Tải bản đầy đủ

Đề Tiếng Anh Tuyển sinh vào 10 THPT chuyên Lam Sơn Thanh Hóa 2010 đến 2014 (có đáp án)

Đề Tiếng Anh - Tuyển sinh vào 10 THPT chuyên Lam Sơn Thanh Hóa từ 2010 đến 2014
SỞ GIÁO DỤC& ĐÀO TẠO

THANH HÓA
ĐỀ CHÍNH THỨC
(Đề này có 4 phần,
gồm 4 trang)

KỲ THI VÀO LỚP 10 THPT CHUYÊN LAM SƠN
Năm học 2013 - 2014
Môn thi: Tiếng Anh
(Dành cho thí sinh thi vào lớp chuyên Anh)
Ngày thi: 25 tháng 6 năm 2013
Thời gian: 150 phút

Part A: Phonetics (5 points)
Question I: Tìm một từ mà phần gạch chân có cách phát âm khác vói các từ còn lại
(3 points)
1. A. coughed
B. laughed
C. mapped

D. wicked
2. A. chemist
B. check
C. child
D. cheer
3. A. love
B. cover
C. color
D. over
Question II: Tìm từ có trọng âm chính rơi vào vị trí khác với các từ còn lại (2 points)
4. A. disastrous
B. earthquake
C. minority
D. material
5. A. distinguish
B. nominate
C. pesticide
D. profitable
Part B: Grammar and vocabulary (30 points)
Question I: Cho dạng đúng của động từ trong ngoặc (10 points)
1. When Mrs. Young got home, she ______ ( notice ) immediately that her house
______ ( break ) into while she was away. The burglars just ______ ( leave) because a
cigar still ______ ( burn) in one of the ashtrays.
2. At lunchtime tomorrow you ______ ( entertain ) your friends from Mexico, so I
______ ( ring ) you later in the evening.
3. The new neighbours ______ ( paint ) their house. It looks really nice. Those colours
______ (go) well together.
4. He would rather ______ (order) pizza. He didn't like the spaghetti.
5. They left me ______ (wait) in the rain for two hours, which was most unfair.
Question II: Cho dạng đúng của các từ viết in hoa ở cuối câu (10 points)
1. We are going to have an English- _____ club.
( SPEAK)
2. San Francisco is a city of great ______.
( BEAUTIFUL)
3. I’ve known her since we were at the ______ school.
( ELEMENT)
4. I had my trousers ______ because they were too long.
( SHORT)
5. Why do you leave the patient _____ flat when he is fainting? ( LIE)
6. The factory was closed for a week last month due to the _____ of material.


( SHORT)
7. We are talking about the ______ of natural resources.
( PRESERVE)
8. He didn’t feel happy because he worked _____.
( SUCCESS)
9. I watch the news every day because it is ______.
( INFORM)
10. My tooth was really ____, so I went to the dentist.
( PAIN)
Question III: Chọn đáp án đúng điền vào chỗ trống để hoàn thành câu ( 10 points)
1. "This traffic is terrible!". - " You are right, people should ______ "
A. less use their cars
B. use less their cars
https://123doc.org/trang-ca-nhan-3408296-loc-tin-tai.htm

1


Đề Tiếng Anh - Tuyển sinh vào 10 THPT chuyên Lam Sơn Thanh Hóa từ 2010 đến 2014

C. use their cars less
D. their cars use less
2. "Computers certainly have changed the world".
" Yes, they make ______ to store information"
A. it easier for people
B. people easier
C. it easier people
D. easier for people
3. How did you ______ the time while you were waiting for the train?
A. do
B. pass
C. run
D. go
4. The lawyer said it was an open and ______ case and I'd win easily.
A. clear
B. easy
C. shut
D. close
5. The Farmers Journal had an interesting competition ______ " Life in the
Countryside", a monthly competition with prizes of an amateur digital camera.
A. labeled
B. branded
C. titled
D. entitled
6. “ Dad! I got mark 9 on my test” - “______.”
A. That's wonderful
B. No problem
C. Yes, let's
D. OK. See you soon
7. Our birthday presents took him completely ______ surprise.
A. with
B. by
C. on
D. into
8. "Do you feel like going to the cinema this evening?" _ " ______ "
A. That would be great
B. Thank you very much for invitation
C. You are welcome
D. Ok, see you
9. The Gutenberg Press, ______ by Johann Gutenberg around 1440, was one of the
greatest inventions of the 15th century.
A. was invented
B. being invented
C. which invented
D. invented
10. It took Sue two weeks to get ______ the flu.
A. up
B. away
C. of
D. over
Part C: Reading (25 points)
Question I: Hãy điền một từ thích hợp vào mỗi chỗ trống để hoàn thành đoạn văn
(10 points)
Pollution can take many forms. The air we ___1___, the water we drink, the ground
where we grow our food, and ___2___ the increasing noise we hear every day ___3___ contribute to health problems and a lower quality of life.
The ___4___ of plastic waste generated annually in the UK is estimated to be nearly
three million tones, of ___5___ only seven percent is currently being recycled. As
Europe society ___6___ grown wealthier, it has created more and more rubbish. Each
year the European Union ___7___ throws away 1.3 billion tones of waste. ___8___
May and August 2006, Brazil lost nearly 150,000 square kilometers of forest - an
___9___ larger than Greece. What can be done to slow ___ 10___?
We all need to find out about our local environment and what we can do to help
improve it.
Question II: Chọn đáp án đúng để hoàn chỉnh đoạn văn sau (10 points)
In the event that you ___1___ settle upon science ___2___ a profession, I would
recommend that you get ___3___ thorough an education as possible. I do not say that a
https://123doc.org/trang-ca-nhan-3408296-loc-tin-tai.htm

2


Đề Tiếng Anh - Tuyển sinh vào 10 THPT chuyên Lam Sơn Thanh Hóa từ 2010 đến 2014

PhD. is a ___4___ to advancement, but it does have great ___5___. If you do not
choose science for your profession, I would urge that you at least ___6___ science
appreciation courses ___7___ school. In this scientific ___8___, all of us should have
some grasp ___9___ the developments that ___ 10___ shaping our lives.
1. A. do
B. make
C. form
D. were
2. A. as
B. the same
C. for
D. like
3. A. much
B. far
C. as
D. more
4. A. quality
B. prerequisite
C. miraculous
D. curiosity
5. A. valuable
B. worth
C. valueless
D. value
6. A. study
B. get
C. take
D. consider
7. A. at
B. for
C. on
D. of
8. A. age
B. day
C. problem
D. research
9. A. in
B. of
C. for
D. with
10. A. is
B. were
C. be
D. are
Question III: Đọc đoạn văn và chọn phương án đúng nhất cho câu hỏi (5 points)
Because of the severe drought which has continued this year, water rationing will
go into effect on Monday. Lawns can not be watered with automatic sprinklers;
driveways, porches and decks can not be hosed down. You may water by hand, but not
only on even-numbered days. Cars can be washed on Wednesday only. The city has
hired a new drought patrol crew, which will be looking for offenders. If you are caught,
there will be a $50 fine for the first offence and a $100 fine for the second offence. We
realize that this is strict, but the drought has affected us dramatically. We ask your cooperation in conserving water.
Besides the drought rules, we ask that you be prudent in your house-hold water use.
Turn off the faucet while you brush your teeth. Take short showers; you might even
consider turning off the water as you soap up. Don’t wash dishes under running water,
and when you wash your clothes, save the final rinse water to begin your next load.
Let’s all work together to save our community’s water.
1. What is the main problem the speaker is referring to?
A. the lack of water
B. the quality of water
C. the cost of water
D. the abundance of water
2. What should people do on Monday?
A. Water their cars
B. Disconnect their washing machines
C. Wash their decks
D. Turn off their sprinklers
3. If you have a lawn, what are your rules?
A. Use the sprinkler on Mon-Fri
B. Water by hand
C. Water on Wednesdays
D. Don’t water
4. What will the drought patrol crew do?
A. Fine citizens
B. Look for water sources
C. Ration water
D. Write new water rules
5. What does the speaker suggest?
A. Paying $50
B. Fining your neighbour
C. Reusing washing machine water
D. Taking baths instead of showers
https://123doc.org/trang-ca-nhan-3408296-loc-tin-tai.htm

