Tải bản đầy đủ

Đề đa HSG anh 9 tỉnh phú thọ 2015 2016

SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO
PHÚ THỌ
ĐỀ CHÍNH THỨC

KỲ THI CHỌN HỌC SINH GIỎI CẤP TỈNH
LỚP 9 THCS NĂM HỌC 2015-2016
Môn: TIẾNG ANH

Thời gian làm bài: 150 phút, không kể thời gian giao đê

HƯỚNG DẪN THÍ SINH LÀM BÀI THI
A. CẤU TẠO ĐỀ THI:
Đề thi gồm có 5 phần:
I. NGHE HIỂU (Listening)
: 10 câu.
II. NGỮ ÂM (Phonetics)
: 10 câu.
III. TỪ VỰNG VÀ NGỮ PHÁP (Lexico-grammar) : 35 câu.
IV. ĐỌC HIỂU (Reading):
: 25 câu.
V. VIẾT (Writing):

: 20 câu.
B. HƯỚNG DẪN THÍ SINH LÀM BÀI:
 Thí sinh làm toàn bộ bài thi trên đề thi theo yêu cầu của từng phần. Thí sinh phải viết câu trả lời vào
phần trả lời được cho sẵn ở mỗi phần. Trái với điều này, phần bài làm của thí sinh sẽ không được chấm
điểm.
 Đề thi gồm có 8 trang. Thí sinh phải kiểm tra số tờ đề thi trước khi làm bài.
 Thí sinh không được ký tên hoặc dùng bất cứ dấu hiệu gì để đánh dấu bài thi ngoài việc làm bài theo yêu
cầu của đề ra. Không được viết bằng mực đỏ, bút chì, không viết hai thứ mực trên tờ giấy làm bài.
Phần viết hỏng, ngoài cách dùng thước để gạch chéo, không được tẩy xóa bằng bất kỳ cách gì khác (kể cả
bút xóa màu trắng). Trái với điều này bài thi sẽ bị loại.
 Thí sinh nên làm nháp trước rồi ghi chép cẩn thận vào phần bài làm trên đề thi. Giám thị sẽ không phát
giấy làm bài thay thế đề và giấy làm bài do thí sinh làm hỏng.
 Giám thị không giải thích gì thêm về đề thi. Thí sinh không được sử dụng bất cứ tài liệu gì kể cả từ điển.

SECTION 1. LISTENING
I. Part 1. Complete the form below. Write NO MORE THAN THREE WORDS OR
NUMBERS for each answer. You will hear the recording twice. (10 points)
LIBRARY INFORMATION
For registration, the man must take:
 Two (1)__________
 Two forms of I.D.e.g. driving licence, (2)_________
Cost to join per year (without current student card): (3) £__________
Number of items allowed: (members of public): (4)____________
Fines start at (5) £__________
Write your answers here:

1 …………….. 2........................ 3......................... 4........................ 5.....................
II. Part 2:
You will hear a conversation between a man (Marco) and his wife (Sarah) about the
film they’ve just seen at the cinema and decide whether each sentence is correct (T) or
incorrect (F). (10 points)
1. Marco and Sarah agree that the city in the film was London.
2. Marco feels that the length of the film made it rather boring.
3. Sarah was upset about how some of the audience behaved during the film.
4. Sarah was disappointed with the way the main actor performed.
5. Marco thinks this film is the best the director has made.
Write your answers here:

1 ………..


2..................

3...................

http://violet.vn/nguyenthienhuongvp77

4..................

5................
Page 1 of 10


SECTION 2: PHONETICS
III. Choose the word whose underlined
answers in the space provided. (10 points)
1. A. notice
B. post
2. A. river
B. rivalry
3. A. muscles
B. needles
4. A. sacred
B. died
5. A. catastrophe
B. confidence

part is pronounced differently. Write your
C. monument
C. icon
C. routes
C. naked
C. recipe

D. comb
D. stripe
D. wardens
D. wanted
D. sesame

Write your answers here:

1 ………..... 2................... 3....................

4..................

5................

