Tải bản đầy đủ

ĐỀ THI và đáp án THI CHỌN HSG TIẾNG ANH lớp 9

SỞ GD&ĐT VĨNH PHÚC
HƯỚNG DẪN CHẤM

KÌ THI CHỌN HSG LỚP 9 THCS NĂM HỌC 2014-2015
MÔN: TIẾNG ANH

Hướng dẫn này gồm 2 trang

___________________________

Thời gian làm bài: 150 phút, không kể thời gian giao đề

PART 1: LISTENING
Section 1 (0.5 pt; 0.1/item)
1. B
2. D

3. C

4. C


5. A

Section 2 (1.0 pt; 0.1/item)
You will hear a psychologist talking on British radio on the subject of astrology. For questions 1-10,
complete the sentences with NO MORE THAN three words
1. British
2. business decisions 3. character 4. foundation
5. choice of career
6.
artists and 7. less obvious
8. winter
9. disappointing
10. nature
entertainers
Section 3 (0.5 pt; 0.1/item)
You will hear five different people talking about Christmas. For questions 1 to 5, listen and choose from
the list A-H which words best describe their feelings about this celebration. Use the letter only once.
There are three extra letters which you do not need to use.
1. D
2. F
3. A
4. B
5. C
PART 2: LEXICO-GRAMMAR
Section 1: Choose the best option (A, B, C, or D) to complete the sentences (1.0 pt; 0.05 pt/item)
1. D

2. B

3. D

4. A

5. B

6. B

7. B

8. A


9. D

10. D

11. B

12. C

13. A

14. C

15. B

16. A

17. D

18. C

19. C

20. B

Section 2: Word formation (1.0 pt; 0.1/item)
1. SATISFACTION
6. IMPROVEMENT

2. WORKOUT
7. IMPRESSION

3. SUCCESSFUL
8. SCIENTISTS

4. DISCOVER
9. PERFORMANCE

5. SOLUTION
10. UNCERTAIN

Section 3: Identify the 5 mistakes in the following sentences and correct them (0.5 pt; 0.1/item)
1. uses => is used

2. for keeping => to 3. can they be => they 4. by => 5. but
keep
can be
of/from
or/and

=>

PART 3: READING
Section 1: (0.6 pt; 0.1/item)
You are going to read a magazine article from which six sentences have been removed. Choose the
most suitable sentence from the list A-G for each part (1-6) of the article. There is one extra sentence
which you do not need to use.
1. G
2. E
3. D
4. A
5. F
6. B
Section 2: Read the following extract and choose the answer (A, B, C or D) which fits best
according to the text. (0.9 pt; 0.1/item)
1. C
6. C

2. D
7. A

3. A
8. D

4. C
9. C

5. B
Page 1|2


Section 3: Read the text below and decide which word/phrase (A, B, C or D) best fits each space
(1.0 pt; 0.1/item)
1. A
2. C
3. B
4. D
5. A
6. D
7. B
8. C
9. B
10. D
Section 4: Read the following extract from a story and think of a word which best fits each space.
Use only ONE word for each space. There is an example at the beginning (0.5 pt; 0.1/item)
1. course
2. whom
3. treat
4. not
5. one
PART 4: WRITING
Section 1: (0.5 pt; 0.1/item)
1. If it hadn’t/ had not been for my father’s money, we couldn’t/ could not/ wouldn’t/ would not have
managed.
2. Despite my strong disapproval of your behavior, I will help you this time.
3. It came as no surprise to me that Nam had failed his driving test.
4. On being asked about the strike, the Minister declined to comment.
5. My father has difficulty/difficulties (in) following maps.
Section 2: Essay writing (2 pt)

Primary school teachers in Vietnam have recently been required to assess student work with comments
rather than grades. While there are people who believe this change is positive, others remain skeptical.
What is your opinion of the change?
Give reasons for your answer and include any relevant examples from your own knowledge or
experience.
You should write about 250 words
Total score: 2 points; assessed against the language level appropriate to that of a secondary student
with four years of learning English in a gifted school in Vietnam.
Task achievement (0.5pt)
Grammar range and Accuracy (0.5 pt)
Coherence and cohesion (0.5 pt)
Lexical resource ( 0.5 pt)

* Notes on Part 3, Section 4 and Part 4, Section 1:
This marking scheme strives to include all acceptable answers. Yet, due to the sometimes unpredictable
nature of students’ responses, should there be any other potentially correct answers arising during the
marking of the papers it is highly advisable that those answers be discussed thoroughly among
examiners before being officially accepted and added to the marking scheme.

Page 2|2


SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO
SÓC TRĂNG

KỲ THI CHỌN HỌC SINH GIỎI CẤP TỈNH
Năm học 2012-2013

Đề chính thức

Môn: Tiếng Anh - Lớp 9
(Thời gian làm bài 150 phút, không kể phát đề)
Ngày thi 04/02/2013
________________
HƯỚNG DẪN CHẤM
A. Listening (3.0 pts)
Part 1 (2.0 pts)
1. To keep himself warm at night.
2. To make smoke signals.
3. Small fires hung in fire basket from post.
4. 12 hours.
- 0.5 pt / each
Part 2 (1.0 pt)
1. True 2. False 3. False. 4. True.
- 0,25 pt / each.
B. Grammar and Use (7.0 pts)
Part 1 (2.0 pts)
1. B. pay a visit
2. D. exhibition
3. A. Although
4. A. The handsome guy near the door.
5. B. compulsory
6. B. well- qualified
7. B. That’s a good idea
8. C. underwater movement
- 0.25 / each.
Part 2 (2.0 pts)
1.B 2.A 3.C 4.B 5.C 6.A 7.D 8.A
- 0.25 / each.
Part 3 (1.0 pt): preposition
1.from 2.of 3.into 4. at
- 0.25 / each.
Part 4 (1.0 pt): the correct tense or form of the verbs
1.listening 2.hasn’t rained 3.to visit 4.were laying
- 0.25 / each.
Part 5 (1.0 pt) the correct form of the words
1. different 2. products 3. beautifully 4. collector
- 0.25 / each.
C. Reading (4.0 pts)
Part 1 (2.0 pts)
1. False 2. True 3. True 4. True 5. false.
- 0,4 pt / each.
Part 2 (2.0 pts)
1.A. doing 2.B. scientific 3.C. writers 4.D. universities 5.B. adults
6.A. computers 7.C. working 8.D. have 9.A. seem
10.B. sound
- 0.2 pt / each
1


D. Writing (6.0 pts)
Part 1 (2.0 pts)
1. I wish I had time to help you.
2. If he is lucky, he may pass the entrance examination.
3. Tam asked Nam if/ whether he wanted to study at Nguyễn Đình
Chiểu highschool.
4. It is difficult for parents’ suggestion to be refused.
- 0.5 pt / each
Part 2 (1.0 pt)
1.The teacher called for John to write a report
2. She had to take care of her younger brother.
- 0.5 pt / each
Part 3 (3.0 pts)
writing
- Contents:
1.5 pts
- Form:
1.0 pt
- Coherence:
0.5 pt
---Hết---