3


Đề Tiếng Anh - Tuyển sinh vào 10 THPT chuyên Lam Sơn Thanh Hóa từ 2010 đến 2014

Part D: Writing (20 points)
Question I: Viết lại các câu sau sao cho có nghĩa tương đương với câu cho trước, bắt
đầu bằng từ gợi ý ( 5 points)
1. I thought that learning to drive would be difficult but it isn't.
→ Learning to drive is ..........................................................
2. Working for this travel agency will not be possible without a good command of
English.
→Unless you have ....................................................................................
3. You just can't compare the quality of her work with his.
→ There is ..................................................................................................
4. It was very impolite of him to leave without saying a single word.
→ He left .....................................................................................................
5. We didn't finish the work because of his carelessness.
But ...............................................................................................................
Question II: Viết lại các câu sau sao cho có nghĩa tương đương với câu cho trước,
sử dụng từ cho trong ngoặc (5 points)
1. I can't stand people interrupting me when I'm studying.
→ I'd .......................... me when I'm studying.
(RATHER)
2. My friends rang to invite me to a dinner party the moment I arrived home.
→ Scarcely................... my friends rang to invite me to a dinner party. (WHEN)
3. Today at work, Bob was constantly talking about his trip to Vietnam.
→ Today at work, Bob ..................... his trip to Vietnam.
(NOTHING)
4. Ted finds it difficult to study more than 4 hours a day.
→Ted ....................... more than 4 hours a day.
(USED)
5. She is very talented but she doesn't play the piano professionally.
→ Talented ....................., she doesn't play the piano professionally. (THOUGH)
Question III: Trong đoạn văn sau có 5 lỗi sai. Hãy tìm và sửa những lỗi đó (5points)
When you wear something, you often say "Look at me!" Your clothing
communicates to the world that you want the world to think of you. For example, when
you go to a party, you might choose clothes that makes you look exciting.
In different civilizations at different time, different kinds of clothes have been
acceptable. In Scotland and parts of the Orient, men as well like women wore skirts. In
Turkey and China, both men and women wore trousers. But in ancient Greece, men
who wore trousers were thought to be savages. In the United States today, both men
and women dress pants.
Question IV: Write a letter of about 80 to 100 words to the head of the local
authorities to complain about the way people use electricity to catch fish in the lake
behind your house ( 5 points)
Begin with
Dear Mr. President,
I am writing to you about the problem ...............
------------------------ The end ------------------------https://123doc.org/trang-ca-nhan-3408296-loc-tin-tai.htm

4


Đề Tiếng Anh - Tuyển sinh vào 10 THPT chuyên Lam Sơn Thanh Hóa từ 2010 đến 2014
SỞ GIÁO DỤC& ĐÀO TẠO

THANH HÓA
ĐỀ CHÍNH THỨC

KỲ THI VÀO LỚP 10 THPT CHUYÊN LAM SƠN
Năm học: 2013-2014
Môn thi: Tiếng Anh
(Dành cho thí sinh thi vào lớp chuyên Anh)
Ngày thi: 25 tháng 6 năm 2013
Thời gian: 150 phút

HƯỚNG DẪN CHẤM VÀ BIỂU ĐIỂM
Part A: ( 5 points)
Question I: ( 3 points)
1. D
2. A
Question II: ( 2 points)
4. B
5. A

3. D
Part B: ( 30 points)

Question I: ( 10 points)
1. noticed,
had been broken, had just left, was still burning
2. will be entertaining, will ring
3. have painted,
go
4. have ordered
5. waiting
Question II: ( 10 points)
1. speaking 3. elementary
5. lying
7. preservation
9. informative
2. beauty 4. shortened
6. shortage 8. unsuccessfully 10 painful
Question III: ( 10 points)
1. C
2. A
3. B
4. C
5. D
6. A
7. B
8. A
9. D
10. D
Part C: (25 points)
Question I: ( 10 points)
1. breathe
2. even
6. has
7. alone

3. all
8. Between

4. amount
9. area

Question II: ( 10 points)
1. A
3. C
5. D
2. C
4. B
6. C

7. A
8. A

9. B
10. D

Question III: ( 5 points)
1. A
2. D
3. B

4. A

5. C

5. which
10. deforestation

Part D: ( 20 points)
Question I: ( 5 points)
1. Learning to drive is not as difficult as/ easier than I thought it would be.
https://123doc.org/trang-ca-nhan-3408296-loc-tin-tai.htm

5


Đề Tiếng Anh - Tuyển sinh vào 10 THPT chuyên Lam Sơn Thanh Hóa từ 2010 đến 2014

2. Unless you have a good command of English, you can't/ won't be able to work
for this company.
3. There is no comparison between the quality of her work and his.
4. He left without saying a single word, which was very impolite.
5. But for his carelessness, we would have finished the work.
Question II: ( 5 points)
1. I'd rather people didn't interrupt me when I'm studying.
2. Scarcely had I arrived home when my friends rang to invite me to a dinner party.
3. Today at work, Bob did nothing but/except talk about his trip to Vietnam.
4. Ted is not/ does not get used to studying for more than 4 hours a day.
5. Talented though she is, she doesn't play the piano professionally.
Question III: (5points).
1. the world that - the world what
2. that makes - that make
3. different time - different times
4. as well like - as well as
5. dress - wear
Question IV: ( 5 points)
The letter should have 5 sections of a complaint letter
1. Situation -states the reason for witing ( I am writing to you about the problem of.... )
2. Complication- mentions the problem ( people use electricity to catch fish, a lot of
fish died, other animals have also died , etc.... )
3. Resolution- makes a suggestion ( I would suggest that ...... )
4. Action - talks about future action ( I look forward to seeing good response from .... )
5. Politeness- ends the letter politely ( Yours faithfully, )
Format : 2pts, Ideas : 2 pts, Grammar, Spelling : 1pt
Hướng dẫn:
- Tổng toàn bài là 80 phần học sinh phải làm, mỗi phần làm đúng được 1 điểm.
- Thang điểm: 10
Tổng số điểm những câu, cụm từ, từ làm đúng
- Điểm bài thi = -----------------------------------------------------8
- Tổng điểm làm tròn đến 0,25
------------------------ The end -------------------------

https://123doc.org/trang-ca-nhan-3408296-loc-tin-tai.htm

6


Đề Tiếng Anh - Tuyển sinh vào 10 THPT chuyên Lam Sơn Thanh Hóa từ 2010 đến 2014

SỞ GIÁO DỤC& ĐÀO TẠO
THANH HÓA
ĐỀ CHÍNH THỨC
(Đề này có 4 phần, gồm 3
trang)

