E. If a lifespan is a genetically determined biological characteristic, it is logically
necessary to propose the existence of an internal clock, which in some way measures
and controls the aging process and which finally determines death as the last step in a
fixed programme. Like the fife span, the metabolic rate has for different organisms a
fixed mathematical relationship to the body mass. In comparison to the life span this
relationship is ‘inverted‘: the larger the organism the lower its metabolic rate. Again
this relationship is valid not only for birds, but also, similarly on average within the
systematic unit, for all other organisms (plants, animals, unicellular organisms).
F. Animals which behave ‘frugally’ with energy become particularly old for example,
crocodiles and tortoises. Parrots and birds of prey are often held chained up. Thus they
are not able to ‘experience life’ and so they attain a high life span in captivity. Animals
which save energy by hibernation or lethargy (e.g. bats or hedgehogs) live much
longer than those which are always active, The metabolic rate of mice can be reduced
by a very low consumption of food (hunger diet) They then may live twice as long as
their well-fed comrades. Women become distinctly (about 10 per cent) older than men.
If you examine the metabolic rates of the two sexes you establish that the higher male
metabolic rate roughly accounts for the lower male life span. That means that they live
life ‘energetically’ more intensively, but not for as long.


G. It follows from the above that sparing use of energy reserves should tend to extend
life. Extreme high performance sports may lead to optimal cardiovascular
performance, but they quite certainly do not prolong life.
Relaxation lowers metabolic rate, as does adequate sleep and in general an equable and
balanced personality. Each of us can develop his or her own ‘energy saving
programme” with a little self-observation, critical self-control and, above all, logical
consistency. Experience will show that to live in this way not only increases the life
span but is also very healthy. This final aspect should not be forgotten. For question l6, choose the correct heading for paragraphs A-G from the list of headings below.
Write the correct number, i-x, in the corresponding numbered boxes.
LIST OF HEADINGS
i

The biological clock

ii

Why dying is beneficial

iii

The ageing process of men and women

iv

Prolonging your life

v

Limitations of life span

Vi

Modes of development of different species

Vii

A stable life span despite improvements

viii

Energy consumption

Ix

Fundamental differences in ageing of objects and organisms

X

Re air of genetic material

Example answer: Paragraph A: v
Your answers:
1. Paragraph B _____________
2. Paragraph C _____________
3. Paragraph D _____________
4. Paragraph E _____________
5. Paragraph F _____________
6. Paragraph G ____________
Questions 77- 90, complete the notes below
Choose NO MORE THAN TWO WORDS from the passage for each answer.



Objects age in accordance with principles of (7)___________ and of
(8)___________


Through mutations, organisms can (9)___________ better to the environment.



(10)_____________ would pose a serious problem for the theory of evolution.

VI. GUIDED CLOZE TEST (10pts):
Read the following passage: and decide which option A, B, C or D best fits each
space.
PASSAGE l
The coolest kids in Europe shale a single (1)__________ they want to get married,
have children and live happily ever after. They know it means (2)_________ their
children first and sticking with their spouses even if they slip out of love. This news
come from the report of a new study that (3)___________ out to find the answer to the
modem riddle: What will today's youth really, really want tomorrow?
Poignantly, one of the clearest answers is that they want to have happy families. Even
in the most (4)_________ countries there was condemnation divorce, demands that
parents should keep their marriage (5)___________ and admiration for stable couples.
It appears that among the middle classes, the quality of our children's lives has
suffered from the pressures on parents in high-stress professions. In the days when the
concept of 'quality time' first (6)____________ , I remember seeing a TV producer on
(7) _____________dial home on her mobile phone to read her son a bedtime story.
This is just not good enough.
Quality time cannot be time (8) ____________. Children need unconditional time in
the same way that they need unconditional love. This study found a generation that
had given up trying to (9)____________ its parents' attention but was
(10)_____________ to do better by its own children.
1. A. drive

