Tải bản đầy đủ

Đề thi chọn học sinh giỏi cấp huyện môn Tiếng Anh lớp 8 Phòng GD-ĐT Ý Yên, Nam Định năm học 2015 - 2016

VnDoc - Tải tài liệu, văn bản pháp luật, biểu mẫu miễn phí

PHÒNG GIÁO DỤC - ĐÀO TẠO

ĐỀ KHẢO SÁT CHẤT LƯỢNG HỌC SINH GIỎI THCS

HUYỆN Ý YÊN

NĂM HỌC 2015 – 2016

--------------

MÔN: TIẾNG ANH - LÓP 8

ĐỀ CHÍNH THỨC

Thời gian làm bài: 150 phút
Đề gồm 08 trang

Điểm của bài thi


Họ tên, chữ ký của 2 giám khảo

Bằng số:…………………….

GK 1:…………………………………..

Bằng chữ:…………………..

GK 2:………………………………..…

Số phách

Lưu ý: Thí sinh làm bài vào đề thi này.
A. LISTENING. (4.0 points)
Hướng dẫn phần thi nghe hiểu:
-

Nội dung nghe gồm 4 phần, mỗi phần thí sinh được nghe 2 lần, đĩa CD tự chạy 2 lần;

-

Mở đầu và kết thúc phần nghe có tín hiệu nhạc;

-

Hướng dẫn làm bài chi tiết cho thí sinh (bằng tiếng Anh) đã có trong bài nghe.

Part 1: Questions 1 – 5. (1 point)
You will hear five short conversations. You will hear each conversation twice. There is one question for
each conversation.
For questions 1-5, put a tick () beside the right answer.
EXAMPLE
0. How many people were at the meeting?
A. 13

B. 3

C. 30

B. August


C. June

B. by car

C. by plane

B. phone

C. send a letter

1. When will they go on holiday?
A. September
2. How is Patti going to travel?
A. by train
3. What will Sam do?
A. send a postcard


VnDoc - Tải tài liệu, văn bản pháp luật, biểu mẫu miễn phí

4. What was the weather like in Portugal?
A . sunny

B. cloudy and rainy

C. cloudy

5. What has the girl broken?
A. a bottle

B. a glass

C. a picture

Part 2: Questions 6-10. (1 point)
Listen to Sarah and Matthrew talking about the people they met at a party.
What do they say about each person? For questions 6-10, write a letter A-H next to each person.
You will hear the conversation twice.
People

Descriptions

D

0.

Jenny

A. interesting

6.

John

B. quiet

7.

Mary

C. young

8.

Bob

D. blond

9.

David

E. famous

10.

Sally

F. tall
G. short
H. friendly

Part 3: Questions 11-15. (1 point)
Listen to a woman asking a travel agent for some information about a park in the mountains.
For questions: 11-15, tick () A, B or C. You will hear the conversation twice.
EXAMPLE:
0. The woman will visit the park for………………….
A. one week

B. two weeks

C. four weeks

11. In the park, there is…………………………………
A. a hotel

B. a café

C. a guest-house

12. The village has a…………………………….
A. food shop

B. cinema

13. You can only go through the park……………….

C. swimming pool


VnDoc - Tải tài liệu, văn bản pháp luật, biểu mẫu miễn phí

A. on foot

B. by bus

C. by car

14. In the park, the woman will see………………..
A. animals

B. snow

C. flowers

15. On weekdays, a visit to the park costs……………………..
A. $13

B. $12

C. $16

Part 4: Questions 16-20. (1 point)
You will hear a man asking for information about the Westwood English School.
Listen and complete questions 16-20.
You will hear the conversation twice.
WESTWOOD ENGLISH SCHOOL
Evening classes on:

16.

Thursday
22……………………………………..………

17.

Miss.…………………………………………

18.

£……………………………………………….

Address:

19.

………………………………Fitzroy Spuare

School is next to the:

20.

………………………………………………..

Next course starts on:
Speaking class with:
Cost for 12 classes:

B. GRAMMAR AND VOCABULARY: (5,0 points)
I. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that of the others. (0,5
point)
1.

A.

departure

B.

heritage

C.

degree

D.

requirement

2.

A.

post

B.

result

C.

crystal

D.

install

3.

A.

competition

B.

compile

C.

connect

D.

concern

4.

A.

underline

B.

hust

C.

jungle

D.

bulletin

5.

