Tải bản đầy đủ

Đề thi chọn học sinh giỏi cấp huyện môn Tiếng Anh lớp 8 Phòng GD-ĐT Vũ Thư, Thái Bình năm học 2015 - 2016

PHÒNG GD&ĐT

KHẢO SÁT CHỌN HỌC SINH GIỎI CẤP HUYỆN
NĂM HỌC 2015-2016
MÔN: TIẾNG ANH 8
Thời gian làm bài: 120 phút

(Đề thi gồm 3 trang, thí sinh làm bài thi ra giấy thi)
A. NGHE HIỂU
Bài 1. Nghe và điền vào chỗ trống các từ còn thiếu theo nội dung bài nghe số 1. (2,0 điểm)
Looking to improve your (1)_______ skills, but you don't have the time to go overseas to attend
school? More and more universities around the world are offering opportunities for students to obtain degrees
online (distance education) from the comfort of their (2)_______ homes, and many of these institutions are
accredited, meaning that they have met certain standards of (3)_______ .
If you decide to take language courses online (or any subject for that matter), be sure to evaluate the
benefits of studying online versus going abroad. The advantages of studying online are that the costs are
usually lower, you can study at your own pace, and you have access to the (4)_______ 24-hours-a-day from
almost any computer in the world. However, you won't get the human interaction of meeting people to
(5)_______ to face like you would if you were physically attending a school overseas.
On the other hand, the (6)_______ of going overseas may include day-to-day opportunities to learn a
new culture, meet new friends with whom you can use and (7)_______ the language, and chances to see

different parts of the world. However, there may be a number of disadvantages for some including expense,
time away from one's school, family, or work life, and the challenge of adapting to a new (8)_______ and
way of life.
Whatever you do, consider a distance education program that (9)_______ your educational needs, is
within your budget, and equally important, provides you with opportunities to grow beyond the classroom
through cultural and (10)_______ activities.
Bài 2. Nghe và trả lời các câu hỏi theo nội dung bài nghe số 2 (có thể trả lời ngắn). (2,0 điểm)
1. What is Na going to do this weekend?
2. Is Na new to the neighborhood?
3. What‘s the name of the film at the Millennium Cinema?
4. Is it an American film?
5. Hasn’t Na seen this film before?
6. Where is the photo exhibition ?
7. When is the English Speaking Contest at Nguyen Khuyen School held?
8. Why does Nam go to see the soccer match between Le Do School and Quang Trung School ?
9. Has Na ever been to a soccer match before?
10. What time does Nam want Na and his friends to be at the stadium?
B. NGỮ ÂM
Câu 1. Chọn từ có trọng âm chính rơi vào vị trí khác các từ còn lại. (1,0 điểm)
1. A. adventure
B. character
C. artist
D. knowledge
2. A. hobby
B. personal
C. address
D. birthday
3. A. understand
B. participate
C. entertain
D. volunteer
4. A. award
B. include
C. struggle
D. enroll
5. A. restaurant
B. neighborhood
C. grocery
D. community
Câu 2. Chọn từ có cách đọc khác ở phần gạch chân. (1,0 điểm)

1. A. thousand
B. proudly
C. southern
D. foul
2. A. needed
B. naked
C. wanted
D. looked
3. A. clothes
B. houses
C. watches
D. oranges
4. A. favor
B. glad
C. bank
D. happy
5. A. competition
B. chore
C. conscious
D. promise
C. NGỮ PHÁP VÀ TỪ VỰNG
Câu 3. Cho dạng đúng của từ trong ngoặc. (1,0 điểm)
1. People say that he is a ______ child in his family.
(TROUBLE)
2. Minh asked for a ______ and the cashier gave him one.
(RECEIVE)
3. The boy _______ asked for permission to go out with his friends.
(REPEAT)
4. You don’t have to do that work. In other words, it’s ______for you
(NECESSITY)
1


