Tải bản đầy đủ

Đề tiếng anh chọn HSG cấp trường (có đáp án)

TRƯỜNG THPT ………………

ĐỀ THI CHÍNH THỨC

KÌ THI CHỌN HỌC SINH GIỎI CẤP TRƯỜNG LỚP 12
NĂM HỌC …………….
Môn thi: Tiếng Anh (Hệ 7 năm)
Thời gian: 180 phút (không tính thời gian phát đề)
Đề thi có 06 trang, gồm 44 câu tự luận, 25 câu trắc nghiệm
Lưu ý: - Thí sinh không được sử dụng tài liệu, kể cả từ điển.
- Cán bộ coi thi không giải thích gì thêm.
- Thí sinh làm bài trực tiếp trên đề thi.

Ngày thi : ............./............./2014
Họ và tên : .........................................................

SBD:.................................

Ngày/tháng/năm sinh: ............/ ............/ ............
Điểm


Giám khảo 1: ................................................

................./20

Giám khảo 2: ................................................

.......................................................................................................
PART I – LISTENING COMPREHENSION (3.75 points)
Question 1-10. You are going to listen to a talk about scientists’ study on human’s dreams. Complete the
following passage with the words/phrases which you hear. Write NO MORE THAN THREE WORDS. You
are going to listen TWICE. (2.5 points)
Japanese scientists say they have found a way to "read" people's (1) …………………….. Researchers at the
ATR Computational Neuroscience Laboratories used magnetic resonance imaging (MRI) for what they say is, "the
world's first decoding" of (2)……………………….. Their research is published in the journal "Science". The
researchers wrote: "Visual imagery during sleep has long been a topic of (3)…………………….., but its private
nature has hampered objective analysis. Here, we present a neural decoding approach in which machine learning
models predict the (4)………………………. of visual imagery during sleep." They were able to predict what images
their volunteers had seen with a 60 per cent (5)………………………. rate.
The research is a part of a wider programme aimed at studying the brain. It hopes to unlock the secrets of the (6)
…………………….to help the disabled move artificial limbs using brain activity. It could also help those with
dementia and other (7)………………………. conditions. A spokesperson said: "Our expectations from the dream
study are quite high, but we are also looking carefully at the (8)……………………… aspects of the technology,
which may allow a third person to look at somebody else's thoughts." Head researcher Yukiyasu Kamitani said,
"dreams have fascinated people since ancient times, but their (9)………………………. and meaning has remained
closed". He believes his research is "a (10)…………………….towards reading dreams more precisely".
Your answer:
1. ………………..

2. ……………………

3. ……………………

4. ……………………

5. ……………………

6. ……………………

7. ……………………


8. ……………………

9. ……………………
10. ……………………
Question 11-15. You are going to listen to a report on UK garbage cost. Listen and choose the best answers for
the following sentences. You are going to listen TWICE. (1.25 pts)
11. The nation’s garbage is claimed worth
A. exactly $ 4.5 billion
B. above $ 4.5 million
C. roughly $ 4.5 billion
D. $ 45 billion
12. The study shows that the scheme could provide more jobs by
A. providing better services
B. expanding the household recycling sector
C. collecting, sorting and reprocessing recycling

Trang 1/6


D. Landfilling waste
13. How much rubbish does the UK produce every year?
A. 50 million tones
B. 11 billion tones
C. 26 million tones
D. 54 million tones
14. It is time to take the lid off the
A. dusting debate
B. dusty bin debate
C. dust bendy bait
D. dustbin debate
15. We owe it to today's
A. hard-pushed taxpayers
B. hard-pressed taxpayers
C. hard-passed taxpayers
D. hard-pressing taxpayers
Your answer:
11……………