2


SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO
SÓC TRĂNG

KỲ THI CHỌN HỌC SINH GIỎI CẤP TỈNH
Năm học 2012-2013

Đề chính thức

Môn: Tiếng Anh - Lớp 9
(Thời gian làm bài 150 phút, không kể phát đề)
Ngày thi 04/02/2013
________________
Đề thi này có 4 trang
- Thí sinh làm trên giấy làm bài.
- Thí sinh làm phần nghe hiểu trước.
A. Listening (3.0 points)
Part 1 (2.0 points)
Listen to the first passage about “Fire”. Then answer the questions below. You
will listen to the passage twice.
1. What did man probably first use fire for?
2. For what purpose was fire used by Red Indians?
3. What were the first street lights?
4. How long did the candle clock take to burn?
Part 2 (1.0 pt)
Listen to the second passage “New Year’s Day” twice. Then decide if the
sentences are True or False.
1. In many Asian countries, people give children money in red envelopes for
happiness.
2. People in Japan celebrate New Year by eating special food.
3. In South America, people wear traditional clothes for good luck.
4. People everywhere look forward to a future of happiness and good luck.
B. Grammar and use (7.0 points)
Part 1 (2.0 points)
Choose the best answers
1. Although I am very busy, I try to find time to ................... to my grandparents
every weekend.
A. take a break
B. pay a visit
C. look after
D. take care
2. Most people are interested in the ........................ of photographs taken by
disabled students.
A. population
B. environment
C. popularity
D. exhibition
3. ................. farming is a hard work, I enjoy country life.
A. Although
B. However
C. Because
D. Since
4. Choose the best response:“Who’s Sam?” – “ ......................”.
A. The handsome guy near the door. B. I’m afraid I missed him
C. I want to see it
D. He really likes it.
5. We must learn English at school because it’s a (an) .................. subject.
A. optional
B. compulsory
C. international
D. national
1


6. The advertisement said Academy of Language had many .................... and native
English teachers.
A. information
B. well- qualified
C. experience
D. time- consuming
7. The weather forecast is on TV. “Can you turn up the volume ?”
A. I hope so
B. That’s a good idea
C. yes, I think so, too
D. you are welcome
8. Tidal waves are the result of an abruption in the .................... of the earth.
A. movement water under
B. under movement
C. underwater movement
D. movement underwater
Part 2 (2,0 points)
Identify the one underlined word or phrase A, B, C or D that should be corrected or
rewritten.
1. Tung attends an university in Ho Chi Minh city which specializes in economics.
A
B
C
D
2. New two department stores have been built in the district this year.
A
B
C
D
3.In the story, compared to Ly Thong, Thach Sanh is a honest man.
A
B
C
D
4. Mary learned very hard the lesson, because she passed the exam quite easily.
A
B
C
D
5. V.I. Lenin, whose body has been mummified and kept in Red Square, has
A
B
been greatest leader of the revolutionary movement in the world.
C
D
6. So soon as he finishes his homework, Peter feeds the chicken and collects their
A
B
C
D
eggs.
7. Charles Dickens worked in a shop for six shillings week.
A
B
C
D

8. Every students have to wear uniforms on the first day of the week.
A
B
C
D
Part 3 (1.0 point)
Use the correct preposition.
1. Thunder kept me ................. sleeping well at night.
2. She is afraid .................... snake.
3. My class was divided ...................... three groups
4. He gets up ..................... 5 A.m every morning.
Part 4 (1.0 point)
Use the correct tense or form of verbs in parentheses:
1. Nguyệt likes .................... to music on way to school. (listen)
2


2. It .................... since last month. (not rain)
3. We hope ……….. Melbourne on our next trip. (visit)
4. When I arrived at the camp site, they ............. out the blanket. (lay)
Part 5 (1.0 point)
Use the correct form of words in parentheses:
1. Is Hanoi ................ from Kuala Lumpur? (difference)
2. Consumers always want cheap, effective .................. (produce)
3. Students sing folk songs ................. .(beauty)
4. Mr Dick is a famous stamp ....................... in our city. (collect)
C.Reading (4.0 points)
Part 1 (2.0 points)
Read the following passage and decide if the statements are true (T) or false (F).
Exchange Programs - Youth for Understanding.
Youth for Understanding (YFU) was begun to improve understanding between the
United States and Germany after World War II. In 1951, 75 German teenagers were
selected to live with American families for one year. In 1955, the first American teenagers
were placed with European families.
Since 1951, YFU has exchanged approximately 200,000 students from more than 50
countries. In the mid-fifties, the program expanded rapidly in Europe, Asia, and the
Pacific. YFU was introduced to Latin America in 1958, beginning with Mexico. Although
YFU was founded in the United States, it is truly international. For example, a Brazilian
student can go to the United States or to any of 12 countries, including Denmark,
Australia, and France.
Exchange students are placed with families in their host countries. Host families are
carefully selected so that the visit is a safe and rewarding experience. Exchange students
attend school where they make friends and learn what life is like for teenagers in the host
country. If a different language is spoken in the host country, students will need to meet
minimum language requirements. Students also must demonstrate that they are committed
to the host family and are ready for cross-culture living.
1. The first German teenagers were placed with American families in 1951.
2. YFU came to Latin America in the 1950s of the century.
3. Brazilian students can go to Denmark for an exchange program.
4. Making friends and learning about life in the host country are the main activities
of exchange students.
5. It is not necessary for students to show their commitment to the host families.
Part 2 (2.0 points)
Choose the word (A, B, C or D) that best fits the blank space in the following
passage:
Today, computer companies sell many different programs for computers. First, there
are programs for (1) ……… math problems. Second, there are programs for (2)
…………. studies. Third, some programs are like fancy typewriters. They are often used
by (3) ……….. and business people. Other programs are made for courses in schools and
(4)……… . And finally, there are programs for fun. They include word games and
puzzles for children and (5)…… .
There are many wonderful new computer programs, but there are other reasons to
like (6)……… Some people like the way computers hum and sing when they are
(7)………… It is a happy sound, like the sounds of toys and childhood. Computers also
(8) …………. lights and pretty pictures. And computers even (9)……… to have
3


