Tải bản đầy đủ

đề thi học sinh giỏi tiengs anh lớp 9

PHÒNG GD – ĐT PHÙ MỸ
TRƯỜNG THCS MỸ TRINH
-------------------

ĐỀ THI HỌC SINH GIỎI LỚP 9 CẤP HUYỆN
Năm học: 2011 – 2012 - Môn: Tiếng Anh
Ngày kiểm tra: 06- 10- 2011
Thời gian làm bài 150 phút
( Không kể thời gian phát đề )
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A/ Listening: (2ms)
PART I: Listen and complete the spaces. You have one minute to study the part and
listen to the piece twice. (1m)
At 6.30 in the morning, the bus collected Ba and his family from their home.
After picking everyone up, the bus continued…….(1)…… on Highway Number 1 . It
crossed the Dragon Bridge and stopped at the gas station to….(2)….some more fuel.
Then, it left the highway and turned left onto the smaller road westward. This road
then between green paddy fiels, so the people on the bus could see a lot of cows and
buffaloes. The …..(3)….. ended before a big store beside a pond. Instead of turning
left towards a small airport, the bus went in the opposite direction. It didn’t stay on

that road for very long, but turned……(4)……. onto a road which went through a
small bamboo forest. Finally, the bus dropped everyone off at the parking lot ten
meters from a big oldbanyan tree. It ………(5)……. There and waited for people to
come back in the evening.
PART 2: Listen to the story and anwers the questions. You listen to it at twice. (1m)
1: How old is she ?
2: Where was she last seen ?
3: what’s she like ?
4: What is she wearing ?
5: Who is waiting for her there ?
B: Reading: (12ms)
Part I: in this part of the test you must choose the words or phrase which best
completes each of the following sentences (2ms)
1. If you work for us, you’ll get somewhere to live……………… .
a. for
b. of
c. at
d. out
2. May I borrow your dictionary? I want to …………..this word.
a. take up
b. look at
c. look up
3. Our teacher asked us .................... in class.
a. not to talk
b. to not talk
c. no talk
4. The national dress of Indian women is ……………..
a. kimono
b. ao dai
c. sari

d. come up
d. without talking
d. jeans


5. She told me she ………………go to Hanoi the following day.
a. will have to
b. has to
c. would have to d. had to

6. I wish I …………… there afterday afternoon.
a. was
b. were
c. would have been
d. had been
7. My father …………… teaching in a small village 10 years ago.
a. start
b. started
c. has started
d. starts
8. This restaurant has the …………… for serving some of European food.
a. repute
b.reputed
c. reputation
d. reputable
9. Mathematics and Literature are …………… subjects in high school.
a. compulsory b. adding
c. optional
d. religious
10. I’m very……….. in the information you have given me.
a. concerned b. surprised
c. bored
d. interested

Part II: Fill in each space with one appropriate word. (2ms)
Most people know that cigarestte moking is harmful to their …….(1)……. . scientific
research shows that it can ……..(2)…….. many kind of diseases. In fact, many people
………(3)……. smoke get lung cancer. Docters elieve that it may also cause lung
cancer in people who……..(4)…….not smoke. Nonsmokers often breathe in th smoke
from……..(5)……..people’s cigarettes. This is secondhand smoking. People are
become very aware……..(6)…… the danger of secondhand smoke. As a result, they
……..(7)……. passaed laws that prohibit people from smoking in many public places.
Besides, many governments tend to……..(8)……taxes on cigarettes so as to discourage
people from smoking. With all the concerted efforts………(9)…….. by the authority
and non-smokers, we can look forward to a world……….(10)…… smoking.
Part III: Read the following passage carefully, and then choose the words (A,B,C or
D) that best answers each of the questions about it (1m)
Over a period of time, many habitats change with respect to the types of plants and
animals
that
live
there.
This
change
is
known
as
succession.
Succession occurs because plants and animals cause a change in the environment in
which they live. The first weeds and grasses that appear on a bare field, for example,
change the environment by shielding the soil from the direct sunlight. As these plants
spread, the ground surface becomes cooler and moisture than it was originally. Thus,
the environment at the ground surface has been changed. The new surface conditions
favor the sprouting of shrubs. As shrubs grow, they kill the grasses by preventing light
from reaching them and also build up the soil in the area. In addition, they attract
animals that also enhance the soil. Pine seedlings soon take hold and as they grow, they
in turn shade out the shrubs. They are not able to shade out oak and hickory seedlings,
however, they have found the forest floor suitable. These seedlings grow into large trees
that eventually shade out the pines.