B. eagerness

C. ambition

D. yearning

2. A. putting

B. keeping

C. having

D. wanting

3. A. made

B. aimed

C. looked

D. set

4. A. loose

B. relaxed

C. generous

D. liberal

5. A. oaths

B. vows

C. pledges

D. promises

6. A. proceeded

B. revealed

C. emerged

D. rose

7. A. site

B. place

C. situation

D. location

8. A. organized

B. managed

C. controlled

D. disciplined

9. A. have

B. make

C. get

D. take


10. A. determined

B. firm

C. persistent

D. stubborn

PASSAGE 2
KIWI SURPRISE
When a work project gave me the opportunity to return to 'New Zealand, I Spent
several weeks (1)___________ a country I had left in my early twenties. I’d forgotten
about the petrol stations where men in smart uniforms (2)__________ to you. They fill
your tank, check your oil and still (3) _____________ you less than one third of the
British price for fuel. And the people rush to your assistance if they see you
(4)___________ over a map. Or the blissful absence of tips. Locals simply cannot
understand why anybody should expect to pay extra for friendly efficient service.
Given that New Zealand has about 3.000 kilometers of coastline, it should come as no
(5)____________ that social life (6)____________ around the sea. When Anckland
office workers leave their desks at the end of the working day, they don’t
(7)____________ home. Instead, they (8)___________ a beeline for the marina and
spend the evening under sail on the Hauraki Gulf. There are more yachts in Auckland
than in any other city in the world - no wonder it’s called the City Of Sails. Even those
who can’t afford a (9)__________ of their own will always know someone who has
one, or at the very least, will windsurf the offshore breezes at speeds that make the
commuter ferries appear to stand (10)________________
1. A. regaining

B. recapturing

C. refamiliarizing

D. rediscovering

2. A. assist

B. attend

C. supply

D. serve

3. A. charge

B. ask

C. require

D. demand

4. A. pointing

B. doubting

C. clamoring

D. puzzling

5. A. wonder

B. surprise

C. amazement

D. news

6. A. centers

B. revolves

C. turns

D. gathers

7. A. move

B. aim

C. head

D. divert

8. A. have

B. do

C. get

D. make

9. A. vehicle

B. hull

C. vessel

D. receptacle

10. A. still

B. dead

C. afloat

D. upright

B. WRITTEN TEST (70 pts)
1. OPEN CLOZE TEST (20 pts):
Read the passages below and fill each blank with ONE word.
CLOZE TEST 1 (10 pts)


As a result of the recent discovery of lunar water, the moon has suddenly become a far
more interesting place for investors, (1)_________ must now view the long-term
prospects with optimism. The last manned mission to the moon drew
(2)____________ a close in 1973, when two astronauts from Apollo 17 climbed back
into their lunar module, (3)___________ collected a lot of moonrock, but bereft
(4)___________ any future plans. Now the moon shines brighter for astronauts and
scientists alike, (5)___________ to the existence of (6)____________ might be
billions of tonnes of water at the poles.
There is (7)__________ high-tech substitute for water in space exploration. To support
the international space station. (8) _________ has cost at least $100,000 a day to send
water into orbit. Not only would lunar water cut these costs, but it would additionally
be used for rocket fuel, (9)____________ two components, liquid hydrogen and liquid
oxygen, are the elements found in water.
Scientists are particularly excited (10)___________ , given the absence of an
atmosphere, lunar water has never been recycled and they believe, therefore, that it
could very well hold clues to the formation of the solar system itself.
CLOZE TEST 2 (10 pts)
For over two hundred years, scholars have shown an interest in the way children learn
to speak and understand their language. Several small-scale studies were carried out,
especially towards the end of the nineteenth century. (1)____________ data recorded
in parental diaries. But detailed, systematic investigation did not begin until the middle
decades of the twentieth century, when the tape recorder (2)____________ into routine
use. This made it possible to keep a permanent record of samples of child speech, so
that analysts could listen repeatedly to obscure (3)___________ , and thus produce a
detailed and accurate description. The problems that have (4)_____________ when
investigating child speech are quite different from (5) ____________encountered
when working with adults. It is not possible to carry out certain kinds of experiments,
because aspects of children’s cognitive development, such as their ability to
(6)____________ attention or to remember instructions, may not be sufficiently
advanced. (7)____________ is it easy to get children to (8) _____________systematic
judgments about language a task that is virtually impossible below the age of three.
Moreover, anyone who has tried to make a tape recording of a representative sample of
a child‘s speech knows how frustrating this can be. Some children, it seems, are
innately programmed to (9)_______________ off as soon as they notice a tape
recorder (10)_______________ switched on.
II. WORD FORMATIONS (20 pts)
PART 1: Complete the sentence with the correct form of the given word. (10 pts)
l. The private school feared losing its _________________with the state's university
system. (CREDIT)