12. ……………

13. ……………

14. ……………

15. ……………

PART II - READING COMPREHENSION ( 3.75 points)
Question 16-25. Read the passage and choose the best options (A, B, C, or D) which best answer the questions
that follow. (2.5 points)
Birds that feed in flocks commonly retire together into roosts. The reason for roosting
communally are not always obvious, but there are some likely benefits. In winter especially, it is
important for birds to keep warm at night and conserve precious food reserves. One way to do this is
to find a sheltered roost.
(line5)
Solitary roosters shelter in dense vegetation or enter a cavity- horned larks dig holes in the ground
and ptarmigan burrow into snow banks-but the effect of sheltering is magnified by several birds
huddling together in the roosts, as wrens, swifts, brown creepers, bluebirds, and anis do. Body
contact reduces the surface area exposed to the cold air, so the birds keep each other warm. Two
kinglets huddling together were found to reduce their heat losses by a quarter, and three other saved
(line 10)
a third of their heat.
The second possible benefit of communal roosts is that the act as “information centers.”
During the day, parties of birds will have spread out to forage over a very large area. When they
return in the evening some will fed well, but others may have found little to eat. Some investigators
have observed that when the birds set out again next morning, those birds that did not feed well on
(line15)
the previous day appear to follow those that did. The behavior of common and lesser kestrels may
illustrate different feeding behaviors of similar birds with different roosting habits. The common
kestrel hunts vertebrate animals in a small, familiar hunting ground, whereas the very similar lesser
kestrel feeds on insects over a large area. The common kestrel roosts and hunts alone, but the lesser
kestrel roosts and hunts in flocks, possibly so one bird can learn from others where to find insect
(line20)
swarms.
Finally, there is safety in numbers at communal roosts since there will always be a few birds
awake at any given moment to give the alarm. But this increased protection is partially counteracted
by the fact that mass roosts attract predators and are especially vulnerable if they are on the ground.
Even those in trees can be attacked by birds of prey. The birds on the edge are at greatest risk since
(line 25)
predators find it easier to catch small birds perching at the margins of the roost.
16. What does the passage mainly discuss?
A. How birds find and store food
B. How birds maintain body heat in the winter
C. Why birds need to establish territory
D. Why some species of birds nest together
17. The word “conserve” in line 3 is closest in meaning to
A. retain B. watch
C. locate
D. share
18. Ptarmigan keep warm in the winter by
A. huddling together on the ground with other birds
B. building nests in trees

Trang 2/6


C. burrowing into dense patches of vegetation
D. digging tunnels into the snow
19. The word “magnified” in line 6 is closest meaning to
A. caused B. modified
C. intensified
D. combined
20. The author mentions kinglets in line 9 as an example of birds that
A. protect themselves by nesting in holes
B. nest with other species of birds
C. nest together for warmth
D. usually feed and nest in pairs
21. The word “forage” in line 12 is closest meaning to
A. fly
B. assemble
C. feed
D. rest
22. Which of the following statements about lesser and common kestrels is true?
A. lesser kestrel and common kestrel have similar diets.
B. The lesser kestrel feeds sociably but the common kestrel does not.
C. The common kestrel nests in large flocks than does the lesser kestrel.
D. The common kestrel nests in trees; he lesser kestrel nests on the ground.
23. The word “counteracted” in line 22 is closest meaning to
A. suggested
B. negated
C. measured
D. shielded
24. Which of the following is a disadvantage of common roosts that is mentioned in the passage ?
A. Diseases easily spread among birds.
B. Groups are more attractive to predators than individual birds are
C. Food supplies are quickly depleted
D. Some birds in the group will attack the others.
25. The word “they” in line 23 refers to
A. a few birds
B. mass roosts
C. predators
D. trees
Question 26-30. You must choose which of the paragraphs A-F fit into the numbered gaps in the following
magazine article. There is ONE EXTRA paragraph which does not fit in any of the gaps. (1.25 points)
A. The creature was so weakened by the ordeal that it could not even keep itself afloat and had to be walked in the
tank to stop it from just sinking to the bottom and drowning. Most people can only walk a dolphin for around 20
minutes to half an hour. Holding a 150 kg animal away from your body and walking though water at sea temperature
saps your strength.
B. It is large but has only a small opening so, once in, getting out isn’t easy. The boats at the event would have
panicked the creature and it ended up beached, battered and drained of energy.
C. The story actually appeared in several national newspapers as well as the local press. Publicity is very important
for charities like the Marine Life Rescue , providing precious exposure which please the sponsor companies and
highlights the team’s work.
D. Luck then seemed to be on the team’s side when a double-glazing van driver stopped to investigate. The driver
offered his services to transport the dolphin back to the Sea Life Centre and a lady spectator gave the team a brand
new cooler box to store valuable water to keep the dolphin moist.
E. However, by the time they arrived, the dolphin had started to swim unsupported. The press picked up on the story
and descended on the Sea Life Centre wanting stories, pictures and any information the could get hold of. And they
wanted a name. Mark and the other team member had a hasty think and came up with “Muddy”- after all, it was
found at Mudeford.
F. Now the battle to save its life could begin, but transportation problem arose. How do you get a grown dolphin
back to the Sea Ute Centre without a vehicle big enough.
DOLPHIN RESCUE
Free time isn’t in the vocabulary of British Drivers’ Marine Life Rescue teams; one fairly normal
weekend recently spilled over into three weeks, as a seal move turned into a major dolphin rescue.
To find a beached and stranded dolphin is a rarity; to nurse on back from the brink of death, and reintroduce it
into the wild, is almost unheard of. Only two cases have occurred in Britain, the most recent of which involved a
rescue team from British Drivers’ Marine Life Rescue. They started the weekend trying to relocate a 9ft bull seal and
finished it fighting to save a dolphin ‘s life after the Sea Life Centre on the south coast had informed them that a
dolphin was beached at Mudeford (pronounced Mudeford ) near Bournemouth.