KỲ THI VÀO LỚP 10 THPT CHUYÊN LAM SƠN
Năm học: 2013-2014
Môn thi: Tiếng Anh
(Đề dùng chung cho tất cả thí sinh)
Ngày thi: 25 tháng 6 năm 2013
Thời gian: 90 phút (không kể thời gian giao đề)

Part A: Phonetics ( 5 points)
Question I: Tìm một từ mà phần gạch chân có cách phát âm khác vói các từ còn lại.
(3 points)
1. A. heavy
B. head
C. weather
D. easy
2. A. books
B. maps
C. bags
D. hats
3. A. earned
B. stayed
C. finished
D. managed
Question II: Chọn một từ mà âm tiết mang trọng âm có vị trí khác với các từ còn
lại.
(2 points)
1. A. valuable
B. stabilize
C. memorable
D. environment
2. A. chopstick B. install
C. model
D. garbage
Part B: Grammar and vocabulary (25 points)
Question I : Cho dạng đúng của động từ trong ngoặc để hoàn thành câu.
(10 points)
1. Her new novel will probably ( translate) _____ into English.
2. What would you do if you ( be) _____ in my position?
3. If we use more oil and coal, pollution ( increase) _____.
4. He is on holiday. He ( take) ______ many photographs
5. Look! Your father ( come) _____.
6. Can you turn off the TV? I (try) _____ to finish an essay.
7. I don’t have a computer. I wish I ( have ) ______ one.
8. I do not know Hung's sister. I ( never/ meet) ______ her.
9. My sister is a doctor. She ( work) ______in a hospital in Thanh Hoa city.
10. Why Long ( not/want ) ______ to play soccer last Sunday?
Question II : Cho dạng đúng của từ in hoa ở cuối dòng để hoàn thành câu.
(5 points)
1. Sally came in so _____ that she woke everyone up.
( NOISE)
2. Our _____ from Ha Noi to Ho Chi Minh City took one hour.
( FLY)
3. Hoa is studying _____ for her exams.
( HARDLY)
4. Mr. Thanh has an important ____ on Sunday morning.
( MEET)
5. The journey to the countryside was _____ and everyone felt happy. (INTEREST)
Question III : Chọn đáp án đúng điền vào chỗ trống để hoàn thành câu. ( 10 points)
1.My parents, ______ work in the national bank, earn a lot of money.
https://123doc.org/trang-ca-nhan-3408296-loc-tin-tai.htm

7


Đề Tiếng Anh - Tuyển sinh vào 10 THPT chuyên Lam Sơn Thanh Hóa từ 2010 đến 2014

A. which
B. who
C. that
D. whom
2. We are talking about the preservation of _____ resources.
A. natural
B. naturally
C. nature
D. naturalize
3. There is _____ “m” in the word “ morning”.
A. a
B. an
C. the
D. no article
4. Nobody seems to be _____ control of those children.
A. under
B. over
C. with
D. in
5. You don’t like watching sports , ........................... ?
A. do you
B. are you
C. have you
D. will you
6. Ba is tired now .................. he stayed up late watching TV last night.
A. so
B. but
C. because
D. therefore
7. Mai : “ How about going for a walk in the park?”
Nga : “ .................................................”
A. Thanks !
B. Yes. That’s a good idea.
C. Really ?
D. That’s very kind of you.
8. ________it rained very hard, we didn't go to school on time.
A. Although
B. If
C. While
D. Because
9. The hotel ________ we stayed last month was both dirty and expensive.
A. which
B. when
C. where
D. there
10. I couldn't go to the show ______ was held in Hoi An last summer.
A. who
B. whom
C. which
D. where
Part C: Reading (15 points)
Question I: Sử dụng từ cho sẵn dưới đây để điền vào mỗi ô trống trong đoạn văn
sau . ( 10 points )
( us, each, relaxed, visited, books, children, he, about, and, dishes, came , slept)
When I was a child, we didn’t stay inside watching TV in hot weather. We didn’t have
an air conditioner, so in warm summer evenings, we stayed outside on the porch for
hours. We, ( 1 ) ______ played games or looked at comic ( 2 ) _______ . My dad ( 3 )
________ in his chair and smoked his pipe. Sometimes ( 4 ) _______ tried to do a
crossword puzzle in the newspaper. Occasionally some neighbours ( 5 ) _______ us on
the porch. Then dad stopped reading the newspaper ( 6 ) ________ discussed current
events with them. After my mom washed the dinner (7)_______ , she usually joined us
on the porch. She and my father talked ( 8 ) _____ the house, the neighborhood, and
( 9 ) ________ . Sometimes she peeled apples. When she finished, she handed ( 10 )
_______ an apple. My family always enjoyed those summer evenings on the porch.
Question II: Đọc kỹ đoạn văn sau và tìm câu trả lời đúng cho các câu hỏi. ( 5 points )
The family is having a party when the phone rings. Dr Long answers it. He listens
carefully for a moment, then says, “ I’ll come right away.”
“ Do you have to go out ?” his wife asks.
“ If it is an urgent case, I have to go.” Dr Long answers. “ I should be late. Please don’t
wait for me.” Dr Long drives into the night. “ If I don’t hurry,” he thinks, “ I might be
too late”. The thought makes him drive faster. After driving for an hour, he arrives at a
https://123doc.org/trang-ca-nhan-3408296-loc-tin-tai.htm
8


Đề Tiếng Anh - Tuyển sinh vào 10 THPT chuyên Lam Sơn Thanh Hóa từ 2010 đến 2014

house. All the lights are on. “ If all the family is up,” the doctor thinks, ‘ the situation
must be serious.” A woman opens the front door immediately. “ Thank God, you’ve
come, doctor.” she cries. “ It’s my daughter”. A sleepy child of about six appears in a
nightdress. “ I told her” her mother says, “ Go to bed, or I’ll fetch the doctor.” “ See,”
she shouts at the child. “ I’ve done it. Here’s the doctor !”
1. What is the family doing ?
A. The family is having dinner.
B. The family is watching TV.
C. The family is talking.
D. The family is having a party.
2. Dr Long drives fast because ___________.
A. it is very dark.
B. his wife asks him to do so.
C. he thinks he might be too late.
D. he doesn’t want his family to wait for him.
3. Dr Long thinks the situation is serious because ___________ .
A. the woman opens the front door immediately.
B. the child is sleepy.
C. the woman cries.
D. all the family is up.
4. Who is having a health problem ?
A. The mother
B. The child
C. All the family
D. Nobody
5. We can infer from the story that Dr Long ________ .
A. drives his car fast.
B. often has a party at home.
C. is a responsible doctor.
D. often comes home late at night.
Part D: Writing (15 points)
Question I: Viết lại các câu sau sao cho có nghĩa tương đương với câu cho trước bắt
đầu bằng từ gợi ý. ( 5 points)
1. People don’t use this car very often.
- This car …………………………………………………...
2. I don’t know how to cook this food.
- I wish ……………………………………………………..
3. How tall are you?
- What ………………………………………………………?
4. Shall we go to the beach this weekend?
- Why don’t .......................................................................?
5. “ Do you like pop music ?” the interviewer asked me.
- The interviewer asked me .......................................................
.
Question II: Sắp xếp thành câu hoàn chỉnh dựa vào các từ, cụm từ cho trước.
(5 points)
1. was/ John Logie Baird/ the/ by/ television/ invented.
2. have/ do/ children/ many/ they/ how?
3. very/ is/ in/ stamps/ Mai/ interested/ collecting.
4. the/ cheap/ so/they/ holidays/ immediately/ one/ were/ booked/ that.
5. started/ Yen Spring/ they/ home/ after/ a/ to/ having/ go/ short/ at/ rest.
Question III: Trong mỗi câu có 1 lỗi sai, tìm và sửa các lỗi đó. (5 points)
1. Hoa was extreme pleased that she got an A for her assignment.
2. Mrs. Chi said that she was going to Sam Son tomorrow.
https://123doc.org/trang-ca-nhan-3408296-loc-tin-tai.htm

