Tải bản đầy đủ

ĐỀ THI môn TIẾNG ANH kì THI OLYIMPIC KHỐI 10

Sở Giáo Dục & Đào Tạo TP. HỒ CHÍ MINHKỲ THI OLYMPIC TRUYỀN
THỐNG 30/4

LẦN XXI – NĂM 2015
KỶ NIỆM 40 NĂM NGÀY GIẢI PHÓNG MIỀN NAM
(1975-2015)
Trường THPT Chuyên
LÊ HỒNG PHONG

Môn thi :
ANH
- Khối : 10
Ngày thi : 04/04/2015
Thời gian làm bài : 180 phút

Lưu ý : Đề thi này có 8 trang.
❖ Thí sinh làm phần trắc nghiệm (MULTIPLE CHOICE) trên phiếu
trả lời trắc nghiệm và phần tự luận (WRITTEN TEST) trên phiếu
trả lời tự luận.
❖ Trên phiếu trả lời trắc nghiệm, thí sinh tô thêm 2 số 00 vào trước
số báo danh

(bằng bút chì).
❖ Phần mã đề thi trên phiếu trắc nghiệm, thí sinh tô vào ô 002.
A. MULTIPLE CHOICE (40 PTS)
I.
PHONOLOGY (5PTS)
Choose the word whose underlined part is pronounced differently from
the others.
1. A. bomber
B. subtlety
C. indebted
D. limber
2. A. asthma
B. atheism
C. athlete
D. anthropology
3. A. accredit
B. salamander
C. majesty
D. saliva
4. A. dogged
B. advisedly
C. markedly D. plugged
5. A. archetype B. chromatic
C. ricochet
D. chronicle
Choose the word which is stressed differently from the other three.
6. A. argumentative
B. theoretical C. contributory
D. hypersensitive
7. A. ecotourism B. hierarchy
C. acropolis
D. neighborhood
1


8. A. hieroglyphics
B. horizontal C. revolutionary
D. aristocracy
9. A. ingenuity B. guarantee
C. caravansary D. committee

10.
A. mausoleum
B. testimony C. miniature D.
meteorite
II. WORD CHOICE (5 PTS): Choose the best options to complete the
following sentences.
11.
We knew Tom was looking for the right tool from
the ________ of sounds which came from the shed.
A. sputter
B. clatter
C. mutter
D. flutter
12.
The vegetation on the island was ________.
A. exuberant B. chivalrous
C. overcast
D. ingenious
13.
Despite the high divorce rate, the ________ of
marriage remains popular.
A. practice
B. habit
C. institution D. state
14.
Before the invention of the Internet, people
couldn’t ________ of such universal access to information.
A. reminisce B. conceive
C. contemplate D. access
15.
A new computer has been produced, which will
________ all previous models.
A. overdo
B. supersede
C. excel
D. overwhelm
16.
Most teenagers go through a rebellious ________
for a few years but they soon grow out of it.
A. stint
B. span
C. duration
D. phase
17.
The match ________ in the darkness.
A. glared
B. flared
C. glowed
D. gleamed
18.
The use of vitamin ________ and herbs has
become increasingly popular among Americans.
A. components B. materials
C. ingredients D. supplements
19.
As a matter of ________, we have six security
guards on the premises at all times.
A. wisdom
B. prudence
C. foresight
D. acumen
2


20.
She marched into the shop, as bold as ________,
and demanded for her money back.
A. bass
B. grass
C. brass
D. glass
III. GRAMMAR AND STRUCTURES (5PTS): Choose the best options to
complete the following sentences.
21.
________ as taste is really a composite sense
made up of both taste and smell.
A. That we refer to
B. What we refer to C. To
which we refer D. What do we refer to
22.
This car has many features including ________.
A. stereo, safety devices, air condition, and it saves gas
B. good music, safe devices, air conditioning, and gas
C. stereo, safety devices, air conditioned, and good gas
D. stereo, safety devices, air conditioning, and low gas mileage
23.
There are ________ words in English having more
than one meaning. Pay close attention to this fact.
A. a large many
B. quite many C. quite a lot D. a
great many
24.
In fact, the criminals ________ in because the
front door was wide open and so they just walked in.
A. needn’t have broken
B. shouldn’t have break
C.
didn’t need to break
D. couldn’t have broken
25.
In bas-relief sculpture, a design projects very
slightly from its background, ________ some coins.
A. as on
B. because
C. the way that D. similarly
26.
________ workers found accidentally while
constructing a new subway line in London yielded new
information about previous civilizations in the area could be welldocumented.
A. Relics that B. That relics that C. It was relics that
D. Not
until relics that
3


