Tải bản đầy đủ

Practice school counselor exam test 1

Practice School Counselor Exam
Human Development
1. Michael is a 13 year old whose parents have recently initiated divorce proceedings.
Ms. Singh, Michael’s teacher, has referred him for counseling because he seems to be
having difficulty dealing with this situation. The counselor should be aware that,
compared to young children, adolescents are more likely to react to news of divorce with
feelings of:
a. guilt and personal responsibility for the divorce
b. intense anger toward their parents
c. personal helplessness and insecurity
d. deep sadness about the situation
2. According to Erikson’s theory of psychological development, the primary
developmental task of middle childhood involves resolving conflicts related to which of
the following aspects of identity?
a. autonomy versus doubt
b. initiative versus guilt
c. industry versus inferiority
d. identity versus role confusion
Diversity
3. A student with multiple physical impairments has just enrolled in the fourth grade.
The student uses a wheelchair and receives the services of a full-time aide in the regular

classroom. Which of the following responsibilities would most likely be a part of the
school counselor’s role with regard to this student?
a. providing the student with ongoing individual counseling related to his or her
disability
b. facilitating the modification of extracurricular activities to ensure full participation by
the student
c. monitoring the academic appropriateness of the student’s instructional program
d. helping ensure that the student develops and maintains social involvement with his or
her peers


4. A school counselor learns that an academically gifted seventh grader is extremely
bored in school. In most of her classes, the student finishes in-class assignments in a very
short time and then works on homework or reads a book for the rest of the period. The
counselor could best meet this student’s needs by:
a. consulting with the student’s teachers to promote instruction that facilitates creative,
high-order thinking
b. encouraging the student to investigate whether she can be of help to her classmates
after she has completed her own work
c. ensuring that the student’s teachers understand that she needs to be assigned a
significantly greater amount of work than her peers
d. helping the student develop a variety of additional strategies for keeping herself busy
under such circumstances
5. A middle school counselor would like to be part of a schoolwide effort that
encourages more girls to pursue math, science, and other traditionally male-dominated
fields. Which of the following would be the best strategy for achieving this goal?
a. strongly advising the highest-achieving girls among the student population to take
more course in these areas
b. urging girls to seek any extra help they need to achieve in these fields, including
counseling for any anxiety they may feel
c. initiating a program of mentoring and advising to help girls develop confidence in
these fields
d. routinely advising girls to enroll in math and science course and to inform the
counselor if they find the courses too difficult
6. A school counselor in a multicultural community makes it a personal priority to
understand traditional family interactions (e.g., methods of decision making)
characteristic of different groups. The greatest benefit of such an effort would be to help
the counselor:
a. encourage families in the community to obtain appropriate counseling when needed
b. adapt counseling techniques to be more responsive to individual students’ personal

experiences
c, encourage the different groups in the community to appreciate the similarities among
them
d. develop an approach to counseling that eclectic rather than based on one theoretical
model
Environmental Influences
7. Which of the following could be the most important piece of information for a school
counselor to gather during the initial assessment of a fourth grader’s problems with
truancy?
a. Are the parents/guardians aware of the truancy?
b. How does the student spend his or her time when truant?
c. Are any of the adults in the student’s family at home during the day?
d. How does the student explain his or her truancy?


8. A school counselor plans to conduct a group guidance session on gangs and gang
avoidance with a class of sixth graders. Early in the session, the discussion unexpectedly
turns to another issue: how to resolve an ongoing conflict between two groups of
students in the class. The counselor decides to focus on the classroom conflict issue as
part of the discussion of gangs. Which of the following best explains a key benefit of the
counselor’s decision?
a. Students’ self-esteem and sense of worth is likely to be enhanced when they view
themselves as being free to determine the direction of their own learning.
b. The counselor’s action allows the class to address content that is more
developmentally appropriate for students in this age group.
c. Student learning is likely to be maximized when students have a chance to pursue
topics that are perceived as being immediately relevant to their lives
d. The counselor’s action models for students the value of individual flexibility in
responding to changing situations and needs.
Program Management
9. On Monday morning, an elementary school counselor finds in her mailbox a selfreferral form from a fifth grader. The counselor’s best initial response to this referral
would be to:
a. consult with the student’s teacher as soon as possible to get an ideal of what the
problem might be
b. speak with the student that same day to acknowledge receipt of the referral and set up
a meeting
c. instruct the school secretary to schedule an appointment with the student
d. pull the student out of class immediately to discuss her concerns
Developmental Guidance Program
10. An eleventh grader with a reading disability tells his school counselor that he plans
to seek a job after graduation because he knows he couldn’t keep up with the reading in
college. The counselor’s best initial response would be to:
a. acknowledge that the student is probably right and help him focus on identifying jobs
he is likely to find interesting and satisfying.
b. report the conversation to the student’s special education teacher, stressing the
importance of providing the student with additional assistance in reading.
c. point out that everyone had some kind of limitation and that such a limitation need not
prevent a person from leading a happy and productive life.
d. advise the student that there are a variety of options open to him, including colleges
that provide support to students with learning disabilities