personalities. That may (10)……………. strange, but computers seem to have feelings.
Sometimes they seem happy, sometimes they seem angry. It is easy to think they are like
people.
1. A. doing
B. working
C. writing
D. making
2. A. normal
B. scientific
C. lower
D. training
3. A. workers
B. farmers
C. writers
D. teachers
4. A. houses
B. factories
C. countries
D. universities
5. A. boys
B. adults
C. men
D. women
6. A. computers
B. programs
C. puzzles
D. games
7. A. watching
B. seeing
C. working
D. finding
8. A. are
B. used
C. draw
D. have
9. A. seem
B. want
C. offer
D. decide
10. A. feel
B. sound
C. stay
D. remain
D. Writing (6.0 points)
Part 1 (2.0 points)
Rewrite the following sentences so that they are nearest in meaning to the sentences
before them.
1. I’m sorry that I don’t have time to help you.
=> I wish .......................................................................................
2. With luck, he may pass the entrance examination.
=> If ...............................................................................................
3. “Do you want to study at Nguyễn Đình Chiểu highschool?”
=> Tam asked Nam ........................................................................
4. It is difficult to refuse parents’ suggestion.
=> It is difficult for..........................................................................
Part 2 (1.0 point)
Rewrite the following sentences, using the word given in capital. Do not change
this word in any way.
Ex: Mary resembles her aunt.
Takes
Mary takes after her aunt.
1. The teacher asked John to write a report.
Called
=> The teacher ......................................... a report.
2. She had to look after her younger brother.
Take
=> She had to ............................................ brother.
Part 3 (3.0 pts)
Write a paragraph about 150 words to tell about a party which you like most. You
can use the following ideas:
- When and where you attended the party.
- Who attended the party.
- What programs the party had.
- How everybody was and behaved
- How you felt about it.
---The end--4


5


SỞ GD&ĐT VĨNH PHÚC
ĐỀ CHÍNH THỨC

KÌ THI CHỌN HSG LỚP 9 NĂM HỌC 2014-2015
ĐỀ THI MÔN: TIẾNG ANH
Thời gian làm bài: 150 phút, không kể thời gian giao đề
(Đề thi gồm: 06 trang)

__________________________
PART 1: LISTENING
Section 1: Listen to part of a conversation between a student and a professor. As you listen to the conversation,

choose the appropriate answer to each question from 1 – 5. You will hear the recording TWICE
1. Why does the man go to see his professor?
A. To prepare for the next midterm
B. To clarify a question from the midterm
C. To find out his grade on the midterm
D. To complain about his grade on the midterm
2. Why does the man say this: “Thanks! Here’s the thing.”
A. He is giving something to the professor.
B. He is trying to justify someone’s position.
C. He is apologizing because he does not understand
.
D. He is signaling that he will explain his problem.
3. What did the man do wrong?
A. He did not finish the test within the time limit
B. He did not study enough before the test
C. He did not answer one question completely
D. He did not understand a major concept
4. According to the student, what is divergent evolution?
A. A population that evolves differently does not have a common ancestor.
B. A similar environment can affect the evolution of different species.
C. A similar group that is separated may develop different characteristics.
D. The climate of an area will allow scientists to predict the life forms.
5. What will Jerry probably do on the next test?
A. He will look for questions with several parts.
B. He will read the entire test before he begins.
C. He will ask for more time to finish.
D. He will write an outline for each essay.

Section 2: You will hear a psychologist talking on British radio on the subject of astrology. Listen and
complete the sentences with no more than THREE words. You will hear the recording TWICE
Over 60% of (1) _________ adults admit to being interested in astrology. Less than 3% of people would consult the
stars before making (2) _________. Psychologists now believe that time of birth can affect a person’s (3) _________
development. Time of birth is not the only factor, but it is the (4) _________ or base for future changes. To test his
idea, the speaker decided to compare (5) _________ and people’s zodiac sign. An amazing number of (6) _________
were born around mid-July to mid-August. Other connections found by the study were (7) _________. A fair number
of serious sports player were born in the (8) _________ months. The speaker think that the lack of professions
dominated by mostly one star sign is a little (9) _________. The connections may be weak because people are
removed from the effects of (10) _________.

Section 3: You will hear five different people talking about Christmas. Listen to each speaker TWICE
and choose from the list A-H which word best describes their feelings about this celebration. Use
the letter only once. There are three extra letters which you do not need to use.
A. enthusiastic
B. bored with it
C. upset by it
D. unappreciated
E. satisfied
F. happier than expected
G. lonely
H. frightened

Speaker 1

1. _________

Speaker 2

2. _________

Speaker 3

3. _________

Speaker 4

4. _________

Speaker 5

5. _________
P a g e 1|6


PART 2: LEXICO-GRAMMAR
Section 1: Choose the best option (A, B, C or D) to complete each of the following sentences
1. She couldn't _________her father that she was telling the truth.
A. admit
B. confide
C. trust
D. convince
2. It was difficult to guess what his _________to the news would be.
A. feelings
B. reaction
C. capital
D. opinion
3. Heather finally _________the conclusion that she’d have to do something about her stress levels.
A. made
B. arrived
C. came
D. reached
4. I _________there once a long time ago and _________back since.
A. went / have not been
B. go / am not
C. have gone / was
D. was going / had not been
5. The old ship will be towed into harbor and _________.
A. broken down
B. broken up
C. broken in
D. broken through
6. The police are _________certain who the culprit is.
A. in some ways
B. more or less
C. here and there
D. by and by
7. You may borrow my bicycle _________you are careful with it.
A. even if
B. as long as
C. as much as
D. unless
8. It won't _________matter if you arrive a few minutes late.
A. greatly
B. largely
C. widely
D. considerably
9. I was so exhausted that I slept like_________.
A. death
B. a candle
C. a light
D. a log
10. He turned off the light _________waste electricity.
A. not to
B. without
C. so that he doesn’t D. so as not to
11. _________that we stopped for a rest.
A. But we were tired
B. So tired were we
C. However tired we were
D. Such tired we were
12. For more than a decade, _________that certain species are becoming scarce.
A. the warnings of bird-watchers
B. warn the bird-watcher
C. bird-watchers have warned
D. a warning for bird-watchers
13. Can you deliver this letter _________hand?
A. by
B. with
C. in
D. to
14. The coastguard boarded the ship and found__________.
A. four injured alive men
B. alive four men injured
C. four injured men alive
D. injured four alive men
15. _________that hunted other animals tended to have very narrow, sharp, curved claws.
A. For dinosaurs
B. Dinosaurs
C. Like dinosaurs
D. Dinosaurs are known
16. It is _________pity that you cannot come to the wedding.
A. such a
B. so a
C. such as
D. many a
17. She is the most _________manageress we have ever had.
A. equal
B. effective
C. active
D. efficient
18. _________from Tom, all the students said they would go.
A. Except
B. Only
C. Apart
D. Separate
19. To become a novelist, you need to be _______.
A. imagine
B. imagination
C. imaginative
D. imaginarily
20. Mary: ‘I bought this dress for you. Happy birthday!’
- Jane: ‘_________’
A. My pleasure!
C. Thanks for your support!

