Tải bản đầy đủ

Giới từ Ôn thi THPT Quốc Gia môn Tiếng Anh

Vững vàng nền tảng, Khai sáng tương lai

TÀI LIỆU ÔN THI THPT QUỐC GIA MÔN TIẾNG ANH
GIỚI TỪ (PREPOSITION)
* PHẦN I: LÝ THUYẾT
A. Definition
Giới từ là từ hay cụm từ thường được dùng trước danh từ hay đại từ để chỉ mối liên hệ giữa các từ này
với các thành phần khác trong câu.
B. Kinds of prepositions
I. PREPOSITIONS OF TIME: (Giới từ chỉ thời gian)






On
On Sunday (morning) / 25th April / New Year’s Day …
On holiday / business / duty / a trip / an excursion / fire / sale / a diet…
In
In April / 1980

In summer / spring / autumn / winter
In five minutes / a few days / two years
In the morning / afternoon / evening
At

At 8 o’clock / the weekend / night / Christmas
At the end of... / at the age of
 From... to...
From 1977 to 1985
 Since
Since 1985 / Monday / 2 o’clock
 For
For three days / a long time / one hour.
II. PREPOSITIONS OF PLACE: (Giới từ chỉ nơi chốn, địa điểm)








On
On a table / a wall / a bus / a train / a plane / the floor / a horse / television / the radio / the
telephone
In
In a garden / a park / a town / the water / my office / hospital / a car
In the middle of...
At
At home / work / school / university / the station / the airport / a concert / a party / a football
match
At 10 Pasteur Street
By
By car / bus / plane (on foot)
By accident / chance: tình cờ, ngẫu nhiên

W: www.hoc247.net

F: www.facebook.com/hoc247.net


T: 098 1821 807

Trang | 1


Vững vàng nền tảng, Khai sáng tương lai



-

For
For a walk / a swim / a drink
For breakfast / lunch / dinner
(*) SOME OTHER PREPOSITIONS:
From
: từ … Ex: I am from Vietnam, I get the book from the man
From … to … : từ … đến. Ex: From 4 o’clock to 6 o’clock; from my house to school
Next to = near
: ở cạnh
Ex: I live near her house
Behind
: ở phía sau Ex: the shop is behind the postoffice
In front of
: ở trước
Ex: my house is in front of the school

-

On
Under
In the middle of
In
Out
Opposite

: ở trên
: ở dưới
: ở giữa.
: ở trong
: ở ngoài
: đối diện

Ex:the book is on the table
Ex: the pen is under the book
Ex:the tree is in the middle of the yard
Ex: he is in the room
Ex: he is out of the room
Ex: my house is opposite the shop

III. VERB + NOUN + PREP: (Động từ + danh từ + giới từ)
- give way to : nhượng bộ, chịu thua
- give place to : nhường chỗ cho
- lose sight of : mất hút, không nhìn thấy nữa
- lose track of : mất dấu vết
- lose touch with: mất liên lạc với
- make allowance for: xẫt đến, chiếu cố
- make use of : dùng, tận dụng
- make fun of : chọc ghẹo, chế nhạo

- catch sight of
: thoáng thấy
- keep pace with : theo kịp
- pay attention to : chú ý đến
- put a stop to
: put an end to: chấm dứt
- set fire to: burn : phóng hỏa
- take advantage of : lợi dụng
- take care of
: chăm sóc
- take account of : quan tâm tới, lưu ý tới

- make room for: dọn chỗ cho
- make a fuss over / about: làm om xòm về

- take note of
- take notice of

W: www.hoc247.net

F: www.facebook.com/hoc247.net

T: 098 1821 807

: lưu ý đến
: chú ý thấy, nhận thấy

Trang | 2


Vững vàng nền tảng, Khai sáng tương lai

IV. VERB + PREP: (Động từ + giới từ)
1. VERB + TO
- apologize to sb for sth
- belong to
- complain to sb about sb / sth
- happen to
- introduce to
- listen to

2. VERB + FOR
- apply for
- care for
- pay for
- look for
- wait for
- blame... for

3. VERB + ABOUT
- care about
- dream about sb / sth
- think about
- hear about: be told about
- warn... about

- speak / talk to sb
- write to
- prefer... to...
- explain... to...
- invite... to...