11. A junior high school counselor makes a practice of giving students interest
inventories each year. Maintaining such a longitudinal interest inventory would be
especially useful for helping counselors to:
a. assess the effectiveness of their programs in terms of helping students find appropriate
interests.
b. encourage students to keep their options open by having and maintaining as many
interests as possible.
c. provide special services for students who do not seem to be able to articulate what
their interests are.
d. guide students to greater self-understanding through reflection on changes in their
interests over the years.
Response Services
12. In order to support a student’s success in school, a school counselor is working with
the student and the classroom teacher to develop a behavior contract. Such contracts are
based primarily on the principle that students can change their behavior when they are
able to:
a. accept that school rules apply to themselves as well as to their classmates.
b. independently recognize the behaviors that need to be changed.
c. accept personal responsibility for their behavior by making specific commitments.
d. agree with trusted adults about what constitutes appropriate behavior.
13. When providing counseling to a student, a school counselor is most likely to use a
systems approach to:
a. provide information about resources that may be necessary to help the student achieve
his or her goals.
b. understand how the student’s behavior patterns are affected by family relationships.
c. organize the counseling sessions to follow a particular sequence of steps.
d. determine how the student’s physical health is affecting the student’s mental health.
14. The counselor in a middle school is aware that several students come from families
in which there are frequent verbal and physical arguments between adults in the home .
When working with children from these families, the counselor’s primary focus should
be on helping the students develop strategies for:
a. applying conflict resolution techniques in such situations.
b. redirecting the attention of the adults in ways that moderate their anger.
c. taking care of their own well-being when such arguments occur.
d. prompting the adult’s reflection on such incidents during periods of calm.


Assessment
15. Which of the following questions most directly addresses the validity of a test?
a. Are the test results reported in al way that facilitates the comparison of scores across
all examinees?
b. Does the test measure the knowledge or characteristics it was intended to measure?
c. Are a variety of different question types and formats included on the test?
d. Would an individual be likely to perform approximately equally on two different test
administrations?
16. Which of the following would be the most important point for a counselor to make to
a student when discussing the student’s scores on an interest inventory?
a. Interest inventories are designed primarily to eliminate unsuitable career options.
b. Interest inventories are particularly valuable for offering insights into the reasons for
an individual’s specific response/
c. Interest inventories are most helpful when a person already has some idea of his or her
future plans.
d. Interest inventories are designed to measure an individual’s likes and dislikes rather
than to predict success in a particular occupation.
17. A school counselor is a member of a committee that is developing goals for the
school. One committee recommendation is to monitor student progress closely in
relation to curriculum goals and objectives. Which of the following practices would
likely be most effective in implementing this recommendation?
a. ensuring that all assessment results are reported in a standardized form that allows the
results to be easily compared.
b. obtaining frequent and varied feedback on student progress.
c. instituting a pass-fail grading system based on anecdotal records rather than on
numerical or letter grades.
d. carefully reviewing individual results on standardized tests in light of curriculum
requirements.
18. Ramon is a second grader who receives a grade equivalent score of 4.5 on a
mathematics achievement test. Which of the following is the best interpretation of
Ramon’s test result?
a. Ramon knows mathematics about as well as a typical fourth grader at the end of the
fifth month of school.
b. Ramon’s performance on the test is about the same as that expected of an average
fourth grader midway through the school year.
c. Ramon’s current mathematics instruction should focus on content typically taught to
fourth graders during the fifth month of school.
d. Ramon has mastered about half the mathematics content typically included in the
fourth-grade curriculum.