B. How nice of you…but you really shouldn’t have!
D. No kidding!

Section 2: Use the word given in capitals at the end of each line to form a word that fits in the space
at the same line. Number 0 has been done as an example
According to experts, doing puzzles keeps our brain fit and (0) ____________. As well HEALTH => healthy
as gaining (1) _______________ from finding the correct answer to a difficult problem, SATISFY
we give our brain a good (2) _______________ in the process. To help us do this, all WORK
P a g e 2|6


sorts of handheld “brain games” are now available in the shops, and the most (3)
_______________ games have sold in their millions.
What’s more, people (4) _______________ that the more they play the games, the
easier it is to find a (5) _______________ to the problems posed. They find this as proof
that there has been an (6) _______________ in the power of their brain. Unfortunately,
however, this may be a false (7)_______________.
Some (8) _______________ argue that the brain gets better at any task the more often
it is repeated. In other words, the improvement in the (9) _______________ of the
brain is something that happens naturally.
So, although these games are obviously fun to play, it remains (10) _______________
whether they are actually helping to boost brainpower or not.

SUCCESS
COVER
SOLVE
IMPROVE
IMPRESS
SCIENCE
PERFORM
CERTAIN

Section 3: The passage below contains five mistakes in five different lines. Identify and correct them. There is
an example in line 1 which has been done for you
Line 1: two type => two types

HOW TO TRAIN YOUR YOUNG PUPPY
There are two type of training: behavioral and obedience. Behavioral training should be done on a one-to-one
basis. This type of training uses to correct any bad habits your dog may have developed, such as climbing on
furniture. Obedience training should be done often, but only for short periods of time. It is best to train your
dog just before meals so his meal associates with a reward for the training.
It is important for keeping your puppy safe from danger. Many young puppies are injured because their owner
don’t realize how curious can they be. One way to protect your puppy is by giving him a special house. The
house can be made by any suitable materials but it must be big enough for the puppy to move around
comfortably. It can be used for house-training your puppy but to protect him from very young children.

PART 3: READING
Section 1: You are going to read a magazine article about John Prince, from which six sentences
have been removed. Choose the most suitable sentence from the list A-G for each part (1-6) of the
article. There is one extra sentence which you do not need to use.

CAREER SUCCESS IN THE ARTS
John Prince, famous dancer and choreographer, gives advice on
how to succeed in a career in the arts.
I asked John how he got started and what requirements there are. "Well, to be a professional dancer it's useful to
have had acting lessons or some background in drama. If you want to succeed in musical theatre you have to have
a good singing voice as well. When you approach an agent you should take a portfolio with your CV, your statistics
sheet and some good photos and reviews of past performances. You'll need dance clothes, ballet shoes, tap shoes,
and even roller skates depending on what kind of show you are going to go for."
1.
"Of course, you need to be extremely fit if you want to be a professional dancer. I dance or move about for about
six hours a day. There are great health benefits to being a dancer. I can eat a lot of pasta without gaining weight
because dancing increases your metabolism so much."
2.
John has a very busy schedule in the next few months. He took time out to speak to me today from the making of
a pop video to promote N-ergy's latest record. "I choreographed the dance routine for the boys and they only had
two days in which to learn it! I am going to be working on a video for another well-known band - but that's top
secret. Next month I'll be touring Spain in a production of a musical that was written by a friend of mine, Michaela Evans.
P a g e 3|6


3.
“As for the future, I've come to realise that I would never be content to be just a chorus dancer - I'm too much of
an individual for that. Like all artists I'd love to become a household name by writing and choreographing my
own musicals."
John was born in Jamaica to a Jamaican father and a Scottish mother but the family emigrated to England 20 years
ago. "I have a little sister I adore, who is also training to be a dancer." How does it feel to have someone else
following in your footsteps?
4.
Has he much more to learn, I wondered. "I've spent an incredible amount of my life training to get where I am. I
went to college for two years in England, I trained for six months in Paris and about eight months in America. But
you never really stop training or learning your art."
5.
So, would you say it's been plain sailing? "I feel I've been lucky to a degree; many people hit problems breaking
into the arts. It can be a vicious circle really. You can't become a member of Equity, which is the actors' and
dancers' union, without good contracts, and you can't get good contracts without being a member of Equity. My
advice to people who want to get into the arts would be to go out into the world, and try everything else first.
6.
What has a dance career done for you as a person? "Thanks to dancing, I've visited and performed in 23 countries
so far. This has opened my eyes to the world, and I've been able to understand issues like racism and inequality
from a wider perspective.
Hopefully this has enabled me to become a better and more tolerant person as a result. "So all in all I'm really
happy to be a dancer!"
SENTENCES

A. It's fine, but I try not to give out too much advice as it gets irritating!
B. And if nothing you like comes out of it, then come back and be an actor or dancer.
C. Without a strict daily timetable like this you find yourself wasting too much time.
D. After that it's back to England to start a new term of dance classes.
E. When it comes to coping with stress, I find that exercise helps me to cope with my problems, so I stay
in good shape mentally as well.
F. Like any profession where you're always travelling, you tend to acquire something new almost every
day.
G. Being fully equipped with all this stuff beforehand makes it easier when you go for auditions.

Section 2: Read the following extract and choose the answer (A, B, C or D) which best answers/
completes the questions.
(1)

(5)

Most languages have several levels of vocabulary that may be used by the same speakers. In English,
at least three have been identified and described.
Standard usage includes those words and expressions understood, used, and accepted by a majority
of the speakers of a language in any situation regardless of the level of formality. As such, these words
and expressions are well defined and listed in standard dictionaries. Colloquialisms, on the other hand,

are familiar words and idioms that are understood by almost all speakers of a language and used in
informal speech or writing, but not considered acceptable for more formal situations.
Almost all idiomatic expressions are colloquial language. Slang, however, refers to words and
expressions understood by a large number of speakers but not accepted as appropriate formal usage by
(10) the majority. Colloquial expressions and even slang may be found in standard dictionaries but will be so
identified. Both colloquial usage and slang are more common in speech than in writing.
Colloquial speech often passes into standard speech. Some slang also passes into standard speech, but
other slang expressions enjoy momentary popularity followed by obscurity. In some cases, the majority
never accepts certain slang phrases but nevertheless retains them in their collective memories. Every
(15) generation seems to require its own set of words to describe familiar objects and events.
P a g e 4|6


It has been pointed out by a number of linguists that three cultural conditions are necessary for the
creation of a large body of slang expressions. First, the introduction and acceptance of new objects and
situations in the society; second, a diverse population with a large number of subgroups; third,
association among the subgroups and the majority population.
(20)
Finally, it is worth noting that the terms ‘standard,’ ‘colloquial,’ and ‘slang’ exist only as abstract labels
for scholars who study language. Only a tiny number of the speakers of any language will be aware that
they are using colloquial or slang expressions. Most speakers of English will, during appropriate
situations, select and use all three types of expressions.

