Tải bản đầy đủ

đề thi anh chuyên tỉnh thái nguyên năm học 20172018

Sở Giáo dục và Đào tạo Thái Nguyên
thi tuyển sinh lớp 10 THPT Chuyên
năm học 2017 - 2018

Đề chính thức

P N Môn thi: Tiếng anh
(dành cho thí sinh thi vào chuyên tiếng Anh)
Ngày thi: 8/6/2017
Thời gian: 180 phút (không kể thời gian giao đề)

(Thí sinh làm bài trực tiếp vào đề thi theo h-ớng dẫn d-ới mỗi câu)

Điểm
Bằng số

Giám khảo số 1
(họ tên, chữ ký)

Giám khảo số 2
(họ tên, chữ ký)


Số phách
(do chủ tịch HĐ ghi)

Bằng chữ

thi ny gm cú 6 trang c ỏnh s t 1 - 7. Thớ sinh kim tra s trang thi trc khi lm bi.

SECTION A. PHONETICS
Choose the word which has the underlined part pronounced differently from that of the others.
Example: 00. A. man
B. bad
C. many
D. manage
Answer: 00. C
01. A. card
B. heard
C. hearth
D. heart
02. A. encounter
B. entrust
C. enlarge
D. enter
03. A. measure
B. vision
C. pleasure
D. pension
04. A. scene
B. scare
C. scheme
D.scout
05. A. export
B. exploit
C. exam
D. except
01. B

02. D

03. D


04. A

05. C

SECTION B. GRAMMAR AND VOCABULARY
I. Choose the correct answer A, B, C or D.
06. No matter how loudly you shout to him he wont hear you, he is as deaf as a___________.
A. bat
B. stump
C. tomb
D. post
07. When I finish writing this composition, Im going to _______ and go to bed.
A. make time
B. hit the day
C. hit the big time
D. call it a day
08. It could have been a lot worse _______ there.
A. when he was not
B. whether or not he had been
C. for he had not been
D. had he not been
09. After a lengthy debate, the spokesman announced the board had _______ a unanimous conclusion.
A. commited
B. solved
C. reached
D. compromised
10. I am very sorry, our shop is now out of ____________
A. stock
B. order
C. date
D. question
11. The three men were________arrest for robbing a bank.
A. in
B. under
C. on
D. of
12. I think Lan may know the answer, but I cant say for___________.
A. doubt
B. sure
C. short
D. good
13. Annie was so_________in her work that she didnt notice when I came in.
A. busy
B. wrapped up
C. falling
D. concentrating
1


14. You may feel sure the casting will be done perfectly, just _________ your trust in me and you will see
I’m right.
A. lay
B. forward
C. grant
D. allow
15. His parents have always wanted Phillip to set a good ___________ to his younger brothers both at
school and at home.
A. form
B. model
C. pattern
D. guidance
06. D
11. B

07 D.
12 .B

08. D
13. B

09. C
14. A

10. A
15. B

II. Put the words in the correct form
16. The refreshment they treated us to were _________and most delicious. (PLENTY)
17. The incident on the western ___________may have negative consequence upon our mutual relations.
(FRONT)
18. No wonder Anthony escaped abroad after having spent his boyhood in such _________conditions.
(MISERY)
19. The residential districts __________by the Pakistani families are subsidized by the government.
(HABIT)
20. Your __________was short of miraculous. Imagine what could have happened if the ejector seat
hadn’t worked properly. (SURVIVE)
21. Thanks to the ________promotion of the book its publishers have received impressive number of
orders from around the country. (EXTEND)
22. Will the Eurosport channel provide any __________for the approaching Tour de France? (COVER)
23. We are going to have quite an upsetting __________sense of humor and that’s why he is so welcome
in every company. (EXCEPT)
24. I was overcome with great __________when my invitation was rejected by most of my friends.
(BITTER)
25. Mary has no practical experience in treating sick animals. She has only __________knowledge of the
subject. (BOOK)
16. plentiful
21. extensive

