Tải bản đầy đủ

80 câu trắc nghiệm ngữ pháp tiếng anh nâng cao trong kì thi THPTQG (có đáp án)

1. I couldn’t see what she was doing. It was so dark down there.
A. make up

B. make out

C. make for

D. make from

2. He is an honest man. You can rely on him to do a good job.
A. take in

B. count on

C. base on

D. put up with

3. I _____________ at the meeting, the others didn’t come.
A. turned in


B. turned up

C. Turned down

D. turned on

4. We rarely have our luggage _______________ by porters.
A. carry

B. to carry

C. to be carried

D. carried

5. Everyone can join our club, _____________ age and sex.
A. instead of

B. in case of

C. in place of

D. regardless of

6. The examination was by no __________ easy, and I doubted if I have passed it.
A. way

B. case

C. means

D. road

7. I was at a ______ to understand what the speaker was talking about.
A. loss

B. fuss

C. failure


D. miss

8. Don’t worry about the party. I’ll _________ to it.
A. offer

B. care

C. see

D. devote

9. _____________ have made communication faster and easier through the use of e-mail and the Internet is widely
recognized.
A. It is that computers B. That computers

C. Computers that

D. That it is computers

10. _________ you should do now is to take a long holiday.
A. That

B. Which

C. What

D. It

11. ____________ you to be offered that job, would you have to move to another city
A. Provided that

B. Should

C. Were

D. Had

12. I ___________Katie, an old friend of mine, on the way home from work yesterday.
A. came into

B. ran into

C. call off

D. get into

13. He has put his car entirely at our __________ for the holiday.
A. usage

B. pleasure

14. Anne: "Make yourself at home".

C. run

D. disposal

-- John: "._________________."

A. Yes, Can I help you?

B. Not at all. Don't mention it.

C. Thanks! Same to you.

D. That's very kind. Thank you

15. My car would not start ____________ Jenny’s started immediately.
A. whereas

B. though

C. however

16. You work very hard. I’m sure you’ll have no _______ the exam .
A. difficulties of passing

B. difficulty passing

- Trang 1/8 -

D. nevertheless


C. difficulties to pass

D. difficulty to pass

17. _____________________ director must have surprised all the staff.
A. You nominated

B. Your being nominated

C. You have been nominated

D. Your nominating

18. This is such an important question that we can’t _________________thinking it over.
A. point

B. use

C. help

D. stand

19. ________________ the Christmas shopping season begins.
A. That is after Thanksgiving
C. It is after Thanksgiving that

B. After Thanksgiving it is
D. It is Thanksgiving that

20. My new glasses cost me _______ the last pair I bought last month.
A. more than three times

B. three times as much as

C. more three times than

D. as much three times as

21. You will find their house __________ you take a good street map with you.
A. as long as

B. even if

C. if only

D. otherwise

22. By the end of last March, I _____ English for five years.
A. was studying

B. would be studying

C. has been studying

D. had been studying

23. You’d better stop spending money, _______ you will end up in debt
A. unless

B. otherwise

C. if

D. in case

24. ___________ members of my family has a share in doing household chores.
A. All of the

B. Every

C. Each of the

D. None of

25. I don’t like John. His _________ complaints make me angry.
A. continual

B. continuous

C. constant

D. permanent

26. The ________ .between the rich and the poor countries of the world is increasing.
A. space

B. gap

C. distance

D. interval

27. Just keep _________ on the baby while I cook the dinner, will you?
A. a look

B. a glance

C. an eye

D. a care

28. He is determined to finish the job _____________ long it takes
A. whenever

B. whatever

C. no matter

D. however

29. She _____ for lost time by studying at weekends.
A. got up

B. set about

C. made up

D. put in

30. What is your opinion about Bob’s condition? - I recommend ___________ as much as possible.
A. him rest

B. that he rests

C. that he rest

- Trang 2/8 -

D. him to rest


31. Alan and Sue ___________ an argument. They are not speaking to each other.
A. must have

B. must have had

C. might have

D. might had

32. ______________________, we tried our best to complete it.
A. As though the homework was difficult