Trang 3/6


The dolphin was found by a lady, who must have heard the massage telling anyone who found it what to do. The
animal was kept wet and its blowhole clean. Mark Stevens of the rescue team says: “ The dolphin would have
certainly been in a worse condition, if not dead, if that lady hadn’t known what to do.”
26. _________
“I can’t thank those people enough. The woman even gave us her lemonade so we could have a much-needed
drink.” The Sea Life Centre had hastily moved several large tope and the odd stingray from their quarantine, and the
dolphin was duly installed.
27. _________
By 1 a.m. the team were running out of energy and needed more help. But where do you find volunteers at that time
of night? Mark knew of only one place and called his friends at the local dive centre.
28. _________
The team allowed the photographers in for a few minutes at a time, not wanting to stress the creature too much.
They had to walk a fine line between highlighting the animal’s ordeal and being detrimental to its health.
29. _________
How a striped dolphin got stranded in Mudeford isn’t clear because they are primarily a oceangoing, rather than an
inshore, species. Theories suggest that he was chucked out of his pod
(group of dolphins) for some reason and, maybe chasing fish or attracted by the sounds coming from the Mudeford
water festival, wandered into the bay by accident.
30. _________
It took several days before the dolphin was comfortable enough to feed itself-in the meantime it had to be tube-fed.
Fish was mashed up and the forced down a tube inserted into the dolphin’s stomach. It’s not a nice procedure, but
without it the dolphin would have died. Eventually he started to feed and respond to treatment.
Your answer:
16……………

17. ……………

18. ……………

19. ……………

20. ……………

21. ……………

22. ……………

23. ……………

24. ……………

25. ……………

26. ……………

27. ……………

28. ……………

29. ……………

30. ……………

PART III- LEXICO AND GRAMMAR ( 7.5 points)
Question 31-35. Choose the letter A, B, C, or D to indicate the word that differs from the rest in the position
of the main stress in each of the following questions. (1.25 points)
31. A. benevolent
B. contemplate
C. destitute
D. memorable
32. A. employee
B. initiate
C sociable
D. gorilla
33. A. compromise
B. correspond
C. dominate
D. influence
34. A. victory
B. infamous
C. ecotourism
D. European
35. A. advertise
B. understand
C. comprehend
D. overcome
Question 36-40. Give the correct tense of the verbs in bracket to complete each of the following sentences.
(1.25 points)
36. You and your big mouth! It was supposed to be a secret. You ………….(should/tell) her.
37. It is necessary that they …………(inform) the change of the plan.
38. He sat silently in the room, ……………(read) the diary written by his wife before her death.
39. Maryam, together with her friends,………… (visit) us tonight.
40. I’m on a diet and by the end of the month I ................ (lose) six kilos.
Your answer:
31……………

32. ……………

33. ……………

34. ……………

35. ……………

36. ……………

37. ……………

38. ……………

39. ……………

40. ……………

Question 41-50. The following passage contains 10 errors. Find and correct them. Underline the error and
write the correction in the space provided. There is an example at the beginning. (2.5 points)
Example:
who
0. who
which

Trang 4/6


An endangered species is a population of organisms who is at risk of becoming extinct because it is both few in
numbers, or threatened by changed environmental or predation parameters. An endangered species is usually a
taxonomic species, though may be another evolutionary significant unit The World Conservation Union (IPCN)
was calculated the percentage of endangered species as 40 percent of all organisms based at the sample of
species that have been evaluating through 2006. Many nations have laws offering protection to this species: for
example, forbidding hunting, restricting land development or creating preserves. Only a little of the many
species at risk of extinct actually make it to the lists and obtain legal protection like Pandas. Much more species
become extinct, or potentially will become extinct, without gaining public notice.
Your answer:
41. ……………

42. ……………

43. ……………

44. ……………….