- leave... for
- search... for
- ask... for

4. VERB + ON
- concentrate on / focus on
- depend on / rely on
- live on

5. VERB + OF
- consist of
- die of
- take care of

6. VERB + AT
- laugh at / smile at
- shout at
- look at / stare at / glance at

- congratulate... on
- spend... on

- accuse... of
- remind... of

- point at / aim at

7. VERB + IN
- succeed in
- arrive in / at

8. VERB + WITH
- provide... with
- charge... with

9. VERB + FROM
- suffer... from / borrow... from
- save / protect / prevent... from

V. ADJECTIVE + PREP: (Tính từ + giới từ)
1. ADJ + TO
- accustomed to
- addicted to
- harmful to
- similar to / agreeable to
- good / nice / kind / polite / rude
/…. to sb
- important to

2. ADJ + FOR
- available for
- responsible for
- famous for
- late for

3. ADJ + ABOUT
- angry about
- anxious about
- worried about
- excited about

4. ADJ + ON

5. ADJ + OF

6. ADJ + AT

- keen on
- dependent on

- afraid of / full of
- aware of / tired of
- ashamed of
- capable of

- surprised at
- quick at
- bad / good at
- brilliant at

W: www.hoc247.net

F: www.facebook.com/hoc247.net

T: 098 1821 807

Trang | 3


Vững vàng nền tảng, Khai sáng tương lai

7. ADJ + IN
- confident in
- successful in
- interested in
- rich in

8. ADJ + WITH
- equipped with
- bored with
- busy with
- acquainted with

9. ADJ + FROM
- different from
- absent from
- safe from

1. VERB + TO
- apologize to sb for sth
- belong to

2. VERB + FOR
- apply for
- care for

3. VERB + ABOUT
- care about
- dream about sb / sth

- complain to sb about sb / sth
- happen to
- introduce to
- listen to
- speak / talk to sb

- pay for
- look for
- wait for
- blame... for
- leave... for

- think about
- hear about: be told about
- warn... about

- write to
- prefer... to...
- explain... to...
- invite... to...

- search... for
- ask... for

4. VERB + ON
- concentrate on / focus on
- depend on / rely on
- live on
- congratulate... on
- spend... on

5. VERB + OF
- consist of
- die of
- take care of
- accuse... of
- remind... of

6. VERB + AT
- laugh at / smile at
- shout at
- look at / stare at / glance at
- point at / aim at

7. VERB + IN
- succeed in

8. VERB + WITH
- provide... with

9. VERB + FROM
- suffer... from / borrow... from

- arrive in / at

- charge... with

- save / protect / prevent... from

V. ADJECTIVE + PREP: (Tính từ + giới từ)
1. ADJ + TO
- accustomed to
- addicted to
- harmful to
- similar to / agreeable to

2. ADJ + FOR
- available for
- responsible for
- famous for
- late for

3. ADJ + ABOUT
- angry about
- anxious about
- worried about
- excited about

- good / nice / kind / polite / rude
/…. to sb
- important to

W: www.hoc247.net

F: www.facebook.com/hoc247.net

T: 098 1821 807

Trang | 4


Vững vàng nền tảng, Khai sáng tương lai

4. ADJ + ON
- keen on
- dependent on

5. ADJ + OF
- afraid of / full of
- aware of / tired of
- ashamed of
- capable of

6. ADJ + AT
- surprised at
- quick at
- bad / good at
- brilliant at

7. ADJ + IN
- confident in
- successful in
- interested in

8. ADJ + WITH
- equipped with
- bored with
- busy with

9. ADJ + FROM
- different from
- absent from
- safe from

- rich in

- acquainted with

* PHẦN II: BÀI TẬP VẬN DỤNG
Choose the correct prepositions.
1. She was very surprised __________ the grade she received.
A. at
B on
C. of
D. about
2. Tom’s grandfather died __________ 1977 __________ the age of 79.
A. for/at
B. on/in
C. at/in
D. in/at
3. Jane doesn't spend much money __________ clothes.
A. over
B. about
C. at
D. on
4. She always takes good care __________ her children.
A. for
B. in
C. of
D. with
5. There are usually a lot of parties__________ New Year’s Eve.
A. in
B for
C. on
D. with
6. Mr. Smith is not accustomed ________ hot weather.
A. to
B. at
C. for
D. in
7. Tom has to try hard to keep pace __________ his classmates.
A. to
B. with
C. at
D. for
8. The librarian advised us to take full advantage__________ all the facilities available.
A. of
B. at
C. for
D. about
9. Don't make fun __________ that disabled boy.
A. upon
B. in
C. to
D. of
10. Did you know that Linda is engaged __________ a friend of mine?
A. to
B. at
C. for
D. towards
11. She stood there, saying nothing until she lost sight __________the plane.
A. to
B. of
C. inside
D. about
12. The Vietnamese participants always take part ______sports events with great enthusiasm.
A. in
B. on
C. at
D. to
13. He isn’t independent _____ any means. He depends _____ his father _____ everything.
A. by/ on/ in
B. for/ on/ in
C. of/ in/ for
D. on/ in/ with
14. He may be quick _____ understanding but he isn’t capable _____ remembering anything.
A. in/ of
B. on/ at
C. at/ of
D. of/ at
15. Mum is always busy __________ her work in the laboratory.
A. with
B. at
C. in
D. of