27.
Declared an endangered species in the United
States, ________.
A. the ginseng root has been gathered almost to the point of
extinction
B. gathering the ginseng root almost to the point of extinction
C. people have gathered the ginseng root almost to the point of
extinction
D. the near extinction of the ginseng root to excessive gathering
28.
I eventually managed to find the office, ________.
A. but not until after I’d got lost several times
B. so I had been looking for over an hour
C. that was easy and didn’t take very long
D. since it wasn’t clearly marked on the map I had
29.
Round and round ________.
A. the wheels of the engine went
B. did the wheels
of the engine go
C. went the wheels of the engine
D. going the
wheels of the engine
30.
________, it is obvious that the whole thing was a
waste of time and effort.
A. None of us wanted to go in the first place
B. Staff meetings are often boring and have no apparent point to
them
C. Since the results were far more satisfactory than anyone had
expected
D. Seeing that we couldn’t solve anything in the end
IV. PHRASAL VERBS AND PREPOSITIONS (5 PTS)
31.
The old lady’s savings were considerable as she
had ________ a little money each week.
A. put by
B. put in
C. put apart D. put down
32.
Half the people in the office have ________ a
strange illness.
4


A. gone in for B. gone along with
C. gone through
with
D. gone down with
33.
I can’t afford to ________ on another foreign
holiday this year.
A. set out
B. splash out
C. take out
D. give out
34.
I don’t want to sound like I’m ________ the law,
but if you don’t keep the noise down, you’ll have to leave.
A. putting in B. passing over C. laying down D. giving over
35.
I usually ________ work at about half past five so
I’m home by six thirty most nights.
A. end up
B. kick off
C. knock off D. knuckle down
36.
I’m not sure if I’m doing it right, but I’ll try to
________ ahead with it anyway.
A. drive
B. bang
C. touch
D. press
37.
I don’t think she can get her message ________
to the students. She seems too nervous.
A. across
B. around
C. out
D. over
38.
The weather was fine, and everyone was
________ the coast.
A. going in for B. making for
C. joining in D. seeing about
39.
When she came ________, she found herself in a
hospital.
A. out
B. round
C. off D. over
40.
Could you lend me some money to ________ me over to the
end of the month?
A. hand
B. tide
C. get D. make
V. GUIDED CLOZE 1 (5PTS): Read the text below and decide which
answer best fits each space.
Coincident with concerns about the (41) __________ loss of
species and habitats has been a growing appreciation of the
importance of biological diversity, the number of species in a (42)
5


__________ ecosystem, to the health of the Earth and human wellbeing. Much has been written about the diversity of terrestrial
organisms, particularly the exceptionally rich life associated with
tropical rain-forest habitats. Relatively little has been said, however,
about the diversity of life in the sea even though coral reef systems
are (43) __________ to rain forests in terms of richness of life.
An alien exploring Earth would probably give (44) __________ to
the planet’s dominant, most-distinctive feature – the ocean. Humans
have a bias toward land that sometimes gets in the way of truly
examining global issues. Seen from far away, it is easy to realize that
landmasses occupy only one-third of the Earth’s surface. Given that
two-thirds of the Earth’s surface is water and that marine life lives at
all levels of the ocean, the total three-dimensional living space of the
ocean is perhaps 100 times greater than that of land and (45)
__________ more than 90 percent of all life on Earth even though the
ocean has fewer distinct species.
The fact that half of the known species are thought to inhabit the
world’s rain forests does not seem surprising, considering the huge
numbers of insects that comprise the (46) __________ of the species.
One scientist found many different species of ants in just one tree
from a rain forest. While every species is different from every other
species, their genetic makeup (47) __________ them to be insects
and to share similar characteristics with 750,000 species of insects. If
basic, broad categories such as phyla and classes are given more
emphasis than differentiating between species, then the greatest
diversity of life is (48) __________ the sea. Nearly every major type of
plant and animal has some representation there.
To appreciate (49) __________ the diversity of abundance of life
in the sea, it helps to think small. Every spoonful of ocean water
contains life, on the order of 100 to 100,000 bacteria cells plus
assorted microscopic plants and animals, including (50) __________ of
6