2. That the child behaved _____________made the couple happy. (DEAR)
3. The candidate made a(n) _______________speech that incensed all those who
heard it. (FLAME) ‘
4. The business is ____________as it can no longer meet the repayments on its debt.
(SOLVE)
5. A ____________is a popular place for tourists and travellers to send and receive
emails. (CAFE)
6. In Scotland, there is greater emphasis on _____________by individual schools.
(VALUE)
7. Babies affected by the disease will be born small, ______________and brain
damaged. (FORM)
8. She stood there completely _____________ , so I had no idea at all what she was
thinking. (EXPRESS)
9. “What it” questions involving ______________are familiar in historical
speculations. (FACT)
10. The Prime Minister warned the people of his country that they must be ready for
any _______________even the possibility of war. (EVENT)
PART 2: Complete the passage with appropriate forms from the words given in
the box. (10 pts)
offend

respect

irritate

temper

tolerate

ground

construct

organize

compose

burst

ANGER
We’ve all felt anger at some tithe, whether as faint annoyance or blind rage. Anger is a
normal, sometime useful human emotion, but uncontrolled (1)_______ of temper can
be destructive. People who give free rein to their anger, regardless of the
(2)__________ this may cause, haven’t learned to express themselves (3) __________,
says Martin Smolik, who runs weekend residential courses in anger management. It is
important to maintain your (4) __________ and put your case in an assertive, not
aggressive manner without hurting others. Being assertive doesn’t mean being pushy
or demanding: it means being (5)________ of yourself and other people. He adds that
people who are easily angered are (6)___________ of frustration, inconvenience or
irritation and, not surprisingly find relating to other people very difficult. But what
causes people to behave like this? It seems there is evidence to support the idea that
some children may be born (7)__________ and prone to anger and this tendency is
sometimes apparent from a very early age. However. research also suggests that a
person's family (8)___________ may have an influence. Very often, people who are


(9)_______________ and often Find it difficult to express their emotions come from
(10)______________ and disruptive families.
III. ERROR CORRECTION (10 pts): Read the following text which contains 10
mistakes. Underline the errors and write the corrections in the corresponding
numbered boxes. There is an example at the beginning (0).
Line
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

The arrival of satellite TV has brought up a whole new world of
viewing into our living rooms if we can afford to pay for it. that is,
major sport events can now be seen live. Beside this, a wider variety of
sports is now available. The viewer can choose anything from dog
racing and sumo wrestling. Certain channels show 20 film every day
again, the choice is enormous-from old classics to the latest Hollywood
releases. For them who like to keep informed, 24-hour news is available
for the touch of a button. Children am not forgotten neither. A special
junior channel broadcasts cartoons and children's films. But do we
really need all this choice? The danger is that we will become a
population of passive couch-potato with square eyes and fingers glued
to the remote-control. Of course choice is a good thing, but viewers
should use his ability to select the best and disregard of the rest.

11
12
13

Your answers: 0. up  on (line 1)
1._____________

2.________________

3.________________

4._____________

5.________________

6.________________

7._____________

8.________________

9.________________

10._____________
IV. SENTENCE TRANSFORMATION (20 PTS):
PART 1: Complete the second sentence in such a way that it means exactly the
same as the sentence printed before it. (10 points)

1. I was too scared to tell him what I really thought.
 I lacked __________________________________________________________
2. It’s a widespread assumption that George was wrongly accused.


