Tải bản đầy đủ

Bộ đề thi thử THPT Quốc gia môn Tiếng Anh năm 2016 - 2017 trường THPT Chuyên Đại học Vinh, Nghệ An

VnDoc - Tải tài liệu, văn bản pháp luật, biểu mẫu miễn phí

TRƯỜNG ĐẠI HỌC VINH

ĐỀ THI THỬ THPT QUỐC GIA LẦN 1 NĂM 2016

TRƯỜNG THPT CHUYÊN

MÔN TIẾNG ANH

-----------------

(Thời gian làm bài: 90 phút)

Mã đề thi 132
Họ, tên thí sinh:........................................................ Số báo danh: .............................
I. PHẦN TRẮC NGHIỆM: TỪ QUESTION 1 ĐẾN QUESTION 64 (8,0 điểm)
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose
underlined part is pronounced differently from that of the rest in each of the
following questions.
Question 1: A. experienced

Question 2: A. bought

B. worked

B. caught

C. watched D. arrived

C. ought

D. laughed

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word or phrase
that is CLOSEST in meaning to the underlined part in each of the following
questions.
Question 3: The news should be put in the most noticeable place so that all the students
can be well-informed.
A.suspicious B. popular

C. easily seen D. beautiful

Question 4: Parents regard facial and vocal expressions as indicators of how a baby is
feeling.
A. read B. translate

C. display D. consider

Question 5: I told her I understood what she was feeling as we were both after all in the
same boat.
A. in a similar take

B. in a similar find

C. in a similar situation D. in a similar case

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet
to indicate the correct answer to each of the questions.
Let children learn to judge their own work. A child learning to talk does not learn by
being corrected all the time. If corrected too much, he will stop talking. He notices a
thousand times a day the difference between the language he uses and the language those

around him use. Bit by bit, he makes the necessary changes to make his language like
other people’s. In the same way, children learn all the other things they learn to do


VnDoc - Tải tài liệu, văn bản pháp luật, biểu mẫu miễn phí

without being taught – to talk, run, climb, whistle, ride a bicycle – compare their own
performances with those of more skilled people, and slowly make the needed changes.
But in school we never give a child a chance to find out his mistakes for himself, let alone
correct them. We do it all for him. We act as if we thought that he would never notice a
mistake unless it was pointed out to him, or correct it unless he was made to. Soon he
becomes dependent on the teacher. Let him do it himself. Let him work out, with the help
of other children if he wants it, what this word says, what the answer is to that problem,
whether this is a good way of saying or doing this or not.
If it is a matter of right answers, as it may be in mathematics or science, give him the
answer book. Let him correct his own papers. Why should we teachers waste time on
such routine work? Our job should be to help the child when he tells us that he can’t find
the way to get the right answer. Let’s end all this nonsense of grades, exams, and marks.
Let us throw them all out, and let the children learn what all educated persons must
someday learn, how to measure their own understanding, how to know what they know or
do not know.
Let them get on with this job in the way that seems most sensible to them, with our help
as school teachers if they ask for it. The idea that there is a body of knowledge to be
learnt at school and used for the rest of one’s life is nonsense in a world as complicated
and rapidly changing as ours. Anxious parents and teachers say, “But suppose they fail to
learn something essential, something they will need to get on in the world?” Don’t worry!
If it is essential, they will go out into the world and learn it.
Question 6: What does the author think is the best way for children to learn things?
A. By listening to explanations from skilled people
B. By making mistakes and having them corrected
C. By asking a great many questions
D. By copying what other people do
Question 7: The passage suggests that learning to speak and learning to ride a bicycle are
___________.
A. basically the same as learning other skills

B. more important than other skills

C. basically different from learning adult skills D. not really important skills
Question 8: The word “he” in the first paragraph refers to ___________.


VnDoc - Tải tài liệu, văn bản pháp luật, biểu mẫu miễn phí

A. other people

B. their own work C. children D. a child

Question 9: What does the author think teachers do which they should not do?
A.They encourage children to copy from one another
B.They point out children’s mistakes to them
C.They allow children to mark their own work
D.They give children correct answers
Question 10: The word “those” in the first paragraph refers to ___________.
A. skills B. things

C. performances

D. changes

Question 11: According to the first paragraph, what basic skills do children learn to do
without being taught?
A. Talking, climbing and whistling B. Reading, talking and hearing
C. Running, walking and playing

D. Talking, running and skiing

Question 12: Exams, grades and marks should be abolished because children’s progress
should only be estimated by __________.
A. parents

B. the children themselves

C. teachers D. educated persons

Question 13: The word “complicated” in the third paragraph is closest in meaning to
___________.
A. comfortable B. competitive

C. complex D. compliment

Question 14: The word “essential” in the third paragraph is closest in meaning to
____________.
A. dramatic B. imperative

C. important

D. necessarily

Question 15: The author fears that children will grow up into adults who are
___________.
A. unable to think for themselves B. too independent of others
C. unable to use basic skills