organisms ranging
much more.
41.
alleviating
42.
specific
43.
44.
research
45.
composes
46.
47.
constrains
48.

from sponges and corals to starfish and clams and
A. accelerating B. ascending C. upgrading

D.

A. individual

B. single

D.

A. relative
D. simulated
A. attention

B. comparable C. corresponding
B. priority

C. reference

A. contains

B. consists

C. covers D.

A. mass
A. deduces

B. gross
B. restricts

C. bulk
D. load
C. encloses
D.

C. particular

D.

A. doubtlessly B. unchangeably
C. inconstantly
D. unquestionably
A. wholly
B. completely C. fully
D.

49.
entirely
50.
A. embryos
B. algae
C. fungi D. larvae
GUIDED CLOZE 2 (5PTS): Read the text below and decide which
answer best fits each space.
LOOKING INTO SPACE
Outer space has (51) __________ mankind ever since we first
gazed upward. It was easy enough to see stars in the night sky (52)
__________ the naked eyes and many (53) __________ civilizations
also noticed that certain groups appeared to form familiar shapes.
They used these constellations to help with navigation and as a means
of predicting the seasons and making calendars. Ancient astronomers
also perceived points of light that moved. They believed they were
wandering stars and the word “planet” was (54) __________ from the
Greek word for “wanderers”. For much of human history, it was also
7


believed that the Earth was the center of the Universe and that the
planets circled the Earth, and that falling meteorites and solar eclipses
were (55) __________ of disaster.
It wasn’t until the 16th century that Polish mathematician and
astronomer Nicolaus Copernicus presented a mathematical model of
how the sun actually moved around the Earth, challenging the (56)
__________ understanding of how the solar system worked. The
Italian physicist and astronomer Galileo Galilei then used a telescope
to prove this theory to be correct.
Many technological advances have allowed us to probe (57)
__________ space since then, and one of the most pioneering was
when the first manned spacecraft, the Apollo 11, successfully (58)
__________ gravity and touched down on the moon’s surface.
Nevertheless, much of our research must be done from far greater
distances. The Hubble Space Telescope was carried into orbit by a
space shuttle in April 1990 and it has allowed cosmologists to gather
incredible data.
Most (59) __________, it has provided a great deal of evidence
to support the Big Bang Theory, that is, the idea that the Universe
originated as a hot, (60) __________ state at a certain time in the
past and has continued to expand since then.
51.
A. aroused
B. struck
C. inquired D.
intrigued
52.
A. by
B. with
C. from
D. in
53.
A. primary
B. early
C. first
D. initial
54.
A. derived
B. originated C. descended D.
inferred
55.
A. signals
B. images
C. heralds D. omens
56.
A. domineering B. prevailing C. controlling D.
dominating
57.
A. at
B. on
C. into
D.
towards
8


58.
came off
59.
expressively
60.
fraught

A. broke through
D. went ahead
A. magnificentlyB. brilliantly

B. got over

A. thick

C. intense D.

B. dense

C.