1. Which of the following is the main topic of the passage?
A. Standard speech
B. Idiomatic phrases
C. Different types of vocabulary
D. Dictionary usage
2. How is slang defined by the author?
A. Words and phrases accepted by the majority for formal usage.
B. Words and phrases understood by the majority but not found in standard dictionaries.
C. Words and phrases that are understood by a restricted group of speakers.
D. Words and phrases understood by a large number of speakers but not accepted as formal usage.
3. The word ‘obscurity’ in line 13 could best be replaced by_________.
A. disappearance
B. influence
C. qualification
D. tolerance
4. The word ‘appropriate’ in line 9 is closest in meaning to_________.
A. old
B. large
C. correct
D. important
5. The word ‘them’ in line 14 refers to_________.
A. words
B. slang phrases
C. memories
D. the majority
6. What does the author mean by the statement “Colloquialisms, on the other hand, are familiar words and idioms

that are understood by almost all speakers of a language and used in informal speech or writing, but not
considered acceptable for more formal situations”?
A. Familiar words and phrases are found in both speech and writing in formal settings.
B. Familiar situations that are experienced by most people are called colloquialisms.
C. Informal language contains colloquialisms, which are not found in more formal language.
D. Most of the speakers of a language can use both formal and informal speech in appropriate situations.
7. Which of the following is true of standard usage?
A. It can be used in formal and informal settings.
B. It is limited to written language.
C. It is only understood by the upper classes.
D. It is constantly changing.
8. The author mentions all of the following as requirements for slang expressions to be created EXCEPT_________.
A. new situations being accepted
B. new objects being introduced
C. a diverse population with many sub-groups
D. a number of linguists
9. It can be inferred from the passage that the author______________.
A. does not approve of either slang or colloquial speech in any situation.
B. approves of colloquial speech in some situations, but not slang
C. approves of slang and colloquial speech in appropriate situations
D. does not approve of colloquial usage in writing.

Section 3: Read the text below and decide which word (A, B, C or D) best fits each space
We send our children to school to prepare them (1) ___________the time when they will be big and will have to
work for themselves. They learn their own language (2) ___________they will be able to tell others clearly what they
want and what they know and understand what others (3) ___________them. They learn foreign languages in order
to be able to (4) ___________ from what people in other countries written and said, and to make people from other
countries understand what they themselves mean. They learn arithmetic to (5) ___________ and to count things in
their daily life, geography to know something about the world around them and history to know something about
(6) ___________ beings they meet every day. Nearly everything that they study at school has some practical use in
their life and work. But is that the only (7) ___________ why they go to school? No. There is more in education than
just learning facts. We go to school above all to learn how to learn so that when we leave school we can (8)
P a g e 5|6


___________ to learn. A man who really knows how to learn will always be (9) ___________, because whenever he has
to do something new which he has never had to do before, he will (10) ___________teach himself how to do it in the
best way.
1. A. for
2. A. in order
3. A. say
4. A. gain
5. A. measure
6. A. man
7. A. cause
8. A. repeat
9. A. capable
10. A. hardly

B. with
B. so
B. tell
B. profit
B. interpret
B. mankind
B. reason
B. keep
B. successful
B. fastly

C. about
C. so that
C. speak
C. earn
C. translate
C. people
C. evidence
C. continue
C. victorious
C. closely

D. on
D. and
D. talk
D. benefit
D. make
D. human
D. belief
D. reach
D. courageous
D. rapidly

Section 4: Read the following extract from a story and think of a word which best fits each space.
Use only ONE word for each space. There is an example at the beginning (0)

REVENGE IS SWEET
I had suffered, as (0)

best as I could, the thousand wrongs that Henry had done to me, but when he began to

become insulting, I swore to avenge myself. I did not, of (1)___________, threaten him. I waited for my chance
patiently. I wanted to avoid the risk of failure; and if one is to succeed, two conditions are necessary: The
wrongdoer must know that he is being punished, and by (2) ___________ ; and it must be impossible for him to hit back.
I continued to (3) ___________ Henry kindly and to smile at his face. He did (4) ___________ realize that my smile was
at the thought of how I would sacrifice him.
On the whole, Henry was a man to be respected, and if you were his enemy, even feared. Henry had only (5)
___________ weakness: his love of wine. He was very proud of his knowledge of the subject. In other respects, he
merely pretended to be wise, but on the subject of wine he was sincere.

PART 4: WRITING
Section 1: Complete each of the sentences in such a way that it means exactly the same as the one
printed before it
1. We couldn’t have managed without my father’s money.
If it __________________________________________________________________.
2. While I strongly disapprove of your behavior, I will help you this time.
Despite my _________________________________________________________.
3. I was not surprised to hear that Nam had failed his driving test.
It came _____________________________________________________________.
4. When the Minister was asked about the strike, he declined to comment.
 On __________________________________________________________________.
5. My father finds maps hard to follow.
 My father has _______________________________________________________.

Section 2: Write an essay of around 250 words on the following topic
Primary school teachers in Vietnam have recently been required to assess students’ work with comments rather
than grades. While there are people who believe this is a step forward, others remain skeptical.

What is your opinion of the change?
Give reasons for your answer and include any relevant examples from your own knowledge or experience.
END OF THE TEST
P a g e 6|6


SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO
SÓC TRĂNG

KỲ THI CHỌN HỌC SINH GIỎI CẤP TỈNH
Năm học 2015-2016

Đề chính thức

Môn: Tiếng Anh - Lớp 9
(Thời gian làm bài 150 phút, không kể phát đề)
Ngày thí 31/01/2016
____________
Đề thi này có 5 trang
- Thí sinh làm trên giấy làm bài.
- Thí sinh làm phần nghe hiểu trước.
A. Listening (3.0 points)
Part 1. You will hear people talking in eight different situations. For questions 1-8,
choose the best answer (A, B or C). (2.0 points)
1. You hear part of an interview in which a film director talks about his favorite
movie. Why does he like the film?
A. It is very funny.
B. It is very exciting.
C. It is very romantic.
2. You hear a man talking about a sofa he bought. What is he complaining about?
A. He received the wrong sofa.
B. The shop overcharged him for the sofa.
C. The sofa was damaged.
3. You hear an actor talking about using different accents in his work. What point
is he making about actors?
A. They need to study a wide variety of accents.
B. They have to be able to control their use of accents.
C. They should try to keep their original accents.
4. You hear part of an interview in which a man is talking about winning his first
horse race. What does he say about it?
A. He found it rather disappointing.
B. He didn’t have a chance to celebrate.
C. He was too tired to care.
5. You hear a writer of musicals talking on the radio. What is he trying to
explain?
A. why his aunt’s career was not very successful
B. the difference between American and British musicals
C. his reasons for becoming a writer of musicals