D. too critical of themselves

Mark the letter A, B, C, or D on you answer sheet to indicate the word that differs
from the rest in the position of the main stress in each of the following questions.
Question 16: A. recommendB. fortunatelyC. entertainD. disappear
Question 17: A. survive B. fashionableC. palaceD. memory
Question 18: A. telephone B. question C. impossible

D. Beautiful

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to show the underlined part that


VnDoc - Tải tài liệu, văn bản pháp luật, biểu mẫu miễn phí

needs correction in each of the following questions.
Question 19: What I told her a few days ago were not the solution to most of her
problems.
A. What I told her

B. were

C. to

D. most of

Question 20: Jack is about average in his performance in comparison with other
students in the class.
A. about average B. withC. the

D. other students

Question 21: The explorers were too tired that they found a site to camp overnight.
A. too

B. that C. to camp

D. overnight

Question 22: What are common known as “lead” pencils are not lead, but rather
amixture of graphite, clay and wax.
A. common

B. not C. but

D. and wax

Question 23: We are working, that means that we are contributing goods and services
to our society.
A. that

B. are contributing C. services D. to

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to
each of the following questions.
Question 24: My relative, _________you met yesterday, is an engineer.
A. whose

B. whom

C. that D. B and C are correct

Question 25: I __________ the bell three times when he answered the door.
A. would ring

B. rang C. had rung D. was ringing

Question 26: If Joe had practised tennis more when he was younger, he ___________
able to play it then.
A. would be B. would have been

C. will be D.wouldn’t be

Question 27: All right, Johnny, it’s time you __________ to bed.
A. are going to go

B. will be going C. would go D. went

Question 28: I bitterly regret ___________ him the story yesterday.
A. to be telling

B. telling

C. to tell D.to have told

Question 29: The water company will have to ___________ off water supplies while
repairs to the pipes are carried out.
A. cut

B. set

C. take D. break


VnDoc - Tải tài liệu, văn bản pháp luật, biểu mẫu miễn phí

Question 30: There was __________ to prevent the accident. It happened while everyone
was sleeping.
A. nothing we couldn’t do
C. nothing we could do

B. anything we could do
D. something could do

Question 31: Only when you grow up ____________ how to organize things more neatly.
A. do you know

B. you will know

C. you know D. will you know

Question 32: You can go where you like _____________ you get back before dark.
A. although B. as long as C. or else

D. despite

Question 33: Your fare, accommodation and meals are all ________ in the price of this
holiday.
A. included

B. collected

C. enclosed D. composed

Question 34: We are looking ____________ to receiving a prompt reply to our letter.
A. round

B. through C. forward D. after

Question 35: Marta and Patrice is a couple. They are going to a friend’s party.
Marta: Do I still have to change my clothes?
Patrice: _____________.
A. Sure, take your time

B. Let’s discuss that some time

C. Don’t change your mind, pleaseD. The party begins at 2 pm
Question 36: With a ___________ of satisfaction on his face, Keith received his degree
from the principal.
A. glow B. beam

C. ray D. shine

Question 37: Would it be possible to make an early ___________ to have my car serviced
tomorrow?
A. appoint

B. appointing

C. appointed

D. appointment

Question 38: A great ___________ of people go to different places to enjoy their
holidays.
A. part B. majority C. mass D. number
Question 39: There was ___________ fuel in the car. Therefore, we had to stop midway
to fill some.
A. a fewB. little

C. few D. a little

Question 40: Let's play together if we have more chance,___________?


VnDoc - Tải tài liệu, văn bản pháp luật, biểu mẫu miễn phí

A. will we

B. shall we C. shouldn’t we

D. should we

Question 41: My uncle wishes his son _______________ much time when he grows up.
A. hasn’t wasted B. hadn't wasted

C. wouldn’t waste D. didn’t waste

Question 42: Hung and Derek are classmates. They are talking about their sports hobby.
Hung: Don’t you like watching football?
Derek: _____________.
A. Yes, I don’t

B. No, I do. I like it a lot C. It’s nice D. Yes, I love it

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet
to indicate the correct answer to each of the questions.
The concept of obtaining fresh water from iceberg that is towed to populated areas
andarid regions of the world was once treated as a joke more appropriate to cartoons than
real life. But now it is being considered quite seriously by many nations, especially since
scientists have warned that the human race will outgrow its fresh water supply faster than
it runs out of food. Glaciers are a possible source of fresh water that has been overlooked
until recently. (A)
Three-quarters of the Earth's fresh water supply is still tied up in glacial ice, a reservoir of
untapped fresh water so immense that it could sustain all the rivers of the world for 1,000
years. Floating on the oceans every year are 7,659 trillion metric tons of ice encased in
10,000 icebergs that break away from the polaricecaps, more than ninety percent of them
from Antarctica. (B)
Huge glaciers that stretch over the shallow continental shelf give birth to icebergs
throughout the year. Icebergs are not like sea ice, which is formed when the sea itself
freezes; rather, they are formed entirely on land, breaking off when glaciers spread over
the sea. As they drift away from the polar region, icebergs sometimes move mysteriously
in a direction opposite to the wind, pulled by subsurface currents. Because they melt
more slowly than smaller pieces of ice, icebergs have been known to drift as far north as
35 degrees south of the equator in the Atlantic Ocean. (C)
The difficulty arises in other technical matters, such as the prevention of rapid melting in
warmer climates and the funneling of fresh water to shore in great volume. But even ifthe
icebergs lost half of their volume in towing, the water they could provide would befar
cheaper than that produced by desalination, or removing salt from water. (D)