A.

carol

B.

canoe

C.

marine

D.

adjust

II. Choose the word whose main stress is places differently from the others. (0,5 point)
1.

A.

experiment

B.

emergency

C.

acommodation

D.

itinerary

2.

A.

accessible

B.

injection

C.

departure

D.

adequate

3.

A.

decompose

B.

buffalo

C.

gallery

D.

overhead


VnDoc - Tải tài liệu, văn bản pháp luật, biểu mẫu miễn phí

4.

A.

lava

B.

canoe

C.

brochure

D.

include

5.

A.

valley

B.

import

C.

prison

D.

brother

III. Circle the letter A, B, C, or D to indicate the correct answer to each of the following questions.
(2.0 points)
1. My mother is always…………………about the things I bought.
A.

complaining

B.

complain

C.

complains

D.

to complain

D.

was recognized

2. My Son……………………as a world heritage site by UNESCO.
A.

recognizes

B.

recognized

C.

is recognizing

3. He came to see me yesterday. He came in while I ……………………my homework.
A.

do

B.

is doing

C.

was doing

D.

did

D.

why

D.

with use

4. My friend advised me ………………..to go from Hanoi to Sa Pa.
A.

what

B.

where

C.

how

5. Computers have been ……………….widely all over the world nowadays.
A.

in use

B.

on use

C.

of use

6. Can I borrow your toaster? I’d like to make some toast………………..my breakfast.
A.

with

B.

for

C.

in

D.

at

D.

over

and

D.

to

satisfaction

D.

satisfying

D.

so

7. His son hurts himself badly when he fell ……………….the high-fence.
A.

down

B.

out from

C.

out of

8. The teenagers prefer pop music………………..traditional music.
A.

than

B.

but

C.

9. Are you……………………..with your composition?
A.

satisfy

B.

satisfied

C.

10. The Riverside Hotel is expensive, …………………….it has a gym.
A.

however

B.

but

C.

moreover

IV. Give the correct form of the verb in brackets: (1,0 point)
1. I would rather you (go)……………………………to bed now.
2. Have they got used to (live)……………………………….in the city?
3. The woman (sit)……….………in front of me was wearing a big hat, so I couldn’t see anything.
4. …………………telephone (invent)……….…………………….by Alexander G. Bell?


VnDoc - Tải tài liệu, văn bản pháp luật, biểu mẫu miễn phí

5. While I was studying last night, Fred (drop)………………..…………..by to visit me.
6. George together with his family often (go)…………………….to spain for holidays yearly.
7. Aluminium is a valuable metal that (can, use)……………………………….again and again.
8. A young man and his wife (drive)……………………….through the countryside in Oxfordshire when
they saw a girl (stand)……………………..by the road. At first, they carried on driving, but the wife said,
“It (get)………………………..dark, she might have wanted a lift… .”
V. Fill each gap with the correct form of the word in brackets. ( 1.0 point)
1. Mount Everest is noted for its ……………………………………

(BEAUTIFUL)

2. Study is no longer…………………………………..

(RESTRICT)

3. This restaurant is ……………….……………for its western meals.

(FAME)

4. I hope that this arrangement is…………………………….to you.

(AGREE)

5. Nam put………..……………….on that towel to stop the bleeding.

(PRESS)

6. Never force a(n)…………………….……..person to sit or stand.

(CONSCIOUS)

7. It’s advisable to recycle used things to save……………….…….resourses.

(NATURE)

8. It was raining cats and dogs when he………………………………

(DEPARTURE)

9. They had a day to visit all the tourist ………………………………..

(ATTRACT)

10. You will meet the tour guide on your……………………..at the hotel.

(ARRIVE)

C. READING: (6 points)
I. Read the passage and circle the best answer among A, B, C or D for each space.(2 points)
CARTOON FILMS
Cartoon films have very few limits. If you can draw something, you can (1)…………it move on the
cinema screen. The (2)………………of new ideas and advanced computer programs means that cartoons
are becoming exciting again for people of (3)…………….ages.
(4)………….. the end of the 1970s, the cinema world had decided that cartoons were only for
children.
But soon (5)………….., one or two directors had some original new ideas. They proved that it was
possible to make films in which both adults and children could (6)…………..the fun.
However, not (7)…………………cartoon film was successful. The Black Cauldron, for example,
failed, mainly because it was not too (8)…………………..for children and too childish for adults.


VnDoc - Tải tài liệu, văn bản pháp luật, biểu mẫu miễn phí

Directors learnt from this (9)…………………, and the film companies began to make large
(10)……………….of money again.
1.