5. The farmer said he had something called ________
(WISE )
Câu 4. Chọn đáp án thích hợp nhất trong số A, B, C hoặc D để hoàn thành câu. (2,0 điểm)
1. He found a watch when he _______ in the street.
A. walked
B. was walking
C. has walked
D. walks
2. Did you succeed _______ the problem?
A. to solve
B. on solving
C. in solving
D. solving
3. My mother is a very _______ person. She always takes her time and is never in a hurry to finish
something.
A. patient
B. patiently
C. impatient
D. impatiently
4. The money _______ in the robbery was never found.
A. stolen
B. steal
C. stole
D. stealing
5. Nam never let his brother cook the meals, _______ ?
A. didn't he
B. doesn't he
C. did he
D. does he.
6. It’s no use _______ a language if you don’t practice it frequently.
A. to learn
B. learned
C. learning
D. learn
7. You will need to be able to deal with both customers and _______
A. supply
B. suppliers
C. supplication
D. advertising
8. Would you mind if I took a photo? - _______ .
A. Sure, here you are
B. Yes, please
C. Yes, I’d love to
D. Please go ahead
9. John _______ Susan to go out with him but her parents didn’t let her out.
A. insisted
B. suggested
C. invited
D. helped
10. A: “Do you want this one or that one?” ~ B: “ __________”
A- I’ll say it again for you.
B- I don’t mind. You choose.
C- Never mind. It doesn’t matter.
D- Yes? Can I help you?
Câu 5. Cho dạng đúng của động từ trong ngoặc. (1,0 điểm)
1. When I (1a-meet) _______ him at the bookstore, he (1b-talk_______ to his friends
2. My cousin (2a- not see) _______ since he (2b- buy) _______ a new color TV.
3. Peter (3a-wash) _______ his hands. He just (3b-repair)_______ his car.
4. Listen! I (4a-hear) _______ someone (4b-knock) _______ at the front door.
5. Mr. Brown isn’t here now. You (5a-tell) _______ him the news when he (5b-come) ______ back, Nam?
Câu 6. Điền giới từ thích hợp vào chỗ trống để hoàn thành các câu sau. (1,0 điểm)
1. The store owners have been concerned ___1a___ the new mall ___1b___ a few months.
2. Nga got ___2a___late this morning because her alarm clock didn’t go ___2b___.
3. She walked ___3a___ the kitchen and put her packages ___3b___the table.
4. He made a deep impression___4a___ the members ___4b___ his English speaking club.
5. The driver in front stopped ___5a___ warning and we drove ___5b___ the back of his car
Câu 7. Xác định lỗi sai ở mỗi câu sau và sửa lỗi đó. (1,0 điểm)
1. Your grandfather and I are delighting that you passed your English exam.
2. Dave is a friend of mine. I knew him for a long time.
3. Everyone he knows like to eat chocolates and ice - cream.
4. My sister didn’t have money enough to buy the motorbike she liked
5. I come from a city locating in the southern part of the country.
D. ĐỌC HIỂU
Câu 8. Hãy hoàn thành bài đọc sau với những từ cho sẵn. Có MỘT từ thừa. (2,0 điểm)
really, end, agree, produced, various, students, magic, heartily, flying, laughter, worried.
THE MOVIE I LIKE BEST
Many of my friends do not (1) _______ with me when I say that the movie I like best is “Aladin and
the (2) _______ lamp”. They may call this an old-fashioned movie but I am not (3) _______ about their
judgment.
I like this movie for (4) _______ reasons. Firstly, it is full of magical thrills and secondly, the (5)
_______ it produces is much. From the very beginning to the (6) _______ , I not only enjoyed the magical
thrills but also laughed (7) _______ .
Out of nothing there appears a city, the transformation of various persons including Aladin and a man
(8) ______ on magic carpet, all these are really wonderful. The effect (9) ______ by the magic lamp is great
and I wish I could posses one like that. That is impossible. The whole show was indeed thrilling for me .
2


