Tải bản đầy đủ

Practice school counselor exam test 4

Practice School Counselor Exam Test
TEST 4
Directions: Read each item and select the best response.
1.

Which theorist emphasized the concept of “unconditional positive regard?”
A.
B.
C.
D.

2.

Which term is most relevant to behavioral counseling?
A.
B.
C.
D.

3.


is the most confidential.
is used with parent permission.
facilitates social skills.
employs decision-making skills.

When asked by several ninth grade students for information concerning
possible career choices, the counselor should
A.

6.

direct approach
nondirective approach
analytic approach
cognitive approach

A major advantage of using individual counseling rather than group
counseling with students is that individual counseling
A.
B.
C.
D.

5.

past experience
motivation
reinforcement
family systems

A tenth grade boy announces that he is going to kill himself. Which
technique should a counselor immediately employ?
A.
B.
C.
D.

4.

Albert Ellis

Sigmund Freud
William Glasser
Carl Rogers

refer the students to the school handbook for the schedule of Career
Days and assign students to specific career group.
B.
direct the students to the media center to research various careers.
C.
instruct students to arrange site visits with local business people.
D.
conduct group sessions with the students on careers and provide
individual assessments.
Tom, a sixth grader, tells the counselor that the boys on his soccer team are


teasing him about being fat. “Those guys are a bunch of jerks! I’ll get
them! They think they’re so cool! I’m going to tell the coach they were all
smoking after practice last Saturday!”
What is the most appropriate initial counselor response?
A.
B.
C.
D.
7.

Which of the following responses would be considered the most appropriate
when counseling a child from a sing-parent family?
A.
B.
C.
D.

8.

“When are they making fun of you?”
“Just ignore them and they’ll stop teasing you.”
“I’ll bet that the real reason you’re angry is that you’re jealous of
those boys.”
“You’re very angry with those boys right now.”

sympathizing with the child
accepting the child’s family structure
emphasizing the single parent status
ignoring the family structure

Which is the most important technique a counselor employs in a group
session?
A.
B.
C.
D.

being nonjudgmental and directive in approach
modeling self-disclosure and spontaneity
helping to create an interactional network among members
focusing on material brought to the group by the counselor

9.
During an observation of a fourth grade student, the counselor records a
high
rate of out-of-seat behavior, which is interfering with the student’s
completion of classwork and is causing a classroom distraction. To effect a
change in this behavior and increase in-seat behavior, the counselor should
A.

10.

assign the student to time-out in another classroom with upper-grade
students and complete a time-out sheet.
B.
recommend that the teacher and students in the classroom ignore the
student’s behavior.
C.
advise the teacher to isolate the student at an individual desk in the
back of the classroom.
D.
have the teacher assist the student in keeping a chart of out-of-seat
occurrences.
Two groups of students are arguing about equal representation on a student
advisory board. What is the most appropriate strategy for handling this


dispute?
A.
B.
C.
D.
11.

referring the students to the principal for discipline
informing parents of the problem
using conflict resolution techniques
holding a student election

A counselor receives a report from another student and confirmation by a
teacher that a seventh grade student has begun to withdraw from his circle

of
friends. His grades have dropped, he is giving away items that are valuable
to him, and he speaks of not wanting to live. The counselor’s best course of
action is to immediately
A.
B.
C.
D.
12.

What is the most important group of students to include in forming an initial
peer facilitation group?
A.
B.
C.
D.

13.

honor students
successful athletes
a variety of role models
potential drop-outs

An eighth grade student’s mathematics scores was at the 75th percentile on
national norms. Which statement is a correct interpretation of this student’s
mathematics score?
A.
B.
C.
D.

14.

call the student’s parents, recommend immediate intervention, and
stay with the student until the parents arrive.
notify the school’s administration and the parents, recommend
immediate intervention, and stay with the student until the parents
arrive.
refer the student to the Texas Department of Children and Families
and stay with the student until a caseworker arrives.
refer the student to the school psychologist and stay with the student
until the school psychologist arrives.

The student scored lower than 75 percent of the population.
The student scored as high as or higher than 75 percent of the
population.
The student’s raw score was 75.
The student correctly answered 75 percent of the items on the test.

A recent research study indicates that the Slosson Intelligence Test-I (SIT-I)
has a correlation of .94 with the Stanford-Binet (SB-IV). This level of
correlation means that there is


A.
B.
C.
D.
15.
to

a high level of relationship between what the SIT-I and the SB-IV
measure in terms of an individual’s intellectual functioning.
a low level of relationship between what the SIT-I and the SB-IV
measure in terms of an individual’s intellectual functioning.
no relationship between what the SIT-I and the SB-IV measure in
terms of an individual’s intellectual functioning.
a duplication of test items on the SIT-I and the SB-IV.

A nonstandardized test would be more appropriate than a standardized test
determine a student’s
A.
B.
C.
D.

16.

Which theorist stated that one is fulfilling one’s self-concept in making a
vocational choice?
A.
B.
C.
D.

