Tải bản đầy đủ

Đề thi Olympic Tiếng anh 304 THPT chuyên Lê Hồng Phong Hồ Chí Minh

TRƯỜNG THPT CHUYÊN LÊ HỒNG PHONG – TP. HỒ CHÍ MINH
A. MULTIPLE CHOICE:
I. WORD CHOICE:
Choose the best options (A, B, C, or D) that best complete the following sentence.
1. We are not known______________ at all, and as we grow, we feel a progressive
lack of individual personality.
A. gruelingly

B. severally

C. expensively

D. brusquely

2. He has fled to the mountains of Galicia. ______________he cannot possibly escape
on horseback over the border.
A. meanwhile

B. heretofore

C. whence


D. indefinitely

3. Given that Haiti is vulnerable to hurricanes and earthquakes, it would
be______________ to establish building codes and other disaster response initiatives.
A. prudent

B. tiny

C. profound

D. stern

4. While her mother sat at the window, striving to read, the child, who was in one of
her moods of obstreperous gaiety, began playing a grand game.
A. boisterous

B. tentative

C. creative

D. precarious

5. The setup is intimate: audience members surround the stage on three sides.
A. formal

B. unusual

C. mutual

D. cozy

6. This very morning, she announces, she has managed to procure what might be the
last two ‘crates’ of peaches in France.
A. obscure

B. conceal

C. consume


D. obtain

7. In their eyes, I saw not only excitement for the equity we offered, but
the______________ belief that they would be entrusted to do their jobs with my
counsel, if they sought it, but without unwanted meddling.
A. modest

B. positive

C. earnest

D. mutual

8. Her ivory brow _____________ in delicate lines.
A. furrows

B. duplicates

C. ambles

D. mutters

9. The fashion of the last Louis but one, of the line that was never to break the 14th
Louis was in their rich furniture; but, it was ____________ diversified by many
objects that were illustrations of old pages in the history of France.
A. varied

B. conspicuous

C. invisible

D. negative


10. A man of stainless reputation, his deeds and words have almost invariably been on
the side of_______________.
A. balefulness

B. succession

C. righteousness

D. resemblance

II. STRUCTURES AND GRAMMAR:
Choose the best options (A, B, C, or D) that best complete the following sentences.
1. Last weekend, _____________nothing to watch on television, we sang karaoke
together.
A. there being

B. there having

C. having had

D. being

2. The upper branches of the tallest trees produce more leaves _____________ other
branches.
A than do

B. than have

C. than they do

D. than It does

3. He drove at full speed lest he _______________ late for the appointment.
A. was

B. would be

C. be

D. shouldn’t be

4. You _____________ the questions in the order they asked. You mixed them up in
the wrong way.
A. had to

B. must have answered

C. didn’t need to answer

D. should have answered

5. We would sooner Mr. Manh ____________ us the urgent information the other
night:
A. sent

B. would have sent C. had sent

D. send

6. Ms. Phi is ranked the best student ________________ she has made a point of
studying hard.
A. hence

B. in that

C. unless

D. let alone

7. Not only the Smiths but also their next-door neighbor ________________ more
trees in the neighborhood thus far.
A. was planting

B. plant

C. have planted

D. has planted

8. It was right in the middle of the school yard _____________I saw a strange alien.
A. where

B. which

9. That is (an) ________________
A. yellow useful Dutch gold alarm clock
B. useful yellow Dutch gold clock alarm
C. useful yellow gold Dutch alarm clock

C. that

D. which


D. useful yellow Dutch gold alarm clock
10. I won’t _______________those children making a noise in my house!
A. allow

B. have

C. let

D. tell

III. PREPOSITIONS AND PHRASAL VERBS:
l. Luckily, the rain _____________so we were able to play the match.
A. gave out

B. got away

C. went away

D. held off

2. I don‘t like the way that Jack is always trying to _____________trouble between us.
A. dish out

B. rub up

C. stir up

D. spark out

C. messed up

D. knocked off

3. I am ____________with work at the moment.
A. snowed under

B. piled up

4. This scandal has _____________criticism raining down on Mr Deby from all sides.
A. taken

B. got

C. brought

D. made

5. I see a lot of people with this new hairstyle. It seems to be ______________
A. piling up

B. bringing off

C. coming off

D. catching on

6. ‘Do you think Dennis took the money?’ – ‘I wouldn’t _________ him.’
A. put it past