1


6. You hear the beginning of a lecture about ancient history. What is the lecture
going to be about?
A. trade in arms and weapons
B. trade in luxury household goods
C. trade in works of art
7. You hear a man talking about travelling from London to France for his job.
What does he say about the train journey?
A. He’s able to use it to his advantage.
B. It’s a boring but necessary part of his job.
C. He enjoys the social aspect of it.
8. You hear a woman in a shop talking about some lost photographs. What does
she think the shop should give her?
A. some money
B. a replacement film
C. an apology
Part 2. Listen. Are these statements true or false? Check () the correct answer.
(People are ordering food in a restaurant). (1.0 point)
True False


1. The customer is not very hungry


2. The customer loves fries.


3. The customer hates spicy food.


4. The customer can’t have salt on the fries.
B. Grammar and use (7.0 points)
Part 1. Choose the best answer. (2.0 points)
1. Timpson ____ 16 films and I think her latest is the best.
A. made
B. has made
C. was making
D. had made
2. “Could I just do it right now?” - “ _________”
A. Yes, let’s
B. Yes, you could C. Not for me D. Why not? Go ahead
3. A football match is divided into two ____.
A. time
B. parts
C. halves
D. sections
4. You can see the ____ of the book on the back cover.
A. worth
B. price
C. cost
D. value
5. We got used to ____ in the evening.
A. be walked B. walked
C. walk
D. walking
6. The synonym of the verb “refuse” is ____.
A. deny
B. allow
C. admit
D. permit
7. Some of my friends are taking extra classes in English ____ become tourist
guides.
A. so as
B. so that
C. so as to
D. in order that
8. They didn’t understand the matter; ____, they didn’t ask for help.
A. however
B. and
C. but
D. moreover
2


Part 2. Use the correct form of the words in parentheses. (1.0 point)
1. How many ________________ entered the race? (compete)
2. The talks were totally _______________. We didn’t reach agreement on
anything at all. (product)
3. We must get rid of the _____________ which slows our development. (poor)
4. You mustn’t leave your luggage ____________ for even a moment on the
train. (attend)
Part 3. Identify the one underlined word or phrase A, B, C or D that should be
corrected or rewritten. (2.0 points)
1. What I told her a few days ago were not the solutions to most of her problems.
A
B
C D
2. We are all slow destroying the environment around us.
A
B
C
D
3. I like to go to the countryside and my little sister does, either.
A
B
C
D
4. It’s difficult for me decide whether I should accept the job or not.
A
B
C
D
5. She spends her free time to visit galleries and museums.
A
B
C
D
6. Despite of all my careful plans, a lot of things went wrong.
A
B
C
D
7. She has got a new job. You must congratulate her for her success.
A
B
C
D
8. She had the gardener to plant some trees.
A B
C
D
Part 4. Use the correct tense or form of the verbs in parentheses. (1.0 point)
1. He wore a false beard to avoid ______________. (recognize)
2. After her operation, all her hair ______________. It’s growing back now.
(fall out)
3. I sat down for a rest while the shoes ______________. (repair)
4. This is the first time I _________ a novel written by an American novelist.
(read)
Part 5. Choose the correct preposition. (1.0 point)
1. My mother is very keen ____ growing flowers.
A. of
B. for
C. on

D. in

2. Don’t make up your mind at once. Talk ____ with your lawyer first.
A. off
B. out
C. to
D. over
3. I saw the thief take Peter’s wallet so I ran ____ him, but I didn’t catch him.
A. after
B. into
C. near
D. over
3


4. That tie doesn’t go ____ that suit.
A. up
B. with

C. off

D. on

C. Reading (4.0 points)
Part 1. Read the passage below and choose the correct answer A, B, C, or D. (2.0
points)
It’s sometimes said that there is (1) ____ new in the world of fashion. I met
Annabelle yesterday. She was a well-known (2) ____ during the seventies. When
her children were in their early teens, they enjoyed looking at her old photo
albums. They found it hard to believe that she (3) ____ such strange clothes. Did
people really use to think (4)____ trousers looked good? And those who wore
ugly platform shoes. (5)____, Annabelle noticed to her amusement that seventies
(6) ____ were in fashion again, “I was planning to throw all my old clothes
(7)____ but my daughter went to a party last week”, she said, “and guess (8)____
she was wearing – that’s right, some of my old clothes!”
1. A. anything
B. nothing
C. everything
D. thing
2. A. writer
B. playwright
C. architect
D. model
3. A. was wearing B. has worn
C. used to wear D. wears
4. A. flared
B. flare
C. be flared
D. to flare
5. A. Therefore
B. Consequently C. However
D. Moreover
6. A. styles
B. forms
C. uniforms
D. formats
7. A. out
B. in
C. aside
D. away
8. A. how
B. what
C. which
D. that
Part 2. Read the text below and think of the word which best fits each space. Use
only ONE word in each space. (2.0 points)
Natural disasters are often frightening and difficult for us to understand,
because we have no (1) ____________ over when and where they happen. What
we can control is how prepared we are. Places that are more likely to have (2)
_______________ disasters, such as the earthquake-prone Pacific (3) _________
of Fire, or coastal (4) _____________ vulnerable to hurricanes, require accurate
methods of predicting disasters and warning the public quickly. Once people
have been (5) ____________ , evacuation routes must be provided so that they
can all (6) ___________ quickly and safely, even if they travel on foot. People
need to be educated on the risks in their area, and what to do when a disaster
strikes. After a disaster, even if no one has died, there is a lot of (7) ___________
to people, homes, farms and workplaces that must be repaired. This takes a lot of
time and money to fix, and a country damaged by a disaster usually needs a large
amount of international (8) ___________ to get better.
D. Writing. (6.0 points)
Part 1. Rewrite the following sentences so that they are nearest in meaning to the
sentences before them. (2.0 points)
4


1. The furniture was too old to keep.
- It was …...……………………………………………………………………. .
2. The garage is servicing my car on Monday.
- I am …………………………………………………………….. .
3. “I must see the manager!” he cried.
- He insisted ………………………………………...………………………… .
4. We couldn’t drive very fast because of the thick fog.
- The thick fog..…………………………………….………………………….. .
Part 2. Rewrite the following sentences, using the word given in capital. Do not
change this word in any way. (1.0 point)
Ex: I hadn’t made speeches before, so I was very nervous. (USED)
=> Because I wasn’t used to making speeches, I was very nervous.
1. Mozart’s last work was unfinished when he died.
- Mozart died ………………………………………………….. (WITHOUT)
2. I would like to express my thanks for everything you have done for me.
- I would like to say……………………………………………………….
…………………………………………………………………(THANKFUL)
Part 3. Write the benefits of physical exercises.
Write a composition (about 120 – 150 words) to state your ideas. (3.0 points)
* Note: Don’t write your name or your school’s name.