 George ____________________________________________________________
3. He declared his disapproval of the behaviour of some of his supporters.
 He let it __________________________________________________________
4. The collision didn't damage my car much.
 Not a great ________________________________________________________
5. Although he is 8 years older than her, they were good friends.
 Despite ___________________________________________________________
PART 2: Complete the second sentence so that it has a similar meaning to the first
one. Use the word given in block letter, and this word must not be changed in any
way. (10 points)
6. I presume you are coming to the party Miriam. READ
 Can I __________________________________________ you are coming to the
party Miriam?
7. After a long hard Journey, I cheered up when I saw my home. SIGHT
 After a long hard Journey, my spirits __________________________of my home
8. Yvonne did everything she could to ensure the trip was successful. LENGTHS
 Yvonne __________________________________________to ensure the success.
9. Russ’s opinions on the new management policies were very different from those of
his fellow workers. ODDS

Russ
_______________________________________________the
management policies.

new

10. I tried as hard as I could to make sure that this problem would not arise. POWER
 I did _______________________________________________this problem horn
arising.


TRƯỜNG THPT CHUYÊN NGUYỄN DU – ĐẮK LẮK
I..1.C 2.D

3.D

4B

5.c

6.D

7.B

8.A

9.C.

10.A

II.1.A 2.C

3.A

4.A

5.A

6.B

7.C

8.C

9.C

10.A

III.l.A 2.D

3.B

4.A

5.D

6.C

7.C

8.B

9.B

10.D

IV.1A 2.D

3.B

4.D

5.D

6.C

7.B

8B

9.B

10.A

4.A

5.D

6.B

7.C

8.A

9.B

10.3

V. PASSAGE 1:
1C

2.B

3.A

PASSAGE 2:
1. ix

7. physical chemistry

2. ii

8. thermodynamics

3. vii

9. adapt .

4. i

10. immortality

5. viii

(7 and 8 can be in either order)

6. iv
VI. PASSAGE 1
1C

2A

3B

4.D

5.B

6.C

7.D

8.B

9.C

10.A

3A

4.D

5.B

6.B

7.C

8.D

9.C

10.A

PASSAGE 2
1D

2B

B. WRITTEN TEST (70 pts)
I. CLOZE TEST 1 (10 pts)
1. Who

2, to

3. Having

4. of

5. due

6. what

7. a

8. It

9. including

10. that

2. came

3. extracts/ sounds/ utterances

CLOZE TEST 2 (10 pts)
1. using/ analysing

4. faced/ tackled/ considered/ solved

5. those

6. pay

9. switch

7. nor

8. make

10. being

II. PART 1:
l. accreditation

2. endearingly

3. inflammatory

4. insolvent

5. cyber-café

6. self-evaluation

7. deformed

8. expressionless


9. counter- factuals 10. eventuality
PART 2:
l. outbursts

2. offence

3. constructively

4. Composure

5. respectful

6. intolerant

7. irritable

8. background

9. quick-tempered/ hot-tempered/bad-tempered

10. disorganized

III.
Lines

Mistakes

Correction

Lines

Mistakes

Correction

0.(1.0)

Up

“none”

1.(1.3)

Sport

Sports/sportin
g

6.(1.8)

for

At

2.(1.3)

Beside

Besides

7.(1.8)

neither

Either

3.(1.5)

And

To

8.(1.11)

Couchpotato

Couchpotatoes

4.(1.5)

Film

Films

9.(1.13)

his

Their

5.(1.7)

them

those

10.(1.13)

of

“none”

IV. 1. I lacked the courage to tell him what I really thought.
2. George is widely assumed to have been wrongly accused.
3. He let it be known that he disapproved of the behaviour of some of his supporters.
4. Not a great deal of damage was done/caused to my car by the collision.
5. Despite a 8-year-old difference they were good friends.
6. Can I take it as read that you are coming to the party Miriam?
7. After a long hard journey, my spirits rose/were raised/lifted up when I caught
sight of my home.
8. Yvonne went to great lengths to ensure the success.
9. Russ was at odds with his fellow workers over/concerning the new management
policies.
10. I did everything within my power to prevent this problem from arising.



Tài liệu bạn tìm kiếm đã sẵn sàng tải về

Tải bản đầy đủ ngay

×