School-Home Relationships
19. The mother of 15-year-old Kyle is speaking with Kyle’s school counselor on the
phone. Kyle has been having behavior problems in school, and his mother says that he is
becoming increasingly difficult to handle at home as well. The mother says that Kyle’s
father is very strict, and that she sometimes feels the need to ease up on punishments
when the father is not there. Which of the following would be the most important point
for the school counselor to stress to Kyle’s mother?
a. The parents must decide which of them has the primary responsibility for setting and
enforcing behavior rules, and that person must always be the one to make such decisions.
b. If one parent is being excessively strict, it is critical that the other parent provide some
relief, just as the mother is currently doing.
c. The family should meet with the counselor to draw up a behavior contract for Kyle,
and the terms must then be consistently enforced at home and at school.
d. If Kyle’s problems are to be addressed successfully, the family must work together to
establish reasonable expectations and agreed-upon responses.
20. A number of middle school parents have told the school counselor that they feel
helpless when their children resist the limits set for them (e.g. having a curfew, doing
homework before watching television). When asked how they handle such resistance,
many say they simply give in because they cannot bear the constant family friction. Of
the following, the counselor’s best initial response would be to:
a. express willingness to speak with individual students at school about their behavior at
home.
b. offer a workshop focusing on reasons and strategies for being a disciplining as well as
a nurturing parent.
c. express willingness to serve as a mediator to any family unable to resolve this issue.
d. offer a workshop focusing on the types of personal insecurities that make parents
avoid conflict with their children.
21. A teacher and school counselor are meeting with a student and his parents to discuss
strategies that will help the student keep up with homework assignments. Which of the
following would be the best method for assessing the effectiveness of the strategies
decided on in this meeting?
a. The parents commit to calling the teacher every two weeks to check on their child’s
progress.
b. The group works out a monitoring system to be implemented by the student and
reinforced by the parents
c. The teacher calls the parents weekly to provide a quick update on their child’s
behaviors.
d. The counselor calls the parents in three months if the situation has not improved.


Consultation and Collaboration with School Personnel
22. A principal has asked the school counselor to assume some administrative duties that
are not directly related to the guidance program. In such a situation, the counselor best
response would be to :
a. take advantage of the opportunity to develop closer professional ties with the school
administration.
b. take on the duties provisionally, monitoring whether or not the arrangement affects the
guidance program in any significant way.
c. present a carefully reasoned case, documented with data, to explain why the
counselor’s full attention is required by the guidance program
d. propose taking in some alternative duties that have greater relevance to the
counselor’s professional qualifications.
23. A school counselor recently began weekly sessions with a student at the
recommendation of her teacher and with the consent of her parents. The counselor is
surprised to learn from the student that she has been seeing a psychiatrist for an anxiety
disorder. In this situation, the counselor’s first step should be to:
a. encourage the student to view both counseling professionals as partners working to
help her feel better
b. terminate the weekly sessions at school because the student’s work with the
psychiatrist had been started first
c. ask the parents’ permission to contact the psychiatrist and continue counseling in
school only if the parents and psychiatrist agree
d. advise the student’s parents that their child should choose only one counseling
professional to see to avoid conflict.
Ethical, Legal and Professional Standards
24. Am elementary school counselor is concerned about Jamie, a third-grade student
who receives special education services. Janine’s Individual Educational Plan (IEP)
specifies pull-outs from her regular classroom, and the counselor feels that Janine is
becoming isolated from her classmates. In this situation, it is the counselor’s
responsibility to:
a. determine the date of Janine’s next Admission, Review, and Dismissal (ARD) meeting
and plan to raise the concern at that time.
b. arrange for Janine to join a friendship group conducted by the counselor.
c. request a meeting of Janine’s ARD team to consider whether her IEP needs
modification.
d. suggest ways for Janine’s classroom teacher to address Janine’s needs in the context of
the classroom.