17. frontier
22. coverage

18. miserable
23.exceptional

19. inhabited
24. bitterness

20. survival/surviving
25. bookish

III. Add the suitable verbs to make the correct phrasal verbs.
boil
give

break
know

brush
let

cover
look

cut
rule

dry
think

ease
walk

freshen

26. We were _____________down by the actors who had promised to support our action, but didn’t
appear at the charity event.
27. The twin brothers are so much alike. It’s interesting how their parentss can _________them apart.
28.
- “ How many metres of this cloth do I need to ___________up into two skirts?
- “ Two metres should be enough, madam.”
29. It’s been pouring heavily since early morning and it doesn’t look like the rain is going to
_________off soon.
30. The drinking water supplies had __________up quickly and castaways were forced to penetrate the
desert island thoroughly in search of fresh resources.
31. Alfred is said to be an enomoursly generous person. He often __________of his savings for help
towards the homeless.
32. The conflict in the production department ___________down to the employees’dissatisfaction with
their wages. There is nothing more to it.
2


33. Firstly, you should ___________through the possible consequences of your actions before taking any
rash decisions.
34. Sandra’s been offered a job of an interpreter in Madrid. But, I guess she will have to ________up on
her Spanish before she is fully accepted.
35. What does die Worstellung mean? I don’t know___________it up in you German dictionary.
36. I’m feeling awfully tired, so I’d better go and ___________myself up with a good bath.
37. Further obstacles cannot be definitely___________out, but it’s our obligation to carry on with the
investigation until it’s complete.
38. There are rumours that the ministers have tried to ___________up the news of the recent affair so as
not to lose face with public.
39.
- “ How old were you when the war_____________out?”
- “I was in my teens then”
40. “ What’s wrong with Mr Downey?” – “ Oh, he’s been down in the dumps since his wife _________
out on him last month.
26. let
27. know
28. cut
29. ease
30. dried
31. gives
32. boiled
33. think
34. brush
35.look
36. freshen
37. ruled
38. cover
39.broke
40. walked
IV. Replace each italicized word with a synonymous one
The huge (41) mountain of Kilimanajo is one of the most distinctive (42) entities within the serve
land of African wilderness. Rivers carrying life to the forests and jungles below flow from beneath the
eminence, whereas in the endless plains of this continent an astonishing (43) diversity of animal species
have envolved to take advantage of the immense (44) African habitat. They have adapted and survived
(45) in their different shapes and sizes. Some of them are big, some small, some eat plants and some live
on meat. There are those which wander (46) alone, unlike the others which gather (47) in herds. The
multiplying millions of herbivores and balanced by the frightnening (48) meat eaters – carnivores whose
body build has bee shaped for speed (49) and for the strength indispensable (50) to outmanoeuvring their
prey.
41. A. gorgerous
B. squalid
C. mighty
D. vigorous
42. A. peculiar
B. intrinsic
C. solitary
D. unanimous
43. A. bewildering
B. staggering
C. appalling
D. exasperating
44. A. prodigious
B. prevalent
C. supreme
D. cumbersome
45. A. retained
B. excelled
C. borne
D. endured
46. A. strive
B. growl
C. roam
D. rumble
47. A. assemble
B. consign
C. spread
D. commence
48. A. indignant
B. ruthless
C. exquisite
D. intimidating
49. A. quandary
B. velocity
C. conundrum
D. miscellany
50. A. volatile
B. righteous
C. prodigal
D. imperative
41. C
46. C

42. A
47. A

43. B
48. D

44. A
49. B

45.D
50. D

SECTION C. READING
I. Read the text and fill only one suitable word in each blank.
Bill Gates is a very important person in the (51)________ industry. He (52)________ been chief
executive officer of Microsoft Corporation for several years. He is (53)_________ the richest person in
the world. How did he do it?
He learned a lot (54) _________ his parents. While Bill was going to school, his father went to
college, got a degree, and (55) _________ a successful lawyer. From this, Bill learned that you have to
work hard (56) ________ you want something. His mother was a very busy teacher, but she enjoyed (57)
3