VnDoc - Tải tài liệu, văn bản pháp luật, biểu mẫu miễn phí

Question 43: What is the main topic of the passage?
A. The movement of glaciers

B. Icebergs as a source of fresh water

C. Future water shortages D. The future of the world's rivers
Question 44: The word “arid” in the first paragraph is closest in meaning to
___________.
A. anhydrous

B. fruitful

C. remote

D. distant

Question 45: The word "it" in the first paragraph refers to ___________.
A. an iceberg that is towed

B. obtaining fresh water from icebergs

C. the population of arid areas D. real life
Question 46: According to the author, most of the world's fresh water is to be found in
___________.
A. oceans

B. riversC. glaciers

D. reservoirs

Question 47: The word “currents” in the third paragraph is closest in meaning to
___________.
A. pulls B. waves

C. weather D. flows of water

Question 48: How are icebergs formed?
A. They break off from glaciers

B. Seawater freezes

C. Rivers freeze D. Small pieces of floating ice converge
Question 49: With which of the following ideas would the author be likely to agree?
A. Towing icebergs to dry areas is economically possible
B. Desalination of water is the best way to obtain drinking water
C. Using water from icebergs is a very short-term solution to water shortages
D. Icebergs could not be towed very far before they would melt
Question 50: Which is the best place where the following sentence will most properly fit?
"To corral them and steer them to parts of the world where they are needed would notbe
too difficult."
A.(A)

B. (B)

C. (C)

D. (D)

Question 51: The word "that" in the last paragraph refers to ____________.
A. the volume

B. the water C. the iceberg

D. the towing

Question 52: What are the technical matters mentioned as the difficulty arising in the
process of obtaining fresh water from the iceberg?


VnDoc - Tải tài liệu, văn bản pháp luật, biểu mẫu miễn phí

A. The prevention of rapid melting iceberg
B. The filtering water and the funneling it to shore in a large amount
C. The purifying the fresh water and carrying it to shore
D. The prevention of rapid melting and the funneling to shore in great volume
Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to
indicate the best option for each of the blanks.
I was raised on a farm in a remote village in the 1950s. The winter months were endless
and everything was covered in snow. I was always (53) __________ for the warmer
weather to come. When spring arrived, everything came alive - flowers would bloom and
the animals would come out of hibernation. I would follow the bear tracks and search for
them. Once, however, I (54) ___________ an angry mother bear who saw me (55)
___________ a threat. (56) __________ the sight of the bear, I did what my father had
told me. I stood still until she stopped growling and walked away. The trick was effective,
but looking back now, I realized that the situation was (57) ____________ - more serious
than I thought at the time. By the age of twelve, I had lots of camping (58)
_____________, as I used to go camping with my dog on my school holidays. We would
spend days (59) ___________ the forest, catching fish for dinner, (60) ____________ at
the frogs and the (61) _____________ - of birds and the insects hopping up and down on
the surface of the water. Of course, this was possible only during the warm months. When
the autumn came, everything went quiet, which was quite usual in those parts. It wasn’t
long before the animals disappeared, the birds (62) ____________ south and the snow
took over. The place became deserted once again.
Question 53: A. willing

B. keen C. eager D. enthusiastic

Question 54: A. found outB. came across C. dealt with D. reached
Question 55: A. as

B. same as C. such as

Question 56: A. By

B. At C. On

Question 57: A. very B. quite
Question 58: A. experience

D. like

D. In

C. far

D. so

B. skills C. qualities D. qualifications

Question 59: A. investigating B. detecting C. researching
Question 60: A. watching B. looking
Question 61: A. sets

D. exploring

C. noticing D. observing

B. swarms C. bunches

D. flocks


VnDoc - Tải tài liệu, văn bản pháp luật, biểu mẫu miễn phí

Question 62: A. fly

B. flying

C. flew

D. flight

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word or phrase
that is OPPOSITE in meaning to the underlined part in each of the following
questions.
Question 63: Population growth rates vary among regions and even among countries
within the same region.
A.remain unstable

B. fluctuate

C. restrain D. stay unchanged

Question 64: There has been no huge improvement in the noise levels since lorries were
banned.
A. clear B. obvious C. insignificant D. thin
II.PHẦN TỰ LUẬN (2,0 điểm)
Part I. Finish each of the following sentences in such a way that it means the same as
the sentence given before it. (0,5 điểm)
1. There was a lot of noise, and I couldn’t hear her calling.
There was so _________________________________________________________.
2. We have tested the new system several times before.
The new system _______________________________________________________.
3. “You had better keep your room tidy, Tim”, said Omega.
Omega ______________________________________________________________.
4. No one plays this piece of music as beautifully as he does.
He plays _____________________________________________________________.
5. It’s not worth asking the manager for a day off.
There is ______________________________________________________________.
Part II. In about 140 words, write a paragraph about the importance of students’
doing homework. (1,5 điểm)
The following prompts might be helpful to you:
- reviewing knowledge
- understanding new lessons more easily
- avoiding wasting time going out or playing
=====The end=====