B. think it through C. pass it over

D. rub it up

7. Rather than take his time to think about the questions, the interviewee __________
out the first answer that came into his head.
A. blundered

B. blurted

C. bungled

D. botched

8. Whenever there’s some fresh scandal about the royal family, the public are always
eager to _____________ it up.
A. flap

B. swish

C. lap

D. gulp

9. She's one of those people who are always_______________ and asking questions
about other people’s private lives.
A. poking

B. digging up

C. prying out

D. spying on

10. The blue sundress set _____________her long blonde hair.
A. up

B. off

C. forth

D. in

IV. COLLOCATIONS AND IDIOMS:
l. The luxurious office accentuated the manager’s position_____________. It enhanced
his power and his sense of his own worth. And it made other people feel small.
A. on the pecking pole

B. in the nibbling line


C. at the nipping post

D. in the packing order

2. ‘Have you tried to read the guarantee?’ - ‘There’s so much legal that it’s impossible
to understand.’
A. mumbo jumbo

B. bongo bongo

C. abracadabra

D. okey-dokey

3. When several companies showed interest in buying the film rights to his novel, he
knew he had____________.
A. upped-ante

B. scooped the bag

C. caught the fat one

D. hit the jackpot

4. I can’t go out wearing something like that. I‘d be the _____________ of the
neighborhood.
A. make-me-laugh

B. laughing stock

C. laughter maker

D. laughing gas

5. I grew up in this old house, so I know every______________ of it.
A. book and sinker

B. lock stock and barrel

C. step and stop

D. nook and cranny

6. A large group of teenagers were ____________around the entrance to the zoo.
A. mulling

B. mudding

C mauling

D. milling

7. The patty was already ____________by the time we arrived. Everyone was singing
and dancing.
A. in full swing

B. up in the air

C. over the moon

D. under the cloud

3. They have serious problems .That’s why their relationship is on the __________
A. cliffs

B. rocks

C. stones

D. grass

9. What she told me was a____________ of lies.
A. pack

B. load

C. herd

D. flock

10. Janet will see you if you use the computer without permission. She has eyes
like a ____________
A. bird

B. goose

V. READING COMPREHENSION
READING COMPREHENSION l:

C. hawk

D. fox


Read the following passages carefully and answer the questions below them.
THOUGHT CRIME
As he revisits the fractured antihero of two previous novels, James Sallis talks
about writing crime fiction focusing on character rather than plot.
"I felt like I was stumbling, groping around in the dark. Didn't know where I was
going in the next paragraph; didn't know what I was doing in the next chapter. But I
somehow found my way." Speaking softly and slowly, with the slightest Deep South
twang, James Sallis is on the line from Phoenix to discuss his new novel, Salt River.
It's the shortest of his increasingly slim tales to date, but took the longest to write.
Sallis says he's relying more on improvisation and abandoning "the certainties with
which I began writing" but external forces also held up the novel: "An 11-pound tumor
was removed from my abdomen. My wife Karyn and I named it Gertrude. One of my
writing students offered to knit a little hat and booties for it”. As Sallis recalls this
struggle for direction, he sounds like his lost-as-hell antihero, Turner. He introduced
the existential detective in Cypress Grove, where he fulfils a self-imposed exile in a
one-horse town outside Memphis. A sequel, Cripple Creek, followed. Now Salt River
completes the Turner trilogy.
Sallis presents Turner as a man defined and haunted by what he no longer is: a
soldier, a cop and a convict. Episodes from his former lives are scattered through the
books as flashbacks. "Turner is a man whose life has gone through abrupt changes,"
Sallis explains. "I felt that the novels' structures should reflect the seeming
discontinuities of his life." It's a technique that is at odds with the thumbnail sketches
favoured by crime writers intent on establishing a novel's cast quickly before cracking
on with the plot.
If he takes his time when it comes to characterisation – we don't learn Turner's first
name until midway through the second book – Sallis also has a laidback approach to
story. The barely-there storylines in Salt River almost evaporate on the page. You don't
get lost in his plots, they tend to lose themselves. "Plots are a contrivance – our lives
are plotless – yet they're necessary, I think, to literary form," explains Sallis. "My way
of dealing with this has been to move the plot offstage a bit, to write around it." Is this
why, when I think of Sallis's books, I'm hit by smells of home-brewed coffee and wild
magnolia rather than anything that actually happened?
"Those are the parts of the world that we own, what comes back to us about times
in our own lives when we think of the past," he insists. "All too often I'm reading this
great book with a solid setting, characters that walk right into my own life, then
somewhere around the fifth or sixth chapter the plot kicks in – and all that falls into the
background. I want all that stuff, that surround, to remain in the foreground."
He does that "surround" very well, evoking the grit and wit of rural southern life
with ease. (Sallis grew up in Helena, a small town on the banks of the Mississippi.) He