It is better for (10) _____ to see movies like this rather than see those that spoil our morality. Parents
should be careful in this matter.
Câu 9. Chọn đáp án đúng nhất để hoàn thành đoạn văn sau . (2 điểm)
The Great Wall of China
The Great Wall of China is a _____ (1) of stone earthen fortifications in China , built , rebuilt and
maintained _____ (2) the 5th century BC and the 16th century ____ (3) the northern borders of the Chinese
Empire _____ (4) the rule of successive dynasties. Several walls , referred to as the Great Wall of China ,
were built since the 5th century BC. The most famous is the wall ____ (5) between 200BC-220BC by the first
Emperor of China , Quin Shi Huang ; little of it ____ (6) ; it was much farther north than the current wall,
____ (7) was built during the Ming Dynasty .
The Great Wall ____ (8) over approximately 6,400 km from Shenanigan in the east to Lop Nur in the
west , along an arc that roughly delineates the southern edge of Inner Mongolia , but stretches to over 6,700
km in total .At its peak , the Ming Wall was _____ (9) by more than one million men . It has been estimated
that somewhere in the range of 2 to 3 million Chinese _____ (10) as part of the centuries long project of
building the wall
1. A -box
B-series
C-ranks
D-ranges
2. A -in
B-from
C-among
D-between
3. A -to protect
B-protecting
C-prevent
D-to prevent
4. A -during
B-within
C-while
D-when
5. A -done
B-made
C- built
D-designed
6. A -conserves
B-remains
C-guard
D-exist
7. A -that
B-where
C-what
D-which
8. A -stretches
B-length
C-stretch
D-carry
9. A -looked after
B-covered
C-guarded
D-concealed
10. A -die
B-died
C-death
D-dead
E. VIẾT
Câu 10. Sắp xếp những từ sau thành câu hoàn chỉnh (học sinh không thêm hoặc bớt từ và cả dấu câu ).
(1,0 điểm)
1. school / to / didn’t / go / he / because / home / he/ had / stay / to/ to / after / look / mother / sick / his
2. do / friend / with / your / and / work / assignments / the
3. her / did / what / father / her / give / a / as / present / birthday / at / her ?
4. Ha Noi / to / going / are / they / week / next / to / the / celebrate / with / festival / friends / their.
5. are/ more /country out/ there/ of / in / work /than /ever/ work / before/ people /work .
Câu 11. Viết lại các câu sau bắt đầu bằng các từ gợi ý và các từ trong ngoặc (không thay đổi dạng của
từ). Không được viết quá năm từ vào chỗ chấm (1,0 điểm)
I.........................yesterday.
1. I asked my brother to repair my bike yesterday. ( repaired)
I has.........................to pick you up.
2. He intends to come over to pick you up.
(of)
 The thick fog ……… to drive to work
3. The thick fog prevented me from driving to work. (made)
4. She is wearing sunglasses. She doesn’t want the sun to hurt her eyes. (can’t )
 She is wearing sunglasses……………………………………………….……hurt her eyes
They ……………………for two years.
5. They went to Nha Trang two years ago. (been)
Câu 12. Viết lại các câu sau bắt đầu bằng các từ gợi ý, giữ nguyên nghĩa của câu đã cho. (2,0 điểm)
To ………………………………
1. Everyone was surprised to see Minh leave the party early.
2. It was so late that nothing could be done.
It was too ………………………
3. Smoking is not allowed in the ward.
 Would you ……………….…?
4. Although he is intelligent, he doesn’t do well at school.
 No matter …………………………
5.It was such bad news that Lan burst into tears.
The news …………………
6. He never thought that his friend stole his money.
 At no time …………….………
7. She started study English seven years ago.
 She has……………………..
8. “We are decorating our Christmas tree”, Mai said.
Mai said ……………………..
9. Nobody has used this machine for years.
This machine ………………………
10. We can’t afford to buy that car.
That car ……………………………
The end./
3


HƯỚNG DẪN CHẤM ANH 8
A. NGHE HIỂU
A-I. Nghe và điền vào chỗ trống các từ còn thiếu theo nội dung bài nghe số 1. (2,0 điểm)
Mỗi từ đúng được 0,2d
1. language

2. own

3. excellence

4. materials

5. face

6. advantages

7. practice

8. culture

9. meets

10. educational

A-II. Nghe và trả lời các câu hỏi theo nội dung bài nghe số 2 (có thể trả lời ngắn). (2,0 điểm)
Mỗi đáp án đúng được 0,2d
1. She isn’t sure/ She just doesn’t know (what to do and where to go)
2. Yes, (she is).
3. It’s “The newcomer”/ The newcomer.
4. No, (it isn’t)
5. Yes, (she has.)
6. (It’s) at the Culture House .
7. (It’s held) on Thursday.
8. Because his brother plays in the match.
9. No, (she hasn’t)
10. By 3.30
B. NGỮ ÂM
B-I. Chọn từ có trọng âm chính rơi vào vị trí khác các từ còn lại. (1,0 điểm)
Mỗi đáp án đúng được 0,2d
1. A