25. Seven-year-old Kurt’s parents are separated. His father has primary custody, while
his mother has visitation rights. Which of the following best describes the mother’s
rights in regard to Kurt’s school records?
a. The mother has full right of access to Kurt’s school records unless specifically barred
by court order
b. The mother may have access to Kurt’s records only if the father agrees in writing.
c. The mother may have access to Kurt’s school records only in the event of an
emergency posing imminent danger to Kurt.
d. The mother, as noncustodial parent, does not have the right of access to Kurt’s school
records
26. Professional standards of conduct require school counselors to adhere to which of the
following ethical guidelines when counseling students?
a. Refrain from encouraging a student to accept values, decisions, or beliefs that
represent only the counselor’s personal views.
b. Share with a student’s parents or guardians thoughts or concerns expressed during
counseling that conflict with the family’s basic values or belief system
c. Avoid discussions with students that appear likely to lead them to questions widely
accepted community values or beliefs.
d. Take all reasonable steps to encourage student’s acceptance of the values and belief
systems of their parents or guardians.
27. At the request of the principal, a middles school counselor is establishing a social
skills counseling group to resolve an ongoing dispute between two groups of seventhgrade students. Which of the following is the first step the counselor should take in
establishing this group?
a. Advise the students’ parents or guardians that their children have been assigned to this
group at the request of the principal.
b. Inform the students that as a result of their continuing conflicts, they will be required
to participate in this group.
c. Contact each student’s parent of guardian to discuss the purpose of the group and
request permission for the student to attend.
d. Ask each student to sign a release form indicating an understanding for the group’s
purpose and a willingness to participate.


Environmental Influences
Use the information below to answer the next four questions.
Counselors in the guidance department of a high school have become aware of some
significant changes in the student population over the last few years. Fewer students are
arriving at school ready to learn. Many seem to lack respect for authority and have not
developed important values (e.g. that it is wrong to cheat). Some have few rules set for
them at home or are not required by their parents to attend school every day. Others face
difficulties ranging from absent parents to caring for younger siblings.
28. Given factors in the home such as those described, school counselors must recognize
that they can best serve individual students by:
a. responding with greater leniency to limit-testing behaviors in school.
b. focusing primarily on students’ academic and career goals rather than on social or
emotional problems beyond the school’s control.
c. insisting that parents accept more responsibility for monitoring and supporting their
children.
d. providing students with skills and knowledge that will help them assume greater
responsibility for their own behavior and well-being.
29. Given the circumstances described, the school counselor’s role should be primarily
that of a:
a. voice of conscience who impresses upon parents the damage they are causing their
children.
b. change agent who engages the entire school community in responding to the needs of
a new population of students.
c. facilitator of a new discipline plan to be implemented by all staff throughout the
school.
d. therapist who provides ongoing in-depth personal counseling to students who receive
little support at home.
30. During a discussion, a counselor asks a group of tenth graders to suggest reasons
why a student should not cheat on a test. In terms of Kohlberg’s sequence of moral
reasoning, which of the following student suggestions is most advanced?
a. The teacher might catch you and give you and F on the test.
b. You’ll feel guilty afterward because that is not fair.
c. Your friends won’t respect you if they find out you’re a cheater.
d. Teachers are nicer to you if you don’t cheat.


School-Community Relationships
31. Of the following, the counselors’ best strategy for addressing the problems described
would be to:
a. start a mentor program in which local citizens provide individualized adult
companionship
b. invite members of the local police force to come to individual classrooms t discuss
possible consequences of antisocial behavior
c. initiate a series of after school discussions, led by local community members, on
issues of concern to adolescents
d. ask local human service agencies to conduct an assembly in which they describe the
services available to students and their families
Use the letter below, sent by an elementary school counselor to the parents of all fourth
graders, to answer the three questions that follow.
Dear Parents,
I am writing to let you know that your fourth grader will soon begin a new Life Skills
unit in our Lifelong Learning curriculum. Over the course of six weeks, we will work on
understanding others and getting along with them. Your child will learn strategies for
solving interpersonal problems that may arise at school, at home, or in the neighborhood.
We will discuss and practice the following steps to take when confronted with a problem.
1. Stop! Take a deep breath! Think before you do or say anything!
2. Describe the problem and tell how you feel about it.
3. Set a positive goal.
4. Brainstorm as many solutions as you can.
5. Think about the consequences of each solution.
6. Try out the solution that you think is best.
As always, please call if you have any questions.
Sincerely,
Roger Edison
School Counselor