has an ear for sleepy, porch-front wisdom, with his characters often swapping homilies
to the sound of cicadae on long summer nights. Were there books in the house when he
was young? "We're from lower-class, southern stock," he says. "My dad was fairly
typical, hard-working, blue-collar – hunting on weekends, fixing lawnmowers … My
brother and I developed this love for books. The first things I read were science
fiction."
So were the first things Sallis wrote. He began to sell stories to magazines then
made a life-changing move to London in his early 20s to edit groundbreaking sci-fi
magazine New Worlds with Michael Moorcock at the fag-end of the 60s. Working
alongside Moorcock opened Sallis's eyes to hard-boiled crime fiction: "Mike
introduced me to books by Raymond Chandler and Dashiell Hammett, which I had
never found here in the States oddly enough." When Sallis began to write his own
crime novels, critics distinguished him as a supposed rare breed – the "literary crime
writer". Sallis finds the tag "useless and foolish" but his novels have an undeniable
intellectualism that remains rare in the genre.
Sallis gives me the skinny on the next novel: "The major characters are a contract
killer who is dying of cancer, a 12-year-old whose parents have disappeared and who
goes on living by himself in the family house, and a pair of detectives, with the point
of view shifting among them chapter to chapter."
Long-Legged Fly and Cypress Grove started out as standalones, so who knows if
this will launch another series. As Sallis says: "I never know I'm jumping in the river, I
always think I'm just sticking my feet in."
1. What does James Sallis suggest about his latest novel in the first paragraph?
A. He adapted it as he went along.
B. The main character is based on himself.
C. It caused him to doubt his writing ability
D. He struggled to portray the main character.
2. In the second paragraph, Sallis implies that his novels differ from those of many
other crime writers in that
A. the events in the storylines are not in chronological order.
B. he prefers his characters to feature prominently throughout.
C. his storylines are based mainly on flashbacks.
D. the plots are rather slow to develop.
3. In paragraph three, the writer wonders if his reaction to Sallis’ novels are due to the
fact that
A. the plot is not the central focus.


B. the storylines are hard to follow.
C. the writing style is very descriptive.
D. the storylines mirror human experience.
4. What does “all that” refer to?
A. the intricacies of a plotline
B. aspects of a novel that a reader than identify with
C. detailed descriptions of characters
D. the elements of a novel that set the scene
5. According to the fourth paragraph, one way in which Sallis’ upbringing is reflected
in his books is through
A. his poetic writing style
B. the themes he explores.
C. a focus on characters from the lower class
D. Some of the dialogue between characters.
6. What do we learn about Sallis in the sixth paragraph?
A. He was heavily influenced by collaboration with other writers.
B. He doesn‘t see himself as an exceptionally good crime writer.
C. He is dismissive of the way he is defined as a writer.
D. He wanted to take an established writing style a step further.
7. In the final paragraph, what does Sallis conclude about his writing projects?
A. He always starts with the basis of a novel and then sees how it develops.
B. He doesn‘t envisage them being ambitious projects at the start.
C. He enjoys not knowing what direction they will eventually take.
D. He doesn’t base his expectations on previous results.
8. The word “at odds with" is closest in meaning to
A. at variance with