45. ……………

46. ……………
47. …………….
48. ……………….
49. ……………….
50. ……………..
Question 51-55. Supply the appropriate forms of words in the brackets. (1.25 points)
51. Young children should be well aware of their …………. manner.
(BEHAVE)
52. She is a studious student. She always listens …………. to her teacher’s lessons.
(ATTENTION)
53. Your son is very naughty. He has cut himself again and it is………….
(BLOOD)
54. I’ve never met such a strong man. His energy seems …………..
(EXHAUST)
55. Those rose bushes need protection. Spray them with …………..
(INSECT)
Question 56-60. Complete each sentence with a suitable particle or preposition. Write your answer in the
space given. (1.25 points)
56. I'm afraid; we have run………… of apple juice. Will an orange juice do?
57. When the police discovered his history of drunk driving, they took ………… his driver's license.
58. It is hard to exaggerate the psychological effect of Japanese investment ………… local prosperity.
59. She totally fell …………my story.
60. His explanation doesn’t add ………… at all. No one believes him.
Your answer:
51. …………….

52. …………….

53. ……………….

54. ……………….

55. ……………..

56. …………….

57. …………….

58. ……………….

59. ……………….

60. ……………..

PART IV – WRITING (5.0 points)
Question 61-64. Complete the second sentence so that it has a similar meaning to the first sentence, using the
word given. Do not change the word given. (1.0 point)
61. The crops were badly affected by the storm.
(EFFECT)
……………………………………………………………………………………………………………….
62. I enjoy being the boss of a small company.
(FISH)
……………………………………………………………………………………………………………….
63. They share a lot of hobbies and interests.
(COMMON)
……………………………………………………………………………………………………………….
64. This train should have left 30 minutes ago.
(MEANT)
……………………………………………………………………………………………………………….
65-68. Complete the second sentence so that it has a similar meaning to the first. Beginning as shown. (1.0
point)
65. Immediately after his arrival home a water-heater exploded.
Hardly ………………………………………………………………………………………………………
66. Absolute secrecy was crucial to the success of the mission.
Without ……………………………………………………………………………………………………..
67. It was the goalkeeper that saved the match for us.
Had ………………………………………………………………………………………………………….

Trang 5/6


68. He speaks more persuasively than his brother.
He is ……………………………………………………………………………………………………….
69.Write an essay about the following topic. (3.0 points)
In many countries schools have severe problems with student behaviour.
What do you think are the causes of this?
What solutions can you suggest?
Give reasons for your answer and include any relevant examples from your own knowledge or experience.
Write at least 250 words.
…………………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………………
__________ THE END OF TEST __________

Trang 6/6


ĐÁP ÁN VÀ HƯỚNG DẪN CHẤM ĐỀ THI HỌC SINH GIỎI CẤP TRƯỜNG KHỐI 11-12
Năm học 2014-2015
PART I - LISTENING COMPREHENSION (3.75 points)
Question 1-10. Complete the following passage with the words/phrases which you hear. Write NO MORE
THAN THREE WORDS. (2.5 points: 0.25 point for each correct answer.)
1. dreams

2.night-time visions

3.persistent speculation

4. contents

5. accuracy

6.unconscious mind
7. neurological
8. ethical
9. function
10.key step
Question 11-15. Listen and choose the best answers for the following sentences: (1.25pts: 0.25 point for each
correct answer)
11. C
12. B
13. C
14. D
15. B
PART II – READING COMPREHENSION (3.75 points)
Question 16-25. Read the passage and choose the best options (A, B, C, or D) which best answer the questions
that follow. (2.5 points: 0.25 point for each correct answer)
16.D
17. A
18. D
19. C
20. C
21. C
22. B
23. B
24. B
25.B
Question 26-30. You must choose which of the paragraphs A-F fit into the numbered gaps in the following
magazine article. There is one extra paragraph which does not fit in any of the gaps.
(1.25 points: 0.25 point for each correct answer)
26. D