Human Development
32. Mr. Edison’s approach to the unit is based on the principle that children:
a. are capable of learning to control their own behavior if they are provided with a
structure for doing so.
b. need to be taught how to see issues from another person’s viewpoint before they can
solve interpersonal problems on their own
c. are most likely to develop positive attitudes toward school if they receive direct
instruction in how to build positive relationships.
d. are most likely to develop control of their own behavior if the adults around them
coordinate their behavior management approaches.
Consultation and Collaboration with School Personnel
33. The major advantage of the counselor’s maintaining close communication with all
faculty members about this unit would be to:
a. reinforce the concept that teachers should use the counselor’s services in the event of
conflicts between students
b. create school-wide awareness of a strategy that teachers and students can use in the
context of conflict situations.
c. help teachers appreciate the connection between children’s social and affective wellbeing and their academic performance.
d. remind teachers to take students’ developmental characteristics into account when
attempting to address social problems.
School-Home Relationships
34. As a follow-up to his initial letter, Mr. Edison can best involve parents more directly
in this program by:
a. sending home periodic letters about what the children are learning and related
activities families can do together.
b. asking parents/guardians to fill out a questionnaire on how they have taught their child
to solve problems.
c. providing interested parents with the lesson plans for each Life Skills unit.
d. ensuring that in each Life Skills class, students receive a handout to take home to their
parents.


Use the information below to answer the four questions that follow.
Developmental Guidance Programs
A counselor in a middle school has started holding a series of discussions about issues of
interest to adolescents. The issue currently under discussion is stereotyping. The
counselor begins the session by showing the group some pictures from magazines and
asking students to describe their reactions to the people shown in the pictures.
35. This method of introducing the topic would be an especially good way to:
a. promote students’ immediate involvement in the issue.
b. help students appreciate the qualities within themselves that make them unique.
c. facilitate stronger relationships among the members of the group.
d. prompt student to express their own individuality without worrying about the reactions
of other people.
36. One student comments that a boy shown in one of the pictures is “a real prep.” Other
students agree, adding “Yeah, he’s a nerd” and “Conceited; stuck-up.” The counselor’s
best initial response for helping students begin to examine their own attitudes in this
situation would be to:
a. inform the group that such reactions are examples of stereotyping.
b. ask students to explain how they can tell what the boy is like.
c. ask students to discuss other labels people are given based on their appearances.
d. point out the arbitrariness of such judgments
Consultation and Collaboration with School Personnel
37. The discussion on stereotyping suggests to the counselor that the entire school
community needs to develop greater open-mindedness and acceptance of others. The
counselor’s best strategy for involving teachers in this effort would be to:
a. remind teachers during faculty meetings of the importance of accepting all students
b. ensure that all teachers are aware that the topic of stereotyping is currently being
addressed in the discussion group
c. distribute to staff members professional literature that stresses the importance of an
open-minded and accepting school community
d. initiate a dialogue with teachers on how to address the issue through instruction in the
content areas.


Diversity
38. During the discussion, one boy who transferred from an alternative school to this
school says, “When I first told people what school I came from, they all thought I must
be a criminal or something.” Which of the following would be the counselor’s best
strategy for making such transitions easier for individual students?
a. asking a student organization to create and display signs welcoming new students on
the first day of school.
b. arranging for the principal to greet all new students who enroll at the school.
c. establishing a support system of students, teachers, administrators, and counseling
staff who are available for new students.
d. preparing a handout for new students describing potential\al difficulties and
expressing the counselor’s willingness to help.
Human Development
39. A counselor is helping a first grader, Brian, deal with the death of a family member.
It is especially important for the school counselor to:
a. provide Brian with the vocabulary needed for labeling and expressing his feelings
b. reassure Brian that he will not always feel as sad as he does now
c. describe the counselor’s personal experiences of losing a loved one
d. accompany Brian to his classroom to explain the situation to his classmates
Environmental Influences
40. A school counselor who is altering faculty to signs of child abuse should include
which of the folk indicators?
I. inability to focus on classroom activities
II. reluctance to express one’s thoughts and feelings
III. insensitivity to the reactions of adults
IV. feelings of personal powerlessness
a. I and IV only
b. II and III only
c. I, II, and III only
d. I, II and IV only