IV. Choose the word whose stress pattern is different from the other three of the group.
Write your answers in the space provided. (10 points)
1. A. readable
B. satisfy
C. evidence
D. distinguish
2. A. relationship B. deliberate
C. customer
D. equipment
3. A. participate B. literature
C. intimate
D. powerful
4. A. baggy
B. chairman
C. dumping
D. severe
5. A. antonym
B. consequence C. opponent
D. lunatic
Write your answers here:

1 …………….. 2........................ 3......................... 4........................ 5.....................
SECTION 3. LEXICO - GRAMMAR
V. Choose the correct answer to complete each of the following sentences. Write your
answers in the space provided. (40 points)
1. Your parents must be proud of your result at school". - "_______"
A. Sorry to hear that.
B. I am glad you like it.
C. Thanks. It's certainly encouraging.
D. Of course
2. Is it necessary that I _____ here tomorrow?
A. am being
B. will be
C. be
D. would be
3.When you use the Internet, you have so much information at your ______.
A. fingers
B. hands
C. thumbs
D. fingertips
4. I read the contract again and again _______ avoiding making spelling mistakes
A. in terms of
B. by means of
C. with a view to D. in view of
5. Not until a monkey is several years old ________to exhibit signs of independence
from its mother.
A. beginning
B. does it begin C. and begin
D. it begins
6. I must go to the dentist and ___________
A. get my teeth to take care of
B. take care of my teeth
C. my teeth be taken care of
D. get my teeth taken care of
7. He had travelled
for 20 years and then he decided to return home.
A. farther away
B. far and wide
C. far from it
D.farthest of all
http://violet.vn/nguyenthienhuongvp77

Page 2 of 10


8. “You should stop working too hard
you’ll get sick.”
A. or else
B. if
C. in case
D. whereas
9. He carried a(n)
driving license.
A. artificial
B. unfaithful
C.untrue
D. false
10. Despite playing under strength, the village team _____ beat the rivals.
A. could
B. were able to
C. couldn’t
D. weren’t able to
11.The government has introduced _______.
A. a children’s clothes tax
B. a tax on children clothes
C. a children clothes tax
D. a tax on children’s clothes
12. ______, they slept soundly.
A. Hot though was the night air
B. Hot though the night air was
C. Hot the night air as was
D. Hot although the night air was
13. He suddenly saw Sue ____ the room. He pushed his way ____ the crowd of people to
get to her.
A. across…through
B. over…through
C. across…across
D. over…along
14. Nobody likes his behaviour, ________?
A. do they
B. don’t they
C. does he
D. doesn’t he
15. I like that photo very much. Could you make an _____ for me?
A. increase
B. enlargement
C. extension
D. expansion
16. – “When are you planning to resign?”
- “By Christmas....................”
A. no later
B. until lately
C. at the latest
D. if not later
17. Please _____ your luggage and leave now. I can’t stand your presence any more.
A. throw off
B. pack up
C. fit in
D. pile up
18. _______, he would have been able to pass the exam.
A. Studying more
B. Had he studied more
C. If he studied more
D. If he were studying more
19. Joe seemed to be in a good mood, ____ he snapped at me angrily when I asked him
to join us.
A. yet
B. for
C. and
D. so
20. I had to pay through the nose to get my car repaired at a service station in the middle
of the desert.
A. spend less money than usual
B. pay too much for something
C. make a lot of money
D. cost a lot of money
Write your answers (A, B, C or D) here
1 ………..

2................... 3.................... 4...................

5................

6 ………..

7................... 8.................... 9...................

10..............

11 ….…...

12.................

13.................

14................. 15...............

16 ……....

17.................

18.................

19................. 20...............

http://violet.vn/nguyenthienhuongvp77

Page 3 of 10


VI. There is one mistake in each sentence. Identify the mistake and write your
correction in the space provided. (10 points)
1. Humus, a substance found in soil, is soft and spongy and enables plant roots to
send out tiny hair through that they absorb water and food.
2. From the monitoring of earthquake waves it is evidence that the Earth’s outer
core is liquid, whereas the inner one is solid.
3. People tend to make a lot of shopping at Xmas time.
4. Stuart stopped to write his letter because he had to leave for the hospital.
5. A fully grown male mountain lion may be eight long feet.
Write your answers here:
1

2

3

4

5

Mistake

…………….

……………

……………

……………

……………

Correction

……………

……………

…………

……………

……………

VII. Supply the correct form of the words in bracket. Write your answers in the space
provided. (10 points)
1. She supports her theory with......................evidence. (COPY)
2. Will it ever be possible for the human race to reach the extreme............. of the
universe? (BOUND)
3. He says he had no intention of hurting me, but I am sure he hit me...........
(PURPOSE)
4. Safety tests on old cars have been............................... throughout Europe.
(STANDARD)
5. The teacher warned the children that if they................again, they would be
punished. (BEHAVE)
Write your answers here:

1 …………….. 2........................ 3......................... 4........................ 5.....................
VIII. Supply the correct form and tense of the verbs in brackets (10 points)
1. We would like (invite) ....... to the president’s reception, but we weren’t.
2. Did you know that Oscar Wilde (live) .......... in Paris during his final years?
3. There was no sign indicating that the cottage (break) .......... into.
4. Without their valuable assistance we (never, gather) ........... enough money for our
son’s operation.
5. By the time I go to bed tonight, I (write) .......... more than ten pages of the novel.
Write your answers here:

1 …………….. 2........................ 3......................... 4........................ 5.....................
SECTION 4. READING
http://violet.vn/nguyenthienhuongvp77

Page 4 of 10


IX. Exercise 1: Read the passage and choose the best option to complete the passage
(20 points)
Why is it that many teenagers have the energy to play computer games until late at
night but can’t find the energy to get out of bed (1) ________ for school? According to a
new report, today’s generation of children are in danger of getting so (2)_______ sleep
that they are putting their mental and physical health at (3)_______. Adults can easily
survive on seven to eight hours’ sleep a night, (4)_______teenagers require nine or ten
hours. According to medical experts, one in five youngsters (5)________ anything
between two and five hours’ sleep a night less than their parents did at their age.
This (6) _____ serious questions about whether lack of sleep is affecting children’s
ability to concentrate at school. The connection between sleep deprivation and lapses in
memory, impaired reaction time and poor concentration is well (7) _______. Research
has shown that losing as little as half an hour’s sleep a night can have profound effects
(8) ______how children perform the next day. A good night’s sleep is also crucial for
teenagers because it is while they are asleep (9)______ they release a hormone that is
essential for their ‘growth spurt’ (the period during teenage years when the body grows at
a rapid rate). It’s true that they can, to some (10) ______, catch up on sleep at weekends,
but that won’t help them when they are dropping off to sleep in class on a Friday
afternoon.
1. A. behind time
B. about time
C.in time
D. at time
2. A. few
B. less
C. much
D. little
3. A. jeopardy
B. threat
C. risk
D. danger
4. A. or
B. because
C. whereas
D. so
5. A. puts
B. gets
C. brings
D. makes
6. A. raises
B. rises
C. results
D. comes
7. A. organized
B. arranged
C. established
D. acquired
8. A. in
B. on
C. to
D. at
9. A. at which
B. which
C. where
D. that
10. A. rate
B. extent
C. level
D. point
Write your answers here:
1 ………..... 2................... 3....................

4..................

5................

6 ………..... 7................... 8....................

9..................

10...............

X. Exercise 2: Read the following passage and choose the best answer to each
question. (10 points)
Universally acclaimed as America’s greatest playwright, Eugene O’Neill was born in
1888 in the heart of the theater district in New York City. As the son of an actor he had
early exposure to the world of the theater. He attended Princeton University briefly in
1906, but returned to New York to work in a variety of jobs before joining the crew of a
freighter as a seaman. Upon returning from voyages to South Africa and South America,
he was hospitalized for six months to recuperate from tuberculosis. While he was
recovering, he determined to write a play about his adventures on the sea. He went to
Harvard, where he wrote the one-act Bound East for Cardiff. It was produced on Cape
http://violet.vn/nguyenthienhuongvp77

Page 5 of 10


Cod by the Provincetown Players, an experimental theater group that was later to settle in
the famous Greenwich Village theater district in New York City. The Players produced
several more of his one-acts in the years between 1916-1920. With the full-length play
Beyond the Horizon, produced on Broadway in 1920, O’Neill’s success was assured. The
play won the Pulitzer prize for the best play of the year. O’Neill was to be awarded the
prize again in 1922, 1928, and 1957 for Anna Christie, Strange Interlude, and Long
Day’s Journey Into Night. Although he didn’t receive the Pulitzer prize for it, Mourning
becomes Electra, produced in 1931,is arguably his most lasting contribution to the
American theatre. In 1936, he was awarded the Nobel Prize.
O’Neill’s plays, forty-five in all, cover a wide range of dramatic subjects, but several
themes emerge, including the ambivalence of family relationships, the struggle between
the sexes, the conflict between spiritual and material desires, and the vision of modern
man as a victim of uncontrollable circumstances. Most of O’Neill’s characters are
seeking for meaning in their lives. According to his biographers, most of the characters
were portraits of himself and his family. In a sense, his work chronicled his life.
1. How many times was O’Neill awarded the Pulitzer Prize?
A. Five
B. Three
C. Four
D. One
2. The word “briefly” in paragraph 1 is closest in meaning to__________.
A. without enthusiasm
B. on scholarship
C. seriously
D. for a short time
3. What does the author mean by the statement in paragraph 2: “According to his
biographers, most of the characters were portraits of himself and his family. In a sense,
his work chronicled his life”?
A. His biographers took pictures of him with his family.
B. His biography contained stories about him and his family.
C. He had paintings of himself and members of his family.
D. He used his family and his own experiences in his plays.
4. The author mentions all of the following as themes for O’Neill’s plays
EXCEPT__________.
A. adventures at sea
B. life in college
C. relationships between men and women D. family life
5.
We can infer from information in the passage that O’Neill’s plays were not
__________.
A. autobiographical
B. controversial
C. popular
D. optimistic
Write your answers here:

1 ………..