A.

make

B.

wish

C.

cause

D.

get

2.

A.

usage

B.

using

C.

use

D.

used

3.

A.

these

B.

all

C.

other

D.

more

4.

A.

at

B.

on

C.

in

D.

by

5.

A.

then

B.

next

C.

later

D.

afterwards

6.

A.

share

B.

mix

C.

add

D.

divide

7.

A.

each

B.

any

C.

both

D.

every

8.

A.

frightening

B.

afraid

C.

fearful

D.

nervous

9.

A.

fault

B.

mistake

C.

crime

D.

damage

10.

A.

totals

B.

numbers

C.

accounts

D.

amounts

II. Read the text below. For questions 1 - 5 you are to choose one best answer (a), (b), (c), or (d) to
each question. (1.0 pt)
During the teenage years, many young people can at times be difficult to talk to. They often seem to
dislike being questioned. They may seem unwilling to talk about their work in school. This is a normal
development at this age, though it can be very hard for parents to understand. It is part of becoming
independent, of teenagers trying to be adults while they are still growing up. Young people are usually
more willing to talk if they believe that questions are asked out of real interest and not because people are
trying to check up on them.
Parents should do their best to talk to their son or daughter about school work and future plans but
should not push them to talk if they don't want to. Parents should also watch for the danger signs: some
young people in trying to be adults may experiment with alcohol or smoking. Parents need to watch for
any signs of unusual behaviors which may be connected with these and get help if necessary.
1. This is from a.........
a) parent's handbook b) teenage magazine

c) school timetable d) children's book

2. What is the writer trying to do?
a) to be helpful

b) to be amusing

3. Why do adults sometimes find teenagers difficult?
a) because most teenagers are quiet.

c) to be questionable

d) to be sorry


VnDoc - Tải tài liệu, văn bản pháp luật, biểu mẫu miễn phí

b) because teenagers don't want to talk to their parents.
c) because teenagers think adults are not honest.
d) because most teenagers hate adults.
4. When can you expect a young person to be more talkative than usual?
a) When adults give them a lot of money to spend.
c) When adults talk to them about something other than their work in school.
d) When adults talk to them about alcohol and smoking.
d) When people talk to them because they are really interested and not yet checking up on them.
5. Some teenagers experiment with drinking or smoking because……
a) cigarettes and alcohol are cheap.
b) women like a smoking and drinking man.
c) they regard it as a mark of adulthood.
d) cigarettes and alcohol are available everywhere.
III. Fill in each space with a suitable words to complete the following passage: ( 2.0 points)
Sydney has a (1)………………………….of 3.700,000. It is Australia’s largest and oldest city and it
is built around the harbour, named Port Jackson. Captain Cook called it this (2)………………….he sailed
to the area in 1770. Sydney was not planned from the start, as many later Australian cities were. It has a
tight, congested centre without wide baulevards. But it is a very (3)………………………city, with the
most energy and style of all Australian cities.
In Sydney, the buildings are higher, the colors are brighter and the nightlife is (4)………………..
exciting. North of the harbour is more residential, and the south is more industrial. The two shores are
(5)………………………..by the Sydney Harbour Bridge, which was built in 1932. The city centre is
South of the harbour.
Sydney’s most famous building the Opera House, was (6)………………………in 1973. Designed
in the 1950s by a young Danish architect, Joern Jackson. It is supposed to look like sails in the wind. It
took 16 years to (7)……………………. . The best place to (8)……………………….shopping is George
Street and Pitt Street. The post Office is on Martin Place. The (9)………………..in New South Wales is
generally warm, though it can get a little cold in winter. There are some of the best beaches in the world,
notably Bondi Beach and Manly. Tourists offices are open five days (10)………………..week from 9 a.m
to 5 p.m.


VnDoc - Tải tài liệu, văn bản pháp luật, biểu mẫu miễn phí

IV. Look at the text in each question. What does it say? Circle the best answer among A, B or C to
the correct explanation: (1.0 point)
1.

A. Do not leave your bicycle touching the window.
NO
NOBICYCLES
BICYCLES
AGAINST
AGAINSTGLASS
GLASS
PLEASE
PLEASE

B. Do not ride your bicycle in this area.
C. Broken glass may damage your bicycle tyres.

2.

3.

4.