Developmental Guidance Program
41. When training students to become peer mediators, it is especially important to help
them develop their ability to:
I. describe feelings without blaming
II. help disputants understand one another’s point of view
III. propose solutions to a conflict
IV confront others constructively
a. I and II only
b. II and IV only
c. I, II, and III only
d. I, III, and IV only
Response Services
42. The counselor in an elementary school is aware that several learners come from
families in which there are frequent verbal and physical arguments between adults in the
home. When working with children from these families, the counselor’s primary focus
should be on helping the learners develop strategies for:
a. assuming the role of peacemaker in the family
b. redirecting the attention of the disputants in ways that moderate their anger
c. taking care of their own well-being when such arguments occur
d. prompting the disputant’s reflection on such incidents during periods of calm
43. A school counselor has been working with Jesse, an eleventh grader who becomes so
anxious about exams that he usually performs poorly on them. One strategy the
counselor uses to help Jesse is teaching him to remind himself before each exam, “This
one exam will not determine my entire future.” The counselor’s approach is best
described as:
a. cognitive-behavioral
b. psychoanalytic
c. humanistic
d. sociocultural


Assessment
44. When preparing a presentation for teachers on interpreting the results of a
standardized test, a counselor should include which of the following pieces of
information?
I. It is inappropriate to use grade equivalent scores to compare students to one another
II. Percentile scores indicate their percentage of correct answers achieved by the student
on a test
III Standardized test scores should be treated as only one component of a comprehensive
assessment program
IV. Norm-referenced tests are designed to indicate a student’s level of knowledge
compared to an established standard of performance
a. I and III only
b. II and III only
c. II and IV only
d. I and IV only
School-Community Relationships
45. Which of the following would be an appropriate response to the public in the event
of an incidence of violence in the school?
a. Downplay the seriousness and extent of the incident in order to maintain control of the
situation
b. Have in place a communication network to explain the facts and action plan to all
interested parties
c. Reveal only the minimum amount of information required to dispel an atmosphere of
emotionalism
d. Assure families that all of their questions cam be answered by following local media
coverage
Ethical, Legal, and Professional Standards
46. Ricky, an eighth grader, recently died after a long illness. Several of Ricky’s
classmates have mentioned to the school counselor their surprise that Nina, Ricky’s best
friend has never cried or shown any other overt signs of grief. Which of the following
would be the counselor’s best response to these students?
a. Well, actually, Nina has been in to talk to me several times about her sorrow over
Ricky’s death.
b. You know, grief is a very personal thing , and people need to be allowed to express it
in their own ways and at their own time
c. I think that Nina may not grieve openly until she truly accepts that Ricky is dead
d. Why don’t you talk to Nina about it? I expect she’d appreciate having some
sympathetic listeners to talk to during this difficult time.


Developmental Guidance Program
47. A counselor in middle school has started holding a series of discussion about issues of
interest to adolescents. The issue currently under discussion is stereotyping. The
counselor begins the sessions by showing the group some pictures from magazines and
asking learners to describe their reactions to the people shown in the pictures
Which of the following are advantages of the way the counselor has introduced the topic?
I. It promotes learners’ immediate involvement in the issue.
II. It helps learners appreciate the qualities within themselves that make them unique.
III. It reduces the chances of individual group members’ feeling directly threatened by
the topic.
IV. It prompts learners to express their own individuality without worrying about the
reactions of other people.
a. I and II only
b. III and IV only
c. I and III only
d. II and IV only


School Counseling Answer Key
1. B

24. C

2. C

25. A

3. D

26. A

4. A

27. C

5. C

28. D

6. B

29. B

7. A

30. B

8. C

31. A

9. B

32. A

10. D

33. B

11. D

34. A

12. C

35. A

13. B

36. B

14. C

37. D

15. B

38. C

16. D

39. A

17. B

40. D

18. B

41. A

19. D

42. C

20. B

43. A

21. B

44. A

22. C

45. B

23.C

46. B
47. C



Tài liệu bạn tìm kiếm đã sẵn sàng tải về

Tải bản đầy đủ ngay

×