C. significantly D.

VI. READING PASSAGE 1 (5PTS): Read the text below and choose
the best answer to each question.
THE TRUTH ABOUT THE ENVIRONMENT
For many environmentalists, the world seems to be getting worse.
They have developed a hit-list of our main fears: that natural
resources are running out; that the population is ever growing, leaving
less and less to eat; that species are becoming extinct in vast
numbers, and that the planet's air and water are becoming ever more
polluted.
But a quick look at the facts shows a different picture. First,
energy and other natural resources have become more abundant, not
less so, since the book "The Limits to Growth" was published in 1972
by a group of scientists. Second, more food is now produced per head
of the world's population than at any time in history. Fewer people are
starving. Third, although species are indeed becoming extinct, only
about 0.7% of them are expected to disappear in the next 50 years,
not 25-50%, as has so often been predicted. And finally, most forms
of environmental pollution either appear to have been exaggerated, or
are transient - associated with the early phases of industrialization and
therefore best cured not by restricting economic growth, but by
accelerating it. One form of pollution - the release of greenhouse
gases that causes global warming - does appear to be a phenomenon
that is going to extend well into our future, but its total impact is
unlikely to pose a devastating problem. A bigger problem may well
turn out to be an inappropriate response to it.
9


Yet opinion polls suggest that many people nurture the belief that
environmental standards are declining and four factors seem to cause
this disjunction between perception and reality.
One is the lopsidedness built into scientific research. Scientific
funding goes mainly to areas with many problems. That may be wise
policy, but it will also create an impression that many more potential
problems exist than is the case.
Secondly, environmental groups need to be noticed by the mass
media. They also need to keep the money rolling in. Understandingly,
perhaps, they sometimes overstate their arguments. In 1997, for
example, the Worldwide Fund for Nature issued a Press release
entitled: "Two thirds of the world's forests lost forever". The truth
turns out to be nearer 20%.
Though these groups are run overwhelmingly by selfless folk, they
nevertheless share many of the characteristics of other lobby groups.
That would matter less if people applied the same degree of
skepticism to environmental lobbying as they do to lobby groups in
other fields. A trade organization arguing for, say, weaker pollution
controls is instantly seen as self-interested. Yet a green organization
opposing such a weakening is seen as altruistic, even if an impartial
view of the controls in question might suggest they are doing more
harm than good.
A third source of confusion is the attitude of the media. People are
clearly more curious about bad news than good. Newspapers and
broadcasters are there to provide what the public wants. That,
however, can lead to significant distortions of perception. An example
was America's encounter with El Nino in 1997 and 1998. This climatic
phenomenon was accused of wrecking tourism, causing allergies,
melting the ski-slopes and causing 22 deaths. However, according to
an article in the Bulletin of the American Meteorological Society, the
damage it did was estimated at US$4 billion but the benefits amounted
to some US$ 19 billion. These came from higher winter temperatures
10


(which saved an estimated 850 lives, reduced heating costs and
diminished spring floods caused by melt-waters).
The fourth factor is poor individual perception. People worry that
the endless rise in the amount of stuff everyone throws away will
cause the world to run out of places to dispose of waste. Yet, even if
America's trash output continues to rise as it has done in the past, and
even if the American population doubles by 2100, all the rubbish
America produces through the entire United States will increase by
10%.
So what of global warming? As we know, carbon dioxide emissions
are causing the planet to warm. The best estimates are that the
temperatures will rise by 2-3⁰C in this century, causing considerable
problems, at a total cost of US$5,000 billion.
Despite the intuition that something drastic needs to be done
about such a costly problem, economic analyses clearly show it will be
far more expensive to cut carbon dioxide emissions radically than to
pay the costs of adaptation to the increased temperatures. A model by
one of the main authors of the United Nations Climate Change Panel
shows how an expected temperature increase of 2.1 degrees in 2100
would only be diminished to an increase of 1.9 degrees. Or to put it
another way, the temperature increase that the planet would have
experienced in 2094 would be postponed to 2100.
So this does not prevent global warming, but merely buys the
world six years. Yet the cost of reducing carbon dioxide emissions, for
the United States alone, will be higher than the cost of solving the
world's single, most pressing health problem: providing universal
access to clean drinking water and sanitation. Such measures would
avoid 2 million deaths every year, and prevent half a billion people
from becoming seriously ill.
It is crucial that we look at the facts if we want to make the best
possible decisions for the future. It may be costly to be overly
optimistic - but more costly still to be too pessimistic.
11


61.
What aspect of scientific research does the writer express
concern about in paragraph 4?
A. the need to produce results
support
C. the selection of areas to research
solve every research problem