Ben,
Why not bring your new
game round tonight-We can
use my brother’s PC. I’m
playing football till 7.00, so
anytime after that.
Kim

Kim suggests

FREE SOFA!
(Owner moving back
to New Zealand)
Must have transport- collect
from John any evening this
week. Phone 452611 to arrange
a suitable time

A. John can deliver the sofa if the time is covnenient.

BOAT HIRE
INSURANCE INCLUDED
FUEL EXTRA
NO HIDDEN CHARGES

A. meeting at the football match.
B. going to Ben’s house later.
C. playing on his brother’s computer.

B. Anyone wanting this sofa must pick it up this week.
C. Call John with device on how he can transport his sofa.

The hire charge covers all the costs
A. including fuel and insurance.
B. except insurance.
C. apart from fuel.

5.

To: All students
From: College Secretary
Monday 6 May
Can I remind you that all essays
are due this Friday. No late
work will be accepted unless
accompanied by a doctor’s
letter.

A. The college secretary will post students their essays on
Friday.
B. Students may hand in their essays after Friday if they
can prove illness.
C. Unless your essay is due by Friday, you do not need to
reply.


VnDoc - Tải tài liệu, văn bản pháp luật, biểu mẫu miễn phí

C. WRITING. (5.0 points)
I. Rewrite the following sentences, using the words provided without changing the original meaning: (2.0
points)
1. The nurse taught Nga how to give the first-aid on the phone.
 Nga……………………………………………………………………………………………..
2. He prefers English to Literature.
 He would rather………………………………………………………………………………..
3. Thinking of making toys from used paper was his interesting idea.
 It’s interesting that……………………………………………………………………………
4. Peter saved 10£ a month, so that he could go on holiday in the summer.
 Peter saved 10£ a month so……………………………………………………………………
5. Has everyone left the room?
 Everyone…………………………………………………………………………………….?
6. “ You broke my window glass this morning, Tom” said Tom’s neighbor.
 Tom accused…………………………………………………………………………………..
7. Your book is 15,000 dong. My book is 30,000 dong.
 My book….…………………………………………………………………………………..
8. What do you say in the situation you want your friend tidy the class room?
Would you mind……………………………………………………………………………?
9. I couldn’t do the test because it was very hard.
The test…………………………………………………………………………………….
10. Lan told me not to play with matches because it was dangerous.
 Lan said to me, “………………………………………………………………………….”
II. Complete the following sentences, using the words or phrases provided: (1.0 point )
1. Technology / mean / student / get degree / without / be on campus.
…………………………………………………………………………………………………..
2. grand prize / awarded / team / highest points.
…………………………………………………………………………………………………..
3. Flight 666 / Chicago / take off / in ten / minutes.
…………………………………………………………………………………………………..
4. Tom / surprise / see you / when / visit him?


VnDoc - Tải tài liệu, văn bản pháp luật, biểu mẫu miễn phí

…………………………………………………………………………………………………..
5. Bob Milton / most successful / pop singer / last ten years.
…………………………………………………………………………………………………..
III. Nowadays many people say that “ Computers have made our world a better place to live.” Do
you agree with this statement?
Write a passage (at least 150 words) using clear reasons and examples to express your opinion about
the good and bad influences of computers on our daily life. ( 2 points)
-THE END-


VnDoc - Tải tài liệu, văn bản pháp luật, biểu mẫu miễn phí

ANSWER KEYS
A. LISTENING (4.0 điểm)
Part 1: Questions 1 – 5. (1 point)
Mỗi đáp án đúng được 0,2 điểm.
1. C

2. B

3. A

4. C

5. A

8. C

9. F

10. A

13. A

14. C

15. B

Part 2: Questions 6-10. (1 point)
Mỗi đáp án đúng được 0,2 điểm.
6. B

7. H

Part 3: Questions 11-15. (1 point)
Mỗi đáp án đúng được 0,2 điểm.
11. B

12. A

Part 4: Questions 16-20. (1 point)
Mỗi đáp án đúng được 0,2 điểm.
16. September

17. Jarvis

18. 78 (pounds)

19. 223

20. bookshop/ book shop

B. GRAMMAR AND VOCABULARY: (5,0 points)
I. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that of the others. (0,5
point )
Mỗi đáp án đúng được 0,1 điểm.
1. B

2. B

3. A

4. D

5. A

II. Choose the word whose main stress is places differently from the others. (0,5 point)
Mỗi đáp án đúng được 0,1 điểm.
1. C

2. D

3. A

4. A

5. B

III. Circle the letter A, B, C, or D to indicate the correct answer to each of the following questions.
(2.0 points)
Mỗi đáp án đúng được 0,2 điểm.