17.

John Holland
Kenneth Hoyt
Anne Roe
Donald Super

In the selection of career development materials for use at the middle school
level, which of the following is the most appropriate area of emphasis?
A.
B.
C.
D.

18.

comprehension of a guidance unit.
qualifications for college admission.
qualifications for a National Merit Award.
placement in an exceptional education program.

awareness of local public service workers
development of specific employment skills
exploration of career clusters
formulation of career goals

Marie is a twelfth grade student who is taking a college prep curriculum and
currently has a G.P.A. of 3.4. Her College Board (SAT) verbal score was
550 and her Math score was 650 (total 1200). She has expressed interest in
the areas of engineering, architecture, and construction. She wants to attend
an in-state college and will need financial assistance.


As the most appropriate first step in identifying the colleges for which she
could apply, Marie should
A.
B.
C.
D.
19.

A middle school counselor decides to consult with the parents of a group of
adolescents identified as disruptive. Which of the following should be the
counselor’s primary goal in the parent consultation interactions?
A.
B.
C.
D.

20.

informing the parents that their children should improve their
behaviors or administrative action will be taken
informing the parents that their children are disruptive and could be
retained at grade level if there is no behavior change
encouraging the parents to be a part of an ongoing support system for
changing their children’s behavior
discussing with the parents the psychological reasons for disruptive
behavior

A Child Study Team at an elementary school includes a counselor, an
administrator, a psychologist, and two teachers. What should be the
counselor’s primary role on this team?
A.
B.
C.
D.

21.

use the school’s computerized career/college information program.
visit the media center to look at the catalogs of in-state colleges.
visit all in-state colleges that offer architecture and engineering
programs.
attend the next college orientation program.

facilitating teachers’ classroom management skills
investigating the reasons for students’ poor attendance
contacting parents to secure permission for referrals
presenting information about students’ developmental issues

What would be the most effective method for a guidance counselor to track
that progress of a fourth grade student referred for psychological testing?
A.
B.
C.
D.

speaking with the student’s teacher
checking the student’s report card
consulting records through the Child Study Team
observing the student’s interaction with peers


22.

A lawyer who is working with a student’s family requests assessment
information kept in the student’s cumulative folder. The lawyer, who does
not have a signed release form giving permission for the access, causes a
scene in the office and demands to see the records. The counselor cannot
reach the parent. The best course of action is to
A.
B.
C.
D.

23.

Communications informing parents or guardians of Exceptional Student
Education (ESE) assessments and/or placements must be written in
A.
B.
C.
D.

24.

the student’s primary language.
standardized English.
the parents’ or guardians’ primary language.
colloquial English.

An elementary counselor has conducted group sessions for children whose
parents are divorced or divorcing. The best follow-up step would be to
A.
B.
C.
D.

25.

deny access until the release form is signed and presented to the
school.
allow access with a school official present.
allow access, but deny requests for copies of any information.
deny access until the parent gives permission over the telephone or
by facsimile.

start a new group for other students affected by divorce.
consult with parent(s) and/or teachers about student progress.
start a self-esteem group for these students.
consult with the school psychologist and/or social worker.

A student divulges that he has been molested by an older school-aged
cousin. He states that he is afraid to tell, but he is also afraid that the cousin
will try
to molest him again. The student begs the counselor not to report the
incident. What is the legal requirement?
A.
B.

The counselor should talk to a school official, who must notify the
parent of the abuse.
The counselor can choose to maintain confidentiality and not report
the incident.


C.
D.
26.

Texas school systems provide graduation requirements in written form in
their
A.
B.
C.
D.

27.

identify students who should be referred to the school psychologist.
identify priorities for program development.
determine the effectiveness of the counseling program.
provide information to parents concerning their children’s school
program.

A noncustodial grandparent requests copies of his grandchild’s attendance
records. The counselor is legally obligated to
A.
B.
C.
D.

29.

course syllabi.
course description book.
school improvement plan.
counselor handbook.

The primary purpose for conducting a needs assessment of a student
population is to
A.
B.
C.
D.

28.

The counselor must notify the older cousin’s school of the incident.
The counselor must refer the incident to the Texas Department of
Children and Families.

require the grandparent to obtain written releases from the parent
before granting access.
allow access, but only with a school official present.
allow access, but refuse to make copies and require the grandparent
to write the information down.
require the grandparent to sign a waiver that absolves the school of
legal responsibility.

Identify the Texas system for the electronic monitoring of pupil data.
A.
B.
C.
D.

RETRIEVE
PIEMS
ACCESS
FACT


1.D
2.C
3.A
4.A
5.D
6.D
7.B
8.C
9.D
10.C
11.B
12.C
13.B
14.A
15.A
16.D
17.C
18.A
19.C
20.D
21.C
22.A
23.C
24.B
25.D
26.B
27.B
28.A
29.B



Tài liệu bạn tìm kiếm đã sẵn sàng tải về

Tải bản đầy đủ ngay

×