B. the lack of financial
D. the desire to

62.
The writer quotes from the Worldwide Fund for nature to
illustrate how ________.
A. influential the mass media can be
B. effective environmental groups can be
C. the mass media can help groups raise funds
D. environmental groups can exaggerate their claims

63.
What is the writer's main point about lobby groups in
paragraph 6?
A. Some are more active than others
B. Some are better organized than others
C. Some receive more criticism than others
D. Some support more important issues than others

64.
The writer suggests that newspapers print items that are
intended to ________
A. educate readers
B. meet their readers'
expectations
C. encourage feedback from readers
D. mislead readers

65.

What does the writer say about America's waste problem?
A. It will increase in line with population
B. It is not as important as we have been led to believe
C. It has been reduced through public awareness of the issues
D. It is only significant in certain areas of the country

66.

Which environmental problem is not mentioned in a hit-list?

A. overpopulation
C. food shortage

B. air contamination
D. shorter life expectancy
12


67.

“Transient” is closest in meaning to _______________.

A. continuing only for a short time
B. permanently existing
C. directly affected
D. resulting from another
impact

68.

“Altruistic” is closest in meaning to _______________.

A. selfless
obvious

B. optimistic

C. skeptical

D.

69.
Which of the statements is not true according to the
passage?
A. Environmentalists take a pessimistic view of the world for a
number of reasons
B. Optimism and pessimism are equally costly
C. Though scientific funding may wisely go to areas with many
problems, there is an impression that potential problems will
exceed the true ones
D. The public’s false perception is partly due to mass media
attitude

70.
Which of the following is not considered as the
consequences of El Nino 1997 and 1998?
A. damaged tourism
B. allergy spread
C. increased temperature
D. ski-slope melting
READING PASSAGE 2 (5PTS): Read the text below and choose the
best answer to each question.
LIVESTRONG – BUT WILL THE LEGACY?
In the early – to mid - 1990s, Lance Armstrong was on the up –
and –up. Success seemed to be written in his stars; he notched up a
stage win at the ’93 Tour de France, then another in ’95. This cyclist
was clearly coming of age in the sport, and he was, at 24 on
registering his second tour win, still a relative baby in cycling terms –
most of his career lay ahead of him. Then, just when it looked like he
would conquer all before him, his ’96 tour was cut disappointingly
13


short due to illness. And, as it would soon emerge, this was no
ordinary illness; Armstrong had testicular cancer. Fans were aghast
and there was an outpouring of sympathy for him.
But Armstrong would need more than goodwill to get through this.
The cancer had metastasized to the lungs and the brain. The
prognosis was not at all good. Months of spirit – and body-breaking
chemotherapy followed and a delicate surgical procedure to remove
the malignancies on his brain was performed. Cycling mourned the
surely permanent loss to the sport of one of its most promising young
disciples. But Armstrong wasn’t finished yet.
In 1998, he made a remarkable, defiant and inspirational return
to cycling and competed in the Tour de France again the following
year. But surely his would now only be a cameo role; after all, what
could one expect from a cancer survivor with a compromised liver and
the other familiar scars of cancer therapy? Except Armstrong had other
ideas.
Four stage wins later, the legend of Armstrong was born; he had
claimed the Tour and defied the odds in the most emphatic of
manners. His victory represented not just his announcement as a force
in cycling, but as a force for hope for millions of cancer sufferers the
world over. Indeed, Armstrong threw himself into campaigning for his
newly-established cancer foundation. Livestrong – so much so that he
metamorphosed into a sort of human-embodiment of the cause – he
became the cause, and his annual battle with the French Alps came to
represent the struggle against the deadly disease. So long as Lane
could succeed, there was hope.
And succeed he did, beyond the wildest expectations of even the
most optimistic of his supporters, amassing a further six titles – so
seven in consecution – before he retired in 2005. His achievements
were simply remarkable; his story absorbing; his book a must-read for
all cancer sufferers – their ray of hope; proof that hopefulness should
never fade and that sanguinity can and does make light of the odds,
14