2..................... 3...................... 4..................... 5...................

XI. Exercise 3: Gap-filling. Fill in each numbered blank with ONE suitable word. (20
points)
Every culture has its own unwritten list of behavior that is acceptable. Every
society .....(1)..... has its taboos, or types of behavior that are considered the
http://violet.vn/nguyenthienhuongvp77

Page 6 of 10


violation of .....(2) ..... manners. If you travel to .....(3) ..... country, on business or
vacation, it is really helpful to learn some of that country's customs so that you
needn't insult .....(4) ..... local people there.
The word “taboo” comes .....(5)..... the Tongan language and it is used in modern
English to describe .....(6)..... and non-verbal behavior that is forbidden .....(7)..... to
be avoided. In spite of people's common thought, .....(8)..... are not universal and
they tend to be specific to certain .....(9)..... or country, and usually form around a
community’s values and beliefs. Therefore, .......(10)...... is considered acceptable
behavior in one country may be a serious taboo in another.
Write your answers here:

1 ………..

2..................... 3...................... 4..................... 5...................

6 ………..

7..................... 8...................... 9..................... 10.................

SECTION 5. WRITING
XII. Sentence transformation (20 points)
Complete the second sentence, using the word given in bold. Do not change the word
given. You must use between three and six words, including the word given. There is
an example at the beginning (0).
Write only the missing words in the space provided.
0. I last saw him at my 21st birthday party.
since
I……haven’t seen him since ..... my 21st birthday party.
1. I don’t usually make such foolish mistakes.
habit
I’m.................................................................................. such foolish mistakes.
2. I’m not sure which year saw the abolition of capital punishment in this country. did
I’m not sure when they..................................................................... capital punishment
in this country.
3. Of all the cities I know, there are few that are more beautiful than St. Petersburg.
loveliest
St. Petersburg is one .............................................................................visited.
4. Most medical students study for their degrees until they are 25. graduate
Most medical students............................................................... of 25.
5. I really don’t want to tidy my room right now.
feel
I really don’t.........................................................my room right now.
6. Please don’t leave the building because we might need to speak to you again. case
Please don’t leave the building.....................................................to speak to you again.
7. My elder sister likes to look after small children.
care
My elder sister enjoys...................................................small children.
8. The meeting probably won’t last more than a few minutes. likely
The meeting............................................................. on for more than a few minutes.
http://violet.vn/nguyenthienhuongvp77

Page 7 of 10


9. Last night the theater was almost empty. anybody
Last night..................................................................... the theater.
10. I can’t promise that you will get the job. guarantee
There................................................................will get the job.
XIII. Sentence building. (20 points)
Complete the letter using the words given. Make all the changes and additions if necessary.

Dear John,
1. last letter / you / kindly offer / put / me / your flat / I / be / Berlin.
...........................................................................................................................
2. I/ be / afraid / I / unable / take / offer / time being.
...........................................................................................................................
3. My father / so sick / I / to stay / home / care / him.
...........................................................................................................................
4. He / very sick / I cannot / him / alone.
...........................................................................................................................
5. My brother / also / help / look / Dad / but / he / now / away / business trip / Paris.
..........................................................................................................................................
..........................................................................................................................................
.........
6. I / hope / be able / come / Berlin / later / end / year, / perhaps / January.
...........................................................................................................................
7. If / room / free / I / glad / stay / you.
...........................................................................................................................
8. I / let / know / plan / soon / possible / order / not interfere / own plan.
...........................................................................................................................
9. Thank / much / again / offer.
..........................................................................................................................
10. I / not / wait / see / you / Berlin .
...........................................................................................................................
With love,
Maria.
............The end...........

http://violet.vn/nguyenthienhuongvp77

Page 8 of 10


SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO
PHÚ THỌ
ĐỀ CHÍNH THỨC

HƯỚNG DẪN CHẤM THI CHỌN HỌC SINH GIỎI CẤP TỈNH
LỚP 9 THCS NĂM HỌC 2015-2016
Môn: TIẾNG ANH
(Hướng dẫn chấm có 02 trang)