---The end--Chữ ký giám thị 1: ……………………. Chữ ký giám thị 2: ……………………..
Họ và tên thí sinh: …………………….. Số báo danh: …………………………...

5


SỞ GD&ĐT VĨNH PHÚC
ĐỀ CHÍNH THỨC

KÌ THI CHỌN HSG LỚP 9 CẤP TỈNH NĂM HỌC 2012-2013
ĐỀ THI MÔN: TIẾNG ANH
Thời gian thi: 150 phút, không kể thời gian giao đề
(Đề thi gồm 04 trang)

PART I. LISTENING
I. People are talking about past events. What happened to them? Choose the correct answer.
Question number 1 has been done for you as an example.
You will hear the talks TWICE.
4.

1. A. Her car was damaged.
B. She ran into another car.
C.
C Her car got stuck.
2. A. His plane had mechanical difficulties.
B. His plane flew into bad weather.
C. His plane had to make an emergency landing.
3. A. She got lost in the hotel.
B. She was stuck in the elevator.
C. She was locked out of the room.
Answer: C
2. …………
3. ……………
4. …………….

A. He was injured in the fire.
B. He escaped from the fire
C. He didn’t hear the alarm.

5. A. She won first prize.
B. Her friend won first prize.
C. She sold some raffle tickets.
6. A. He spoke to a famous person.
B. He saw a famous person.
C. His wife spoke to a famous person.
5. …………..

6. ……………..

II. You are going to hear a conversation between two people in the marketing department. Listen
carefully and complete the table below using NO MORE THAN THREE WORDS for each answer.
You will hear the conservation TWICE.
The cheapest medium to advertise is

1. ………………………………………………….

A magazine is aimed at students or at

2. ………………………………………………….

Information on the radio is more

3. ………………………………… ……………....

A jingle is a

4. ……………………………………song.

TV is good because you can advertise to a lot of
people at the same time and people

5. ………………… companies that advertise on TV.

PART II. PRONUNCIATION
III. Choose the word whose stress pattern is different from that of the other words in each group.
1. A. cinema
B. celebrate
C. generous
D. discover
2. A. endanger
B. natural
C. habitat
D. industry
3. A. compose
B. return
C. forget
D. forecast
4. A. instruction
B. establish
C. experience
D. entertain
5. A. population
B. continental
C. original
D. university
PART III. GRAMMAR AND VOCABULARY
IV. Complete the following sentences by choosing the correct answer among four options (A, B, C or D).
1. As the President was absent, I was asked to ______ the meeting.
A. officiate
B. chair
C. govern
D. regulate
2. No, it’s no good. I’ve ______ my time in trying to make it work.
A. spent
B. spoiled
C. wasted
D. consumed
3. I’m really looking forward ______ to university.
A. to go
B. going
C. to going
D. go
4. A walnut tree ______ us from the sun on hot days.
A. fences
B. warns
C. prevents
D. shelters
1


5. Hoa failed her math test. ______, she has to do the test again.
A. Therefore
B. However
C. Because
D. So
6. “______ the TV for me, will you? I want to watch the weather forecast.”
A. Turn off
B. Turn down
C. Turn on
D. Turn over
7. ______ smoking is a causative factor of many diseases, there is not ban on tobacco advertising.
A. However
B. Although
C. In spite of
D. Therefore
8. The bill came ______$ 1000.
A. at
B. for
C. to
D. as
9. This is ______ the most difficult job I’ve ever had to do.
A. by far
B. by chance
C. by heart
D. by myself
10. “______ you treat him, he’ll help you. He’s so tolerant.”
A. No matter how
B. In addition to
C. Even though
D. As if
11. - Alfonso: “I had a really good time. Thanks for the lovely evening.”
- Maria: “______.”
A. I’m glad you enjoyed it
B. Yes, it’s really good
C. Oh, that’s right
D. No, it’s very kind of you
12. Having opened the bottle, ______ for everyone.
A. the drink was poured
B. Tom poured the drink
C. Tom pouring the drink
D. Tom drink was being poured
13. You cannot see the doctor ______ you have made an appointment with him.
A. without
B. unless
C. however
D. even
14. If you hadn’t watched that late movie last night, you ________ sleepy now.
A. wouldn’t have been
B. might not have been
C. wouldn’t be
D. wouldn’t have been being
15. He arrived late, ______ was annoying.
A. it
B. that
C. what
D. which
16. I'm sorry I opened your handbag, but I _______ it for mine.
A. confused
B. imagined
C. recognized
D. mistook
17. They are ________ their house because they need more bedrooms.
A. increasing
B. extending
C. adding
D. growing
18. The job was more difficult than I _______ it to be.
A. expect
B. have expected
C. would expect
D. had expected
19. ________, he could not lift the trap door.
A. As he was strong B. Strong as was he C. As strong he was D. Strong as he was
20. My father sometimes _______ the washing up after dinner.
A. washes
B. takes
C. makes
D. does
V. Use the words given in capital to form a word that fits in the gap in the sentences.
1. You can save energy and money and increase your comfort by properly maintaining
and upgrading your ______.
2. She gave the child a ______ of sweets.
3. This word is very difficult to say. I always ______ it.
4. She divorced him because of his ______ to the children.
5. The Internet is not only _____ and costly but also dangerous because of viruses and
bad programs.
6. In Western countries, electricity, gas and water are ______.
7. It is becoming ______ difficult to find a job nowadays.
8. She upset him with a ______ remark about his big nose.
9. Thousands of people are living in ______ after the earthquake.
10. He became more and more ______ as time went by.
VI. Identify one mistake in each of the following sentences and correct it.
Example:

Q: My father asked me what I think of the film.
A: think --> thought
2

EQUIP
HAND
PRONUNCIATION
KIND
CONSUME
NECESSITY
INCREASE
TACT
MISERABLE
ANXIETY


1. It is important that cancer is diagnosed and treated as early as possible in order to assure a successful cure.
2. The progress made in space travel for the early 1960s is remarkable.
3. On her mother’s birthday, Lan did a beautiful cake to celebrate.
4. One of the best collection of paintings can be found in that famous museum of arts.
5. Hot in the summer causes a lot of problems for people who live in this part of the country
6. The most calories a person eats, the less likely he is to lose weight.
7. The threat of being dismissed do not worry me any more because I have started my own business.
8. I expect it will rain again when we are on holiday this year, but at least we are properly prepared about it
this time.
9. Computers have made access to information instantly available just by push a few buttons.
10. Some studies show that young babies prefer the smell of milk to those of other liquids.
PART IV. READING
VII. Read the following passage and fill in each numbered gap with ONE suitable word to complete it.
Children are (1) _______ up with love and (2) ______ in the Socialist Republic of Vietnam. They
enjoy every (3) ______ to get a good education and to acquire a useful trade. Our country is now (4) ______
its way to Socialist construction. We need people with fully-developed (5) ______ and mental abilities. It is
for this reason (6) ______ labour training is introduced in all Vietnamese schools. The development of good
working habits (7) ______ our children will undoubtedly help them (8) ______ life as useful members of a
socialist society. (9) ______, while still at school, they learn a useful trade and upon graduation they may
effectively work in (10) ______ and agriculture.
VIII. Read the following passage and choose the best answer A, B , C or D to complete it.
Everyone wants to reduce pollution. But the pollution problem is (1) ______ complicated as it is
serious. It is complicated (2) ______ much pollution is caused by things that benefit people. (3)______,
exhaust from automobiles causes a large percentage of air pollution. But the automobile (4) ______
transportation for millions of people. Factories discharge much (5) ______ the material that pollutes the air
and water, but factories give employment to a large number of people. Thus, to end (6)_______ greatly reduce
pollution immediately, people would have to (7)______ using many things that benefit them. Most of the
people do not want to do that, of course. But pollution can be (8) ______ reduced in several ways. Scientists
and engineers can work to find ways to lessen the (9) ______ of pollution that such things as automobiles and
factories cause. Governments can pass and enforce laws that (10) ______ businesses and traffic to stop, or to
cut down on certain polluting activities.
1. A. as
B. more
C. less
D. like
2. A. so
B. while
C. though
D. because
3. A. Specific
B. For example
C. Such as
D. Like
4. A. takes
B. affords
C. carries
D. provides
5. A. about
B. for
C. of
D. with
6. A. or
B. and
C. as well
D. then
7. A. start
B. continue
C. stop
D. go on
8. A. carefully
B. unexpectedly
C. gradually
D. little
9. A. way
B. figure
C. number
D. amount
10. A. forbid
B. prevent
C. make
D. require
IX. Read the following passage and choose A, B, C or D to answer the questions.
In the United States, presidential elections are held in years evenly divisible by four (1888, 1900,
1964, etc.). Since 1840, American presidents elected in years ending with zero have died in office, with one
exception. William H. Harrison, the man who served the shortest term, died of pneumonia only several weeks
after his inauguration.
Abraham Lincoln was one of four presidents who were assassinated. He was elected in 1860, and his
untimely death came just five years later. James A. Garfield, a former Union army general from Ohio, was
shot during his first year in office (1881) by a man to whom he wouldn't give a job. While in his second term
of office (1901), William McKinley, another Ohioan, attended the Pan-American Exposition in Buffalo, New
3


York. During the reception, he was assassinated while shaking hands with some of the guests. John F.
Kennedy was assassinated in 1963 in Dallas only three years after his election.
Three years after his election in 1920, Warren G, Harding died in office. Although it was never
proved, many believe he was poisoned. Franklin D. Roosevelt was elected four times (1932, 1936, 1940 and
1944), the only man to serve so long a term. He had contracted polio in 1921 and eventually died of the
illness in 1945.
Ronald Reagan, who was elected in 1980 and reelected four years later, suffered an assassination
attempt but did not succumb to the assassin's bullets. He was the first to break the long chain of unfortunate
events. Will the candidate in the election of 2020 also be as lucky?
1. All of the following were election years EXCEPT ______.
A. 1960
B. 1930
C.1888
D.1824
2. Which president served the shortest term in office?
A. Abraham Lincoln
B. Warren G. Harding
C. William McKinley
D. William H. Harrison
3. Which of the following is true?
A. All presidents elected in years ending in zero have died in office.
B. Only presidents from Ohio have died in office.
C. Franklin D. Roosevelt completed four terms as president.
D. Four American presidents have been assassinated.
4. How many presidents elected in years ending in zero since 1840 have died in office?
A. 3
B. 4
C. 5
D. 7
5. The word "inauguration" in the first paragraph means most nearly the same as ______.
A. election
B. acceptance speech
C. swearing-in ceremony
D. campaign
6. All of the following presidents were assassinated EXCEPT ______.
A. John F. Kennedy
B. Franklin D. Roosevelt
C. Abraham Lincoln
D. James A. Garfield
7. The word "whom" in the second paragraph refers to ______.
A. Garfield
B. Garfield's assassin
C. a Union army general
D. McKinley
8. The word "assassinated" in the second paragraph is closest in meaning to ______.
A. murdered
B. decorated
C. honored
D. sickened
9. In the third paragraph, "contracted" is closest in meaning to ______.
A. communicated about
B. developed
C. agree about
D. notified
10. How long did Warren G, Harding work as a president?
A. 2 years
B. 3 years
C. 4 years
D. 5 years
PART V. WRITING
X. Write the sentence beginning with the word given so that it has a similar meaning to the original one.
1. As far as I know, Mr Green is a lecturer.
 To ____________________________________________________
2. In the unlikely event of a fire, please do not use the lift.
 Should ________________________________________________
3. Immediately after his arrival, things went wrong.
 No sooner ______________________________________________
4. They believe that Mary got the scholarship.
 Mary _________________________________________________
5. It is not a habit of mine to drive to the left of the road.
 I am__________________________________________________
XI. Write an essay on the following topic.
“Children should never be educated at home by their parents.” Do you agree or disagree?
Use specific reasons and examples to support your answer. You should write about 200 – 250 words.
_____The end_____
4


HƯỚNG DẪN CHẤM THI CHỌN HSG LỚP 9 CẤP TỈNH – NĂM HỌC 2012 – 2013
MÔN: TIẾNG ANH
PART I. LISTENING: 10pts
I. 5pt
2. B

3. C

4. B

5. A

6. B

II. 5pt
1. newspapers
2. language learners
5. (also) trust

3. difficult to remember
4. short (and) memorable

PART II. PRONUNCIATION: 5pts
III.
1. D

2. A

3. D

4. D

5. C

PART III. VOCABULARY AND GRAMMAR – 30pts
IV. 10pts
1. B
2. C
3. C
4. D
5. A

6. C
7. B
8. C
9. A
10. A

11. A
12. B
13. B
14. C
15. D

16. D
17. B
18. D
19. D
20. D

V. 10pts
1. equipment
2. handful

3. mispronounce
4. unkindness

5. time-consuming 7. increasingly
6. necessities
8. tactless

9. misery
10. anxious

VI. 10pts
- Chú ý: Nếu tìm đ úng lỗi sai nhưng sửa sai (hoặc không sửa) cho 0,5đ/câu
Questions
1
2
3
4
5
6.
7
8
9
10.

Mistakes
is
for
did
collection
Hot
most
Do
about
push
those

Correction
(should) be
since
made
collections
heat
more
does
for
pushing
that

PART IV. READING – 30pts
VII. 10pts
1. brought
2. care

3. opportunity/ chance 5. physical
4. on
6. that
5

7. in
8. enter

9. So/ Thus/ Therefore
10. industry


Tài liệu bạn tìm kiếm đã sẵn sàng tải về

Tải bản đầy đủ ngay

×