the tunnel, though long and at times excruciating to pass through, has
an end, and it is a happy one – the light is in sight.
After his seventh victory, he retired and the sporting world
entered congratulatory mode, writing his eulogies. But Armstrong had
one more surprise for us; he wasn’t finished yet. There were whispers
of a comeback; confirmed in 2009, and so it was that the legend
would ride again.
But the renewed focus on him wasn’t all good; there were
whispers of another kind, too; sources, some credible, were claiming
he had had an illicit ally all through his exploits; he was, they claimed,
in bed with the syringe. Our champion laughed off and dismissed
these claims but the rumors persisted and a cloud began to form over
his legacy. Surely Armstrong could not have earned his victories clean,
some said.
We may never know for sure. Fast-forward to 2012 and despite
an abandoned federal case, those sharpening their knives for
Armstrong seem to have finally nabbed him; ASADA, the U.S. body
tasked with cracking down on drug offenders charged Armstrong with
doping and the trafficking of drugs – and some say his failure to
contest is indicative of his guilt. At any rate, because he pleaded nocontest, he will now be stripped of all his titles; his legacy has been
pulled from under him.
And yet he has not, and now may never be tried, so we have not
seen the evidence against him. We do not know if he is guilty or
innocent, and it still remains fact that he never failed an official drug
test. Did he cheat? Does it matter? Does anyone care? Time may tell,
but for now, though his legacy is tainted, his legend, in the eyes of
many of his loyal supporters, lives on.

71.
What does the writer mean when he says in the first
paragraph that Lance Armstrong was “coming of age in the
sport?”
A. he was of the right age to be a competitive cyclist
15


B. he was nearly at the age at which it is expected that a cyclist should
win
C. he was of a mature age for a cyclist and had few years left in the
sport
D. he was beginning to figure as a real contender in his sport

72.
Which of the following statements is true about the cancer
Armstrong had?
A. he recovered remarkably quickly from it, suffering little
B. It started in the lungs and spread to the brain
C. doctors were optimistic about his chances of survival
D. the generally held view was that it would prevent him from cycling
professionally every again

73.
Why does the writer say, “Except Armstrong had other
ideas,” at the end of the third paragraph?
A. Armstrong was determined to play some role in the Tour de France
again
B. Armstrong’s idea of victory had changed since he’d had cancer
C. Armstrong was determined to defy the odds and become a real
contender in the Tour de France
D. Armstrong didn’t want to race for victory, he just wanted to
represent cancer victims

74.
What does the writer compare Armstrong’s Tour de France
campaign struggle each year after his return to the sport with?
A. the general fight against cancer
C. his fundraising for cancer
personal cancer experience

B. a cancer organization
D. Armstrong’s own

75.
What is one of the ways in which his story became about
more than just cycling?
A. his published biography became a source of inspiration for cancer
sufferers
B. cycling through a tunnel was like fighting cancer
16


C. he gave people hope that they could one day be professional
athletes, too
D. he gave people the belief to fight the disease that is drug-taking in
sport

76.
What can be inferred about the rumours of Armstrong’s
drug-taking?
A. they were disproved in a state court ease
B. they have not caused Armstrong’s reputation and record any charm
C. they were eventually proved true beyond doubt
D. he had, but passed up, an opportunity to disprove them

77.
Which of the following is closest in meaning to the word
“defiant”?
A. surprising
impulsive

B. unyielding

C. emotional

D.

78. Which of the following is closest in meaning to the word
“sanguinity”?
A. cheerfulness
perseverance

B. persistence

C. sympathy

D.