W: www.hoc247.net

F: www.facebook.com/hoc247.net

T: 098 1821 807

Trang | 5


Vững vàng nền tảng, Khai sáng tương lai

16. Lan will stay there _____ the beginning in September _____ November.
A. from/ to
B. till/ to
C. from/ in
D. till/ of
17. I would like to apply _____ the position of sales clerk that you advised in the Sunday newspaper.
A. for
B. to
C. with
D. in
18. I have been looking _____ this book for months, and at last, I have found it.
A. over
B. up
C. for
D. at
19. My sister is very keen _____ eating chocolate candy.
A. on
B. with
C. about
D. at
20. Who’s going to look _____ the children while you’re away?
A. at
B. up
C. after
D. over
21. I’m not going out yet. I’m waiting __________the rain to stop.
A. for
B. away
C. from
22. Sorry I haven’t written __________ you for such a long time.
A. into
B. to
C. for
23. Who was that man I saw you talking __________in the pub?
A. up
B. back
C. from
24. What happened __________the gold watch you used to have?
A. with
B. against
C. for
25. I look stupid with this haircut. Everyone will laugh __________me.
A. in
B. at
C. into
26. George’s salary is very low. It isn’t enough to live __________
A. about
B. round
C. on
27. I’ve lost my keys. Can you help me look __________them?
A. up
B. after
C. for
28. I believe __________saying what I think.
A. on
B. in
C. with

D. up
D. round
D. to
D. to
D. away
D. down
D. into
D. for

29. When I realized I was wrong, I apologized to him __________my mistake.
A. at
B. for
C. up
D. before
30. Would you care _________a cup of coffee?
A. for
B. about
C. of
D. with
31. When I heard he had passed his examination, I phoned him to congratulate him ____his success.
A. back
B. over
C. on
D. with
32. Three students were accused _________cheating in the examination.
A. on
B. off
C. with
D. of
33. We had an enormous meal. It consisted_________seven courses.
A. off
B. of
C. in
D. up
34. I’m really satisfied _________. what I have.
A. with
B. along
C. back
D. out
35. I feel sorry __________ Bob. He has no friends and no money.
A. with
B. about
C. for
D. by
36. I’m sorry __________the noise last night. We’re having a party.
A. with
B. about
C. for
D. by
W: www.hoc247.net

F: www.facebook.com/hoc247.net

T: 098 1821 807

Trang | 6


Vững vàng nền tảng, Khai sáng tương lai

37. I wasn’t very impressed __________the film.
A. back
B. up
C. by
38. I’m sure you are capable __________passing the examination.
A. round
B. along
C. among
39. Are you interested __________art and architecture.
A. from
B. for
C. up
40. Mary is very fond __________animals. She has three cats and two dogs.
A. about
B. since
C. of
41. We are grateful ________ our teacher
A. with
B. about
C. to
42. I’m a bit short __________money. Can you lend me some?
A. at
B. over
C. of
43. I was amazed __________her knowledge of French Literature.
A. by
B. about
C. of
44. He is excellent __________playing the flute.
A. at
B. over
C. to
45. Why are you always so jealous __________other people?
A. on
B. of
C. in

D. through
D. of
D. in
D. between
D. out
D. down
D. off
D. behind
D. below

46. He was proud __________himself for not giving up.
A. of
B. during
C. after
47. Are you excited __________going on holiday next week?
A. into
B. about
C. above
48. You get fed up __________doing the same thing every day.
A. between
B. up
C. against
49. I’m really satisfied _________what I have.
A. with
B. along
C. back