________ to parties. From this, he learned something else: (58) ________ you want to work hard and
play hard, you have to (59)________ a schedule.
When Bill was young, he spent a lot of time alone. (60) ________ most of his friends were playing,
Bill read all of the World Book Encyclopedia and (61) ________ it when he was eight years old.
Bill’s childhood was not all work, (62) ________ . He (63) ________ to play a lot of sportsswimming, water, skiing, tennis. He was very serious (64) ________ sports. He loved winning and he
hated (65)________ When Bill got older he spent more and more (66) ________ working and playing
(67) ________ a computer.
Before he was twenty, Bill developed the world’s first computer (68) ______ for the personal
computer. Once he was thinking about the future, he realised something important. He thought that every
home was (69) _____ to have a computer, and every computer would (70) ______ software- his software.
He said, “I’m going to make my first million dollars on software by the time I’m 25.” And he did.
51. computer
56. if
61. finished
66. time

52. has
57. going
62. however
67. on

53. also
58. If
63. used
68. language

54. from
59. make
64. about
69. going

55. became
60. While
65. losing
70. need

II. You are going to read an extract from a magazine article about psychology. Five paragraphs
have been removed from the extract. Choose from the paragraphs A-F the one which fits each gap
(71- 75). There is one extra paragraph which you do not need to use. Write your answers into the
box below.
Unless you're a loner, you're probably a member of many different groups. Some are long lasting, like
your family, while others, such as a football crowd, are temporary. Every group functions in different
ways but there are still some common psychological features to any group.
(71) __________
Being part of a group changes the way you behave. The presence of others has a generally arousing effect
on the nervous system. This is natural - you don't know what they will do. They may move about, speak
to you, or even attack you, and your brain has to pay attention to all these messages. Having others
around is just distracting. It divides your attention, so you can't focus on the task in hand.
(72) __________
But when it comes to complex tasks, the prospect of not being evaluated may free you from anxiety, so
encouraging you to perform better. To test this, psychologists asked volunteers to carry out a complex
computer task in separate rooms. Some were told performance would be evaluated individually - causing
performance anxiety - while others were told the results would be averaged with the rest of the group. As
expected, the second group did better than the first.
(73) __________
The problem becomes even worse when individuals are disguised with war paint or uniforms. Analysis
shows that the more people there are in a mob, the greater the antisocial behaviour. Being 'submerged'
within a group does have many negative connotations but it's not always a bad thing. Instead of thinking
about a rowdy mob, think of relaxing, dancing and enjoying yourself at a party where you are also just a
part of the crowd.
(74) __________
But surprisingly, research has shown that the use of this technique by groups isn't that effective in either
the number or quality of ideas generated. You get better results if you set people to work individually on a
problem. We also tend to assume that decisions made by groups are better than those made by
individuals, which is why we form committees.
(75) __________
4


But any group can get a decision badly wrong because their thought processes can go awry. This is a
process psychologists call 'groupthink'. A close-knit group of advisers isolated from argument and
criticism can grow to believe they can do no wrong. The group then becomes more important than the
individuals who are part of it. Further, a leadership style which concentrates on the group rather than the
individual can contribute to this.
For a group and its behaviour are shaped by who is in charge and the roles the other members play. A
good front man or woman is persuasive, not directive, communicates and speaks clearly, listens well and
appeals to group members' emotions and feelings as well as thoughts and ideas. Many, but not all, leaders
show dominance in the group. But the dominant person in the group doesn't always make the best leader,
and it isn't necessarily true that having the smartest people always makes for the most successful group.
A.
This lack of individual accountability may lead to people letting go of their inhibitions - a process known
as 'deindividuation'. Sometimes this is dangerous, releasing violent and impulsive behaviours that
individuals would never dream of indulging in alone.
B.
They have a need for power, characterised by talking a lot, wanting to be listened to and to make
decisions. In a group it can be easy to spot the dominant people. They make eye contact, point and even
touch people but don't encourage return gestures. Such behaviour studies have been key in
shaping business organisation.
C. For example, in general, humans are social animals, that's why we get together in groups in the first
place. Important elements of our individual identity come from being part of a group. Most people enjoy
being in a group - it's a way of forming emotionally satisfying relationships.
D.
But it has to be a carefully selected team, not a randomly generated group, if creative decisions are to be
made. In fact, theory on team building has shown that it is better if people work in small teams of
complementary pairs. Big teams don't get anything done, even though people like them.
E.
So, how does all this stimulation affect achievement? It has been argued that people do better on simple
well-rehearsed activities when they're with others than when they are alone. Also, if their individual
efforts within the group are not being monitored, there's a tendency to relax and merge into the crowd.
F.
Another positive feature of groups is that they generate ideas and opinions, and use these to make
decisions. That's why the modern trend in teaching is for students to work in small groups to prepare
presentations and why brainstorming is so popular in the work context.
71. C
72. E
73. A
74. F
75. D
III. Read the following passages and choose the best answer to the questions:

The Risks of Cigarette Smoke
Discovered in the early 1800s and named nicotianine, the oily essence now called nicotine is the
main active ingredient of tobacco. Nicotine, however, is only a small component of cigarette smoke,
which contains more than 4,700 chemical compounds, including 43 cancer-causing substances. In recent
times, scientific research has been providing evidence that years of cigarette smoking vastly increases the
risk of developing fatal medical conditions.
In addition to being responsible for more than 85 per cent of lung cancers, smoking is associated
with cancers of, amongst others, the mouth, stomach and kidneys, and is thought to cause about 14 per
cent of leukemia and cervical cancers. In 1990, smoking caused more than 84,000 deaths, mainly
resulting from such problems as pneumonia, bronchitis and influenza. Smoking, it is believed, is
responsible for 30 per cent of all deaths from cancer and clearly represents the most preventable cause of
cancer in countries like the United States today.
5


Passive smoking, the breathing in of the side-stream smoke from the burning of tobacco between
puffs or of the smoke exhaled by a smoker, also causes a serious health risk. A report published in 1992
by the US Environmental Protection Agency (EPA) emphasized the health dangers, especially from sidestream smoke. This type of smoke contains more, smaller particles and is therefore more likely to be
deposited deep in the lungs. On the basis of this report, the EPA has classified environmental tobacco
smoke in the highest risk category for causing cancer.
As an illustration of the health risks, in the case of a married couple where one partner is a smoker
and one a non-smoker, the latter is believed to have a 30 per cent higher risk of death from heart disease
because of passive smoking. The risk of lung cancer also increases over the years of exposure and the
figure jumps to 80 per cent if the spouse has been smoking four packs a day for 20 years. It has been
calculated that 17 per cent of cases of lung cancer can be attributed to high levels of exposure to secondhand tobacco smoke during childhood and adolescence.
A more recent study by researchers at the University of California at San Francisco (UCSF) has
shown that second-hand cigarette smoke does more harm to non-smokers than to smokers. Leaving aside
the philosophical question of whether anyone should have to breathe someone else’s cigarette smoke, the
report suggests that the smoke experienced by many people in their daily lives is enough to produce
substantial adverse effects on a person’s heart and lungs.
The report, published in the Journal of the American Medical Association (AMA), was based on
the researchers’ own earlier research but also includes a review of studies over the past few years. The
American Medical Association represents about half of all US doctors and is a strong opponent of
smoking. The study suggests that people who smoke cigarettes are continually damaging their
cardiovascular system, which adapts in order to compensate for the effects of smoking. It further states
that people who do not smoke do not have the benefit of their system adapting to the smoke inhalation.
Consequently, the effects of passive smoking are far greater on non-smokers than on smokers.
This report emphasizes that cancer is not caused by a single element in cigarette smoke; harmful
effects to health are caused by many components. Carbon monoxide, for example, competes with oxygen
in red blood cells and interferes with the blood’s ability to deliver life-giving oxygen to the heart.
Nicotine and other toxins in cigarette smoke activate small blood cells called platelets, which increases
the likelihood of blood clots, thereby affecting blood circulation throughout the body.
76. According to the information in the text, leukaemia and pneumonia
A. are responsible for 84,000 deaths each year.
B. are strongly linked to cigarette smoking.
C. are strongly linked to lung cancer.
D. result in 30 per cent of deaths per year.
77. According to information in the text, intake of carbon monoxide
A. inhibits the flow of oxygen to the heart.
B. increases absorption of other smoke particles.
C. inhibits red blood cell formation.
D. promotes nicotine absorption.
78. According to information in the text, intake of nicotine encourages
A. blood circulation through the body.
B. activity of other toxins in the blood.
C. formation of blood clots.
D. an increase of platelets in the blood.
Read the following statements, then write
YES if the statement reflects the claims of the writer
NO if the statement contradicts the claims of the writer
NOT GIVEN if it is impossible to say what the writer thinks about this
79. If one partner in a marriage smokes, the other is likely to take up smoking.
80. Teenagers whose parents smoke are at risk of getting lung cancer at some time during their lives.
76. B