79. Which of the following is closest in meaning to the word
“official”?
A. rough

B. formal

C. constant

D. severe

80. Which of the following terms has been given a definition in the
passage?
A. eulogies
B. Tour de France C. ASADA
D.
chemotheraphy
B. WRITTEN TEST
I. CLOZE TEST (20 PTS): Read the text below and think of the
word which best fits each space. Use only ONE WORD for each space.
OPEN CLOZE 1 (10PTS)
Interpreting the feelings of other people is not always easy, as
we all know, and we rely as much on what they seem to be telling us,
as (1) __________ the actual words they say. Facial (2) __________
17


and tone of voice are obvious ways of showing our reaction to
something, and it may (3) __________ be that we unconsciously
express views that we are trying to hide. The art of being tactful (4)
__________ in picking up these signals, realizing what the other
person is trying to say, and acting so that they are not embarrassed in
any way. For example, we may understand that they are in fact
reluctant to answer our question, and so we stop pressing them. Body
movements in general may also indicate feelings, and interviewers
often pay particular attention to the way a candidate for a job walks
into the room and sits down. However, it is not difficult to present the
right kind of appearance, while (5) __________ many employers want
to know relates to the candidate’s character (6) __________ and
psychological stability. This (7) __________ the awkward question of
whether job candidates should be asked to complete psychological
tests, and the further problem of whether such tests actually produce
reliable results. For many people, being asked to take part in such a
test would be an objectionable intrusion (8) __________ their private
lives.
After all, a prospective employer would (9) __________ ever ask
a candidate to run a hundred meters, or expect his or her family
doctor to provide confidential medical information. (10) __________
apart from this problem, can such tests predict whether a person is
likely to be a conscientious employee or a valued colleague?
OPEN CLOZE 2 (10PTS)
The point at which physical decline with age begins adversely to
affect a driver’ capability has not yet been thoroughly studied. A
survey of more than 3,000 road accidents in Michigan (11)
__________ drivers aged over 55 showed that in eight out of ten
cases, (12) __________ was a driver over the age of 71 who had
caused collision by failing to yield, turning carelessly (13) __________
changing lanes.
18


Older drivers are obviously more susceptible (14) __________
injury in vehicle crashes, as well as being a potential higher risk
through their own (15) __________ behavior.
Reactions time in an emergency involves many different physical
factors such as the production of the (16) __________ impulse,
perception of the signal, choice of response and transmission to the
muscles.
Some of these deteriorate more than others with age, but the
overall effect increases the time it takes to respond for more (17)
__________ drivers.
Part of the aging (18) __________, however, does include the
storage of experience, often in the subconscious, (19) __________
triggers earlier danger warnings than in younger drivers who have not
experienced similar situations.
This maturity of judgment heightens the perception of risk and
often (20) __________ older drivers to avoid a situation which might
then put them to the test.
II. WORD FORMATION: (20PTS)
PART 1: Complete each sentence, using the correct form of the word
in parentheses.
1. The planning authorities gave the school the _____________ for
an extension. (GO)
2. I want to make sure all my dependants will be financially secure if
I’m ___________________ in any way. (CAPACITY)
3. He is a bad manager in that factory and everyone is in an
attempt to _____________ him. (FAME)
4. The referee who will be ___________________ at this year’s F.
A. Club final is one of my relatives, you know. (OFFICIAL)
5. I was surprised by his _________________ to break the law.
(PREPARE)

19


6. It thrives in a vacuum of consumer information that might give
everybody a(n) ___________ reason to go somewhere else.
(REFUTE)
7. She stood there completely ____________________, so I had no
idea at all what she was thinking. (EXPRESSION)
8. Throughout the 1790s, he worked hard to secure the interest of
wealthy patrons. Such ______________ enabled him to
concentrate on becoming a successful composer. (PATRON)
9. Children who grow up in time of war are more likely to be
____________ than others. (ADJUST)
10.
The years in isolation and adversity had deepened his
_______________. (KNOW)
PART 2: Complete the passage with the appropriate forms from the
words given in the box.

REGULAR

TOUR
FORCE
INSTRUMENT
COMMENT
SUPPOSEDLY
FANTASIA CUSTOM
SUBSTANCE
CONCEIVE
Tourism, holidaymaking and travel are these days more
significant social phenomena than most (11) _____________ have
considered. Tourism is a leisure activity which (12) _____________ its
opposite namely regulated or organized work. It is one manifestation
of how work and leisure are organized as separate and regulated
spheres of social practice in modern societies. Indeed, acting as a
tourist is one of the defining characteristics of being modern and the
popular (13) _____________ of tourism is that it is organized within
particular places and occurs for (14) _____________ periods of time.
Tourist relationships arise from a movement of people to and their
stay in various destinations. This (15) _____________ involves some
movement that is a new place or places. The journey and the stay are,
by definition, outside the normal places of residence and work, and
20