2. C

3. B

4. C

5. D

B-II. Chọn từ có cách đọc khác ở phần gạch chân. (1,0 điểm)
Mỗi đáp án đúng được 0,2d
1. C

2. D

3. A

4. A

5. B

C. NGỮ PHÁP VÀ TỪ VỰNG
C-I. Cho dạng đúng của từ trong ngoặc. (1,0 điểm)
Mỗi đáp án đúng được 0,2d
1. troublesome

2. receipt

4. unnecessary

5. wisdom

3. repeatedly

C-II. Chọn đáp án thích hợp nhất trong số A, B, C hoặc D để hoàn thành câu. (2,0 điểm)
Mỗi đáp án đúng được 0,2d
1. B

2. C

3. A

4. A

5. C

6. C

7. B

8. D

9. C

10. B

C-III. Cho dạng đúng của động từ trong ngoặc. (1,0 điểm)
Mỗi động từ chia đúng được 0,1d
1a. met
1b was talking

2.a hasn’t been
seen
2b. bought

3a. Is washing

4a. hear

3b has just repaired 4b knocking

C-IV. Điền giới từ thích hợp vào chỗ trống để hoàn thành các câu sau. (1,0 điểm)
Mỗi giới từ đúng được 0,1d

4

5a. Will you tell
5b comes


1a. about

2.a up

3a. into

4a. on

5a. without

1b for

2b. off

3b on

4b of

5b into

C-V. Xác định lỗi sai ở mỗi câu sau và sửa lỗi đó. (1,0 điểm)
Tím được lỗi, được 0,1d, sửa đúng được 0,1d
1. delighting

2. knew

3. like

4.money enough

5. locating

 delighted

 Have known

. likes

. enough money

. located

D. ĐỌC HIỂU
D-I. Hãy hoàn thành bài đọc sau với những từ cho sẵn. Có MỘT từ thừa. (2,0 điểm)
Mỗi từ đúng được 0,2d
1. agree

2. magic

3. worried

4. various

5. laughter

6. end

7. heartily

8. flying

9. produced

10. students

D - III. Chọn đáp án đúng nhất để hoàn thành đoạn văn sau . (2 điểm)
Mỗi đáp án đúng được 0,2d
1. B

2. D

3. A

4. A

5. C

6. B

7. D

8. A

9. C

10. B

E. VIẾT
E-I. Sắp xếp những từ sau thành câu hoàn chỉnh (học sinh không thêm hoặc bớt từ và cả dấu câu ). (1,0 điểm)
Mỗi câu viết đúng được 0,2d
1. He didn’t go to school because he had to stay home to look after his sick mother.
2. Work with your friend and do the assignments.
3. What did her father give her as a present at her birthday?
4. They’re going to Hanoi next week to celebrate the festival with their friends.
5. There are more people out of work in this country than ever before.
E-II. Viết lại các câu sau bắt đầu bằng các từ gợi ý và các từ trong ngoặc (không thay đổi dạng của từ) Không
được viết quá năm từ vào chỗ chấm(1,0 điểm)
Mỗi câu viết đúng được 0,2d
1. I had my bike repaired yesterday.
2. He has intention of coming over to pick you up
3. The thick fog made it impossible for me to drive to work.
4. She is wearing sunglasses so that the sun can’t hurt her eyes
5.They haven’t been to Nha Trang for two years
E-III. Viết lại các câu sau bắt đầu bằng các từ gợi ý, giữ nguyên nghĩa của câu đã cho. (2,0 điểm)
Mỗi câu viết đúng được 0,2d
1. To everyone’s surprise, Minh left the party early.
2. It was too late to do anything.
(Or: It was too late for anything to be done.)
3. Would you mind not smoking in the ward?
4. No matter how intelligent he is, he doesn’t do well at school.
5. The news was so bad that Lan burst into tears
6. At no time did he think that his friend stole his money
7. He has studied English for seven years.
8. Mai said they were their Christmas tree.
9. This machine hasn’t been used for years.
10. That car is too expensive for us to buy.

5



Tài liệu bạn tìm kiếm đã sẵn sàng tải về

Tải bản đầy đủ ngay

×