9


Đề Tiếng Anh - Tuyển sinh vào 10 THPT chuyên Lam Sơn Thanh Hóa từ 2010 đến 2014

3. Do you mind buy me a loaf of bread on the way home?
4. I often do the gardening with my mom and dad in Sunday morning.
5. Minh is two years old than Nam.
---------------------------------- The end -------------------------------SỞ GIÁO DỤC& ĐÀO TẠO

THANH HÓA

KỲ THI VÀO LỚP 10 THPT CHUYÊN LAM SƠN

Năm học: 2013-2014
Môn thi: Tiếng Anh
(Đề dùng chung cho tất cả thí sinh)
Ngày thi: 25 tháng 6 năm 2013
HƯỚNG DẪN CHẤM VÀ BIỂU ĐIỂM

Part A: Phonetics ( 5 points)
Question I:
1. D
2. C
3. C
Question II:
4. D
5. B
Part B: Grammar and vocabulary ( 25 points)
Questions I :
1. be translated
4. has taken
7. had
2. were
5. is coming
8. have never met
3. will increase
6. am trying
9. works
10. didn’t Long want
Questions II :
1. noisily 2. flight
3. hard
4. meeting
5. interesting
Questions III :
1. B
3. B
2. A
4. D

5. A
6. C

7. B
8. D

Part C: Reading ( 15 points)
Question I:
1. children
3. relaxed
5. visited 7. dishes
2. books
4. he
6. and
8. about
Question II:
1. D
2. C
3. D
4. D

9. C
10. C

9. us
10. each
5. C

Part D: Writing ( 15 points)
Question I:
1. This car isn’t used very often.
https://123doc.org/trang-ca-nhan-3408296-loc-tin-tai.htm

10


Đề Tiếng Anh - Tuyển sinh vào 10 THPT chuyên Lam Sơn Thanh Hóa từ 2010 đến 2014

2. I wish I knew how to cook this food.
3. What is your height?
4. Why don’t we go to the beach this weekend?
5. The interviewer asked me if /whether I liked pop music.
Question II:
1. The television was invented by John Logie Braird.
2. How many children do they have?
3. Mai is very interested in collecting stamps.
4. The holidays were so cheap that they booked one immediately.
5. They started to go home after having a short rest at Yen Spring.
Question III:
1. extreme =>
extremely
2. tomorrow => the next/ following day
3. buy => buying
4. in => on
5. old => older
Hướng dẫn:
- Tổng toàn bài là 60 phần học sinh phải làm, mỗi phần làm đúng được 1 điểm.
- Thang điểm: 10
Tổng số những điểm những câu, từ làm đúng
- Điểm bài thi = -----------------------------------------------------6
- Tổng điểm làm tròn đến 0,25
------------------------ The end ------------------------SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO

THANH HOÁ
Đề thi chính thức
Đề thi gồm có 05 trang

KÌ THI VÀO LỚP 10 THPT CHUYÊN LAM SƠN
NĂM HỌC 2012 - 2013
Môn thi: Tiếng Anh
(Dành cho thí sinh thi vào lớp chuyên Anh)
Thời gian làm bài: 120 phút
Ngày thi: 18 tháng 6 năm 2012

I. PHONETICS: (5 POINTS)
Part A: Choose the word whose underlined part is pronounced differently from the
rest of the group. (3 points)
1. A. threaten
B. smoothly
C. theory
D. cloth
2. A. material
B. attraction
C. access
D. applicant
3. A. most
B. purpose
C. only
D. photo
https://123doc.org/trang-ca-nhan-3408296-loc-tin-tai.htm

11


Đề Tiếng Anh - Tuyển sinh vào 10 THPT chuyên Lam Sơn Thanh Hóa từ 2010 đến 2014

Part B: Choose the word whose stress pattern is different from the rest of the group.
(2 points)
1. A. recent
B. replace
C. defeat
D. describe
2. A. extensive
B. considerate
C. confident
D. destroy
II. VERB FORMS: (20 POINTS)
Supply the correct form of the verb in the brackets.
1. Finally the chocolate is wrapped in paper. It’s now ready ……….. ( sell).
2. When he was a student, he always ……….. (chat) with his friends in the class,
which annoyed his teachers very much.
3. I pretended ……….. (not hear) his question. I didn’t want to answer it.
4. Rarely we ……….. (have) free time when we were upper secondary students.
5. “It was wrong of them to touch the gun of the robber.”
- “You are right. Nothing ……….. (touch) before the police arrived.”
6. A: “I’d like to see your new flat.”
B: -“Well, come tomorrow, but it ……….. (not look) its best, for the painters will
still be working on it.”
7. If it……….. (not be) for Mary’s help, I ……….. (not be) able to take part in the
competition. As it ……….. (be), I managed to win the first prize, so I ………..
(be) eternally indebted to her now.
8. The fire ……….. (spread) to the next building before the firemen ………..
(arrive).
9. By the time he gets back I ……….. (finish) my homework, and then I ………..
(help) him with his.
10. She demands that the garden ……….. (weed) now.
11. The lift ……….. (be) full, I decided to take the stairs.
12. “I saw Peter on the way home yesterday afternoon.” – “You ………..(see)
someone else. He is abroad now.”
13. You ………… (see) Mary, tell her to phone me.
14. A: “Did you remember ……….. (give) him the key of the safe?”
B: - “No, I didn’t. I ………. (do) it now.”
III. WORD FORMATION: (10 POINTS)
Fill in each blank with the correct form of the word in capital letters.
1. As a child I had an ……….. friend called Polly. (IMAGINE)
2. The competitor was ……….. even though his denial of having used the steroids
was so firm. (QUALIFICATION)
3. Parents often choose …………. software for their children to use. (EDUCATE)
4. Chemical ……….. from factories have destroyed our environment. (POLLUTE)
5. Whether there’s life in the other galaxies seems to be an ………..question.
(ANSWER)
6. Energy - ……….. bulbs should be used to save electricity. ( SAVE )
7. ……….., the train had left when we arrived at the station. (LUCKY)
8. What foreign languages do they learn ……….. English? (SIDE)
9. Do you want to send this letter by ………….mail? (FACE)
https://123doc.org/trang-ca-nhan-3408296-loc-tin-tai.htm