B. Thanks to the difficult homework

C. Difficult as the homework was

D. Despite the homework was difficult

33. Only when the ground is kept moist, _________________ germinate.
A. will grass seeds

B. grass seeds will

C. grass seeds won’t

D. grass seeds does

C. am studying

D. studied

34. She would rather I ________ harder now.
A. study

B. studying

35. The concert didn’t come ______ our expectations.
A. up to

B. up against

C. round

D. up with

36. Excuse me, is anybody sitting here? -“_________________________”.
A. No, thanks.

B. Yes, I am so glad

C. Sorry, the seat is taken

D. You are welcome.

37. My uncle _______ golf when he retired from work.
A. took on

B. took up

C. took over

D. took after

38. By the end of next month, we _______ our English course.
A. have completed

B. will be completed

C. will have completed

D. completed

39. You should be responsible for_______ you have done.
A. that

B. why

C. which

D. what

40. _____________ in the US in 1977, this festival is celebrated with feasts and songs in the home for seven days
and
nights.
A. Africa introduced

B. Africa introducing

C. Introducing from Africa

D. Introduced from Africa

41. ______________ she spoke did I realize that she was English.
A. No sooner

B. No longer

C. Not until

D. Hardly

42. I'm not opposed to ______ with us, as long as it's only for a few days.
A. them to stay

B. them staying

C. their stay

D. their staying

43. Henry_______________ a rich man today if he had been more careful in the past.
A. will have been

B. will be

C. would have been

D. would be

44. _________ do women do all the housework with their hands.
A. No sooner

B. Not until

C. Only when

- Trang 3/8 -

D. No longer


45. Please forgive me, I don't ___________ to upset you.
A. think

B. mind

C. mean

D. suppose

46. _______ we have finished the course, we should start doing more revision work .
A. For now

B. Now that

C. Ever since

D. By now

47. _________ we heard at the conference was encouraging.
A. That

B. Where

C. When

D. What

48. I‘d _________ you didn’t leave just at the moment.
A. rather

B. like

C. better

D. love

49. Forget it. It is no use crying over spilt _________.
A. water

B. juice

C. milk

D. lemonade

50. Smith knew that he could make a success of the little weekly newspaper in the long _______.
A. time

B. run

C. distance

D. step

51. I ________ my best suit at the party last night - everyone else was very casually dressed.
A. needn't wear

B. mustn't wear

C. needn't have worn

D. mustn't have worn

52. ________ that she could not say anything.
A. Upset was she

B. However upset was she

C. So upset was she that

D. So upset she was

53. Who did you invite to dinner last night? – No one _______ than Frank and his family.
A. another

B. the other

C. other

D. the others

54. The man who lives opposite us sometimes comes __________ for a cup of coffee.
A. over

B. off

C. on

D. to

55. I have three brothers, _____________ are businessmen.
A. that all of them

B. who they all

C. all of whom

D. who all of them

56. It was _________________ that we spent the whole day at the beach.
A. so nice a weather

B. such nice weather

C. such nice a weather

D. so a nice weather

57. “What are you going to buy in this store?”
_ “Nothing, _________ want is too much expensive”
A. That I

B. What I

C. That what I

D. What do I

58. There’s no ______ fixing that toy. He’ll just break it again.
A. point

B. worth

C. harm

59. It is important that he ____________ to Dr. Baker immediately.

- Trang 4/8 -

D. good


A. will speak

B. speaks

C. speak

D. speaks

60. I was just walking along the street when I __________ someone I hadn't seen for years.
A. came across

B. came over

C. came by

61. “Which of the two boys is granted a scholarship? “
A. All

B. None

D. came off
- “_________ of them is .”

C. Neither

D. Both

62. I cannot stay up late at night. I prefer ___________ early.
r
63. She is so absent-minded.. She _______________ her cell phone three times.
A. lost

B. was losing

C. has lost

D. had lost

64. He always did well at school, despite ___________his early education disrupted by illness.
A. being

B. having

C. putting

D. sending

65. Tom has never been to Madrid, but he talks as if he ______ there himself.
A. is

B. was

C. were

D. has been

66. I finished my homework 3 days _________ of the deadline.
A. advance

B. prior

C. ahead

D. before

67. You looked tired. _____________________ hard all day?
A. Were you working

B. Have you been working C. Do you work

D. Are you working

68. ______________ that the company has shown rapid growth in the last two ears.
A. It is reported