77. A

78. C

79. NOT GIVEN

6

80. YES


SECTION D.WRITING
I. Finish the second sentence in such a way that it has the same meaning as the one printed before it.
81. It was such a dirty beach that we decided not to stay.
 The beach was so dirty that we decided not to stay.
 The beach was such a dirty place that we decided not to stay.
 The beach was not clean enough for us to stay./ The beach was too dirty for us to stay.
82. A lot of children and old people have to go to hospitals because of the cold climate.
 Because the climate is very cold, a lot of children and old people have to go to hospitals
83. The only way you can become a good athlete is by training hard every day.
 Only by training hard every day can you become a good athlete
84. “Could you guard against my handbag while I go to the toilet?”
 “Could you keep an eye on my handbag while I go to the toilet?”
85. No matter how hard I tried, I could not open the window.
 Try as hard as I might, I could not open the window.
86. My advice to you is to go to the doctor’s.
 If I were you, I would go to the doctor’s
87. The train journey from London to Bristol takes two hours.
 It is a two-hour train journey from London to Bristol
88. How many competitors were there in the game yesterday?
 How many people took part/ participated/ joined in the game yesterday?
89. I was not surprised that you did very well in your exam.
 It came as no surprise to me (to hear ) that you did very well in your exam
90. I don’t really want to visit the museum.
 I’d rather not go to/ visit the museum./ I’d rather stay at home than go to/ visit the museum.
II. Complete the second sentence so that it has a similar meaning to the first sentence using the word given. Do
not change the word given.
91. At least some of you may be obliged to sign the agreement. (under)
 At least some of you may be an obligation to sign the agreement.
92. Suddenly, the baby started to cry and nobody knew what to do about it. (burst)
 Suddenly, the baby burst into tears/burst out crying and nobody knew what to do about it.
93. Certainly, drinking too much alcohol can be harmful to your health. (do)
 Certainly, drinking too much alcohol can do harm to your health.
94. Only a few members of Parliament voted for the reforms. (favor of)
 Only a few members of Parliament voted in favor of the reform.
95. Anthony claimed that the other man caused the collision. (accused)
 Anthony accused the other man for the collision.
96. With such a poor dealing with the matter he will not probaly succeed. (unlikely)
 With such a poor dealing with the matter he will be unlikely to succeed
97. I can’t lend you any money as I don’t have much myself. (short)
 I can’t lend you any money as I am short of it myself.
98. I can’t understand a bit of what he says. (any sense)
I can’t make any sense of what he says.
99. The police were only able to break the riots using force. (means)
 The police were only able to break the riots by means of force.
100. She always speaks about her children’s achievements with great pride. (boasts)
 She always boasts about her children’s achievements.
Total mark: 100: 10 = 10
The end
7


8



x

Tài liệu bạn tìm kiếm đã sẵn sàng tải về

Tải bản đầy đủ ngay

×