27. A

28.E

29. C

30. B

PART III. LEXICO AND STRUCTURES (7.5 points)
Question 31-35. Choose the letter A, B, C, or D to indicate the word that differs from the rest in the position
of the main stress in each of the following questions. (1.25 points: 0.25 point for each correct verb form.)
31. A
32. C
33. B
34. D
35. A
Question 36-40. Give the correct tense of the verbs in bracket to complete each of the following sentences.
(1.25 points: 0.25 point for each correct answer)
36. shouldn’t have told 37. inform
38. reading
39. is visiting
40. will have lost
Question 41-50. Complete each sentence with ONE suitable preposition. (2.5 points: 0.25 point for each
correct answer.)
An endangered species is a population of organisms who is at risk of becoming extinct because it is both few in
numbers, or threatened by changed environmental or predation parameters. An endangered species is usually a
taxonomic species, though may be another evolutionary significant unit The World Conservation Union (IPCN) was
calculated the percentage of endangered species as 40 percent of all organisms based at the sample of species that have
been evaluating through 2006. Many nations have laws offering protection to this species: for example,
forbidding hunting, restricting land development or creating preserves. Only a little of the many species at risk of
extinct actually make it to the lists and obtain legal protection like Pandas. Much more species become extinct, or
potentially will become extinct, without gaining public notice.
41. both  either
46. evaluating  evaluated
42. changed  changing
47. this (species)  these (species)
43. though  but
48. little  few
44. was (calculated) has (calculated)
49. (at risk of) extinct  (at risk of) extinction
45. (based) at  (based) on
50. Much (more species)  many (more species)
Question 51-55. Supply the appropriate forms of words in the brackets. (1.25 points: 0.25 point for each correct
answer)
51. behavioral/
behavioural
52. attentively
53. bleeding
54. inexhaustible
55. insecticide
Question 56-60. Complete each sentence with a suitable particle or preposition. Write your answer in the
space given. (1.25 points: 0.25 point for each correct answer.)

Trang 7/6


56. out
57. away
58. in
59. for
60. up
PART IV. WRITING (5.0 points)
Question 61-64. Complete the second sentence so that it has a similar meaning to the first sentence, using the
word given. Do not change the word given. (1.0 point: 0.25 point for each correct answer)
61. The storm had bad effect on the crops.
62. I enjoy being a big fish in a small pond.
63. They have a lot of hobbies and interests in common.
64. This train was meant to leave 30 minutes ago.
Question 65-68. Complete the second sentence so that it has a similar meaning to the first. Beginning as
shown. (1.0 point: 0.25 point for each correct answer.)
65. Hardly had he arrived home when a water-heater exploded.
66. Without absolute secrecy, the mission wouldn’t have succeeded/ been successful.
67. Had it not been for the goalkeeper, we would have lost the match.
68. He is a more persuasive speaker than his brother (is).
69.Write an essay on the following topic. (3.0 points)
In many countries schools have severe problems with student behaviour.
What do you think are the causes of this?
What solutions can you suggest?
Give reasons for your answer and include any relevant examples from your own knowledge or experience.
Write at least 250 words.
Score

Task Achievement

Coherence and
Cohesion

Lexical Resource

Grammatical Range
and Accuracy

3





uses cohesion in
such a way that it
attracts no
attention
skillfully
manages
paragraphing





logically
organizes
information and
ideas; there is
clear progression
throughout





2





fully satisfies all
the requirements
of the task
the essay is welldeveloped.

covers all
requirements of
the task
sufficiently
presents key
points but could
be more clearly
and appropriately.









uses a wide range
of vocabulary
with very natural
and sophisticated
control of lexical
features.
rare minor errors
uses a sufficient
range of
vocabulary to
allow some
flexibility and
precision
may produce
occasional errors
in word choice,
spelling and/or
word formation

uses a wide range of
structures with full
flexibility and
accuracy.
rare minor errors







uses a variety of
complex structures
produces frequent
error-free
sentences
has good control of
grammar and
punctuation but
may make a few
errors

1

answer is barely
related to the task

has very little control
of organizational
features

uses an extremely
limited range of
vocabulary;
essentially no control
of word formation
and/or spelling

cannot use sentence
forms except in
memorized phrases

0.5

answer is completely
unrelated to the task

fails to communicate
any message

can only use a few
isolated words

cannot use sentence
forms at all

Trang 8/6



Tài liệu bạn tìm kiếm đã sẵn sàng tải về

Tải bản đầy đủ ngay

×