12


Đề Tiếng Anh - Tuyển sinh vào 10 THPT chuyên Lam Sơn Thanh Hóa từ 2010 đến 2014

10. The university has ……….. the use of dictionaries during language
examinations. (AUTHOR)
IV. MULTIPLE - CHOICE: (15 POINTS)
Choose the best option (A, B, C or D) to complete each sentence below.
1. Is it possible to ……….. the twin brothers apart?
A. recognize
B. tell
C. distinguish
D. see
2. ………..its busy nightlife, Amsterdam also offers great shops and many
interesting museums.
A. In addition to
B. More than
C. As well
D. Apart
to
3. “Those students study a lot.” – “Yes, ……….. students here are very serious.”
A. most
B. almost
C. most of
D. almost of
4. The whole situation is getting out of _____. Let’s do something before it turns
into a bitter row.
A. capacity
B. charge
C. hand
D. discipline
5. “I am terribly sorry for my being late.” - “………..”
A. Sorry
B. No harm done C. No, thanks
D. Why not
6. I think it was completely thoughtless of you to have turned your back ………..
the friends asking for your help.
A. behind
B. against
C. on
D. off
7. He stood on one leg, ………..against the wall, while he took off his shoe.
A. stopping
B. staying
C. leaning
D. supporting
8. The girl …………. mother won the first prize in the contest is my best friend.
A. whose
B. who
C. that
D. whom
9. We ……….. at about seven o’clock this morning and we eventually arrived at
eleven.
A. set in
B. set up
C. set out
D. set to
10. Just keep an eye on the baby while I cook dinner, ………..?
A. will you
B. won’t you
C. do you
D. don’t you
11. It was Sunday. ……….. shop was open, all the others were closed.
A. One
B. A
C. An
D. Some
12. Gravity, ………….. by Isaac Newton, is being widely applied in physics.
A. discover
B. discovered
C. discovering
D. to discover
13. ………….. it was a nice day, we decided to go on a picnic.
A. In case
B. Whereas
C. Even though D. Since
14. “How do you like your steak done?” - “…………..”
A. I don’t like it much
B. I like it
C. Well-done, please
D. Not very well
15. Which is NOT true about the meaning of “look up”?
A. improve
B. look for information in a dictionary
C. visit
D. examine

https://123doc.org/trang-ca-nhan-3408296-loc-tin-tai.htm

13


Đề Tiếng Anh - Tuyển sinh vào 10 THPT chuyên Lam Sơn Thanh Hóa từ 2010 đến 2014

V. READING: ( 30 POINTS )
Part A: Fill each of the numbered blanks in the following passage. Use only one
suitable word for each space. (10 points)
Of all the natural wonders of the world, ( 1. ......... ) are as spectacular as Niagara
Falls. Located on (2. .......... ) Niagara river along the border between the United States
and Canada, Niagara (3. ......... ) consists of ( 4. .............) falls, the American Falls and
the Horseshoe Falls. The former is on the US side of the border, in the state of New
York, while the ( 5. ............ ) is on the ( 6. ............ ) side. About 85% of the water in
Niagara river flows over the Horseshoe Falls, which is the (7. ........... ) impressive of
the two falls. About ten million people visit the falls (8. ............ ) year, most during the
summer tourist season. Sightseers can ride steamers up close to the boiling water of the
falls, or view ( 9. ........... ) from parks on both sides of the river. Niagara has long been
a popular ( 10. ............ ) destination for newlyweds.
Part B: Fill in each gap with a phrase provided. There is one more phrase than needed.
(5 points)
All languages have rules for forming words and for (1.)………………….... In
written languages, meaning is expressed through a system of characters and rules for
combining them. (2.)……………., meaning is expressed through a system of sounds
and rules for combining those sounds. (3.)……………….. it is in some languages, such
as Russian.
Like other languages, English is always changing, but it changes very slowly.
People invent new words, borrow words from other languages, and change the meaning
of words as needed. (4.)…………………, the English word byte was invented by
computer specialists in 1959. The word tomato was borrowed from Nahunta, an
American Indian language spoken in Mexico. The word meat once referred to food in
general. People learn English as well as languages by (5.) ……………….. Most
school-children learn their first language easily and some other languages as well.
A- For example
B- listening, copying what they hear, and using the language
C- English is the most popular language
D- ordering those words in meaningful sentences
E- In spoken languages
F- Word order is more important in English than
Part C: Read the text below and decide which answer (A, B, C or D) best fits each
space. (10 points)
Many parents believe that they should begin to teach their (1) ______ to read when
they are more than toddlers. This is fine if the child shows a real interest but (2) _____
a child could be counter-productive if she isn’t ready. Wise parents will have a relaxed
attitude and take the (3) _____ from their child. What they should provide is a selection
of (4) _____ toys, books, and other activities. Nowadays, there is a plenty of good (5)
https://123doc.org/trang-ca-nhan-3408296-loc-tin-tai.htm

14


Đề Tiếng Anh - Tuyển sinh vào 10 THPT chuyên Lam Sơn Thanh Hóa từ 2010 đến 2014

_____ available for young children, and of course, seeing plenty of books in use about
the house will also (6) _____ them to read.
Of course, books are no longer the only (7) ______ of stories and information. (8)
_____ is also a huge range of videos, which can reinforce and extend the pleasure a
child finds in a book and are (9) _______ valuable in helping to increase vocabulary
and concentration. Television gets a bad (10) _______ as far as children are concerned,
mainly because too many spend too much time watching programs not intended for
their age group.
1. A. children
B. adults
C. off - springs
D. babies
2. A. insisting
B. forcing
C. making
D. starting
3. A. guide
B. way
C. lead
D. part
4. A. bright
B. thrilling
C. energetic
D. stimulating
5. A. material
B. sense
C. produce
D. amusement
6. A. provoke
B. encourage
C. support
D. attract
7. A. source
B. site
C. style
D. basis
8. A. It
B. That
C. There
D. This
9. A. properly
B. worthily
C. perfectly
D. equally
10. A. review
B. press
C. criticism
D. result
Part D: Read the following passage and choose the best answer (5 points).
The locations of stars in the sky relative to one another do not appear to the naked
eye to change, and as a result, stars are often considered to be fixed in position. Many
unaware stargazers falsely assume that each star has its own permanent home in the
nighttime sky.
In reality, though, stars are always moving, but because of their tremendous
distances between stars themselves and from stars to Earth, the changes are barely
perceptible here. An example of a rather fast moving star demonstrates why this
misconception prevails; it takes approximately two hundreds years for a rapid star like
Bernard’s star to move a distance in the sky equal to the diameter of the Earth’s moon.
When apparently negligible movement of the stars is contrasted with the movement of
the planets, the stars are seemingly unmoving.
1. The best title for this passage is “……………”
A. What the Eye can see in the sky
B. Bernard’s Star
C. Planetary Movement
D. The Ever - Moving Star.
2. According to the passage, the word “tremendous” is closest in meaning to
…………..
A. barely perceptible B. huge
C. fixed
D. moderate
3. The word “negligible” in the last sentence could most easily replaced by
…………..
A. negative
B. insignificant
C. rapid
D. distant
4. The passage following this passage most probably discusses “…………….”
https://123doc.org/trang-ca-nhan-3408296-loc-tin-tai.htm