B. consistent with

C. averse to

D. in tandem with

9. The word “contrivance” is closest in meaning to
A. need

B. deception

C. loss

10. The word “skinny” is closest in meaning to

D. an artificial product


A. lesser-known information

B. the bottom line

C. little information

D. the thread

READING COMPREHENSION 2
GRAPHIC NOVELS: A FRESH ANGLE ON LITERATURE
Has the graphic novel – a fictional story presented in comic-strip format finally become intellectually respectable?
Graphic novels have just landed with an almighty kersplat. Ten days ago, two such
works were shortlisted for the Shakespeare Book Awards for the first time in the
history of the prize, in two different categories. This was no publicity stunt: neither
panel knew what the other had done. This is, surely, the moment when the graphic
book finally made its entrance into the respectable club room of high literature. Hang
on, though: can you compare a graphic novel with the literary kind? Wouldn’t that be
like comparing a painting with a music video? Or is it time we started seeing them as
comparable mediums for storytelling? If so, what next?
Robert Macfarlane, the chairman of another major literary award, says he has no
objection in principle to a graphic novel being submitted for the prize. In fact, he has
taught one, Art Spiegelman’s Maus, alongside the works of Russian writer Tolstoy and
Don Quixote (by the Spanish writer Miguel de Cervantes) at the University of
Cambridge, where he works in the English Faculty. ‘The idea of outlawing the graphic
novel doesn’t make any sense to me,’ he says. ‘I don’t segregate it from the novel. The
novel is always eating up other languages, media and forms.’ Graphic fiction, he says,
is ‘another version of the novel’s long flirtation with the visual’. This is, he declares, ‘a
golden age for the graphic novel.’
And he’s right. We are seeing a boom in graphic novels. Since Maus was awarded
a Pulitzer Prize in 1992, they have gone on to devour every literary genre going. But
so far, graphic novels have politely stood aside and let conventional books win the big
prizes. Now they want the vote. Fighting for the graphic novelists’ cause,
astonishingly, are some hefty prize-winning writers. The English novelist and poet A.
S. Byatt is passionately in favour of graphic novels competing with regular ones.
Byatt, who is a huge fan of Spiegelman’s Maus, think that French-Iranian artist
Marjane Satrapi’s graphic novel Persepolis stands ‘head and shoulders above most
novels being produced. It’s none interesting and more moving. It’s able to be serious
because it can carry itself along on this unserious form. It allowed her to be witty
about things that are terrible. And that’s why it’s a major work of art’.
The genius of the graphic novel, as the English writer Philip Pullman explains, is
that it can bring into play so many levels of narrative by layering them on top of each
other. Take American Alison Bechdel’s brilliant Are You My Mother? - in a single page,
she can depict a memory of being with her mother in her childhood, dialogue between
herself and her mother as they chat on the phone in the present, plus an image of


herself toiling at her desk, trying to write her memoir. And what Bechdel and her mum
are saying on the phone links to the diaries of the early 20th-century writer Virginia
Woolf, which Bechdel also brings to visual life. Try doing that with words it would
take a chapter. Bechdel does it in a few panels. That, in the end, is precisely what
keeps graphic literature so distinct from prose narrative.
Graphic novels and traditional novels demand, to be sure, the same amounts of
time, intellect and artistry from the authors. But that doesn’t mean they’re the same
thing. A few years on, will you be clicking the buy button on a graphic novel as
happily as you’d pick up a work by a traditional novelist? Even Bechdel confesses that
her reading habits are still struggling out of the past. ‘Honestly, I would be slightly
more inclined to pick up a non-graphic work,’ she says. ‘At this point, there’s not a
huge number of graphic novels that are about topics that interest me. But that, too, is
changing. We’re becoming more visually literate. There’s some reason for these
graphic novels creeping into the canon. We’re reading differently from how we used to
200 years ago’.
1. What does the writer say about the nomination of two graphic novels for the
Shakespeare Book Awards?
A. It revealed the closed-mindedness of the literary establishment.
B. It was the result of confusion among members of the panel.
C. It generated debate about the true purpose of the prize.
D. It was not deliberately calculated to attract people’ attention
2. The word ‘panel’ in the text refers to
A. The novelists

B. The specialists

C. The voters

D. The graphic designers

3. What does Robert Macfarlane suggest about graphic novels?
A. Their long-term success has now been assured.
B. Their banning from literature courses has backfired.
C. They are a logical step in the development of fiction.
D. They tend to be less innovative than traditional novels.
4. The word ‘segregate’ is closest in meaning to
A. exclude

B. disengage

C. disaffiliate

D. victimize

5. In the third paragraph, the writer suggests that, in the past, writers of graphic novels
A. lacked the support of influential figures
B. were systematically discriminated against.