D. under
D. over
D. with
D. out

50. It’s silly _________you to go out without a coat. You’ll catch cold.
A. to
B. of
C. since

D. by

Suggested answers:
1. A
2. D
3. D
4. C

6. A
7. B
8. A
9. D

11. B
12. A
13. A
14. C

16. A
17. A
18. C
19. A

21. A
22. B
23. D
24. D

26. C
27. C
28. B
29. B

31. C
32. D
33. B
34. A

36. B
37. C
38. D
39. D

41. C
42. C
43. A
44. A

46. A
47. B
48. D
49. A

5. C

10. A

15. A

20. C

25. B

30. A

35. C

40. C

45. B

50. B

W: www.hoc247.net

F: www.facebook.com/hoc247.net

T: 098 1821 807

Trang | 7


Vững vàng nền tảng, Khai sáng tương lai

Vững vàng nền tảng, Khai sáng tương lai
Website Hoc247.vn cung cấp một môi trường học trực tuyến sinh động, nhiều tiện ích thông minh, nội dung bài
giảng được biên soạn công phu và giảng dạy bởi những giáo viên nhiều năm kinh nghiệm, giỏi về kiến thức
chuyên môn lẫn kỹ năng sư phạm đến từ các trường Đại học và các trường chuyên danh tiếng.
I.

Luyện Thi Online

Học mọi lúc, mọi nơi, mọi thiết bi – Tiết kiệm 90%
-

Luyên thi ĐH, THPT QG với đội ngũ GV Giỏi, Kinh nghiệm từ các Trường ĐH và THPT danh tiếng.

-

H2 khóa nền tảng kiến thức luyên thi 6 môn: Toán, Ngữ Văn, Tiếng Anh, Vật Lý, Hóa Học và Sinh Học.

-

H99 khóa kỹ năng làm bài và luyện đề thi thử: Toán,Tiếng Anh, Tư Nhiên, Ngữ Văn+ Xã Hội.

II.

Lớp Học Ảo VCLASS

Học Online như Học ở lớp Offline
-

Mang lớp học đến tận nhà, phụ huynh không phải đưa đón con và có thể học cùng con.

-

Lớp học qua mạng, tương tác trực tiếp với giáo viên, huấn luyện viên.

-

Học phí tiết kiệm, lịch học linh hoạt, thoải mái lựa chọn.

-

Mỗi lớp chỉ từ 5 đến 10 HS giúp tương tác dễ dàng, được hỗ trợ kịp thời và đảm bảo chất lượng học tập.

Các chương trình VCLASS:
-

Bồi dưỡng HSG Toán: Bồi dưỡng 5 phân môn Đại Số, Số Học, Giải Tích, Hình Học và Tổ Hợp dành cho
học sinh các khối lớp 10, 11, 12. Đội ngũ Giảng Viên giàu kinh nghiệm: TS. Lê Bá Khánh Trình, TS. Trần
Nam Dũng, TS. Pham Sỹ Nam, TS. Lưu Bá Thắng, Thầy Lê Phúc Lữ, Thầy Võ Quốc Bá Cẩn cùng đôi HLV đạt
thành tích cao HSG Quốc Gia.

-

Luyện thi vào lớp 10 chuyên Toán: Ôn thi HSG lớp 9 và luyện thi vào lớp 10 chuyên Toán các trường
PTNK, Chuyên HCM (LHP-TĐN-NTH-GĐ), Chuyên Phan Bội Châu Nghệ An và các trường Chuyên khác
cùng TS.Trần Nam Dũng, TS. Pham Sỹ Nam, TS. Trịnh Thanh Đèo và Thầy Nguyễn Đức Tấn.

-

Hoc Toán Nâng Cao/Toán Chuyên/Toán Tiếng Anh: Cung cấp chương trình VClass Toán Nâng Cao, Toán
Chuyên và Toán Tiếng Anh danh cho các em HS THCS lớp 6, 7, 8, 9.

III.

Uber Toán Học

Học Toán Gia Sư 1 Kèm 1 Online
-

Gia sư Toán giỏi đến từ ĐHSP, KHTN, BK, Ngoại Thương, Du hoc Sinh, Giáo viên Toán và Giảng viên ĐH.
Day kèm Toán mọi câp độ từ Tiểu học đến ĐH hay các chương trình Toán Tiếng Anh, Tú tài quốc tế IB,…

-

Học sinh có thể lựa chọn bất kỳ GV nào mình yêu thích, có thành tích, chuyên môn giỏi và phù hợp nhất.

-

Nguồn học liệu có kiểm duyệt giúp HS và PH có thể đánh giá năng lực khách quan qua các bài kiểm tra độc
lập.

-

Tiết kiệm chi phí và thời gian hoc linh động hơn giải pháp mời gia sư đến nhà.

W: www.hoc247.net

F: www.facebook.com/hoc247.net

T: 098 1821 807

Trang | 8



x

Tài liệu bạn tìm kiếm đã sẵn sàng tải về

Tải bản đầy đủ ngay

×