VnDoc - Tải tài liệu, văn bản pháp luật, biểu mẫu miễn phí

TRƯỜNG ĐẠI HỌC VINH

ĐÁP ÁN ĐỀ THI THỬ

TRƯỜNG THPT CHUYÊN

THPT QUỐC GIA LẦN 1 NĂM 2016

---------------

MÔN TIẾNG ANH
(Thời gian làm bài: 90 phút)

Mã đề 132
I. PHẦN TRẮC NGHIỆM : TỪ QUESTION 1 ĐẾN QUESTION 64 (0,125 x 64 câu = 8 điểm)
1

D

11 A

21 A

31D

41 C

51 B

61 D

2

D

12 B

22 A

32B

42 D

52 D

62 C

3

C

13 C

23 A

33 A

43 B

53 C

63 D

4

D

14 C

24 B

34 C

44 A

54 B

64 C

5

C

15 A

25 C

35 A

45 B

55 A

6

D

16 B

26 B

36 A

46 C

56 B

7

A

17 A

27 D

37 D

47 D

57C

8

D

18 C

28 B

38 D

48 A

58 A

9

B

19 B

29 A

39 B

49 A

59 D

10 C

20 D

30 C

40 B

50 C

60 B

II. PHẦN TỰ LUẬN (2 điểm)
Part I. Sentence transformation (0,1 * 5 = 0,5 điểm)
Question 1: There was so much noise that I couldn’t hear her calling.
Question 2: The new system has been tested several times before.
Question 3: Omega advised Tim to keep his room tidy.
Question 4: - He plays this piece of music more beautifully than anyone else (does).
- He plays this piece of music the most beautifully.
Question 5:There is no point in asking the manager for a day off.
Part II. In about 140 words, write a paragraph about the importance of students’ doing homework.
(1,5 điểm)
The following prompts might be helpful to you:
- reviewing knowledge
- understanding new lessons more easily
- avoiding wasting time going out or playing


VnDoc - Tải tài liệu, văn bản pháp luật, biểu mẫu miễn phí

TRƯỜNG ĐẠI HỌC VINH

ĐỀ THI THỬ THPT QUỐC GIA, LẦN 2 NĂM 2016

TRƯỜNG THPT CHUYÊN

MÔN TIẾNG ANH (Thời gian làm bài: 90 phút)

Mã đề thi 132

Họ, tên thí sinh:........................................................ Số báo danh: .............................
I. PHẦN TRẮC NGHIỆM: TỪ QUESTION 1 ĐẾN QUESTION 64 (8,0 điểm)
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part is
pronounced differently from that of the rest in each of the following questions.
Question 1: A. repeats

B. amuses

C. attacks

D. coughs

Question 2: A. whom

B. heal

C. healthy

D. honest

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word or phrase that is CLOSEST
in meaning to the underlined part in each of the following questions.
Question 3:Before he went on vacation, Peter left explicit instructions for the decoration of his office.
A. clear

B. colorful

C. vague

D. direct

Question 4: The earthquake caused great devastation in California.
A. confusion

B. gaps

C. ruin

D. movement

Question 5:He is from such an unemotional family, he will never learn to unleash his feelings.
A. describe

B. conceal

C. release

D. extend

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the
correct answer to each of the following questions.
American humor and American popular heroes were born together. The first popular heroes of the
new nation were comic heroes, and the first popular humor of the new nation was the antics of its
hero-clowns.
The heroic and the comic were combined in novel American proportions in popular literature. The
heroic themes are obvious enough and not much different from those in the legends of other times
and places: Achilles, Beowulf, Siegfried, Roland, and King Arthur. The American Davy Crockett legends
repeat the familiar pattern of the old world heroic story: the pre-eminence of a mighty hero whose fame in
myth has a tenuous basis in fact; the remarkable birth and precocious strength of the hero; single combats
in which he distinguished himself against antagonists, both man and beast; vows and boasts; pride of the
hero in his weapons, his dog, and his woman.
Davy Crockett conquered man and beast with a swaggering nonchalance. He overcame animals by