SECTION 1: LISTENING
I.
Part 1: Complete the form below. Write NO MORE THAN THREE WORDS OR
NUMBERS for each answer. You will hear the recording twice.
(5 X 2 = 10 points)
1. (passport) photos / (passport) photographs
4. 8
2. (a) bank statement
5. 1.50
3. 125 (per year)
II. Part 2: You will hear a conversation between a man (Marco) and his wife (Sarah)
about the film they’ve just seen at the cinema and decide whether each sentence is correct
(T) or incorrect (F) (5X2 = 10 points)
1. T
2. F
3. T
4. F
5. F
SECTION 2: PHONETICS
III. Choose the word whose underlined part is pronounced differently. Write your answers in
the space provided. (5X2 = 10 points)
1. C
2. A
3. C
4. B
5. B
IV. Choose the word whose stress pattern is different from the other three of the group. Write
your answers in the space provided. (10 points)
1. D
2. C
3. A
4. D
5. C
SECTION 3: LEXICO-GRAMMAR
V. Choose the correct answer to complete each of the following sentences. Write your
answers in the space provided. (20X2 = 40 points)
1. C
2. C
3. D
4. C
5. B
6. D
7. B
8. A
9. D
10. B
11. D
12. B
13. A
14. A
15. B
16. C
17. B
18. B
19. A
20. B
VI. Error identification:
There is one mistake in each sentence. Identify the mistake and write your correction in
the space provided. (5x2 = 10 points) (1 error x 1) + (1 correction x 1)
1
2
3
4
5
Mistake
that
make
to write
long feet
evidence
Correction
which
do
writing
feet long
evident
VII. Word form:
Supply the correct form of the words in bracket. Write your answers in the space provided.
(5x2 = 10 points)
1. copious
2. boundaries
3. purposefully 4. standardised 5. misbehaved
(standardized)
VIII. Verb form:
Supply the correct form and tense of the verbs in brackets (5x2 = 10 points)
1. to have been invited

2. lived

3. had been broken

http://violet.vn/nguyenthienhuongvp77

4. would never
have gathered

5. will have
written
Page 9 of 10


SECTION FOUR: READING
IX. Exercise 1: Read the passage and choose the best option to complete the passage
(10x2 = 20 points)

1. C
2. D
3. C
4. C
5. B
6. A
7. C
8. B
9. D
10. B
X. Exercise 2: Read the following passage and choose the best answer to each question.
(5x2 = 10 points)

1. C
2. D
3. D
4. B
5. D
XI. Exercise 3: Gap-filling. Fill in each numbered blank with ONE suitable word.
(10x2 = 20 points)
1. also
2. good
3. another
4. the
5. from
6. verbal
7. or
8. taboos
9. culture
10. what
SECTION FIVE. WRITING
XII. Sentence transformation : (10x2 = 20 points)
1. not in the habit of making
2. did away with
3. of the loveliest cities I have
4. don’t (do not) graduate until the age
5. feel like tidying
6. in case we need/ have
7. taking care of
8. is unlikely to go/ carry
9. there was hardly anybody in/ at
10. is no guarantee that you
XIII. Sentence building:
Complete the letter using the words given. Make all the changes and additions if necessary.
(10x2 = 20 points)
Dear John,
1. In your last letter, you kindly offered to put me in your flat while/ when I am in Berlin.
2. I am afraid (that) I am unable to take your offer for the time being.
3. My father is so sick that I have to stay (at) home to take care of him.
4. He is very sick, so I can not leave him alone.
5. My brother also helped (to) look after (my) Dad, but he is now away on his/ a business trip
in Paris.
6. I hope to be/(that) I will be able to come to Berlin later by/ at the end of this year, or perhaps
in January.
7. If the/your room is free, I am/would be glad to stay with you.
8. I will let you know my plan as soon as possible in order not to interfere with your own plan.
9. Thank you very much again for your/ the offer.
10. I can not wait to see you in Berlin.
With love,
Maria.
THE END.
Tổng: 200 points; Điểm bài thi được quy về: 200/10 = 20.
Ghi chú: Nếu thí sinh có câu trả lời khác so với hướng dẫn chấm trên đây nhưng đúng thì
giám khảo vẫn cho điểm tương ứng với câu đó.

http://violet.vn/nguyenthienhuongvp77

Page 10 of 10



Tài liệu bạn tìm kiếm đã sẵn sàng tải về

Tải bản đầy đủ ngay

×