C. tended to accept their inferior social standing.
D. underappreciated the importance of literary awards.
6. The word ‘hefty’ is closest in meaning to
A. cumbersome

B. prominent

C. immense

D. vigorous

7. What does Byatt suggest when the novelist and poet says Persepolis stands “head
and shoulders above most novels being produced”?
A. The work is far superior to most novels being produced.
B. The quality of the graphic novel challenges all the literary norms.
C. The author of the graphic novel has gone great lengths to finish the work.
D. The work is being published in inordinate numbers.
8. The writer discusses Alison Bechdel’s book to make the point that graphic novels
A. can have just as much narrative depth as traditional novels.
B. are able to incorporate a surprising range of different novels.
C. can represent the workings of memory in sophisticated ways.
D. enable writers to deal with different aspects of a story at once.
9. Beehdel is quoted in the last paragraph to make the point that
A. interest in graphic novels reflects a more general trend.
B. many readers lack the skills to fully appreciate graphic novels.
C. it is difficult to persuade people to take graphic novels seriously.
D. graphic novels are far outnumbered by quality traditional novels.
10. In this article, the writer is
A. analyzing the preoccupations of graphic novelists
B. outlining the origins of graphic novels
C. describing the working practices of graphic novelists.
D. evaluating the merits of graphic novels
VI. GUIDED CLOZE
GUIDED CLOZE 1: Choose the most appropriate words to fill in the blanks.
SUGAR: THE FUEL OF THE FUTURE?
Brazil has a good track (1)_____________ in research in many areas of science
and technology. It is in the field of bio-energy. However, that the country


(2)___________ to make its biggest contribution. Brazil is the world‘s largest
producer of sugar and since 1975 has been fermenting sugar-cane juice (3)
______________a substance called ethanol, which can be used as motor fuel. For
many years, the programme (4)___________ in virtual isolation from the rest of the
world, using fairly low-tech methods. Recently, however, the government has been
investing (5)_____________ in research aimed at improving all stages in the process
from sugar-cane biology to engine efficiency.
Whilst the motivation for the investment is largely (6) ______________ by energy
needs rather than environmental concerns, the fuel’s green (7)_____________ are now
also being emphasized. Net emissions of carbon dioxide from a car (8)_____________
on sugar ethanol are just 20 per cent of those from a petrol-fuelled vehicle. (9)
____________, the bio-energy programme aims to achieve a significant increase in
supply without a corresponding rise in the amount of farmland (10)___________ to
sugar cane.
l. A. record

B. story

C. reputation

D. success

2. A. stands

B. sets

C. rests

D. ranks

3. A. into

B. in

C. out of

D. on

4. A. took place

B. held forth

C. carried on

D. kept up

5. A. highly

B. strongly

C. vastly

D. heavily

6. A. driven

B. stemming

C. drawn

D. arising

7. A. endorsements

B. credentials

C. testaments

D. referrals

8. A. performing

B. working

C. running

D. burning

9. A. Nonetheless

B. Furthermore

C. Otherwise

D. Instead

10. A. occupied

B. applied

C. consigned

D. devoted

GUIDED CLOZE 2:
HAND-MADE HISTORY: THE BAYEUX TAPESTRY
If a picture is worth a thousand words, the seventy-three scenes of the Bayeux
Tapestry speak volumes. The tapestry narrates, in pictorial (l) ____________ , William
Duke of Normandy’s invasion and conquest of England in AD 1066, when he defeated
the Saxon forces of King Harold at Hastings. Historians believe that the work was
(2)______________ in England, probably around AD 1092, and that tit was
commissioned by Odo, Bishop of Bayern, William’s half brother, who ensured his
fame by figuring (3)____________ in the tapestry’s later (4)____________ . Legends
connecting it with William’s wife Mathilda have been (5)_____________ .
The Bayeux tapestry is not, (6) _____________ speaking. a tapestry, in which
designs are woven into the fabric, but rather a crewel form of embroidery, the pictures