VnDoc - Tải tài liệu, văn bản pháp luật, biểu mẫu miễn phí

force of body and will. He killed four wolves at the age of six. He hugged a bear to death; he killed a
rattlesnake with his teeth. He mastered the forces of nature. Crockett’s most famous natural exploit was
saving the earth on the coldest day in history. First, he climbed a mountain to determine the trouble. Then
he rescued all creation by squeezing bear-grease on the earth’s frozen axis and over the sun’s icy face. He
whistled, “Push along, keep moving!” The earth gave a grunt and began moving.
Neither the fearlessness nor the bold huntsman’s prowess was peculiarly American. Far more
distinctive was the comic quality, all heroes are heroic; few are also clowns. What made the American
popular hero heroic also made him comic. “May be”, said Crockett, “you’ll laugh at me and not at my
book”. The ambiguity of American life and the vagueness which laid the continent open to adventure,
which made the land a rich storehouse of the unexpected, which kept vocabulary ungoverned and the
language fluid----this same ambiguity suffused both the Crockett legends were never quite certain whether
to laugh or to applaud, or whether what they saw and heard was wonderful, awful or ridiculous.
Question 6: What is the main point the author makes in the passage?
A. Davy Crockett wrote humorous stories about mastering the nature.
B. American popular heroes were characteristically comic.
C. The Davy Crockett stories reflected the adventurous spirit of early America.
D. American popular literature was based on the legends of other times and places.
Question 7:Achilles, Beowulf, and other heroes are mentioned in paragraph 2 to_________.
A. show their similar heroic nature with the American heroes.
B. show the role they play in the world legend history.
C. compare their popularity with that of the American heroes.
D. conclude heroic deeds described in old world heroic legends.
Question 8:Which of the following is NOT mentioned as a heroic theme?
A. Superior physical strength

B. Pride in the hero woman

C. Fluid use of language

D. Boasting by the hero

Question 9:The word “antagonists” could be best replaced by_________.
A. wild animals

B. heroes

C. forces

D. opponents

Question 10: Davy Crockett is an example of_________.
A. a popular writer

B. a heroic theme

C. an old world hero

D. a hero-clown

Question 11:In paragraph 3, the author mentions a story in which Davy Crockett_________.
A. killed a wild boar

B. saved a bear

C. saved the earth

D. ate a rattlesnake

Question 12:The word “exploit” in paragraph 3 is closest meaning to_________.
A. resource

B. heroic act

C. skill

D. character trait

Question 13:The word “prowess” in paragraph 4 is closest meaning to_________.


VnDoc - Tải tài liệu, văn bản pháp luật, biểu mẫu miễn phí

A. goal

B. weapon

C. bravery

D. caution

Question 14:In paragraph 4, the author makes the point that_________.
A. American enjoyed laughing at other people.
B. American writers strove to create a distinctively American literature.
C. American life was open to adventure and full of the unexpected.
D. Americans valued comic qualities more than heroic qualities.
Question 15:The word “ambiguity” in the last paragraph is closest meaning to_________.
A. ridiculous

B. richness

C. uncertainty

D. quality

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the rest in
the position of the main stress in each of the following questions.
Question 16: A. enjoyment

B. extension

C. fashionable

D. facilitate

Question 17: A. apprehensive

B. residential

C. emergency

D. resolution

Question 18: A. threaten

B. mosquito

C. comfortable

D. interesting

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the
correct word(s) for each of the following blanks.
KEEPING FIT
Bodies are made to move! They are not (19)_________for sitting around in front of the television or
reading magazines. Keeping fit doesn’t (20) _________you have to be a super-athlete, and even
(21)______exercise can give you a lot of fun. When you are fit and healthy, you will find you look better
and feel better. You will develop more energy and self-confidence.
Every time you move, you are exercising. The human body is designed to bend, stretch, run, jump and
climb. (22)_________it does, the stronger and fitter it will become. Best of all, exercise is fun. It’s what
your body likes doing most-keeping on the (23) _________.
Physical exercise is not only good for your body. People who take regular exercise are usually happier,
more relaxed and more alert (24)_________people who sit around all day. Try an experiment-next time you
are (25) _________a bad mood, go for a walk or play a ball game in the park. See how much better you
feel after an hour.
A good (26)_________of achievement is yet another benefit of exercise. People feel good about
themselves when they know they have (27)_________their fitness. People who exercise regularly will tell
you that they find they have more energy to enjoy life. So have (28) _________-you’ll soon see and feel
the benefits.
Question 19: A. planned

B. designed

C. programmed

D. caused

Question 20: A. involve

B. require

C. reveal

D. mean

Question 21: A. a little

B. a few

C. little

D. few


VnDoc - Tải tài liệu, văn bản pháp luật, biểu mẫu miễn phí

Question 22: A. More and more

B. The more

C. More

D. Moreover

Question 23: A. increase

B. move

C. develop

D. decrease

Question 24: A. then

B. about

C. than

D. with

Question 25: A. in

B. on

C. at

D. under

Question 26: A. sense

B. feel

C. lot

D. piece

Question 27: A. experienced

B. improved

C. carried out

D. grown

Question 28: A. a run

B. a trial

C. a go

D. a start

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the
following questions.
Question 29: The phone _________suddenly while Jane was doing the gardening.
A. is ringing

B. had rung

C. was ringing

D. rang

Question 30: Nam never comes to class on time and _________.
A. neither doesn’t Huy B. so doesn’t Huy

C. so does Huy

D. neither does Huy

Question 31:Sorry, I’m late, but my car_________ on the way here, and I had to call the garage.
A. was broke

B. not working

C. out of order

D. broke down

Question 32:_________ it with my own eyes, I would never have believed it.
A. Had I not seen B. Unless I had not seen C. If I had seen

D. Provided I had seen

Question 33: Marie Curie was the first and only woman_________two Nobel prizes.
A. that win