1. What is the best title of this passage?
A. The importance of weeds and grasses. B. How environmental habitats change
C. The success of oak and hickory.
D. Animal and plant habitat.
2. Which is the correct order of plant succession in the example in the passage?
A. Weeds, pine, shrubs, oak.
B. Oak, pines, shrubs, weeds.
C. Weeds, shrubs, pines, oak.
D. Shrubs, weeds, pines, oaks.
3. According to the passage, how do weeds and grasses affect the soil?
A. They make it cooler and wetter.
B. They attract animals to it.
C. They spread seeds on it.
D. They add nutrients to it.
4. It can be inferred from the passage that.
A. oak and hictoky trees grow taller than pines
B. weeds and grasses prefer cold climate.
C. pines and grasses can exist together
D. birds discourage the growth of shrubs
5. Which of the following is a stage of succession as described in the passage?
A. A forest cut down to build an airport
B. A flood washing away a crop of wheat.
C. wildflowers growing in an unused parking lot
D. Animals being tamed by children.
Part IV: Read the following passage carefully, and then decide wether the following
sentences are True (T), Fale (F) or Not given (N). (1m)
Helen Keller’s deafness and blindness were caused by a severe illness when she
was a baby. Her parents didn’t know what to do, and they found it difficult to control
their growing daughter. One day they were told about a brilliant young teacher called
Anne Sullivan. She came to work with Helen and, very firmly and patiently, taught her
that every object had a name. Eventually Helen was offered a place at university. After
this she toured the world helping people like herself. In 1962 the story of her life was
made into a film, The Miracle Worker.
1. Helen Keller became deaf and blind when she was a baby
2. Because of her deafness and blind when sent her to a special school
3. Anne Sullivan taught Helen very quickly
4. Before Helen had been given a place at university she began to make a film
5. The Miracle Worker is the film that tells about the story of Helen’s life.
Part V: Read the text below and then decide which word best fits each space (2ms)
A WELSH FESTIVAL
Wales has a population of about three millions. English is the main language and
only twenty per cent speak both Welsh and English. Every year ……..(1) …….. August
there is a Welsh – speaking festival. It ………(2) …….. place in a different town each
year so everyone has the chance for it to be near them. Local people …………(3)


…….. years making plans for when the festival will be in ……….(4) …….. town. Each
festival is ……..(5) …….. by about 160,000 people. They travel not only from nearby
towns and villages ………(6) …….. also from the rest of the British Isles and …….. (7)
……..from abroad. There are concerts, plays and ………..(8) ……... to find best
singers, poets, writers, and so on. Shops sell Welsh music, books, pictures and clothes
as ……….(9) …….. as food and drink. The festival provides a chance for Welsh –
speaking people to be together for a whole week, with …….. (10) ……..Welsh
language all around them.
1. A. on
B. by
C. in
D. at
2. A. takes
B. finds
C. has
D. makes
3. A. pass
B. put
C. spend
D. do
4. A. our
B. their
C. his
D. its
5. A. arrived B. attended
C. joined
D. come
6. A. but
B. and
C. since
D. however
7. A. just
B. hardly
C. quite
D. even
8. A. tests
B. examinations
C. competitions
D. races
9. A. long
B. far
C. good
D. well
10. A. one
B. a
C. the
D. some
Part VI: Give the correct form of the words in brackets (2ms)
1) Some young people today have a very strange ___________. (appear)
2) He always wears a __________ shirt. (stripe)
3) They have just ___________ a new style of jeans in the USA. (introduction)
4) He is a famous stamp __________. (collect)
5) It was an ___________ day. (enjoy)
6) They ________ me to join their family to Hue last year. (invitation)
7) There is a ___________ lot near my house. (park)
8) I am fond of _________ to the movie on Sundays. (go)
9) Many designers took ____________ from Vietnam’s ethnic minorities. (inspire)
10) You should ___________ for an hour. (relaxation)
Part VII: There are 10 mistakes in the folowing passage. Find and correct them.
(2ms)
Ainsley Harriott
I have always been a bit of entertainer and played the funny man. I was a part-time
comedian for years, so I learned how to stand in front of audiences. It made me sure of
myself. I like be liked and I love making everyone smile.
I have lie in London all my life and have just moved to a larger house with my wife
Clare and our two children, Jimmy and Madeleine. We spend a lot of time just singing


and dance around the house. I grow up with music because my dad is the pianist,
Chester Harriott- who’s still playing, by he way.
My working day is divided between television and writing cook books, though TV take
most of my time. I spend about five days a fortnight working in the cooking programs I
appear in. I eat all sorts of things at home but I only bought quality food. When I’m
cooking, I experiment with whatever is in the fridge- it’s good practice for my TV
series.
I’m a football fan and enjoy going to matches, but I’m a home-loving person really. I
don’t like going to the pub but we do go out to eats about twice a month. There’s
nothing better than a night at home playing with the children. I rarely go to bed after
midnight. Late evening is when fresh thoughts on cooking usually come to me, so I
often write or plans my programs then. When I eventually get to bed, I have no trouble
sleeping!
C:WRITINGS: (6MS)
Part: I Rewrite the sentences so that it has the same meaning as the sentence printed
before it.(2ms)
1. “Don’t open your exam papers!” he said.

- He told us . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
2. It would be a good idea for you to see a doctor.
- I think you . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ..
3. Laura left for Italy for the last time in 1992.
- Laura hasn’t . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
4. My homework takes a long time, but yours doesn’t.
- Your homework doesn’t . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
5. I advise you to be more truthful in future.
- If I . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
6. This problem is difficult to solve.
- It is . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
7. The police arrested the company director last week.
- The company director . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
8. There are fifteen jars in the cupboard.
- The cupboard . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .


9. You can trust me to finish the report on time.
- I promise . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
10. The phone call interrupted my breakfast.
- I was . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Part: II For each of the sentences below, write a new sentence as similar as posiple
in meaning to the original sentence but using the word given. This word must not be
altered in any way: (1m)
1. All the students love the principal. He is very kind. (because of)
……………………………………………………………………………….
2. I have forgotten the tickets. I’m sorry for it. (having)
………………………………………………………………………………
3. I saw it with my own eyes. I believed it. (if)
………………………………………………………………………………
4. The house at the end of the treet has been sold. It has been empty for years (which)
……………………………………………………………………………….
5. It’s a pity he doesn’t take the docter’s advice. (wish)
Part: III .Write these sentences, using the following sets of the words and phrases :
(1m)
1.He / make / me / learn / English / yesterday //.
→ ………………………………………………….
2.She / look after / chilrend / parents / go / work / every day //.
→ ……………………………………………………………….
Part: IV: A friends of your has written to you, asking for some advice. He want to
visit your country for three weeks this summer and would like to know which places
to visit, where to stay, what sights to see, and what clothes to bring. Write to him,
giving as many suggestions as you can and mentioning any national customs that
may seem strange to him. (about 200 words) (2ms)
(HẾT)


PHÒNG GD – ĐT PHÙ MỸ
TRƯỜNG THCS MỸ TRINH

HƯỚNG DẪN CHẤM
ĐỀ KIỂM TRA HỌC SINH GIỎI LỚP 9 CẤP HUYỆN
Năm học: 2011 – 2012 - Môn: Tiếng Anh

-------------------

A/ Listening: (2ms)
PART I: Listen and complete the spaces. You have one minute to study the part and
listen to the piece twice. (1m)
1. north

2. get

3. road

4. left

5. parked

PART 2: Listen to the story and anwers the questions. You listen to it at twice. (1m)
1. She is three years old.
2. She was last seen near the mail entrance to the Car Fair
3. She has short dark hair.
4. She is wearing blue short, a long sleeved and brown shoes.
5. Her father is waiting for her there.
1. B

2. C

3. A

4. A

5. C

B: Reading: (12ms)
Part I: in this part of the test you must choose the words or phrase which best
completes each of the following sentences (2ms)
1. a
2.c
3. a
4. c
5. c
6. d
7. b
8. c
9. a
10. d
Part II: Fill in each space with one appropriate word. (2ms)
1. health
2. cause
3. who / that
4. do
6. of
7. have
8. put
9. made

5. other
11. without

Part III: Read the following passage carefully, and then choose the words (A,B,C or
D) that best answers each of the questions about it (1m)
1. B

2. C

3. A

4. A

5. C

Part IV: Read the following passage carefully, and then decide wether the following
sentences are True (T), Fale (F) or Not given (N). (1m)
1. T
2. F
3. F
4. N
5. T


Part V: Read the text below and then decide which word best fits each space (2ms)
1. C
2. A
3. C
4. B
5. B
6. A
7. D
8. C
9. D
10. C
Part VI: Give the correct form of the words in brackets (2ms)
1.appearance
2. striped
3. collector
4. enjoyable
6. going
7. inspiration
8. introduced
9. invited

5. parking
10. relax

Part VII: There are 10 mistakes in the folowing passage. Find and correct them.
(2ms)
1. be – being

2. lie – lied

3. dance – dancing

4. grow – grew

5. take – takes

6. in – on

7. bought – buy

8. eats – eat

9. after – before

10. plans - plan

C:WRITINGS: (6MS)
Part: I Rewrite the sentences so that it has the same meaning as the sentence printed
before it.(2ms)
1. He told us not to open our exam papers.
2. I think you should/ ought to see a doctor.
3. Laura hasn’t been to Italy since 1992.
4. Your homework doesn’t take as long as mine.
5. If I were you, I would be more truthful in future.
6. It is a difficult problem to solve/ difficult to solve this problem.
7. The company director was arrested ( by the police) last week.
8. The cupboard contains fifteen jars / has fifteen jars in it.
9. I promise I will finish the report on time.
10. I was having breakfast when there was a phone call / the phone rang.

Part II: For each of the sentences below, write a new sentence as similar as posiple in
meaning to the original sentence but using the word given. This word must not be
altered in any way: (1m)
1. All the students love the principal because of his kindness.
2. I’m sorry for having forgotten the tickets.
3. If I hadn’d seen it with my own eyes, I wouldn’t have believed it.
4. The house at the end of the treet which has been empty for years has been sold.
5. I wish he took the docter’s advice.


Part III.Write these sentences, using the following sets of the words and phrases :
(1m)
1. He made me learn English yesterday
2. She has to look after her children when her parents go to work every day .
Part: IV: A friends of your has written to you, asking for some advice. He want to
visit your country for three weeks this summer and would like to know which places
to visit, where to stay, what sights to see, and what clothes to bring. Write to him,
giving as many suggestions as you can and mentioning any national customs that
may seem strange to him. (about 200 words) (2ms)



Tài liệu bạn tìm kiếm đã sẵn sàng tải về

Tải bản đầy đủ ngay

×