being made by stitching woolen threads into a background of plain linen. The threads,
in (7) ________ of red, yellow, blue and green, must turned have been jewel bright,
but have (8)____________ light brown with age. Moreover, one end of the now 20
inch (50 cm) broad and 231 feet (70 m) long cloth is missing.
You can view the Bayeux Tapestry in the Willian the Conqueror Centre. Bayeux,
Normandy, France. An enduring (9)____________ of the times. it is as valuable a (10)
______________of evidence for the Norman Conquest as photographs or films are
today.
1. A. fashion

B. type

C. design

D. form

2. A. originated

B. invented

C. created

D. manufactured

3. A. prominently

B. strongly

C. powerfully

D. sufficiently

4. A. views

B. scenes

C. frames

D. picture:

5. A. disowned

B. dispersed

C. disgraced

D. discounted

6. A. normally

B. strictly

C. truly

D. sincerely

7. A. colours

B. shadows

C. shades

D. varieties

8. A. once

B. then

C. before

D. earlier

9. A. witness

B. confirmation

C. testimony

D. proof

10. A. segment

B. part

C. piece

D. portion

B. WRITTEN TEST
1. OPEN CLOZE
OPEN CLOZE 1: Fill in each numbered blank with ONE suitable word.
Iris scanning can seem very futuristic, but at the heart of the system is a simple
CCD camera. It uses both visible and near-infrared light to (l) ____________ a, clear,
high-contrast picture of a person's iris. With near-infrared light, a person's pupil is very
black, making (2) ___________ easy for the computer to isolate the pupil and iris.
When you (3) __________ into an iris scanner, either the camera focuses
automatically or you use a mirror or audible feedback from the system to make sure
that you are positioned correctly. Usually, your eye is 3 to 10 inches (4) _________ the
camera.
Iris scanners are becoming more common in high-security applications because
people's eyes are so unique (the chance of (5) ___________ one iris code for another is
1 in 10 to the 78th power). They can allow more than 200 points of reference for (6)
_________, as opposed to 60 or 70 points in fingerprints.
The iris is a visible (7) __________ protected structure, and it does not usually
change over time, becoming ideal for biometric identification. Most of the time,


people's eyes also remain unchanged (8) _____________ eye surgery, and blind people
can use iris scanners so (9) ___________ as their eyes have irises. Eyeglasses and
contact (10) ___________ typically do not interfere or cause inaccurate readings.
OPEN CLOZE 2
In less than three months' time on 14 June, to be precise the 21st FIFA World
CupTM kicks (l)____________ at Moscow's Luzhniki Stadium, as the hosts take on
Saudi Arabia.
That leaves us plenty of time to enjoy a countdown. (2)____________ now and
the start of the World Cup, we will take a closer look at a different statistic from the
history of the tournament each day.
When Brazil took possession of the Jules Rimet Trophy (3)__________ winning
their third title at the 1970 FIFA World Cup TM in Mexico. FIFA commissioned a new
Trophy for the tenth global Finals in 1974. Artists from seven countries submitted a
total of 53 (4)___________ hot the new cup, with Italian sculptor Silvia Gamniga’s
work ultimately (5)____________ the vote.
“The lines spring out (6)___________ the base, rising in spirals, stretching out to
receive the world," said Guzenige, (7)____________ his creation. "From the
remarkable dynamic tensions of the compact body of the sculpture rise the figures of
two athletes at the sitting (8)___________ of victory."
The FIFA World Cup Trophy remains in FIFA's possession It all times and cannot
be won outright by a country.
The current Trophy is 36.8cm high, crafted from solid 18-carat gold and weighs
exactly 6.175kg. The base contains two (9)___________ of semi-precious malachite,
while the underside of the Trophy is engraved (10)___________ the name of every
FIFA World CupTM winner since 1974.
II. WORD FORMATION
WORD FORMATION 1: Supply the correct forms of the words given.
1. The cottage has no _____________ access but can be reached by a short walk
across the moor. (VEHICLE)
2. He climbed out, leaving the car _____________ on its roof. (END)
3. Physicians must exercise caution when prescribing ______________. (DEPRESS)
4. He pointed out that e-books were not only cheaper, because of the lack of wear and
tear and thefts, but they also offered great opportunities for older ___________readers.
(HOUSE)
5. One of the United Nations’ earliest successes was to promote a largely peaceful
process of ___________ .(COLONY)