15


Đề Tiếng Anh - Tuyển sinh vào 10 THPT chuyên Lam Sơn Thanh Hóa từ 2010 đến 2014

A. The movement of the planets.
B. Bernard’s star
C. The distance from the Earth to the Moon
D. Why stars are always moving
5. This passage would most probably be assigned in the field of ……………..
A. Astrology
B. Geophysics
C. Astronomy
D. Geography
VI. WRITING: (20 POINTS)
Part A: Rewrite each sentence, beginning as shown, so that the meaning stays the
same. (5 points)
1. People say that they bought this shop last year.
- They are ……………………………………………
2. It’s hardly possible to reach the peak of the mountain.
- It’s nearly ……………………………………………
3. I wish you hadn’t breathed a word about his private life to anyone.
- I would like you……………………………………………
4. It takes four hours to drive from Thanh Hoa to Hanoi.
- It is……………………………………………
5. Celia had no other alternative but take a huge loan from the bank.
-The only ……………………………………………
Part B: Complete each of the second sentences so that it has a similar meaning to the
first one, using the word given. DO NOT CHANGE THE WORD GIVEN. (5 points)
1. Fresh fruit is plentiful at this time of year.
SHORTAGE
- There is……………………………………………
2. Did she use her spare time in a good way? MAKE
- Did she……………………………………………?
3. Most people show no concern about the mistreatment of animals. INDIFFERENT
- Most people ……………………………………………
4. If you hope to be a good driver, you mustn’t break the traffic regulations. ABIDE
- If you……………………………………………
5. Plane tickets are very expensive. HIGH
- You have to pay ……………………………………………
Part C: Write complete sentences, using the words and phrases given. You can make
any necessary changes. (5points)
1. If people/stop/ use/ dynamite/ for/ fish/ lot/ sea creatures/ be/ good/ preserve.
2. Luck / same / importance / effort.
3. The teacher/ reminded me/ do/ homework/ before/ go/ bed.
4. Notre Dame Cathedral/ locate/ Ho Chi Minh City/ build/ October 1877/ April 1880.
5. It / not /easy / get / used / stay / late / revise / lessons.
https://123doc.org/trang-ca-nhan-3408296-loc-tin-tai.htm

16


Đề Tiếng Anh - Tuyển sinh vào 10 THPT chuyên Lam Sơn Thanh Hóa từ 2010 đến 2014

Part D: Write a passage of about 100-120 words on the disadvantages of the Internet
(5 points)
------------------------------- THE END -----------------------------SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO
THANH HOÁ
Đáp án chính thức
Đáp án gồm có 02 trang

KÌ THI VÀO LỚP 10 CHUYÊN LAM SƠN
NĂM HỌC 2012 - 2013
Môn thi: Tiếng Anh
(Dành cho thí sinh thi vào lớp chuyên Anh)
Thời gian làm bài: 120 phút (không kể thời gian giao
đề)
Ngày thi: 18 tháng 6 năm 2012

ĐÁP ÁN VÀ HƯỚNG DẪN CHẤM
I. PHONETICS: (5 POINTS)
Part A: 1B
2A
Part B: 1A
2C

3B

II. VERB FORMS: (20 POINTS)
1. to be sold
2. was always chatting
3. not to hear (not to have heard)
4. did we have
5. should have been touched
6. will not (won’t) be looking
7. It hadn’t been (It had not been) /
would not (wouldn’t) have been / was / am

8. had spread / arrived
9. will have finished / will help
10. (should) be weeded
11. being
12. must have seen
13. Should you see
14. to give / will do

III. WORD FORMATION: (10 POINTS)
1.
2.
3.
4.
5.

imaginary
disqualified
educational
pollutants
unanswerable

6. saving
7. Unluckily
8. besides
9. surface
10.authorized

IV. MULTIPLE - CHOICE: (15 POINTS)
1B
6C
11A

2A
7C
12B

3A
8A
13D

https://123doc.org/trang-ca-nhan-3408296-loc-tin-tai.htm

4C
9C
14C

5B
10A
15D
17


Đề Tiếng Anh - Tuyển sinh vào 10 THPT chuyên Lam Sơn Thanh Hóa từ 2010 đến 2014

V. QUESTION: READING ( 30 POINTS )
Part A:
1. Few
6. Canadian
Part B:
1D

2. the
7. more
2E

3. actually
4. two
8. each/every 9. them
3F

4A

5. latter
10. honeymoon

5B

Part C:

1A
6B
Part D:
1D

2B
7A
2B

3C
8C
3B

4D
9D
4A

5A
10B

5A

VI. WRITING: (20 POINTS)
Part A:
1.
2.
3.
4.
5.

They are said to have bought this shop last year.
It’s nearly impossible to reach the peak of the mountain.
I would like you not to have breathed a word about his private life to anyone.
It is a four-hour drive from Thanh Hoa to Hanoi.
The only alternative (that) Celia had was to take a huge loan from the bank.

Part B:
1.
2.
3.
4.
5.

There is no shortage of fresh fruit at this time of year.
Did she make use of her spare time?
Most people are indifferent to the mistreatment of animals.
If you hope to be a good driver, you must abide by the traffic regulations.
You have to pay a high price for plane tickets.

Part C:
1. If people stop/stopped using dynamite for fishing, a lot of/lots of sea creatures
will/would be well preserved.
2. Luck is of the same importance as effort.
3. The teacher reminded me to do my homework before I went to bed.
4. Notre Dame Cathedral, (which is) located in Ho Chi Minh City, was built from
October 1877 to April 1880 (between October 1877 and April 1880).
5. It is not easy to get used to staying up late to revise the lessons.
Part D:
- Đủ số lượng từ theo yêu cầu: 1 điểm
- Đúng ngữ pháp (chính tả) + nội dung tốt (ít nhất 2 bất lợi): 3 điểm (mỗi lỗi chính
tả / ngữ pháp trừ 0.2 điểm)
https://123doc.org/trang-ca-nhan-3408296-loc-tin-tai.htm

18


Đề Tiếng Anh - Tuyển sinh vào 10 THPT chuyên Lam Sơn Thanh Hóa từ 2010 đến 2014

- Đúng cấu trúc / bố cục bài viết (mở bài + thân bài + kết bài): 1 điểm
- Tổng điểm toàn bài: 100 điểm
- Thang điểm: 10
Tổng số điểm ở các câu đúng, từ đúng
Điểm bài thi =
10
- Tổng điểm làm tròn đến 0.25
------------------------ The end ------------------------SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO
THANH HOÁ

KÌ THI VÀO LỚP 10 CHUYÊN LAM SƠN
NĂM HỌC 2012 - 2013

Đề thi chính thức
Đề thi gồm có 04 trang

Môn thi: Tiếng Anh
(Môn chung cho tất cả thí sinh)
Thời gian làm bài: 90 phút (không kể thời gian giao đề)
Ngày thi: 18 tháng 6 năm 2012