are of a short term and temporary nature, and there is a clear
intention to return home within a relatively short period of time.
A (16) _____________ proportion of the population of modern
societies engages in such tourist practices. New socialized forms of
provision have developed in order to cope with the mass character of
the gazes of tourists as opposed to the individual character of travel.
Places are chosen to be visited and be gazed upon because there is an
anticipation especially through daydreaming and (17) _____________
of intense pleasures, either on a different scale or involving different
senses from those (18) _____________ encountered. Such
anticipation is constructed and sustained through a variety of (19)
_____________ practices such as films, TV, literature, magazines,
records and videos which construct and (20) _____________ this
daydreaming.
III. ERROR CORRECTION: (10PTS) The following passage contains 10
errors. Identify and correct them.
No education medium better serves as a means of spatial
communication than the atlas. Atlases deal with as invaluable
information as population distribution and density. One of the best,
Pennycooke’s World Atlas, had been widely accepted as a standard
owing to the quality of their maps and photographs, which not only
show various settlements but also portray them in a variety of scales.
In fact, the very first map in the atlas is cleverly designed population
cartogram that projects the size of each country if the geographical
size is proportional for population. Following the proportional outlay,
a sequence of smaller maps shows the world’s population density,
each country’s birth and death rates, population increase or
decrease, industrialization, urbanization, gross national products in
terms of per capital income, the quality of medical care, literacy, and
language. Giving readers a perspective on how their own country fits
in with the global view, additive projections depict the world’s
21

1

5

1
0


patterns in nutrition, calorie and protein consumption, health care,
number of physicians per unit of population, and life expectancy by
region. Population density maps on a subcontinental scale, as well as
political maps, convey the diversely demographic phenomena of the
world in a broad array of scales.
IV. SENTENCE TRANSFORMATION: (20 PTS) Rewrite the following
sentences using the words given.
1. Mr. Foster asked me to write this letter to you.
 It is at
_____________________________________________________
_______________________.
2. The only thing that prevented the passing of the bill was the
death of Prime Minister.
 Were it
_____________________________________________________
_______________________.
3. Jane persuaded the others to agree with her point of view.
 Jane brought
_____________________________________________________
__________________.
4. The inhabitants were far worse-off twenty years ago than they
are now.
 The inhabitants are
nowhere______________________________________________
____________.
5. They designed the stadium to make hooliganism impossible.
(SUCH)
 The stadium
_____________________________________________________
____ out hooliganism.
22


6. My friend took no notice of my advice. (DEAF)
___________________________________________________
______________________________.
7. He didn’t think much of the musical show yesterday. (OPINION)
 He
____________________________________________________
the musical show yesterday.
8. He was finally able to adjust himself to the new working
condition. (SWING)
 He finally
_____________________________________________________
____________________.
9. Some airlines cheat people by charging them too much for
tickets. (RIP)
___________________________________________________
______________________________.
10.
They believe that the hotel was quite near the beach.
(THROW)
 The hotel is
_____________________________________________________
__________________.
-

END OF TEST. BEST OF LUCK –

23


Sở Giáo Dục & Đào Tạo TP. HỒ CHÍ MINHKỲ THI OLYMPIC TRUYỀN
THỐNG 30/4

LẦN XXI – NĂM 2015

Trường THPT Chuyên
Lê Hồng Phong

ĐÁP ÁN MÔN ANH
24

- Khối : 10


A.MULTIPLE CHOICE
1. D
2. A
3. C
4. D
5. C
6. C
7. C
8. A
9. D
10.
A
11.
B
12.
A
13.
C
14.
B
15.
B
16.
D
17.
C
18.
D
19.
B
20.
C
21.
B
22.
D
23.
D
24.
C
25.
A
26.
B
27.
A
28.
A
29.
C
30.
D
31.
A
25


Tài liệu bạn tìm kiếm đã sẵn sàng tải về

Tải bản đầy đủ ngay

×