B. to be won

C. who win

D. to have won

Question 34: It was in 1989_________ the Berlin Wall collapsed.
A. which

B. that

C. when

D. what

Question 35: The robbers were_________two years in jail.
A. put

B. sent

C. ordered

D. sentenced

Question 36:The death of Tran Lap, the leader of a Vietnamese famous rock band called Buc Tuong, is a
great_________to his fans.
A. losing

B. loss

C. lose

D. lost

Question 37:I asked her _________she understood what I was saying.
A. if not

B. if

C. if only

D. even if

Question 38: I_____an old friend of mine in the street this morning. We haven’t seen each other for ages.
A. ran into

B. ran out

C. came over

D. came round

Question 39: Tom is_________ with his teacher because he didn’t do any assignments.
A. in danger

B. in the dark

C. in hot water

D. under control

Question 40: We can decrease the amount of waste produced at home by___ used paper, plastic and metal.
A. retaining

B. reducing

C. remaining

D. recycling


VnDoc - Tải tài liệu, văn bản pháp luật, biểu mẫu miễn phí

Question 41: It was _________ furniture that I didn’t buy it.
A. so expensive

B. such expensive

C. such an expensive

D. a so expensive

Question 42: Charles was wearing ___________at the party.
A. a tie yellow silk funny

B. very funny wide yellow silk tie

C. a yellow silk funny tie

D. a funny wide yellow silk tie

Question 43: _________ , Mr. Jean takes pleasure in doing charity and other social work.
A. Having retired

B. Retiring

C. He has retired

D. Although retired

Question 44: ___________ Michelle tried hard, she didn’t manage to win the competition.
A. No matter how

B. Even though

C. In spite of

D. Nevertheless

Question 45: My phone is out of order, _________is a nuisance.
A. that

B. which

C. this

D. it

Question 46: Lan :“She seems_________for the job”. Hoa: “Yes. Everybody thinks she’s perfectly suited
for it.”
A. ready-made

B. home-made

C. tailor-made

D. self-made

Question 47: Mai and Lan are friends. Lan asks Mai about Mai’s plan. Select the most suitable response to
fill in the blank.
Lan: “Are you going to see the live show by Son Tung today?”
Mai: “_________”.
A. Yes, I enjoyed it very much

B. Maybe I’ll be out

C. Yes, I’m going to stay in

D. I think so

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the
correct answer to each of the following questions.
The technology of the North American colonies did not differ strikingly from that of Europe, but in
one respect, the colonists enjoyed a great advantage. Especially by comparison with Britain, Americans
had a wonderfully plentiful supply of wood.
The first colonists did not, as many people imagine, find an entire continent covered by a climax
forest. Even along the Atlantic seaboard, the forest was broken at many points. Nevertheless, all sorts of
fine trees abounded, and through the early colonial period, those who pushed westward encountered new
forests. By the end of the colonial era, the price of wood had risen slightly in eastern cities, but wood was
still extremely abundant.
The availability of wood brought advantages that have seldom been appreciated. Wood was a
foundation of the economy. Houses and all manner of buildings were made of wood to a degree unknown
in Britain. Secondly, wood was used as fuel for heating and cooking. Thirdly, it was used as the source of


VnDoc - Tải tài liệu, văn bản pháp luật, biểu mẫu miễn phí

important industrial compounds, such as potash, an industrial alkali; charcoal, a component of gunpowder;
and tannic acid, used for tanning leather.
The supply of wood conferred advantages but had some negative aspects as well. Iron at that time
was produced by heating iron ore with charcoal. Because Britain was so stripped of trees, she was unable to
exploit her rich iron mines. But the American colonies had both iron ore and wood; iron production was
encouraged and became successful. However, when Britain developed coke smelting, the Colonies did not
follow suit because they had plenty of wood and besides, charcoal iron was stronger than coke iron. Coke
smelting led to technologic innovations and was linked to the emergence of the Industrial Revolution. In
the early nineteenth century, the former colonies lagged behind Britain in industrial development because
their supply of wood led them to cling to charcoal iron.
Question 48:What does the passage mainly discuss?
A. The advantages of using wood in the colonies
B. The effects of an abundance of wood on the colonies
C. The roots of the Industrial Revolution
D. The difference between charcoal iron and coke iron
Question 49:The word strikingly in the first paragraph is closest in meaning to__________.
A. realistically

B. dramatically

C. completely

D. immediately

Question 50:Which of the following is a common assumption about the forests of North America during
the colonial period?
A. They contained only a few types of trees.
B. They existed only along the Atlantic seaboard.
C. They had little or no economic value.
D. They covered the entire continent.
Question 51:The word “abundant” in paragraph 3 is closest meaning to_________.
A. redundant

B. sufficient

C. insufficient

D. plentiful

Question 52:According to the passage, by the end of the colonial period, the price of wood in Eastern
cities__________.
A. rose quickly because wood was becoming so scarce.
B. was much higher than it was in Britain.
C. was slightly higher than in previous years.
D. decreased rapidly because of lower demand for wood.
Question 53:What can be inferred about houses in Britain during the period written about in the passage?
A. They were more expensive than American houses.
B. They were generally built with imported materials.