B. Reported

C. The report was

D. Reporting

69. Doing a lot of homework may ___________you to pass the exam.
A. make it easier for

B. make easier for

C. be easy for

D. make easy that

70. If you need any support, you can _________ me to back you up.
A. believe on

B. rely on

C. depend on

D. put on

71. It is time the government _________measures to reduce the current high unemployment rate.
A. takes

B. take

C. took

D. must take

72. _________________ nowadays buys goods on the Internet
A. Many people

B. Almost people

C. Most people

D. Many a person

73. On being told about her sack ____________________.
A. her boss felt sorry for Mary

B. Mary was shocked

C. Mary's face turned pale

D. Mary’s reaction was normal

74. They live on a busy street. _______________ a lot of noise and pollution from traffic.
A. It must be

B. It must have

C. There must have

D. There must be

75. It is essential that Alice __________ Tom of the meeting tomorrow.

- Trang 5/8 -


A. remind

B. reminds

C. will remind

D. must remind

76. ____________ seemed a miracle to us.
A. His recover after so soon

B. That he recovered so soon

C. His being recovered so soon

D. When he had recovered so soon

77. Remember to ____________ the campfire before you leave.
A. put off

B. put down

C. put out

D. put up

78._________ you visit him, give him my best wishes.
A. Could

B. Would

C. Should

D. Might

C. be watered

D. being watered

79. The house plants need_________ before noon.
A. watering

B. to water

80. ______________ you have watched, which film impresses you most ?
A. Between many films B. All of the films

C. Of films all

D. Of all the films

PHIẾU TRẢ LỜI TRẮC NGHIỆM

01

A

B

C

D

21

A

B

C

D

41

A

B

C

D

61

A

B

C

D

02

A

B

C

D

22

A

B

C

D

42

A

B

C

D

62

A

B

C

D

03

A

B

C

D

23

A

B

C

D

43

A

B

C

D

63

A

B

C

D

04

A

B

C

D

24

A

B

C

D

44

A

B

C

D

64

A

B

C

D

05

A

B

C

D

25

A

B

C

D

45

A

B

C

D

65

A

B

C

D

06

A

B

C

D

26

A

B

C

D

46

A

B

C

D

66

A

B

C

D

07

A

B

C

D

27

A

B

C

D

47

A

B

C

D

67

A

B

C

D

08

A

B

C

D

28

A

B

C

D

48

A

B

C

D

68

A

B

C

D

09

A

B

C

D

29

A

B

C

D

49

A

B

C

D

69

A

B

C

D

10

A

B

C

D

30

A

B

C

D

50

A

B

C

D

70

A

B

C

D

11

A

B

C

D

31

A

B

C

D

51

A

B

C

D

71

A

B

C

D

12

A

B

C

D

32

A

B

C

D

52

A

B

C

D

72

A

B

C

D

12

A

B

C

D

33

A

B

C

D

53

A

B

C

D

73

A

B

C

D

14

A

B

C

D

34

A

B

C

D

54

A

B

C

D

74

A

B

C

D

15

A

B

C

D

35

A

B

C

D

55

A

B

C

D

75

A

B

C

D

16

A

B

C

D

36

A

B

C

D

56

A

B

C

D

76

A

B

C

D

- Trang 6/8 -


17

A

B

C

D

37

A

B

C

D

57

A

B

C

D

77

A

B

C

D

18

A

B

C

D

38

A

B

C

D

58

A

B

C

D

78

A

B

C

D

19

A

B

C

D

39

A

B

C

D

59

A

B

C

D

79

A

B

C

D

20

A

B

C

D

40

A

B

C

D

60

A

B

C

D

80

A

B

C

D

1

B

11

C

21

A

31

B

41

C

51

C

61

C

71

C

2

B

12

B

22

D

32

C

42

D

52

C

62

C

72

D

3

B

13

D

23

B

33

A

43

D

53

C

63

C

73

B

4

D

14

D

24

C

34

D

44

D

54

A

64

B

74

D

5

D

15

A

25

A

35

A

45

C

55

C

65

C

75

A

6

C

16

B

26

B

36

C

46

B

56

B

66

C

76

B

7

A

17

B

27

C

37

B

47

D

57

B

67

B

77

C

8

C

18

C

28

D

38

C

48

A

58

A

68

A

78

C

9

B

19

C

29

C

39

D

49

C

59

C

69

A

79

A

10

C

20

B

30

C

40

D

50

B

60

A

70

B

80

D

ĐÁP ÁN:

- Trang 7/8 -



Tài liệu bạn tìm kiếm đã sẵn sàng tải về

Tải bản đầy đủ ngay

×