6. After several threatening calls, we decided to go_____________ . (DIRECT)
7. At least in theory, this should make the region increasingly attractive to foreign
investment from further ______________ . (FIELD)
8. ‘Villa’ was something of a _____________ the place was no more than an old
farmhouse. (NAME)
9. Mickey Mouse made his screen debut on November 18, 1928 and has been a
____________ever since. (CROWD)
10. A baby leopard has been pictured suckling a lioness in the wild. in the tits! ever
documented example of ____________ parenting of its kind. (SPECIES)
WORD FORMATION 2: Fill in the blank with an appropriate form of one of the
words given to make a meaningful passage.
regulate

value

Back

feed

cognitive

except

provide

Direct

decide

know

Children’s educational environment contributes to the IQ score and the way
intelligence is used. For example, a very close positive relationship was found when
children‘s IQ scores were compared with their home educational (l) __________. The
higher the children’s IQ scores, especially over IQ 130, the better the quality of
measured in terms of reported verbal interactions their educational (2)___________
with parents, number of books and activities in their home etc. Because IQ tests are
(3)____________ influenced by what the child has learned, they are to some extent
measures of current achievement based on age-norms; that is, how well the children
have learned to manipulate their knowledge and (4) _____________ within the terms
of the test. But IQ tests can neither identify the processes of learning and thinking nor
predict creativity.
Excellence does not emerge without appropriate help. To reach a(n) (5)
____________ high standard in any area very able children need the means to learn,
which includes material to work with and focused challenging tuition - and the
encouragement to follow their dream. There appears to be a qualitative difference in
the way the intellectually highly able think, compared with more average-ability or
older pupils, for whom external regulation by the teacher often compensates for lack of
internal regulation. To be at their most effective in their (6)____________ strategies,
all children can be helped to identify their own ways of learning (7)______________-which will include strategies of planning, monitoring,
(8)___________ , and choosing what to learn. Yet, in order to learn by themselves, the
gifted do need support from their teachers. Conversely, teachers who have the
tendency to (9)____________can diminish their gifted pupils’ learning autonomy
Although (10) produce extremely high examination results, these are not always
followed by equally impressive life successes.


III. ERROR IDENTIFICATION
Identify 8 mistakes in this passage and suggest corrections.
1

Over the last century the world has become increasingly smaller. Not I
geographically, of course, but In the sense that media, technology and
the opening of borders has enabled the world’s citizens to view, share
and Gain access to a much wider range of cultures, societies and world
viewpoints.

5

It stands to reasons that in order to absorb, configure and finally form
opinions about this information-laden planet, children must be supplied
with certain tools. Including in this list of “tools” are: education, social
skills, cultural awareness and the acquisition of languages, the most
important of these being the later. Until recently, a child who had the
ability to speak

10

more than one language would have been considered a very rare entity.
This one-language phenomenon could be contributed to a combination
of factors in which the monolingual environment in which a child was
raised played a strong role, so did the limited, biased education of the
past.

15

Nowadays, the situation has undergone an almost opposite reversal. In
the majority of North American and European countries, most children
are given the opportunity to learn a second or even third language. In
some cases, learning a foreign language is a compulsory subject in the
state school syllabus while in others, children are born into bilingual
parents, who may teach the children two languages. Bringing up one's
child bilingually is not a decision to be taken slightly. Both parents must
consider long and hard the implications involved in raising a child in
two-language home.