VnDoc - Tải tài liệu, văn bản pháp luật, biểu mẫu miễn phí

C. They were typically smaller than homes in North America.
D. They were usually built from materials built from materials other than wood.
Question 54:Which of the following is NOT mentioned as a source of industrial compounds?
A. potash

B. charcoal

C. gunpowder

D. tannic acid

Question 55:Why does the author mention gunpowder in paragraph 3?
A. To illustrate the negative aspects of some industrial processes
B. To remind readers that the colonial era ended in warfare
C. To give an example of a product made with wood compounds
D. To suggest that wood was not the only important product of the colonies
Question 56:The phrase follow suit in paragraph 4 means__________.
A. do the same thing

B. make an attempt

C. have the opportunity

D. take a risk

Question 57:According to the passage, why was the use of coke smelting advantageous?
A. It led to advances in technology.
B. It was less expensive than wood smelting.
C. It produced a stronger type of iron than wood smelting.
D. It stimulated the demand for wood.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to show the underlined part that needs correction
in each of the following questions.
Question 58:My mother prefers cooking at home than eating out
A

B

CD

Question 59: They were all looking forward to spend their holiday at the seaside the following year.
A

B

C

D

Question 60:In a critical review of an experiment, a researcher should question the validity, the
AB
reliable, and the importance of any test results.
CD
Question 61: Until the invention of the telephone, skyscrapers were not consider very practical.
B

A

CD

Question 62:She must lose her way; otherwise, she would have arrived by now.
A

B

C

D

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word or phrase that is OPPOSITE
in meaning to the underlined part in each of the following questions.
Question 63:He was arrested for his illicit drug trade in the police raid yesterday.
A. legal

B. irregular

C. elicited

D. secret


VnDoc - Tải tài liệu, văn bản pháp luật, biểu mẫu miễn phí

Question 64:I eat lunch with a convivial group of my friends.
A. unsociable

B. large

C. old

D. lively

II. PHẦN TỰ LUẬN (2 điểm)
A. Rewrite the following sentences in such a way that they mean almost the same as those printed
before them. (0,5 điểm)
Question 1: He doesn’t have much money, so he can’t buy a luxury car.
If __________________________________________________________________________
Question 2: “You had better go to the doctor if you have a pain in your neck, Mary”, Peter said.
Peter suggested________________________________________________________________
Question 3: I haven’t seen him for twenty years.
It is ________________________________________________________________________
Question 4: People say that he works as a professional football player in America.
He is_________________________________________________________________________
Question 5:“Please don’t leave me!” Jenny begged her boyfriend.
Jenny pleaded _________________________________________________________________
B. In about 140 words, write a paragraph about the following topic (1,5 điểm).
“Should mobile phones be banned among students?”
Use examples and reasons to support your answer.
…………………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………………
----------- The end ----------


VnDoc - Tải tài liệu, văn bản pháp luật, biểu mẫu miễn phí

TRƯỜNG ĐẠI HỌC VINH

ĐÁP ÁN ĐỀ THI THỬ THPT QUỐC GIA, LẦN 2 NĂM 2016

TRƯỜNG THPT CHUYÊN

MÔN TIẾNG ANH(Thời gian làm bài: 90 phút)

------------I. PHẦN TRẮC NGHIỆM: TỪ QUESTION 1 ĐẾN QUESTION 64 (0,125 x 64 câu
= 8 điểm )
Câu