Part A: PHONETICS (5 points)
I. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from the rest in
the same line. (3pts)
1. A. awful
B. show
C. wonderful
D. drawing
2. A. watched
B. cooked
C. finished
D. managed
3. A. too
B. food
C. blood
D. soon
II. Pick out the word whose main stressed syllable is different from the rest in the
same line. (2pts)
1. A. cover
B. injection
C. condition
D. contact
2. A. weather
B. typhoon
C. highland
D. ladder
Part B: GRAMMAR (10 points)
Put the verbs in brackets into the correct form/tense.
1. John and I ……….. (be) pen-pals for nearly three years.
2. Don’t make so much noise. I ……….. (study).
3. My sister ……….. (brush) her teeth twice a day.
4. Nam is living far from his home now. He wishes he ……….. (visit) his family.
5. To avoid ……….. (recognize), the film star wore dark glasses.
6. Unless you are more careful, you ……….. (have) an accident.
7. If I were ……….. (know) his address, I'd give it to you.
8. My bicycle isn’t here anymore. It ……….. (steal).
9. It suddenly …………. (pour) with rain while we ……….. (go) to the beach.
https://123doc.org/trang-ca-nhan-3408296-loc-tin-tai.htm

19


Đề Tiếng Anh - Tuyển sinh vào 10 THPT chuyên Lam Sơn Thanh Hóa từ 2010 đến 2014

Part C: MULTIPLE- CHOICE (10 points)
Choose the best option to complete the sentences below
1. Listen carefully. I’m going to give you ……….. advice.
A. a few
B. some
C. few
D. little
2. She spoke quietly to him ………..nobody else could hear a word.
A. because
B. if
C. although
D. so that
3. How many people took part ……….. the contest?
A. in
B. from
C. with
D. to
4. The bed ……….. I slept in was very soft.
A. which
B. where
C. who
D. whom
5. Take the number 7 bus and get ……….. at Forest Road.
A. up
B. down
C. outside
D. off
6. I always enjoy ………..very much.
A. me
B. myself
C. mine
D. I
7. Could you pass me ……….. parcel next to you?
A. a
B. an
C. the
D. no article
8. Nobody called on the phone, ………..?
A. did he
B. didn’t he
C. did they
D didn’t they
9. Helen: “Congratulations!” Jane: - “………..”
A. You are welcome. B. What a pity!
C. Thank you.
D. I’m sorry.
10. We didn’t ………….. to the station in time to catch the train.
A. get
B. reach
C. arrive
D. make
Part D: WORD FORMATION (5 points)
Put the words in the brackets in the right form.
1. That company has 2,000............
(EMPLOY)
2. Conservationists ……….. that we should preserve the tropical rainforests in the
world.
(BELIEF)
3. She is ……….. than her elder sister.
(LAZY)
4. He looked at me ……….. when I interrupted him.
(ANGRY)
5. The weather was wonderful, so we had a very …….holiday. (PLEASE)
Part E: READING (15 points)
I. Read the passage below and choose the best option to fill in the blanks. (10pts)
Jeans are very popular with young people all (1)...........the world. Some people say
that jeans are the "uniform" of (2) ............ But they haven't always been popular. The
story of jeans started (3) ...........two hundred years ago. People in Genoa, Italy made
pants. The cloth (4) ...........in Genoa was called "jeanos". The pants were called "jeans".
In 1850, a salesman (5) ..........California began selling pants made of canvas. His name
was Levi Strauss. (6) ..............they were so strong, "Levi's pants" became (7) ........ with
gold miners; farmers and cowboys. Six years (8)............, Levis began making his pants
with blue cotton (9) ............called denim. Soon after, factory workers in the United
States and Europe began (10) .........jeans. Young people usually didn’t wear them.
https://123doc.org/trang-ca-nhan-3408296-loc-tin-tai.htm

20


Đề Tiếng Anh - Tuyển sinh vào 10 THPT chuyên Lam Sơn Thanh Hóa từ 2010 đến 2014

1. A. in
2. A. youth
3. A. lots
4. A. make
5. A. in
6. A. Although
7. A. famous
8. A. late
9. A. cloth
10. A. wear

B. on
B. young
B. much
B. makes
B. on
B. But
B. popular
B. later
B. clothing
B. wearing

C. over
C. younger
C. most
C. making
C. at
C. Because
C. good
C. latest
C. cloths
C. wore

D. about
D. youngest
D. almost
D. made
D. with
D. So
D. wonderful
D. last
D. clothes
D. worn

II. Read the passage below and choose the best option to complete the sentences. (5pts)
Every day of the year throughout the world, about twenty million paper bags and
newspapers are screwed and thrown away.
Making paper requires a lot of wood pulp and the work of millions of workers.
Many countries have had plans to recycle waste paper to save money and labor. In the
countries where there is the cooperation of the public, paper mills recycle as much as
sixty percent of waste paper. Their simple work is to take away the ink, crush it up and
make it into pulp again. For every ton of recycled newsprint, twelve trees can be saved.
We can insist that the more paper people save, the more trees are preserved.
1. _________ is used for making paper.
A. Paper bag
B. Newspaper
C. Wood pulp
D. Waste paper
2. To save money and labor, many countries __________.
A. encourage people to use less paper
B. have plans to recycle waste paper
C. persuade people not to cut down trees D. make plans to produce pulp
3. How much waste paper do paper mills recycle?
A. 6 %
B. 16 %
C. 60%
D. 66%
4. The word “it” in line 7 refers to ____________.
A. wool pulp
B. waste paper
C. newsprint
D. ink
5. Which of the following sentences is NOT true?
A. Millions of paper bags are thrown away every day.
B. Making paper requires a lot of labor.
C. One ton of recycled paper saves twelve trees.
D. People plant more trees in order to make more paper.
Part F: WRITING (15 points)
I. Rewrite each sentence, beginning as shown, so that the meaning stays the same.
(5pts)
1. “Can you lend me your pen, Jane?”, said Peter.
- Peter asked ………………………………………..
2. She started working as a secretary five years ago.
- She has ………………………………………..
https://123doc.org/trang-ca-nhan-3408296-loc-tin-tai.htm

.

21


Đề Tiếng Anh - Tuyển sinh vào 10 THPT chuyên Lam Sơn Thanh Hóa từ 2010 đến 2014

3. We grew those trees ten years ago.
- Those trees ………………………………………..
4. No one in the group is younger than Mai.
- Mai is ………………………………………..
5. The luggage is too heavy for her to carry.
- The luggage is so ………………………………………..
II. Use the words and phrases below to make complete sentences. (5pts)
1. The noise / the traffic/ prevented /me/ go to sleep
2. My father/ used to/ smoke / when/ he / young
3. It/ five years/ Peter and Jane/ move/ London.
4. His brother/ enjoy/ listen/ music.
5. you/ clean/ the glass windows/ yet ?
III. Rearrange the words to make complete sentences (5 pts)
1. I/ the/ enjoyed/ the/ really/ firework/ displayed/ which/ on/ was/ National Day.
2. the / not free/ to/ I/ so / today/ we/ can’t/ go/ beach/ am
3. Jim / in / evening / on / Monday / Singapore / arrived
4. you / do / grammar / grammar / exercises / books / should / more / in
5. why / we / stay / don’t / an / English / with / family?
------------------------------- THE END -----------------------------Cán bộ coi thi không giải thích gì thêm

SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO
THANH HOÁ

KÌ THI VÀO LỚP 10 CHUYÊN LAM SƠN
NĂM HỌC 2012 - 2013

Đáp án chính thức
Đáp án gồm có 02 trang

Môn thi: Tiếng Anh
(Môn chung cho tất cả thí sinh)
Thời gian làm bài: 90 phút (không kể thời gian giao đề)
Ngày thi: 18 tháng 6 năm 2012

ĐÁP ÁN VÀ HƯỚNG DẪN CHẤM
Part A: PHONETICS (5pts)
I.
1C
2D
3C
II.
1A
2B
https://123doc.org/trang-ca-nhan-3408296-loc-tin-tai.htm

22


Đề Tiếng Anh - Tuyển sinh vào 10 THPT chuyên Lam Sơn Thanh Hóa từ 2010 đến 2014

Part B: GRAMMAR (10 pts)
1. have been
2. am studying
3. brushes
4. visited / could visit
5. being recognized
6. will have
7. to know
8. has been stolen
9. poured / were going
Part C: MULTIPLE- CHOICE (10 pts)

1B
6B

2D
7C

3A
8C

4A
9C

5D
10A

4D
9A

5A
10B

Part D: WORD FORMATION (5pts)
1. employees
2. believe
3. lazier
4. angrily
5. pleasant
Part E: READING (15pts)
I.

1C
6C
II.

1C

2A
7B
2B

3D
8B
3C

4B

5D

Part F: WRITING (15pts)
I.
1. Peter asked Jane if she could lend him her pen.
2. She has worked / has been working as a secretary for five years.
3. Those trees were grown (by us) ten years ago.
4. Mai is the youngest in the group.
5. The luggage is so heavy that she cannot/can’t carry it.
II.

1.The noise of the traffic prevented me (from) going to sleep.
2. My father used to smoke when he was young.
3. It’s five years since Peter and Jane moved to London.
4. His brother enjoys listening to music.
5. Have you cleaned the glass windows yet?

III.
1. I really enjoyed the firework which was displayed on the National Day.
2. I am not free today, so we can’t go to the beach.
https://123doc.org/trang-ca-nhan-3408296-loc-tin-tai.htm

23


Đề Tiếng Anh - Tuyển sinh vào 10 THPT chuyên Lam Sơn Thanh Hóa từ 2010 đến 2014

3. Jim arrived in Singapore on Monday evening.
4. You should do more grammar exercises in grammar books.
5. Why don’t we stay with an English family?

- Tổng điểm toàn bài: 60 điểm
- Thang điểm: 10
Điểm bài thi =
-

Tổng số điểm ở các câu đúng, từ đúng
6

Tổng điểm

làm tròn đến 0.25
------------------------ The end ------------------------SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO

THANH HOÁ
Đề chính thức
Đề thi gồm có: 04 trang

KỲ THI VÀO LỚP 10 THPT CHUYÊN LAM SƠN
NĂM HỌC: 2011 – 2012
Môn: TiếngAnh
(Dành cho thí sinh thi vào lớp chuyên Anh)
Thời gian làm bài:120 phút (không kể thời gian giao đề)
Ngày thi: 19 tháng 6 năm 2011

I. Phonetics: (5 points):
Part A: Choose and write in your answer sheet the word whose underlined part is
pronounced differently from the rest of the group . ( 3 points )
1. A. predict
B. environment
C. exist
D. precious
2. A. procedure
B. soldier
C. education
D. credit
3. A. east
B. great
C. lead
D. seat
Part B: Choose and write in your answer sheet the word whose stress pattern is
different from the rest of the group. ( 2 points )
4. A. fashion
B. unique
C. label
D. novel
5. A. computer
B. expression
C. instantly
D. appliance
II. Verb forms. (15 points):
Supply the correct form of the verb in the parentheses.
1. I can smell smoke. You (smoke) again! Lucy, you (not quit) last week?
2. Tom can’t come with us on Sunday. He (play) basketball. He does so every
Sunday.
3. Tomorrow, the actors (rehearse) the play for two months.
4. I have painted the house. It looks great! Those colours (go) well together.
5. She claims (meet) the Prince.
6. Imagine you ( be) in London now, where you (like) to visit?
7. It’s about time something (do) about traffic problems in big cities.
8. I still remember (take) to Thu Le zoo once.
9. Don’t panic, Sir. The doctor is due to arrive any minute. You see, he (be) here
https://123doc.org/trang-ca-nhan-3408296-loc-tin-tai.htm

24


Đề Tiếng Anh - Tuyển sinh vào 10 THPT chuyên Lam Sơn Thanh Hóa từ 2010 đến 2014

earlier but something (come) up at the hospital and he (have) to stay longer than
usual.
But don’t worry. He (examine) you as soon as he (get) here.
III. Word formation. (10 points)
Fill in each blank with the correct form of the word in capital letters. Write the
correct word in your answer sheet.
SNAKES
The (1. BELIEVE ) ......................... that all snakes are poisonous is wrong. Of
the 3,000 or so snake species (2. KNOW ) ....................... , 400 are dangerous and only
a few are (3. DEAD ) ...............................
Why do snakes bite? It’s a (4. DEFEND ) .................... mechanism to protect
themselves. Another reason is to kill their prey, a (5. NECESSARY ) ................... if
they are to live. In general, snakes won’t bite unless a (6. DISTURB ) ..................... of
some sort is caused.
Snake bites can cause severe (7. SWELL) ...................... , pain, dizziness and
difficulties in breathing. (8. RESTRICT) ........................ in the victim’s movements
and a feeling of
(9. EXHAUST) .......................... are common.
Of course there are many (10. EFFECT) ........................ antidotes available, which
should be given as soon as possible.
IV. Multiple- choice: (15 points).Choose the best option ( A, B, C or D) to complete
each sentence below and write in your answer sheet.
1. The woman and the dog ..................... passed my house yesterday made a lot of
noise.
A. who
B. which
C. that
D. they
2. We travelled ................... 6.45 train, which arrived at 8.30.
A. in the
B. on the
C. by the
D .by
3. - What should we do to help the poor in the neighborhood ?
- I ............. organizing a show to raise money.
A. suggest
B. say
C. talk
D ask
4. Banks in the United Kingdom don’t close at ........................
A. morning
B. lunchtime
C. lunch
D. evening
5. I ........................ sports to keep fit, not because I like it.
A. do
B. make
C. practise
D. train
6. Unlike other central provinces, Thanh Hoa has ................ raw materials.
A. hardly no
B. hardly some
C. hardly any
D. any hardly
7. He knew he really let his parents .................. when he failed the exam again.
A. out
B. of
C. in
D. down
8. In six years’ time those youngsters will become .......................
A. growns-ups
B. grown-ups
C. growing-up
D. growns-up
9. Articles and reports in newspapers ................. lots about UFO appearance.
A. tell
B. talk
C. speak
D. mention
10. Do you feel like going to the cinema tonight?
https://123doc.org/trang-ca-nhan-3408296-loc-tin-tai.htm

25


Tài liệu bạn tìm kiếm đã sẵn sàng tải về

Tải bản đầy đủ ngay

×