1._____________

2.______________

3.______________

4._____________

5.______________

6.______________

7._____________

8.______________

9.______________

10.____________
IV. SENTENCE TRANSFORMATION:
Rewrite the following sentences using the words given.
1. It’s believed that the school prestige has improved immensely in the last few
decades. (MEASURE)
 The school prestige_________________________________________________.
2. If I were him, I would return home no later than 11 o’clock.


 It is advised that latest_______________________________________________.
3. It was rash of Jimmy to react so aggressively that his wife felt heartbroken.
(IMPULSE)
 Had Jimmy _______________________________________________________
4. Tony regretted criticising his friend’ s business plan so strongly. (POURED)
 If _______________________________________________________________.
5. Harry didn’t realize who the lady was until she moved forward into the light
(DAWN)
 Not _____________________________________________________________.
6. The whole affair has been a set of misfortunes from the beginning. (CHAPTER)
 From start __________________________________________________________.
7. You were so pessimistic about what happened. (VIEWED)
 You should ___________________________________________________ light.
8. Come what may, you should look on the bright side. (CHIN)
 No matter what ____________________________________________________.
9. Nobody is sure if the scheme will be allowed to go ahead. (GREEN)
 It is still in _____________________________________________________or not.
10. This patient’s condition is rather worrying if you look at his medical history.
 Given ____________________________________________________________.

TRƯỜNG THPT CHUYÊN LÊ KHIẾT – QUẢNG NGÃI
A. MULTIPLE CHOICE
I.

1.A

2.A

3C

4A

5C

6B

7C

8B

9B

10C

II.

11B

12B

13C

14B

15A

16B

17D

18D

19A

20C

III.

21C

22B

23A

24C

25D

26A

27A

28B

29B

30A

IV.

31A

32D

33A

34B

35A

36B

37C

38B

39A

40A

V. READING I:


43E

44F

45H

46C

47D

48D

49B

50A

51. D 52. B 53. D 54.A 55. C 56C

57A

58C

59D

60B

66B

67A

68C

69D

70A

76D

77A

78A

79D

80C

READING 2

VI. CLOSE TEST 1:
61.D 62.3

63.D 64.C 65A

CLOZE TEST 2;
71B

72D

73A

74C

75B

B. WRITTEN TEST I.
OPEN CLOZE TEST 1:
81.bumed/bumt

82. with

83.contain

84. estimated

85.currently

86. lost

87. of

88. left

89. frame

90. save

OPEN CLOZE TEST 2
91 . each

92. background

93. although

94. influence

95. took

96. original

97. do

98. risk

99. whatever

100. for/ with

II. SECTION 1:
101. influential

102. extraordinary

103. relationships

104. apparently

105. elusive

106. containerized

107. sidestepped

108. telegenic

109. unbecoming

110. vicissitudes

SECTION 2:
111. invariably

112. commentator

113. differs

114. descriptive

115. observations

116. increasingly

117. opinionated

118. impartiality

119. unpredictable 120. organisational
III.
121. Line 2. equally -> equal

122. Line 4. Principle -> principal

123. Line 5. super --> superior

124. Line 6. militancy -> militant

125. Line 7. sexy --> sexist

126. Line 10. glamour -> glamorous

127. Line 11. exploit -> exploitation

128. Line 12. were -> are

129. Line 13. male-dominate -> male-dominated


130. Line 13. Moreover -> However
IV.
131. Thomas was kept in the dark about the company's new projects
132. Thailand is/stands head and and shoulders above all other countries in football.
133. These problems of ours are just the tip of the iceberg.
134. The final version of the plan bore/ had no/ little resemblance to the final draft
Or: There was no (little/ not) much resemblance between the Final version of the plan
and the initial draft.
135. The film didn’t live up to my expectations at all.
136. You must take steps to make sure/ ensure (that) this doesn‘t happen again
137. Much as I admire his courage I think he is a foolish.
138. He gives an impression that he has he has spent all his life abroad.
139. The way he has recently behaved are out of the ordinary.
140. If I had taken/ acceded the job I was offered in January twice the salary I am
now/ I would be earning twice as much as I am now.



Tài liệu bạn tìm kiếm đã sẵn sàng tải về

Tải bản đầy đủ ngay

×