Đáp

Câu

Đáp

Câu

Đáp

Câu

Đáp

Mã đề

hỏi

án

Mã đề

hỏi

án

Mã đề

hỏi

án

Mã đề

hỏi

án

132

1

B

209

1

D

357

1

B

485

1

A

132

2

D

209

2

B

357

2

C

485

2

A

132

3

A

209

3

C

357

3

B

485

3

C

132

4

C

209

4

D

357

4

A

485

4

C

132

5

B

209

5

A

357

5

C

485

5

C

132

6

B

209

6

C

357

6

C

485

6

A

132

7

C

209

7

A

357

7

C

485

7

A

132

8

C

209

8

A

357

8

B

485

8

B

132

9

D

209

9

C

357

9

A

485

9

B

132

10

D

209

10

D

357

10

C

485

10

C

132

11

C

209

11

C

357

11

B

485

11

B

132

12

B

209

12

D

357

12

D

485

12

C

132

13

C

209

13

C

357

13

C

485

13

C

132

14

C

209

14

A

357

14

D

485

14

D

132

15

C

209

15

B

357

15

C

485

15

A

132

16

C

209

16

B

357

16

B

485

16

B

132

17

C

209

17

B

357

17

C

485

17

D

132

18

B

209

18

C

357

18

C

485

18

B

132

19

B

209

19

A

357

19

D

485

19

C

132

20

D

209

20

A

357

20

B

485

20

D

132

21

A

209

21

C

357

21

D

485

21

D


VnDoc - Tải tài liệu, văn bản pháp luật, biểu mẫu miễn phí

132

22

B

209

22

C

357

22

A

485

22

D

132

23

B

209

23

A

357

23

B

485

23

C

132

24

C

209

24

B

357

24

D

485

24

C

132

25

A

209

25

A

357

25

C

485

25

C

132

26

A

209

26

D

357

26

C

485

26

B

132

27

B

209

27

B

357

27

A

485

27

C

132

28

C

209

28

C

357

28

D

485

28

A

132

29

D

209

29

B

357

29

D

485

29

C

132

30

D

209

30

B

357

30

C

485

30

A

132

31

D

209

31

D

357

31

B

485

31

D

132

32

A

209

32

D

357

32

C

485

32

C

132

33

D

209

33

C

357

33

B

485

33

D

132

34

B

209

34

D

357

34

C

485

34

B

132

35

D

209

35

C

357

35

C

485

35

C

132

36

B

209

36

C

357

36

B

485

36

C

132

37

B

209

37

A

357

37

D

485

37

B

132

38

A

209

38

C

357

38

A

485

38

B

132

39

C

209

39

C

357

39

C

485

39

B

132

40

D

209

40

C

357

40

A

485

40

C

132

41

B

209

41

B

357

41

B

485

41

D

132

42

D

209

42

A

357

42

C

485

42

B

132

43

A

209

43

C

357

43

C

485

43

D

132

44

B

209

44

B

357

44

B

485

44

B

132

45

B

209

45

C

357

45

C

485

45

D

132

46

C

209

46

D

357

46

D

485

46

D

132

47

D

209

47

D

357

47

B

485

47

A

132

48

B

209

48

D

357

48

D

485

48

A

132

49

B

209

49

A

357

49

A

485

49

D

132

50

D

209

50

D

357

50

D

485

50

B

132

51

D

209

51

B

357

51

D

485

51

D


VnDoc - Tải tài liệu, văn bản pháp luật, biểu mẫu miễn phí

132

52

C

209

52

D

357

52

A

485

52

D

132

53

D

209

53

B

357

53

A

485

53

D

132

54

C

209

54

B

357

54

A

485

54

A

132

55

C

209

55

A

357

55

A

485

55

B

132

56

A

209

56

C

357

56

D

485

56

B

132

57

A

209

57

D

357

57

D

485

57

C

132

58

C

209

58

B

357

58

D

485

58

B

132

59

B

209

59

D

357

59

A

485

59

D

132

60

C

209

60

A

357

60

B

485

60

C

132

61

C

209

61

B

357

61

B

485

61

A

132

62

A

209

62

B

357

62

C

485

62

C

132

63

A

209

63

C

357

63

B

485

63

B

132

64

A

209

64

D

357

64

D

485

64

C

II. PHẦN TỰ LUẬN: (2 điểm)
A. Rewrite the following sentences in such a way that they mean almost the same as
those printed before them. (0,1 x 5 câu = 0,5 điểm)
Question 1: If he had much money, he could buy a car.
Question 2: Peter suggested (that) Mary (should) go to the doctor if she had got a pain in
her neck.
Question 3: It is twenty years since I (last) saw him.
Question 4: He is said to work as a professional football player in America.
Question 5:Jenny pleaded with her boyfriend not to leave her.
B. In about 140 words, write a paragraph about the following topic (1,5 điểm).
“Should mobile phones be banned among students?”
Mô tả các tiêu chí đánh giá
1

Bố cục
-

Câu chủ đề mạch lạc

-

Bố cục hợp lý, rõ ràng phù hợp với yêu cầu của đề bài
Bố cục uyển chuyển từ mở bài đến kết luận

Điểm tối đa
0.40


VnDoc - Tải tài liệu, văn bản pháp luật, biểu mẫu miễn phí

2

Phát triển ý

0.25

-

Phát triển có trình tự, logic

-

Có dẫn chứng, ví dụ …đủ để bảo vệ ý kiến của mình

3

Sử dụng ngôn từ

0.30

-

Sử dụng ngôn từ phù hợp với nội dung

-

Sử dụng ngôn từ đúng văn phong thể loại

-

Sử dụng từ nối cho bài viết có ý uyển chuyển

4

Nội dung

0.30

-

Đủ thuyết phục người đọc

-

Đủ dẫn chứng, ví dụ, lập luận

-

Độ dài không nhiều hơn hoặc ít hơn số từ quy định là 5%

5

Ngữ pháp, dấu câu, chính tả

0.25

-

Sử dụng đúng dấu câu

-

Chính tả: viết đúng chính tả

-

Lỗi chính tả gây hiểu nhầm/ sai lệch ý sẽ bị tính một lỗi(trừ 1% số
điểm bài viết)

-

Cùng một lỗi chính tả, lặp đi lặp lại chỉ tính một lỗi

-

Sử dụng đúng thì, thể, cấu trúc đúng ngữ pháp (Lỗi ngữ pháp gây
hiểu nhầm, sai lệch ý sẽ bị trừ 1% điểm bài viết)
Tổng

1.50



x

Tài liệu bạn tìm kiếm đã sẵn sàng tải về

Tải bản đầy đủ ngay

×