VnDoc - Tải tài liệu, văn bản pháp luật, biểu mẫu miễn phí

1. A

2. D

3. C

4. C

5. A

6. B

7. A

8. D

9. B

10. B

IV. Give the correct form of the verb in brackets: (1,0 point)
Mỗi động từ đúng được 0,1 điểm.
1. went

5. dropped

2. living

6. goes

3. sitting

7. can be used

4. Was…invented

8. were driving, standing, is getting

V. Fill each gap with the correct form of the word in brackets. ( 1.0 point)
Mỗi động từ đúng được 0,1 điểm.
1. beauty

2. restricted

3. famous

4. agreeable

5. pressure

6. unconscious

7. natural

8. departed

9. attractions

10. arrival

C. READING: (6 points)
I. Read the passage and circle the best answer among A, B, C or D for each space.(2 points)
Mỗi động từ đúng được 0,2 điểm.
1. A

2. C

3. B

4. D

5. D

6. A

7. D

8. A

9. B

10. D

II. Read the passage and choose the best answer A, B, C or D for each question: (1,0 points)
Mỗi động từ đúng được 0,2 điểm.
1. b

2. a

3. a

4. d

5. c

III. Fill in each space with a suitable words to complete the following passage: ( 2.0 points)
Mỗi động từ đúng được 0,2 điểm.
1. population

2. when

3. modern

4. more

5. joined

6. opened

7. build

8. go

9. climate

10. a


VnDoc - Tải tài liệu, văn bản pháp luật, biểu mẫu miễn phí

IV. Look at the text in each question. What does it say? Circle the best answer among A, B or C to
the correct explanation: (1.0 point)
Mỗi động từ đúng được 0,2 điểm.
1. A

2. C

3. B

4. C

5. B

C. WRITING. (5.0 points)
I. Rewrite the following sentences, using the words provided without changing the original meaning: (2.0
points)
Mỗi đáp án đúng được 0,2 điểm.
Sai ngữ pháp sai từ 2 lỗi chính tả trở lên: không cho điểm
Sai 01 lỗi chính tả: cho 0,1 điểm.
1. Nga was taught how to give the first-aid on the phone by the nurse.
2. He would rather learn (study) English than (learn/ study) Literature.
3. It’s interesting that he thought of making toys from used paper.
4. Peter saved 10£ a month so as to go on holiday in the summer.
5. Everyone has left the room, haven’t they?
6. Tom’s neighbor accused him (Tom) breaking (having broken) his window glass that morning.
7. My book is (15,000d) more expensive than your book (yours)./ My book is not as (so) cheap as your book
(yours).
8. Would you mind tidying the class room (for me)?
9. The test was too hard for me to do./ The test was so hard that I couldn’t do it./ The test was such a hard one that
I couldn’t do it./ The test was not easy (simple) enough for me to do.
10. Lan said to me, “ Do you have a computer?”
II. Complete the following sentences, using the words or phrases provided: (1.0 point )
Mỗi đáp án đúng được 0,2 điểm.
Sai ngữ pháp sai từ 2 lỗi chính tả trở lên: không cho điểm
Sai 01 lỗi chính tả: cho 0,1 điểm.
1. Technology (now) means (the) student (s) can get a degree without being on campus.
2. The grand prize is (was) awarded to the team with the highest points.
3. Flight 666 to Chicago takes off in ten minutes.
4. Was Tom surprised to see you when you visited him?


VnDoc - Tải tài liệu, văn bản pháp luật, biểu mẫu miễn phí

5. Bob Milton has been the most successful pop singer for the last ten years.
III. Nowadays many people say that “ Computers have made our world a better place to live.” Do
you agree with this statement?
Write a passage (at least 150 words) using clear reasons and examples to express your opinion about
the good and bad influences of computers on our daily life. ( 2 points)
1. Format. (0.2 point)
2. Content. (1.0 point): a provision of main ideas and details as appropriate to
support the content.
Note: Students must answer their friend’s questions and present their ideas systematically and logically,
Introduce something about the country, people or something like these.
3. Language. (0.5 point): a variety of vocabulary and structures appropriate to the
level of secondary gifted students
4. Presentation. (0.3 point): coherence, cohesion, and style appropriate to the level of secondary gifted
students.
Chú ý: Không làm tròn điểm



x

Tài liệu bạn tìm kiếm đã sẵn sàng tải về

Tải bản đầy đủ ngay

×